چرا اسپیکر خش خش می کند؟ بررسی راه‌های حل مشکل

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۰ دقیقه
چرا اسپیکر خش خش می کند

چرا اسپیکر خش خش می‌ کند؟ این یک سوال به ظاهر ساده‌ محسوب می‌شود اما می‌توان خیلی راحت این مشکل را برطرف کرد یا حداقل تلاشی برای رفع این موضوع انجام داد. در این مطلب برای حل این ایراد و همچنین رفع خش خش اسپیکر گوشی چند راه حل کاربردی را ارائه می‌دهیم.

فارغ از نوع برند و قیمت محصولات مختلف در بازار، بسیاری از کاربران با این مشکل مواجه می‌شوند که چرا اسپیکر خش خش می‌کند. البته این مشکل تنها محدود به اسپیکرهای جانبی نبوده و حتی کاربران موبایل هم به دنبال رفع این موضوع هستند که چرا اسپیکر گوشی خش خش میکند. به همین دلیل در این مطلب ضمن بررسی تمامی مباحث، درباره‌ی این موضوع هم صحبت می‌کنیم که چرا بلندگو گوشی خش خش میکند.

صدای خش خش اسپیکر انواع مختلفی دارد

جالب است بدانید در زمان انگلیسی از واژه‌های مختلفی برای مطرح کردن خش خش ولوم اسپیکر استفاده می‌کنند. به همین دلیل، ابتدا قصد داریم در این مطلب انواع مختلف خش خش را توضیح دهیم تا برای رفع خش خش اسپیکر گوشی بتوانیم راه حل درستی را ارائه کنیم.

  • صدای هام (Hum): سر و صدای فرکانس پایین حالت ثابت (۵۰ یا ۶۰ هرتز) بدون هیچ هارمونی قابل توجهی که به نظر می‌رسد؛ مانند زمزمه با لب‌های بسته، بسیار شبیه به low B-flat در گیتار باس.
  • صدای هیس (Hiss): مانند نویز سفید، صدایی در حالت ثابت است که مانند باران روی پشت بام یا بخار خروجی از کتری است. البته صداهای بیشتری در طبیعت و اطراف ما در این رابطه وجود دارد.
  • صدای باز (Buzz): یکی دیگر از صدای B-flat، سر و صدای حالت ثابت است که شامل بسیاری از آهنگ‌های هارمونیک با زمینه‌ی بالاتر است. این حالت معمولا زمانی اتفاق می‌افتد که یک نفر نوک کابل گیتار را لمس می‌کند؛ در حالی که گیتار به یک امپر گیتار متصل می‌شود که روشن است.
  • صدای هش (Hash): یک سر و صدای ضربان دار و وزوز که می‌تواند مانند سرخ کردن بیکن باشد. گاهی اوقات این صدا و حالت پایدار است، در حالی که گاهی اوقات بسته به علت ریشه‌ای، یک دوره‌ی مدولاسیون خواهد داشت.

اگر چه برخی از نویزها ذاتا بخشی از هر سیگنال صوتی است (هیس نوار آنالوگ، افزایش تقویت کننده و غیره)، نویز بلندگوهای قابل شنیدن و صدای هیس به طور کلی از سیم‌کشی ضعیف، حلقه‌های زمین یا سایر تداخلات الکترومغناطیسی (خط AC، تداخل RF، USB و سر و صدای کامپیوتر) ایجاد می‌شود. بیایید در حال حاضر هر مسئله‌ی ناشی از نویز را با جزئیات بیشتری بررسی کنیم؛ همچنین نحوه عیب‌یابی و نوع برطرف کردن مشکل چرا اسپیکر خش خش می‌کند را توضیح دهیم.

چرا اسپیکر خش خش می‌کند؟

برای برطرف کردن این پدیده، قصد داریم سناریوهای مختلف را معرفی کرده و سپس راه حل‌ برای رفع این مشکل را در هر سناریو به طور مختصر توضیح دهیم.

خش خش اسپیکر گوشی سامسونگ

نویز ذاتی در سیگنال صوتی

در برخی از تولیدات صوتی، صدای هیس و هام بخشی از سیگنال صوتی ضبط شده است که توسط اجزای محیطی مثل کولر یا پخش باد در حین ضبط تولید می‌شود. از آنجایی که بلندگوها به منظور بازتولید کل سیگنال‌های صوتی کاربرد دارند، هر نویز موجود در محیط در ضبط نیز دوباره پخش می‌شود.

