چرا و چگونه آیین‌های خانوادگی خود را ایجاد کنید؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۰ دقیقه
مراسم خانوادگی

اهمیت وقت گذراندن با خانواده غیرقابل انکار است. داشتن ارتباطات انسانی سالم با اعضای خانواده برای رفاه اجتماعی و سلامت عمومی ما اهمیت بسیاری دارد. یکی از بهترین راه‌ها بری برقراری ارتباط مجدد با خانواده آیین‌های خانوادگی است. فرقی نمی‌کند که سنت دیرینه‌ای داشته باشید که نسل به نسل در خانواده‌ی شما انجام می‌شده یا به دنبال یک آیین خانوادگی جدید هستید، به‌هرحال، این آیین‌ها مزایای مختلفی دارند که در این مقاله آن‌ها را می‌خوانید. روش ایجاد آیین‌های خانوادگی هم موضوع دیگری است که در ادامه می‌خوانید.

چرا آیین‌های خانوادگی مهم هستند؟

چرا و چگونه آیین‌های خانوادگی خود را ایجاد کنید

مردم آیین‌های خانوادگی را ایجاد و حفظ می‌کنند چون این سنت‌ها به جشن‌ها معنا می‌بخشند و پیوندهای میان افراد را تقویت می‌کنند. مهم‌تر از آن، آیین‌ها با تقویت پیوند خانواده و ایجاد حس تعلق به آن‌ها، تجربیات و خاطرات مثبت و احساس امنیت را برای همه به وجود می‌آورند.

علاوه‌براین، آیین‌های خانوادگی به کودکان کمک می‌کنند تا بفهمند که چه کسانی هستند و چه چیزی برای خانواده‌ای که به آن تعلق دارند اهمیت دارد. این آیین‌ها به کودکان این احساس را می‌دهند که بخشی از چیزی منحصر به فرد و خارق‌العاده هستند. سنت‌های خانوادگی حتی می‌توانند به افزایش عزت نفس کودک کمک کنند و حال خوب او را بیشتر کنند. به‌هرحال، کودکان زمانی آرامش و امنیت پیدا می‌کنند که همه چیز قابل پیش‌بینی و پایدار باشد.

سایر مزایای داشتن آیین‌های خانوادگی عبارت‌اند از:

  • برای اعضای خانواده خاطراتی ساخته می‌شود که تا آخر عمر باقی بمانند؛
  • با ایجاد تداوم، احساس امنیت را در کودکان ایجاد می‌کنند؛
  • به اعضای خانواده احساس تعلق خاطر بیشتری می‌دهند؛
  • به انتقال ارزش‌های خانوادگی از جمله میراث فرهنگی و مذهبی کمک می‌کنند؛
  • نسل‌های مختلف یک خانواده را در ارتباط با یکدیگر نگه می‌دارند و سابقه‌ای خانوادگی برای به اشتراک گذاشتن با دیگران ایجاد می‌کنند؛
  • می‌توانند سبک زندگی فعال از نظر جسمی را ترویج کنند.

تفاوت روتین‌های خانوادگی و آیین‌های خانوادگی

آیین‌ها و سنت‌های خانوادگی با روتین‌های روزمره‌ی خانوادگی که به طور مکرر اتفاق میفتند، متفاوت هستند اما روتین‌های خانوادگی معانی نمادین آیین‌های خانوادگی را ندارند. آیین‌های خانوادگی برای همه‌ی اعضای خانواده اهمیت ویژه‌ای دارند اما روتین‌های خانوادگی اغلب فعالیت‌های اساسی هستند که برای حفظ عملکرد واحد خانواده ضروری هستند. برای مثال، یک شام خانوادگی معمولی در هر شب ممکن است بخشی از روتین خانوادگی باشد اما یک شام خانوادگی در رستوران مورد علاقه‌ی اعضای خانواده به مناسبت تولد فرزند خانواده ممکن است یک آیین خانوادگی باشد.

بسیاری از خانواده‌ها سنت‌هایی دارند که برای نسل‌ها ماندگار هستند. این فعالیت‌ها یا رویدادهای خاص اغلب خاطرات خوشی را ایجاد می‌کنند که همه آن‌ها را گرامی می‌دارند و سعی می‌کنند ادامه دهند. برخی از آیین‌ها مانند حضور در یک جشنواره‌ی فرهنگی یا پختن یک وعده‌ی غذایی محلی یا سنتی در یک روز خاص از هر سال به میراث خانواده مربوط می‌شوند. برخی از مراسم‌ها ممکن است مربوط به رویدادهای خاص باشد مانند گردنبند مرواریدی که نسل به نسل طی مراسمی خاص به عروس خانواده داده می‌شود. بعضی از آیین‌ها هم فعالیت‌های سرگرم‌کننده‌ای هستند که اعضای خانواده از تکرار آن‌ها لذت می‌برند.

