هر آنچه در مورد نسلهای USB 3.2 باید بدانید
در گذشته پیدا کردن سریعترین پورت USB ساده بود؛ کافی بود به جای USB 2.0، به سراغ USB 3.0 بروید. اما حالا لازم است که تفاوت بین USB 3.2 Gen 1، Gen 2 و Gen 2×2 را بدانید. در این مطلب قصد داریم به تفاوت بین نسلهای مختلف استاندارد USB 3.2 بپردازیم تا در این زمینه راحتتر تصمیمگیری کنید.
نامگذاری USB در گذشته ساده بود
USB 3.1 اوضاع را پیچیده کرد
USB 3.2 سریعتر شده ولی سردرگرمی را افزایش داده
نامگذاری سادهتر چندان استفاده نمیشود
مقایسه USB 3.2 نسل ۱ در برابر نسل ۲ و Gen 2×2
نامگذاری USB در گذشته ساده بود
روزی روزگاری فقط با دو نسخهی اصلی USB 2.0 و USB 3.0 سروکار داشتیم. تنها چیزی که لازم بود بدانید این بود که ۳.۰ از ۲.۰ سریعتر است. میتوانستید یک فلش مموری USB 2.0 بخرید و آن را به کامپیوتری با درگاههای USB 3.0 متصل کنید و همچنان کار میکرد؛ البته با سرعت پایینتر USB 2.0. به همین ترتیب، خرید یک فلش مموری USB 3.0 و اتصال آن به درگاه USB 2.0 نیز سرعت USB 2.0 را برای شما به همراه داشت.
اگر به دنبال سریعترین سرعت ممکن بودید، یک فلش مموری USB 3.0 تهیه میکردید و آن را به یک درگاه USB 3.0 متصل میکردید. این فرآیند ساده و سرراست بود. اما همه چیز با معرفی USB 3.1 تغییر کرد.
USB 3.1 اوضاع را پیچیده کرد
سازمان توسعه دهندگان یواسبی (USB-IF) مسئولیت نگارش و تطبیق استانداردهای USB را بر عهده دارد و همچنین پشت سیستم نامگذاری درجشده روی کابلها و دستگاههای USB قرار دارد. زمانی که USB-IF استاندارد USB 3.1 را معرفی کرد، به جای حفظ سادگی و تمایز این نام با USB 3.0، استاندارد جدید را “USB 3.1 نسل ۲” نامگذاری کرد. به خاطر همین تصمیم، USB 3.0 هم به USB 3.1 Gen 1 تغییر نام پیدا کرد.
برای پیچیدهتر کردن موضوع، خود سرعتهای انتقال نیز نامگذاری شدند. USB 3.1 نسل ۱، که پیش از این با نام USB 3.0 شناخته میشد، قادر به انتقال اطلاعات با سرعت ۵ گیگابیت بر ثانیه است که با عنوان “SuperSpeed” یا شناخته میشود. USB 3.1 نسل ۲ قادر به انتقال اطلاعات با سرعت ۱۰ گیگابیت بر ثانیه است که “SuperSpeed+” نامیده میشود. این استاندارد بهصورت فنی با استفاده از رمزگذاری ۱۲۸b/۱۳۲b در حالت ارتباط دوطرفه (Full-duplex) به این مهم دست مییابد. ارتباط دوطرفه هیجانانگیز است، زیرا به این معنی است که اطلاعات میتوانند بهطور همزمان ارسال و دریافت شوند. به همین دلیل است که این استاندارد سریعتر است.
تفاوت بین این دو کمی گیجکننده بود، اما تا زمانی که به خاطر میسپردید نسل ۲ نسبت به نسل ۱ عملکرد بهتری دارد، مشکلی پیش نمیآمد. برای کمک به تمایز سرعتها، USB-IF همچنین لوگوهایی را نیز ارائه کرد که تولیدکنندگان تنها با گذراندن تأییدیه و اثبات تطابق کابل با مشخصات قول دادهشده، مجاز به استفاده از آنها هستند.
USB 3.2 سریعتر شده ولی سردرگرمی را افزایش داده
در سپتامبر ۲۰۱۷، سازمان توسعه دهندگان USB استاندارد USB 3.2 را معرفی کرد. USB 3.2 قادر به انتقال اطلاعات با سرعت ۲۰ گیگابیت بر ثانیه است. این سرعت، دو برابر سرعت انتقال USB 3.1 نسل ۲ محسوب میشود. اگر کنجکاو هستید که چگونه بدون تغییر در اندازه یا کانکتورها، سرعت کابلها دو برابر میشود، پاسخ ساده است. محصولات USB با قابلیت ۲۰ گیگابیت بر ثانیه، دارای دو کانال ۱۰ گیگابیت بر ثانیه هستند. این موضوع را میتوان به عنوان سیمکشی بیشتری در نظر گرفت که درون همان کابل جایگذاری شده است.
همانند نسخههای قبلی، این استاندارد جدید نیز از نظر کاربریهای اولیه با نسخههای قدیمیتر سازگار است، اما بدون سختافزار کاملاً جدید نمیتوانید به سرعت بالاتر دست پیدا کنید. اگر یک هارددیسک با وعده سرعت انتقال ۲۰ گیگابیت بر ثانیه خریداری کنید و آن را به کامپیوتری قدیمیتر متصل نمایید، هارددیسک کار خواهد کرد، اما با سرعتی پایینتر از حداکثر سرعتی که درگاههای USB دستگاه شما میتوانند ارائه دهند. برای بهرهمندی از تمام مزایای جدید، باید هر دو سر اتصال را بهروزرسانی کنید.
در کنگره جهانی موبایل ۲۰۱۹، سازمان توسعه دهندگان USB سیستم برندینگ و نامگذاری برای استاندارد جدید را اعلام کرد. و یک بار دیگر، نامگذاریهای قبلی کنار گذاشتند. بر این اساس، چیزی که قبلاً USB 3.0 با سرعت انتقال ۵ گیگابیت بر ثانیه بود، به USB 3.2 نسل ۱ تبدیل شد. USB 3.1 نسل ۲ با سرعت ۱۰ گیگابیت بر ثانیه، به USB 3.2 نسل ۲ تغییر نام پیدا کرد.
اما استاندارد ۲۰ گیگابیت بر ثانیه با نام عجیب USB 3.2 نسل ۲x۲ شناخته شد و الگوی قابل پیشبینی قبلی را شکست. از نظر فیزیکی، این استاندارد دارای دو کانال ۱۰ گیگابیت بر ثانیه است، بنابراین به معنای واقعی کلمه ۲ در ۲ است. در این نامگذاری منطقی وجود دارد، اما گیجکننده است و برای درک منطقی بودن آن، باید از سختافزار سررشته داشته باشید.
نامگذاری سادهتر چندان استفاده نمیشود
از سال ۲۰۲۰، سازمان توسعهدهندگان USB اعلام کرد که نمیخواهد مصرفکنندگان این اصطلاحات را ببینند. در عوض، این سازمان میخواست محصولات نسل ۱ را با نام “SuperSpeed USB” به بازار عرضه کنند. همچنین پیشنهاد شد محصولات نسل ۲ با نام “SuperSpeed+ USB 10 Gbps” و نسل ۲x۲ با نام “SuperSpeed+ USB 20 Gbps” به فروش برسند. این یک پیشرفت بود، اما هنوز عالی نبود. خوشبختانه، سازمان توسعهدهندگان USB در سال ۲۰۲۲ نامگذاری پیشنهادی را برای سادهتر شدن، تنها به ذکر سرعت تغییر داد: به ترتیب USB 5 Gbps، USB 10 Gbps و USB 20 Gbps.
