ترکیبات کومدونزا در محصولات پوستی به چه معنا هستند؟
یکی از مواردی که هنگام خرید محصولات آرایشی و بهداشتی باید به آن توجه کنید، ترکیبات و مواد تشکیلدهندهای است که در آنها وجود دارد. مشکلات هورمونی، آبوهوا و تغییرات بدن میتواند باعث بروز مشکلات پوستی شود اما در کنار این موارد، ترکیبات کومدونزا در محصولات پوستی یکی از دلایل بروز آکنه و عارضههای دیگر است.
اما ترکیبات کومدونزان و غیر کمدونزا دقیقا به چه معنا هستند؟ چه معایب و مزایایی دارند و چطور میتوان آنها را شناسایی کرد؟ برای رسیدن به پاسخ سوالهای خود تا آخر این مطلب از دیجیکالا مگ با ما همراه باشید.
کومدون پوستی چیست؟
معنای ترکیبات کومدونزا در محصولات پوستی
پوستهای مختلف به ترکیبات کومدونزا چه واکنشی نشان میدهند؟
نحوهی شناسایی محصولات پوستی کومدونزا و غیر کومدونزا
آیا میتوان غیر کومدونزا بودن یک محصول پوستی را تضمین کرد؟
کومدون پوستی چیست؟
پیش از هر چیزی باید ابتدا با معنای کلمهی کومدون (Comedo) آشنا شویم. کومدون نوعی جوش پوستی است که به دلیل مسدود شدن منافذ روی سطح پوست با باکتریهای مضر، سلولهای مرده و چربی به وجود میآید. این جوشها میتوانند سر سیاه یا سر سفید باشند و باعث به وجود آمدن برجستگیهای کوچکی روی پوست شوند. کومدونها نسبت به دیگر انواع مشکلات و آکنههای پوستی راحتتر درمان میشوند اما برای از بین بردن آنها به زمان بیشتری نیاز دارید.
به طور کلی، کومدونها دردناک، ملتهب و قرمز رنگ نیستند اما باعث از بین رفتن ظاهر صاف و روشن پوست شما میشوند. این نوع جوشها علاوه بر روی صورت، در قسمتهای دیگری از بدن همچون سینه، بازو و کمر هم دیده میشوند و با کمی پیشگیری و کسب اطلاعات درست میتوان از بروز آنها جلوگیری کرد.
معنای ترکیبات کومدونزا در محصولات پوستی
حالا که با معنای اصلی کومدون آشنا شدهاید احتمالا دیگر میتوانید حدس بزنید که ترکیبات کومدونزا (Comedogenic) در محصولات پوستی دقیقا به چه چیزی اشاره دارند. به بیان ساده، وجود این ترکیبات در محصولات آرایشی و بهداشتی مورد استفادهی شما باعث مسدود شدن منافذ پوستتان خواهد شد. در مقابل آنها، ترکیبات غیر کومدونزا (Noncomedogenic) وجود دارند که منافذ پوست شما را مسدود نمیکند و باعث بروز جوش نمیشوند.
محصولات غیر کومدونزا عموما دارای برچسب «بدون روغن» یا همان Oil-Free و البته «غیر کومدونزا» هستند یا روغنها و موادی دارند که احتمال بسته شدن منافذتان در هنگام استفاده از آنها کمتر است. بعضی از این روغنهای غیر کومدونزا عبارتند از:
- روغن آفتابگردان
- روغن دانهی انگور
- روغن بادام شیرین
- روغن شاهدانه
- روغن زیتون تلخ
ترکیبات غیر کومدونزایی که با خیال راحت میتوانید از آنها استفاده کنید عبارتند از:
- آلوئهورا
- فندق افسونگر
- ویتامین سی
- گلاب
- گلیسیرین
- ویتامین E
- دایمتیکون
- آلانتوئین
- سالیسیلیک اسید
- هیالورونیک اسید
- بنزوئیل پراکسید
- گوگرد
پوستهای مختلف به ترکیبات کومدونزا چه واکنشی نشان میدهند؟
باید بدانید که ترکیبات کومدونزا در محصولات پوستی روی همهی پوستها تاثیر یکسانی ندارند و یک سری از افراد میتوانند به راحتی و بدون هیچ نگرانی اضافهای از آنها استفاده کنند. با این حال این مواد شاید باعث بروز آکنه نشوند اما همچنان تعادل چربی روی پوست را به هم میزنند و مشکلات دیگری چون التهاب، پوسته پوسته شدن و کمآبی را برای آن به وجود میآورند.
- پوستهای چرب: در درجهی اول آنهایی که پوست چربی دارند نسبت به انواع پوستهای دیگر سبوم بیشتری تولید میکنند و به همین دلیل ترکیبات کومدونزا در محصولات پوستی زودتر در پوست این دسته از افراد نفوذ میکنند.
- پوستهای مستعد آکنه: از آنجایی که پوست این دسته از افراد به طور کلی مستعد به جوش و آکنه است، تاثیر محصولات پوستی کومدونزا روی پوست آنها بسیار فاجعهبار خواهد بود. پوستهای مستعد آکنه نسبت به ترکیباتی که تحت عنوان کومدوژنیک طبقهبندی میشوند حساسیت و واکنش زیادی نشان میدهند.