برای ایجاد آیین‌هایی برای خانواده‌تان، به کارهایی فکر کنید که خانواده‌تان از انجام دادن آن‌ها لذت می‌برند و آیین‌ها را بر اساس آن‌ها شکل بدهید. آیین‌های خانوادگی گاهی خود به خود شکل می‌گیرند اما برخی از بهترین سنت‌های خانوادگی به طور تصادفی اتفاق میفتند. در این حالت، شما کاری را از روی هوس انجام می‌دهید. تمام اعضای خانواده به آن کار علاقه‌مند می‌شوند و می‌خواهند دوباره آن را تکرار کنند. به این ترتیب، حتی قبل از اینکه متوجه شوید، یک سنت خانوادگی ایجاد کرده‌اید.

نمونه‌هایی از سنت‌های خانوادگی در روزهای تعطیل عادی

 آیین‌های خانوادگی

وقتی صحبت از آیین‌های خانوادگی می‌شود، بیشتر مردم قبل از هر چیزی به یاد آیین‌های مناسبت‌های خاص مانند نوروز یا ماه رمضان میفتند. رویدادهای پیرامون این مناسبت‌ها مانند چیدن سفره‌ی هفت‌ سین و دور هم جمع شدن برای شام شب عید ممکن است با گذشت زمان به آیین‌های معمولی تبدیل شوند اما خانواده‌ها می‌توانند در روزهای تعطیل عادی هم آیین‌هایی مختص خودشان داشته باشند. به طور مثال، مراسم سیب چیدن از باغچه‌ی خانوادگی در پاییز هر سال یا اینکه فرزند خانواده می‌تواند در روز تولدش رستوران مورد علاقه‌اش را پیشنهاد دهد تا همه به این مناسبت در آن رستوران غذا بخورند، برخی از این آیین‌ها هستند.

برای خلق آیین‌های خانوادگی مختص خانواده‌ی خودتان می‌توانید از این ایده‌ها الهام بگیرید:

  • هر سال خانه‌تکانی به مناسبت شروع فصل بهار را در کنار اعضای خانواده انجام دهید.
  • در طول تابستان، جمعه‌ها روی بالکن یا در حیاط خانه همبرگر بپزید و در کنار اعضای خانواده بخورید.
  • هر سال در تعطیلات تابستانی یک سلفی خانوادگی احمقانه بگیرید.
  • ماهی یک مرتبه در کنار اعضای خانواده راهی یک بازار محلی شوید و خرید کنید.
  • برای جشن گرفتن آخرین روز مدرسه‌ی فرزند خانواده آتش‌بازی راه بیندازید.
  • در اولین روز تابستان همه با هم برای پیک‌نیک به دامان طبیعت بروید.
  • ماهی یک مرتبه در کنار اعضای خانواده یک غذای سنتی بپزید و بخورید.
  • در باغچه‌ی حیاط درخت سیب بکارید و هر سال در پاییز همه با هم محصول این درخت را بچینید.
  • لیزر تگ، بولینگ، اسکیت یا برخی فعالیت‌های سرگرم‌کننده‌ی دیگر را در یک روز مشخص هر ماه مانند آخرین جمعه‌ی ماه انجام دهید.
  • برای جشن گرفتن به مناسبت نمرات بالای فرزند خانواده در مدرسه برای همه بستنی بخرید.
  • هر هفته در روزی مشخص غذای خاصی بخورید. به طور مثال، ظهر جمعه سبزی پلو با ماهی را در کنار اعضای خانواده نوش جان کنید.
  • در اولین روز زمستان در حیاط آتش روشن کنید و در کنار اعضای خانواده شکلات داغ بنوشید.
  • هر روز زمستان در کنار اعضای خانواده پیاده‌روی کنید.
  • یک باشگاه کتاب خانوادگی ترتیب دهید.
  • برای اعضای خانواده یک چالش تناسب اندام ایجاد کنید.
  • هر جمعه بعدازظهر به پیاده‌روی یا دوچرخه‌سواری خانوادگی بروید.
  • طلوع خورشید را در اولین روز تابستان و غروب خورشید را در آخرین روز تعطیلات تابستانی در کنار هم تماشا کنید.
  • یک مراسم شبانه‌ی بازی خانوادگی ترتیب بدهید و با هم بازی‌های رومیزی یا دسته‌جمعی انجام بدهید.
  • در اولین روز بهار همه با هم در استخر خانه شنا کنید.
  • با نوشتن متن‌های کوتاه روی کاغذ احساس قدردانی خود نسبت به اعضای خانواده را ابراز کنید. این متن‌های کوتاه را داخل شیشه‌ای بزرگ به نام ظرف قدردانی بریزید و گاهی اوقات، همه با هم این متن‌ها را بخوانید.
  • روزهایی خاص را به تماشای آلبوم‌های خانوادگی اختصاص بدهید. همه با هم آلبوم‌ها را ببینید و خاطرات گذشته را مرور کنید.
  • یک مراسم استعدادیابی ترتیب بدهید. در این مراسم هر یک از اعضای خانواده مهارت‌ها و استعداد‌هایی که دارد را برای دیگران به نمایش بگذارد.
  • برای اینکه احساسات و تفکرات خانواده درباره‌ی یکدیگر را بدانید، مصاحبه‌های خانوادگی ترتیب بدهید و از آن‌ها فیلم بگیرید. در روزهای تعطیل در کنار اعضای خانواده این فیلم‌ها را ببینید.

نمونه‌هایی از سنت‌های خانوادگی در مناسبت‌های خاص

خانواده خوشحال

در مناسبت‌های خاص هم می‌توانید علاوه بر آیین‌های معمول برای خانواده‌ی خود سنت‌هایی خاص ایجاد کنید. برای ایده گرفتن هم می‌توانید از این ایده‌ها الهام بگیرید:

  • به همه یک ست لباس خواب جدید بدهید و یک عکس خانوادگی با لبا‌س‌های شبیه به هم بگیرید.
  • به هر کودک یک بازی رومیزی یا پازل بدهید و بازی‌ یا پازل را در کنار او یا همه با هم انجام بدهید یا حل کنید.
  • در روزهای تعطیلات نوروز، هر روز یک فیلم مورد علاقه‌ی همه را تماشا کنید.
  • در مناسبت‌های خاص در کنار اعضای خانواده و با مشارکت آن‌ها غذا بپزید.
  • کوکی‌هایی با تم مناسبت‌های خاص درست و تزیین کنید.
  • میزبان مهمانی‌های کودکان فامیل یا دوستان شوید.
  • در مناسبت‌های خاص کاردستی درست کنید و به هم هدیه بدهید.
  • برای اعضای خانواده که نمی‌توانید در تعطیلات با آن‌ها وقت بگذرانید نامه‌های صمیمانه بنویسید.

چگونه سنت‌های خانوادگی را حفظ کنیم؟

اگر برای حفظ آیین‌های خانوادگی تلاش نکنید، احتمالا کم‌کم از بین خواهند رفت. برای حفظ این آیین‌ها نکات مختلفی که در ادامه می‌خوانید را در نظر بگیرید.

۱. نظر همه‌ی اعضای خانواده را بپرسید

یک سنت خانوادگی باید بهانه‌ای برای پیوند و جشن گرفتن باشد. هر یک از اعضای خانواده باید احساس کند که صدای او شنیده می‌شود و مورد احترام است. در خلق ایده‌های جدید هم‌فکری کنید و پذیرای پیشنهادهای جدید باشید.

۲. کاری را انجام دهید که همه به آن علاقه دارند

هر یک از اعضای خانواده باید برای حفظ آیین‌های خانوادگی تلاش کند تا این سنت‌ها پایدار و معنادار باشد. یک آیین مورد علاقه‌ی همه پیدا کنید و همه در کنار یکدیگر برای حفظ آن تلاش کنید.

۳. زمانی را به آیین‌های خانوادگی اختصاص دهید

بدون برنامه‌ریزی صحیح و مدیریت زمان ممکن است سنت‌های خانوادگی از بین بروند. برای جلوگیری از این اتفاق، از فرصت‌ها و زمان‌های بیکاری همه‌ی اعضای خانواده استفاده کنید تا آیین‌های خانوادگی به صورت دسته‌جمعی اجرا شوند.

۴. آیین‌هایی ساده خلق کنید

پیچیده کردن بیش از حد یک مراسم خانوادگی ممکن است جنبه سرگرم‌کننده‌ی آن را کاهش دهد و آن را به یک امر استرس‌زا تبدیل کند. آیین خانوادگی را ساده، قابل اجرا و دسته‌جمعی نگه دارید. فراموش نکنید که یک مراسم خانوادگی باید فرصتی برای آرامش، ارتباط برقرار کردن و قدردانی اعضای خانواده از یکدیگر باشد. موضوعات مهم را به آیین‌های ساده‌ی خانوادگی تبدیل کنید.