اما این به این معنی نیست که تولیدکنندگان مجبورند از این نامها استفاده کنند. تولیدکنندگان میتوانند از نامگذاری SuperSpeed یا نسل ۲.۲ قدیمی استفاده کنند؛ یا اگر زحمت شرکت در تست و انطباق را به خود ندهند، میتوانند از لوگوها صرف نظر کرده و از هر نامی که دوست دارند استفاده کنند. وقتی تولیدکنندگان از استاندارد SuperSpeed استفاده میکنند، مسئله نامگذاری تا حدودی سرراست است. به دنبال عبارت “SuperSpeed” در نام باشید و بررسی کنید که آیا عددی وجود دارد یا خیر. اگر عددی نمیبینید، این کندترین نوع USB 3.2 است. اگر “SuperSpeed+” و یک عدد ۱۰ یا ۲۰ میبینید، به معنی وعده انتقال اطلاعات با سرعت ۱۰ یا ۲۰ گیگابیت بر ثانیه است. همانطور که در تصویر زیر مشاهده میشود، حروف SS و عدد ۱۰ نشان میدهند که این درگاه USB یک درگاه SuperSpeed با قابلیت انتقال اطلاعات با سرعت ۱۰ گیگابیت بر ثانیه است. برندینگ برای استاندارد جدیدتر SuperSpeed+ USB 20 Gbps از همان لوگو استفاده میکند، فقط به جای عدد ۱۰، عدد ۲۰ در آن قرار گرفته است. حداقل این موضوع نسبتاً سرراست است.
اگر مشکلات اولیه USB-C را به خاطر بیاورید، این موضوع احتمالاً برای شما بسیار آشنا به نظر میرسد. قبل از خرید کابل، آن را با دقت مطالعه کنید و از منابع معتبر و قابل اعتماد خرید کنید.
مقایسه USB 3.2 نسل ۱ در برابر نسل ۲ و Gen 2×2
در صورتی که سختافزار شما از نامگذاری جدید توصیهشده توسط سازمان توسعهدهندگان USB استفاده نمیکند، جدولی برای هر نسل، سرعتهایی که میتواند به آنها دست یابد و نامهای دیگری که این نسل داشته است، تهیه کردهایم.
نامگذاری جایگزین | نامگذاری رسمی | سرعت | نسل |
USB 3.0، USB 3.1 Gen 1، SuperSpeed USB 5 Gbps | USB 5 Gbps | ۵ گیگابیت در ثانیه | USB 3.2 Gen 1 |
USB 3.1 Gen 2، USB 3.2 Gen 2×1، SuperSpeed+ USB 10 Gbps | USB 10 Gbps | ۱۰ گیگابیت در ثانیه | USB 3.2 Gen 2 |
SuperSpeed+ USB 20 Gbps | USB 20 Gbps | ۲۰ گیگابیت در ثانیه | USB 3.2 Gen 2×2 |
علاوه بر سرعت، اگر در مورد قابلیت انتقال نیرو نیز کنجکاو هستید، موضوع نسبتاً ساده است: صرفنظر از نسل، تمام درگاههای USB 3.x توانایی شارژ دستگاهها با حداکثر توان ۴.۵ وات را دارند. این مقدار بسیار کمتر از ۱۸ وات مورد نیاز برای شارژ سریع تلفن شما است، اما حداقل از توان ۲.۵ واتی درگاههای USB 2.0 بهتر است. بنابراین، اگر برای شارژ دستگاه خود بین درگاههای USB 2.0 و ۳.۲ حق انتخاب دارید، همیشه درگاه ۳.۲ را ترجیح دهید (اما انتظار زیادی از آن نداشته باشید).
تنها تفاوت قابل توجه دیگر بین این نسلها این است که USB 20 Gbps (نسل ۲x۲) تنها با درگاهها و کابلهای USB Type-C سازگار است. هیچ اتصال USB Type-A یا Micro USB را با این برچسب مشاهده نخواهید کرد.
خبر خوب این است که تجدید نظرها در مورد USB 3.2 و تمام انواع آن به پایان رسیده است. نسلهای جدیدتر مانند USB4 جایگزین آنها شدهاند که از نظر سرعت انتقال و توانایی انتقال نیرو، USB 3.2 را شکست میدهند. علاوه بر این، معرفی USB4 بعد از عرضهی نامگذاری SuperSpeed اتفاق افتاد، بنابراین انتخاب کابل مناسب بسیار سادهتر از زمان USB 3.2 است. برای خرید انواع فلش مموری مبتنی بر استانداردهای مختلف USB، کافی است به دیجیکالا سر بزنید.
منبع: HowToGeek