- پوستهای مختلط: منافذ بخشهای مختلف صورت یک فرد دارای پوست مختلط میتوانند از نظر اندازهای متفاوت باشند؛ برای مثال منافذ آن قسمتی از پوست که چرب است بزرگتر از منافذ قسمت خشک خواهد بود. بنابراین، وجود ترکیبات کومدونزا در محصولات پوستی باعث ایجاد جوش در قسمتهای چرب میشود.
- پوستهای حساس: پوستهای حساس در برابر ترکیبات کومدونزا در محصولات پوستی واکنشپذیرتر از پوستهای معمولی هستند. این یعنی تاثیر منفی ترکیبات کومدوژنیک روی پوستهای حساس کاملا قابل مشاهده است و این مواد میتوانند به عنوان یک محرک باعث بروز مشکلات پوستی شوند.
نحوهی شناسایی محصولات پوستی کومدونزا و غیر کومدونزا
درست است که میتوانید با حفظ کردن نام ترکیبات کومدونزا در لیست مواد تشکیلدهندهی یک محصول پوستی به دنبال آنها بگردید و خیال خودتان را راحت کنید؛ اما روشهای دیگری هم برای انجام این کار وجود دارند که بسیار سریعتر و بهتر از به خاطر سپردن نامهای شبیه به هم ترکیبات شیمیایی است.
چک کردن رتبهبندی ترکیبات کومدونزا در محصولات پوستی
برای بررسی اینکه کدام ترکیب تاثیر منفی کمتری روی پوست دارد و احتمال ایجاد کومدون در هنگام استفاده از آنها کمتر است، آن ماده را روی گوش خرگوش مورد آزمایش قرار میدهند. این یعنی، ترکیب مورد آزمایش را برای مدتی روی گوش خرگوش میگذارند تا بفهمند این ترکیب در مدت زمان تعیین شده باعث بروز کومدون میشود یا خیر.
پس از آن، مواد تشکیلدهنده در یک مقیاس کومدوژنیک بین اعداد صفر تا پنج رتبهبندی میشوند. اگر یک محصول یا ترکیب نمرهی صفر را به دست بیاورد یعنی هرگز باعث بروز کومدون روی پوست نمیشود. نمرهی پنج هم بدان معنا است که احتمال ایجاد کومدون با استفاده از این محصول بیشتر است. اینکه دقت این آزمایش تا چه حد قابل اعتماد است هنوز جای بحث دارد؛ چرا که پوست انسان گوش خرگوش نیست. با این حال به طور کلی میتوانید نام محصول را در اینترنت سرچ کنید و از نمرهی آن مطلع شوید.
خودداری از خرید روغنهای غیر شرکتی
روغنهایی که به صورت باز فروخته میشوند و هیچ برچسب یا نامی ندارد در آزمایشگاهها مورد آزمایش قرار نگرفتهاند و به همین دلیلی هرگز نمیتوان از آنها مطمئن بود. اگر پوست حساس یا مستعد آکنهای دارید به هیچ وجه از این روغنها استفاده نکنید چرا که بروز کومدون تنها یکی از مشکلاتی است که این محصولات میتوانند برای شما به وجود بیاورند.
پچ تست محصول
انجام پچ تست یعنی نمونهی کوچکی از محصول را بین ۲۴ تا ۴۸ ساعت روی پوست بدن خود امتحان کنید تا مطمئن شوید که پوستتان نسبت به ترکیبات محصول تحریکپذیر است یا خیر. این تست را روی پوست دست خودتان انجام دهید و پس از گذشت زمان مورد نظر، آن قسمت را بررسی کنید. اگر پوستتان نسبت به محصول حساسیت نشان نداد، میتوانید از آن استفاده نمایید.
آیا میتوان غیر کومدونزا بودن یک محصول پوستی را تضمین کرد؟
فقط چون یک محصول دارای برچسب غیر کومدونزا است نمیتوان مطمئن شد که آن محصول به هیچ وجه باعث ایجاد کومدون نمیشود. پوست هر فردی متفاوت است و به هر محصولی واکنش متفاوتی نشان میدهد. حتی محصولات غیر کومدونزا هم میتوانند باعث بروز جوش سر سیاه، سر سفید یا گوشتی شوند؛ بنابراین اگر در هنگام استفاده از یک محصول شاهد بدتر شدن وضعیت پوست خود بودید استفاده از آن را متوقف کنید.
همچنین اگر سالها است که از یک محصول پوستی استفاده میکنید که برچسب غیر کومدونزا بودن ندارد و با این حال باعث بروز هیچ عارضهای برای شما نشده است، دلیلی ندارد که استفاده از آن را کنار بگذارید.
سخن پایانی
پیدا کردن یک محصول پوستی مناسب که باعث مسدود شدن پوست شما نمیشود ممکن است کمی سخت و گیجکننده باشد؛ اما فراموش نکنید که عدم بررسی مواد تشکیلدهندهی یک محصول به هیچ وجه به نفع شما نیست. با این وجود، ترکیبات کومدونزا در محصولات پوستی روی همهی پوستها تاثیر یکسانی ندارند و برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به آنها و وضعیت پوست خودتان بهتر است به یک متخصص زیبایی مراجعه کنید.
منبع: Verywell Health , Healthline