هیچ راه حل آسانی برای حذف چنین نویزهای ذاتی وجود ندارد، به جز اعمال فرایند‌های تدوین صوتی با استفاده از دستگاه‌های اختصاصی (سخت افزاری یا نرم افزاری) که قادر به تشخیص نویز از سیگنال‌های صوتی واقعی هستند. چنین تدوین صوتی حرفه‌ای باید با احتیاط زیادی انجام شود تا از حذف بخش حیاتی آهنگ یا فایل صوتی جلوگیری شود.

نویز ناشی از تجهیزات آنالوگ

تجهیزات صوتی آنالوگ (نوار آنالوگ، وینیل و همچنین سیستم‌های پخشی که صدا را از آنها می‌خوانند) اغلب زمزمه‌ها و هیس‌هایی را تولید می‌کنند که توسط بلندگوها بازتولید می‌شوند. اگر چه ضبط‌های آنالوگ به دلیل تن و گرمای خاصی که دارند مورد توجه قرار می‌گیرند، نویز ذاتی آن‌ها ممکن است به یک مشکل جدی تبدیل شود؛ به‌ویژه هنگام گوش دادن با صدای بلند.

اسپیکر بلوتوثی قابل حمل اور مدل 1010

تمیز کردن کارتریج‌های سینی دوار، شیارهای وینیل رکورد یا سر ضبط صوت سر و صدای ناخواسته را کاهش می‌دهد. استراتژی دیگر استفاده از تجهیزات دیجیتال است، حتی اگر مبدل‌های دیجیتال به انالوگ (که برای اجرای بلندگوها با صدای دیجیتال مورد نیاز است) نیز برخی از سر و صدا را به سیگنال معرفی می‌کنند.

نویز ناشی از افزایش قدرت تقویت کننده

هم تقویت کننده‌های قدرت مستقل و هم تقویت کننده‌های داخلی ممکن است به سیگنال صوتی نویز اضافه کنند. این امر به ویژه برای طرح‌های تقویت کننده سطح پایه معتبر است. برای آزمایش این موضوع، افزایش قدرت تقویت کننده یا صدای بلندگوهای فعال خود را بدون ارسال سیگنال صوتی به آنها افزایش دهید.

رفع خش خش اسپیکر گوشی سامسونگ

ممکن است متوجه صدای خش خش شوید. این تقویت کننده در حال کار است که هم به سیگنال ورودی (اکنون وجود ندارد) و هم برای نویز ذاتی آن سیگنال، افزایش حجم صدا را اعمال می‌کند. علاوه بر این، قطعات الکترونیکی تقویت‌کننده‌های صوتی، نویز خاص خود را به سیگنال اضافه می‌کنند. در بیشتر آمپلی‌فایرهای خوش ساخت، این مشکل نیست، اما در مدل‌های پایین‌تر، این نویز اضافی می‌تواند حواس‌تان را پرت کند.

برای کاهش نویز بلندگوی غیرفعال به دلیل افزایش حجم تقویت کننده، سعی کنید مراحل را به درستی تنظیم کرده و بلندگو(ها) را با یک تقویت کننده‌ی برق مناسب مطابقت دهید. بلندگوهای مرغوب‌تر، کیفیت ساخت خود را در این بخش به نمایش می‌گذارند.

سیم کشی ضعیف

سیم کشی ضعیف و/یا اتصالات بد می‌تواند منجر به صدای بلندگو (و حتی آسیب) شود. سیگنال‌های صوتی آنالوگ، در حقیقت سیگنال‌های الکتریکی متناوب هستند که از طریق سیم‌های رسانا منتقل می‌شوند. هنگامی که جک‌ها / دوشاخه‌های XLR متصل می‌شوند، سیگنال الکتریکی از یک قطعه به قطعه دیگر منتقل می‌شود. اگر مشکلی در سیم کشی وجود داشته باشد صدای خش خش، زمزمه، ترکیدن، ترقه و صداهای دیگر می‌تواند به بلندگو ارسال شود و عملکرد آن را به خطر بیندازد. مشکلات سیم‌کشی می‌تواند ناشی از سیم‌کشی نامناسب، عدم تطابق یا شل بودن جک‌ها/شاخه‌ها، گم شدن یا آسیب دیدن کابل‌ها یا شل شدن اتصالات لحیم کاری باشد.

اسپیکر بلوتوثی قابل حمل کلر مدل S1000

برای عیب‌یابی مشکلات سیم‌کشی در سیستم صوتی، هنگام گوش دادن به صدای بلندگو، کابل‌ها را به اطراف بچرخانید. این کار را در سطح شنیداری پایین انجام دهید تا از آسیب بلندگو جلوگیری کنید. مشکل می‌تواند کابل اتصال یا از دست دادن دوشاخه/جک در زنجیره سیگنال باشد که همگی به راحتی قابل تعویض یا تعمیر هستند. این مشکل همچنین ممکن است در بلندگو باشد، که ممکن است نیاز به جدا کردن دستگاه و لحیم کردن مجدد اتصال یا تعویض سیم داشته باشد.