۵. از تکنولوژی فاصله بگیرید

فناوری باعث حواس‌پرتی و مانع ارتباط اعضای خانواده با یکدیگر می‌شود. ممکن است وسوسه شوید که هر لحظه از یک جشن خانوادگی عکاسی کنید اما سعی کنید در کنار اعضای خانواده واقعا حضور داشته باشید و لحظه‌های خوش را در ذهنتان ثبت کنید. هرچه فناوری کمتری به کار رود، حضور شما و اعضای خانواده در کنار یکدیگر بیشتر احساس می‌شود.

۶. مثبت بمانید

به یاد داشته باشید که همه‌ی سنت‌های خانوادگی همیشه ساده و آسان نخواهند بود. حضور در کنار اعضای خانواده با عشق و حمایت فراوان همراه است اما گاهی این اتفاق با تنش‌های داخلی و سوابق چالش‌برانگیز هم همراه می‌شود. نسبت به این موضوع حساس باشید و از ایجاد پیوندهای قوی خانوادگی دست نکشید. حفظ مرزهای سالم راهی برای مراقبت از روابط خانوادگی شماست.

۷. پذیرای تغییرات جدید باشید

شاید لازم باشد سنت‌های خانوادگی را با گذشت سال‌ها تغییر دهید تا ماندگار باشند. بنابراین، از تغییرات جدید استقبال کنید. به عنوان مثال، ممکن است فرزندان شما پس از بزرگ شدن درباره‌ی نحوه‌ی برگزاری آیین‌های خانوادگی نظرات جدیدی داشته باشند. نظرات آن‌ها را بشنوید و همه با هم درباره‌ی تغییرات جدید تصمیم بگیرید.

مراقبت از خود به عنوان یک آیین فردی

تقویت ارتباطات خانوادگی به اندازه‌ی مراقبت از خود اهمیت دارد. وقتی احساسات و نیازهای واقعی خود را نمی‌شناسید، احساس ارتباط واقعی با دیگران چالش‌برانگیز خواهد شد. به همان اندازه که خانواده‌ی خود را دوست داریم، ممکن است دور هم جمع شدن به ویژه در مناسبت‌های خاص باعث استرس و نگرانی فراوانی شود. با کمی وقت گذاشتن برای خود و تمرین مراقبت از خود با این استرس مقابله کنید.

هر کسی از خودمراقبتی درک متفاوتی دارد. برای برخی از افراد دویدن صبح‌گاهی برای مراقبت از خود ضرورت دارد. برای بعضی دیگر، خودمراقبتی به معنای اختصاص دادن زمانی به تنفس آگاهانه یا مراجعه‌ی هفتگی به یک روان‌درمانگر است. در نهایت، تا زمانی که روش خودمراقبتی شما یک عادت سالم باشد و برای شما فایده‌ای داشته باشد، باید آن را در اولویت بگذارید. سرمایه‌گذاری بر رابطه با خود به معنای سرمایه‌گذاری بر هر رابطه‌ی دیگری در زندگی است.

سنت‌های خانوادگی را برای تقویت پیوندهای خانوادگی خلق کنید

ارتباط مناسب والدین و فرزندان

آیین‌های خانوادگی در سلامت و تعادل کلی روابط خانوادگی نقشی مهم دارند. فرقی نمی‌کند که این سنت‌ها برپایی جشن‌های قدیمی به مناسبت‌های خاص مثل جشن نوروز باشند یا مراسم جدیدی برگزار کنید. به‌هرحال، حفظ سنت‌های خانوادگی می‌تواند به تقویت حس اتحاد و قدردانی اعضای خانواده کمک کند. هر کس سزاوار داشتن یک رابطه‌ی سالم با اعضای خانواده‌ی خود است. احساس تعلق و شبکه‌ی حمایتی که خانواده فراهم می‌کند، می‌تواند به تحمل سختی‌های زندگی روزمره کمک کند.

کلام آخر

آیین‌های خانوادگی می‌توانند به سادگی دادن یک هدیه‌ی خاص در نقاط عطف خاص یا پیچیده‌تر مانند یک رویداد ماهانه یا سالانه باشند. فرزندان شما هرگز برای شروع سنت‌های جدید آن‌قدر بزرگ نشده‌اند. بنابراین، آن‌ها را بدون در نظر گرفتن سنشان در آیین‌های خانوادگی مشارکت دهید. خانواده‌ی شما مهم‌ترین چیزی است که در زندگی دارید. بنابراین، انسان‌های خاص زندگی خود را با سنت‌های سرگرم‌کننده‌ی خانوادگی خوشحال کنید و برای برپایی آیین‌ها و سنت‌های خانوادگی خود به ویژگی‌ها و شرایط خانواده‌ی خود توجه کنید. به این ترتیب، به روش خودتان رویدادهای مختلف را جشن می‌گیرید و روابط خانوادگی را تقویت می‌کنید.

منبع: parents



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

یک دیدگاه
  1. من

    خیلی مفید بود

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X