نویز خط AC

هر وسیله‌ی الکتریکی دارای یک موتور، تداخل‌های الکترومغناطیسی (EMI) ایجاد می‌کند که می‌تواند به صورت زمزمه و نویز در بلندگوها ظاهر شود. لوازم خانگی مانند مخلوط‌کن، آسیاب قهوه و سشوار نمونه‌های رایجی در این زمینه هستند. در کنار نویز تولیدی این دستگاه‌ها، شایان ذکر است که EMI منتشر شده توسط آنها در سیگنال صوتی نیز نویز تولید می‌کند. دیمرهای نور و چراغ‌های فلورسنت نیز این EMI را در محدوده‌ی قابل شنیدن ساطع می‌کنند.

چرا اسپیکر خش خش میکند

برای رفع صدای هام در این حالت، باید تداخلات مربوط به زمین را از طریق تغییر پریز برق برطرف کرد. ساده‌ترین راه برای از بین بردن صدای هام خط AC، حذف دستگاه‌هایی است که این نویز/تداخل را تولید می‌کنند. یو‌ پی اس‌های آنلاین (منبع تغذیه اضطراری)، مبدل‌های ایزوله یا تهویه کننده‌های برقی نیز می‌توانند به طور موثری هر صدایی را از تداخل دستگاه AC حذف کنند.

تداخل فرکانس رادیویی؛ دلیل خش خش اسپیکر بلوتوثی

تداخل فرکانس رادیویی (RFI) نوع خاصی از تداخل الکترومغناطیسی به شمار می‌رود که در باند فرکانس رادیویی اتفاق می‌افتد. امروزه اکثر دستگاه‌های بی‌سیم (از جمله بلوتوث) از سیگنال‌های حامل RF برای انتقال داده‌ها به صورت بی سیم استفاده می‌کنند و همه این سیگنال‌های RF موجود در محیط می‌توانند باعث ایجاد نویز در سیستم‌های صوتی شوند.

نویز یا هیس زمانی ظاهر می‌شود که دستگاه‌های RF که در نزدیکی سیستم صوتی شما قرار دارند، داده‌ها را به صورت بی‌سیم منتقل می‌کنند. یک استراتژی ساده این است که هر دستگاه بی‌سیم را از سیستم صوتی و بلندگوهای خود دور کنید. اگر تداخل RF بیش از حد مشکل ساز باشد، فیلترهای RF را نیز می‌توان نصب کرد.

نویز کامپیوتر

کارت‌های صدای داخلی و مادربرد رایانه‌ها (از جمله گوشی‌های هوشمند و تبلت‌ها) ممکن است نویز داشته باشند. آنها مستعد تداخل الکترومغناطیسی (EMI) هستند که در ساختار آنها حذف نمی‌شود. نویز را می‌توان از طریق مبدل‌های دیجیتال به آنالوگ که در خروجی‌های کامپیوتر استفاده می‌شود نیز معرفی کرد.

اسپیکر هترون مدل HSP280

اگر از رایانه برای خروجی صدا استفاده می‌کنید، صدای هام، هیس یا سایر نویزها احتمالا بخشی از سیگنال خروجی محسوب می‌شود. ارتقای کارت صدا یا نصب کارت PCI یا PCIe ممکن است به کاهش یا حتی حذف چنین نویزهایی کمک کند. استفاده از رابط‌های صوتی خارجی با کیفیت بالا نیز ممکن است مشکل را برطرف کند.

نویز کابل USB

اتصالات USB (و HDMI) کاملا در برابر نویز مصون نبوده و ممکن است صدای هام و هیس خود را به بلندگو معرفی کنند. این روند عمدتا به دلیل نشت جریان سرگردان به محافظ کابل USB است.

اولین روش متداول برای رفع این مشکل استفاده از غلاف سرکوب کننده صدای فریت (همچنین به عنوان خفه کننده فریت شناخته می شود) است. برخی از کابل‌های USB با یک چوک فریت داخلی فروخته می‌شوند. چوک‌های فریت را می‌توان به ‌عنوان واحدهای گیره‌دار نیز خریداری کرد و باید اطمینان حاصل کنید که چوکی که خریداری می‌کنید روی کابلی که قصد دارید آن را خفه کنید، قرار می‌گیرد.

روش دوم این است که از سیمی استفاده کنید که مقاومت کمتری نسبت به کابل USB (HDMI) که از شاسی رابط صوتی USB (یا جزء صوتی متصل به HDMI) به شاسی کامپیوتر شما محافظت می‌کند داشته باشد. برق همیشه مسیر کمترین مقاومت را دنبال می‌کند.

روش سوم اضافه کردن یک فیلتر نویز USB است که اساسا یک فرستنده مجدد USB محسوب می‌شود که اتصال سپر را تقسیم می‌کند.

نویز مبدل

مبدل‌ها می‌توانند باعث ایجاد هام مکانیکی در شبکه‌های برق و منابع تغذیه اجزای مختلف در سیستم صوتی شوند. تقویت کننده‌های بلندگوهای فعال ممکن است از این موضوع رنج ببرند و نویز را ایجاد کنند.

اگر نویز مبدل یک مسئله‌ی جدی است، امکان دارد متوجه شوید که مقدار نویز در طول زمان تغییر می‌کند؛ چرا که وابسته به کیفیت ولتاژ خط AC است. اگر نویز مبدل یک مسئله‌ی مستمر و مداوم به نظر می‌رسد، قرار دادن یک تنظیم کننده‌ی قدرت AC بین شبکه‌های برق و سیستم‌های صوتی می‌تواند به از بین بردن هر گونه جریان متناوب مزاحم و در نتیجه حذف نویز مبدل ارسال شده به بلندگوها کمک کند.

اسپیکر دسکتاپ کایزر  مدل KS-60

مبدل خراب

مبدل خراب ممکن است صدای هیس و هام را تولید کند. بسته به شدت آسیب، مبدل ممکن است به طور کامل از کار بیفتد. رایج‌ترین روشی که یک مبدل آسیب می‌بیند، سوختن یا ذوب شدن سیم پیچ صدا و/یا خراب شدن سیستم تعلیق و مخروط مبدل محسوب می‌شود.

عیب‌یابی مبدل‌های آسیب دیده شامل گوش دادن به سر و صدا و اعوجاج، پاسخ فرکانس محدود و سایر ایرادات در صدا است. در تمام موارد، جایگزینی کل مبدل موثرترین راه حل برای رفع مشکل به شمار می‌رود.

چرا اسپیکر خش خش می کند؟ سوالی که به آن جواب داده‌‌ایم!

به تک تک سناریوهای ممکن در این مقاله در رابطه با سوال چرا اسپیکر خش خش می کند پاسخ داده‌ایم؛ به همین دلیل شما الان باید بتوانید نویز ناخواسته را برطرف کنید.

چرا اسپیکر خش خش می کند

با استفاده از روش‌های اساسی در مقاله‌ی چرا اسپیکر خش خش می کند، حالا باید بتوانید تمام نویزهای ناخواسته در سیستم صوتی خود و همچنین برخی از نویزهایی که ممکن است فکر می‌کردید ذاتی هستند را از بین ببرید. به عنوان یک نکته کلی، گیت‌های نویز (سخت افزار یا پلاگین) نیز ممکن است به شما در مقابله با مشکلات نویز ناخواسته کمک کنند. یک گیت نویز در واقع هر گونه صدا / نویز وارد شده از دستگاه را که زیر یک آستانه تنظیم شده قرار دارد، مسدود می‌کند. وقتی صدایی بلندتر از آستانه‌ی تنظیم شده باشد، گیت باز شده و به صدا اجازه‌ی عبور می‌دهد.

برای نتیجه گیری، از آنجایی که به احتمال زیاد متوجه خواهید شد که قبل از اجرا یا در حین تنظیم اسپیکر با مسائل مربوط به زمزمه و خش خش سر و کار دارید، در انتهای مطلب چرا اسپیکر خش خش می کند، یک توصیه‌ی نهایی وجود دارد. خرید برخی از تجهیزات کلیدی ذکر شده در این مقاله را در نظر بگیرید و همیشه آنها را در جعبه‌ی ابزار خود داشته باشید تا برای عیب یابی به سوال چرا اسپیکر خش خش می کند برای رفع مشکلات نویز آماده باشید.

منبع: qsc blog

سوال و جواب‌های رایج
چرا اسپیکر بلوتوثی دچار خش خش شده است؟
احتمالا تداخل امواج رادیویی مسبب این اتفاق است.
آیا خش خش اسپیکر می‌تواند به دلیل ارت باشد؟
بله. این احتمال هم وجود دارد.
چطور نویز اسپیکر را در فضای باز کم کنیم؟
باید به دنبال یافتن تداخلات امواج الکترومغناطیسی باشید.


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما