تنظیم اهداف هفتگی چه تاثیری در زندگی ما خواهد داشت؟
همهی افراد یاد گرفتهاند که رویاهای بزرگ داشته باشند، اما هنگامی که نوبت به دنبال کردن رویاها در واقعیت میرسد کنار میکشند و کم میآورند. دلایل بسیاری برای این موضوع وجود دارد اما یکی از آنها واضحتر از بقیه است اینکه تاکنون تنظیم اهداف هفتگی که میتوانند زندگی را تغییر دهند را یاد نگرفتهاند.
به احتمال زیاد نمیدانید باید از کجا شروع کنید، اما بارها و بارها به مراحل بعدی کار خود فکر کردهاید. علاوه بر این ممکن است خود را ناامید کنید یا به دیگران اجازه دهید شما را از رسیدن به اهدافتان دور کنند. اما نگران نباشید در این مطلب قصد داریم سیستم ساده اما کارآمدی را معرفی کنیم که امکان دستیابی به اهداف هفتگی را فراهم کرده و اطمینان و اعتماد بیشتری را برای رسیدن به اهداف بزرگتر برایتان فراهم میکنند.
تنظیم اهداف هفتگی چه اهمیتی دارد؟
تنظیم اهداف هفتگی قدم کوچکی به نظر میرسد، اما گام مهمی در تکمیل پازل بزرگتر است. قرار دادن این قطعهها کنار یکدیگر به صورت گام به گام و هفتگی برای رسیدن به هدف بزرگتر بر عهدهی شما است. دقت کردن به اهداف بلند مدت به تعیین گامهای هفتگی مناسب و صحیح کمک کرده و فرد را در دنبال کردن وظایفش باانگیزه و مصمم نگه میدارد زیرا هر روز جدید فرصتی برای انجام آن کارها است.
پس از اینکه به صورت واضح مشخص کردید که چه هدفی دارید و میخواهید به چه چیزی دست پیدا کنید باید گامهای کوچک هفتگی به سوی آن بردارید. با وجود اینکه باید این هدف، ایده یا دید را در ذهن داشته باشید، اما پاسخ به این سوال هم مهم است برای رسیدن به آن هدف چه کارهایی را به صورت روزانه یا هفتگی انجام میدهید؟ در ادامه برنامهی تنظیم اهداف هفتگی که میتوانید برای تغییر دادن زندگی خود استفاده کنید را معرفی میکنیم.
با وجود اینکه یک هفته زمان نسبتا کوتاهی به نظر میرسد اما شامل ۱۶۸ ساعت است. فرض کنید در صورتی که این ساعتها را برای انجام بهترین کارهای ممکن استفاده کنید چه اتفاقی میافتد؟ روزی که بسیار مصمم، متمرکز و پربازده باشد چقدر عالی خواهد بود. گامهایی که در ادامه معرفی شدهاند چگونگی تعیین اهداف هفتگی برای تغییر زندگی را توضیح میدهند.
نکتهی بسیار مهم و قابل توجه این است که خودتان را در اولویت قرار دهید. در صورتی که استرس داشته باشید و بیش از حد خسته شده باشید به اهدافتان نخواهید رسید. مراقبت از خود به معنای خودخواهی نیست. هر روز باید زمانی را به خودتان اختصاص دهید.
تنظیم اهداف هفتگی
۱. زمانی را به تامل و بررسی اختصاص دهید
زمانی را به تامل و بررسی هفتهی گذشته اختصاص دهید. به موفقیتها و شکستهای خود نگاه کنید. این کار به ردهبندی فعالیتهای هفتگی و تعیین اهداف واضحتر برای دستیابی به موفقیت بیشتر کمک میکند. از خودتان بپرسید چه چیزی به دست آوردید و دستاوردتان چه ارتباطی با اهداف ماهانه یا سالانهتان دارد؟ آیا از پیشرفتی که حاصل شده است خشنود و راضی هستید؟
پاسخ دادن به این سوالها بینش بسیار خوبی را دربارهی نحوهی سپری کردن ۱۶۸ ساعت هفتهی گذشته و بررسی اینکه آیا در جهت رسیدن به اهداف حرکت کردهاید فراهم میکند. در صورتی که تلاشتان در راستای رسیدن به اهداف نبوده است باید توجه خود را به سمت اهداف بزرگتر و بلندمدت متمرکز کنید. در صورتی که اهداف هفتگی شما را هیجانزده نمیکنند برای رسیدن به آنها باید تلاش بیشتری انجام دهید. بنابراین مطمئن شوید که در راستای رسیدن به اهداف حرکت میکنید.
۲. اهداف هفتگی خود را مشخص کنید
برای تغییر دادن زندگی خود اهداف هفتگی تعیین کنید. حال که به عملکرد هفتهی گذشتهی خود و اهداف بزرگتر آینده نگاه کردهاید زمان آن فرا رسیده است که اهدافی که برای هفتهی آیندهی خود در نظر دارید را مشخص کنید. به این منظور فرایند سادهای که در ادامه توضیح دادهایم را دنبال کنید.
- بر اساس تامل خود از شکستها و موفقیتهای هفتهی گذشته ایدههای هیجانانگیز اهداف هفتگی را یادداشت کنید. در صورتی که ایدههای خیلی زیادی داشتید آنها را بر اساس مواردی که برای پیشرفت مهمتر بوده و نسبت به زمان حساستر هستند اولویتبندی کنید.
- قدمهای منطقی بعدی را برای رسیدن به اهداف بزرگتر برای هر روز هفته تعیین کنید. در این میان کارهای مهمی وجود دارند که نیاز به توجه یا دنبال کردن دارند.
- برای رسیدن به اهداف روزانه حداقل سه گام را مشخص کنید. این کار به رسیدن به اهداف هفتگی با قطعیت و اطمینان بیشتر کمک میکند.
توجه داشته باشید که تعداد هدفهایی که برای هر هفتهی خود تعیین میکنید به خود شما بستگی دارد. البته باید زمانی که هر کار نیاز دارد را هم در نظر بگیرید. توجه داشته باشید که وقفههای غیرمنتظره به جلوگیری از تعهد بیش از اندازهی خود به کار کمک میکنند.
مطمئن شوید که اهدافتان ویژگیهای مناسب و صحیحی داشته باشند
- این مورد باید مشخص باشد. از خودتان بپرسید این هفته میخواهید به چه هدفی دست پیدا کنید. هدفهای همهی هفتهها با هم یکسان نیستند. بنابراین برای هفتهی پیشرو چه هدفهایی دارید؟ مطمئن شوید که هدفهایی که تعیین میکنید مشخص و قابل دستیابی باشند.
- هدفها باید به صورت واقعبینانه قابل دستیابی باشند. داشتن رویکرد واقعبینانه باعث میشود آسانتر به سمت جلو حرکت کنید. هدفهای ایمنی که به سادگی قابل دستیابی باشند را تعیین کرده و یک گام به جلو بروید. در صورتی که هیچ راهی برای رسیدن به اهدافتان وجود نداشته باشد خود را برای شکست آماده کردهاید.
- هدفهایتان باید قابل سنجش و اندازهگیری باشند. این بدان معنا است که باید برای هدفتان زمان تعیین کنید. فرقی نمیکند که این زمان به روز، ساعت یا دقیقه باشد. حتی میتوانید یک سری جنبهی خاص را برای اهدافتان مشخص کنید.
۳. هدفهای خود را در تقویم زمانبندی کنید
در صورتی که هدفهایتان را فقط در لیست کارها دنبال کنید، برای مدت زمان بسیار زیادی در لیست باقی میمانند. این بدان معنا است که تکمیل کردن کارها در مدت زمان مشخص شده دشوارتر خواهد بود. هیچ چیزی مانند لیست کارهایی که هیچگاه تمام نمیشوند انگیزه را از بین نمیبرد. به همین دلیل توصیهی اکید میشود که موارد مهم را به تقویم خود منتقل کنید. محدودهی زمانیای که مشخص میکنید نشان میدهد که چه زمانی و برای چه مدت باید روی آن کار متمرکز باشید تا به پایان برسد.
در صورتی که برای روز خود برنامهریزی نداشته باشید، فرد دیگری برنامهی شما را تعیین میکند. این موضوع همان چیزی است که شما را دنبالهرو افراد دیگر میکند و باید از آن اجتناب کنید. زمان همهی افراد محدود است. با زمانبندی کارهایی که برای رسیدن به هدفتان باید انجام دهید، به خودتان ثابت میکنید تکمیل کردن آنها چقدر برایتان مهم است. این کار همچنین شما را در برابر رسیدن به اهدافتان مسئول نگه داشته و انگیزهی کافی برای انجام کارها جهت رسیدن به اهداف را ایجاد میکند.
برای بهرهوری بیشتر میتوانید کارهای مهمتر را هنگامی که تمرکز، خلاقیت و هوشیاری بیشتری دارید انجام دهید. علاوه بر این، هنگامی که احساس خستگی یا افت انرژی دارید میتوانید برای استراحت برنامهریزی داشته باشید.
۴. یادآور تنظیم کنید
برای اقدام کردن و انجام کارها برای رسیدن به اهداف یادآور تنظیم کنید. تعیین گامها برای رسیدن به اهداف هفتگی و تخصیص زمان برای هریک از گامها در تقویم بسیار عالی است و این اطمینان را ایجاد میکند که در واقعیت زمانی را به تکمیل آنها اختصاص دادهاید. مدت زمان اهداف هفتگی تنها یک هفته است اما تنظیم یادآور برای گامهای کوچک روزانه در طول هفته هیچ اشکالی ندارد. دلیل این موضوع این است که اگر حواستان پرت شود و نتوانید اهداف را تکمیل کنید، تمام کارهای قبلی که انجام دادهاید هم بیارزش و بیفایده میشوند.
مهمترین گام در بین همهی این موارد اقدام کردن و انجام دادن کار است. حتما انجام کارها را به خودتان یادآوری کرده و اجازه ندهید از مسیری که خودتان برای پیشرفت در نظر گرفتهاید منحرف شوید.
۵. موفقیتها و دستاوردهایتان را جشن بگیرید
موفقیتهای خود را هرچند کوچک جشن بگیرید. این موضوع یکی از قسمتهای بزرگ و اصلی تنظیم اهداف هفتگی است که زندگی را تغییر میدهد. با این کار احساس میکنید که کار خود را به خوبی انجام دادهاید و شما را مجاب میکند که در آینده اهداف هفتگی بزرگتری تعیین کنید.
افراد اغلب فراموش میکنند موفقیتهای کوچک را جشن بگیرند و اغلب روی دستاوردهای ماهانه، فصلی و سالانه تمرکز میکنند. اما هر قدم کوچکی که فرد را به سمت هدف بزرگتر هدایت میکند شایستگی جشن گرفتن را دارد.
چند لحظه به کاری که انجام دادهاید و اینکه به هدف خود رسیدهاید فکر کنید. همین کار میتواند برای داشتن احساس خوب دربارهی پیشرفت خود و انگیزه گرفتن برای ادامهی مسیر کافی باشد. برای انگیزه دادن به خود از خودتان بپرسید «وقتی به هدفم رسیدم میخواهم چه کار کنم؟» یا «اگر به هدفم نرسم باید چه کار کنم؟».
به عنوان تمرین هر روز صبح اهداف هفتگیتان را بنویسید. این کار ذهنیت شما را به صورت ناخودآگاه روی موفق بودن قرار میدهد و باعث میشود راحتتر به موفقیت برسید. در صورتی که به هر دلیلی به اهداف هفتگی خود نرسیدید کمی فکر کنید و از خودتان بپرسید «بزرگترین مانع رسیدن به موفقیت چه چیزی بود؟». شناخت موانع به غلبهی سادهتر بر آنها در آینده کمک میکند.
مزایا و معایب تعیین اهداف کوتاه مدت هفتگی
در صورتی که به دنبال موفقیت شخصی و کاری هستید، باید به تعیین اهداف کوتاه مدت عادت کنید. این اهداف تاثیر بسزایی در یادآوری جهتی که میخواهید در زندگی به سمت آن حرکت کنید دارند. اما با وجود همهی مزایا چند نکتهی منفی هم در رابطه با تعیین اهداف کوتاه مدت وجود دارد. در ادامه نکات منفی و مثبتیی که دربارهی تنظیم کردن هدفهای هفتگی و کوتاه مدت وجود دارد را بیان کردهایم.
مزایای تعیین اهداف کوتاه مدت
- به بهبود تمرکز کمک میکند.
بهترین نکتهای که دربارهی تعیین اهداف کوتاه مدت وجود دارد این است که این امکان را فراهم میکند که مسیر مشخصی برای رسیدن به اهداف بلند مدت داشته باشید. داشتن برنامهی عملیاتی کوتاه مدت به اجتناب از عوامل حواسپرتی کمک کرده و این اطمینان را میدهد که به همهی نقطههای پیشرفتی که تعیین کردهاید میرسید.
- فرد را به متوقف کردن روند به تعویق انداختن کارها تشویق میکند.
اهمالکاری و به تعویق انداختن کارها یکی از عادتهای خطرناکی است که اغلب افراد به کار میگیرند. متاسفانه بسیاری از افراد با تمرکز بر اهداف بلند مدت در این تله به دام میافتند و در طول زمان مدیریت آن غیرممکن به نظر میرسد. هنگامی که هدفهای کوتاه مدت تعیین میکنید به سادگی میتوانید بر چالشها غلبه کرده و جایی برای اهمال کاری باقی نگذارید.
- باعث ایجاد اعتماد به نفس میشود.
یکی از مهمترین فواید تعیین اهداف کوتاه مدت این است که امکان ارزیابی خروجی و نتیجه را فراهم میکند. دیدن موفقیت خود باعث ایجاد اعتماد به نفس شده و انگیزهی بیشتری به فرد میدهد.
- به مدیریت موثرتر زمانبندی کمک میکند.
اهداف کوتاه مدت هفتگی به فرد در سادهسازی تمرکز و داشتن بهرهوری بیشتر کمک میکند. هنگامی که هر هفته هدفهای کوتاه مدت تعیین میکنید هر روز کاری برای انجام دادن دارید و وقت خود را با دنبال کردن کارهایی که همگام با اهدافتان نیستند هدر نمیدهید.
معایب تعیین اهداف کوتاه مدت
- میتواند منجر به از بین رفتن خلاقیت شود.
در صورتی که تمام روز فرد با لیست کارهایی که باید انجام دهد و اهداف کوتاه مدت پر باشد به سادگی خلاقیت او محدود میشود. این مساله در صورتی که هدفهای بسیار جزئی داشته باشید خطرناک است و میتواند شما را در نحوهی انجام کارها محدود کند. هنگام تعیین اهداف کنترل خلاقیت خود را فراموش نکنید. به سادگی به خودتان اجازه دهید از سفری که به سمت رسیدن به اهدافتان دارید لذت ببرید.
- میتواند باعث ایجاد فشار و استرس شود.
این مورد یکی از خطرناکترین معایب اهداف کوتاه مدت به شمار میرود. هنگامی که هدفهای بسیار زیادی دارید ذهن به حالت جنگ یا پرواز میرود. اطمینان پیدا کنید که خودتان را بیش از حد خسته نکنید و اهداف واقعبینانه تعیین کنید.
- میتواند باعث ایجاد احساس شکست در فرد شود.
فرض کنید پنج هدف کوتاه مدت برای هفتهی خود تعیین کردهاید. حتی اگر چهار مورد از آنها را هم انجام دهید همچنان احساس شکست خواهید داشت. این نکته را به خاطر داشته باشید که نرسیدن به همهی هدفهای کوتاه مدت طبیعی است. در صورتی که این شرایط اتفاق افتاد به سادگی محل خطای خود را مشخص کنید و ببینید که چگونه میتواند از آن به عنوان فرصتی برای یادگیری استفاده کنید.
مزایا و معایب تعیین اهداف هفتگی بلند مدت
ارتباط معنوی بهتری داشته باشید، غذاهای سالمتری بخورید و نقاشی بزرگ خود را تکمیل کنید. فرقی نمیکند چه هدف شخصی، هنری، مالی یا کاریای دارید؛ در هر حال تعیین اهداف بلند مدت هفتگی شما را به سمت محدودیتهایتان سوق میدهد. در ادامه مزایا و معیب تعیین اهداف هفتگی بلند مدت را بررسی کردهایم.
مزایای تعیین اهداف هفتگی بلند مدت
- احساس رضایت ایجاد میکند.
دستیابی به اهداف بلند مدت طول میکشد و هنگامی که ساعتهایی از زندگی خود را به این اهداف اختصاص میدهید در رابطه با زندگی خود احساس رضایت و شادمانی بیشتری خواهید داشت. احساس موفقیت و پیروزیای که در رابطه با هدفهای بلند مدت ایجاد میشود در مقایسه با اهداف کوتاه مدتی که در عرض چند ساعت به دست میآیند بسیار بیشتر است.
- باعث تعیین جهت حرکت میشود.
هنگامی که احساس کردید انگیزهی خود را از دست دادید اهداف بلندمدت را به خودتان یادآوری کنید تا به مسیر قبلی برگردید. در این صورت با کارهایی که شما را از مسیر اصلی رسیدن به اهدافتان دور میکنند منحرف نمیشوید.
- به داشتن نظم شخصی کمک میکند.
پیش از تعیین اهداف بلند مدت، اهداف کوتاه مدت بسیاری وجود دارند، زیرا نمیتوان یکباره به کل آن هدف دست پیدا کرد. در همین راستا نظم بیشتری را در جهت مدیریت زمان و مرتب کردن اولویتها به کار میگیرید.
- انگیزهی بسیاری در فرد ایجاد میکند.
هنگامی که در جهت رسیدن به یک هدف بزرگ گام بر میدارید به دلیل اینکه میتوانید تصور کنید در آینده نسخهی بهتری از اکنون خود خواهید بود انگیزهی بسیار زیادی میگیرید. تصویرسازی رسیدن به اهداف انگیزهی بسیار زیادی را در فرد ایجاد میکند.
معایب تعیین اهداف هفتگی بلند مدت
- به سادگی امکان منحرف شدن از آنها وجود دارد.
هنگامی که اهداف بلند مدت خود را به کارهای کوچکتر نمیشکنید تنها یک ایده از آنچه میخواهید به آن برسید در سر دارید. همین موضوع میتواند منجر به حواسپرتی و انحراف از مسیر هدفها شود زیرا گامهایی که در راستای رسیدن به اهداف تعیین کردهاید مبهم هستند.
- ممکن است رسیدن به اهداف کمی طول بکشد.
با وجود اینکه هیچ اشکالی ندارد اگر در زمان دقیقی که برای رسیدن به اهداف خود متصور شدهاید به آنها دست پیدا نکنید، اما همین مساله در بسیاری از افراد باعث ایجاد احساس ناامیدی و بیانگیزگی میشود. این نکته را به خاطر داشته باشید که هدفهای بلند مدت به سادگی میتوانند متناسب با موقعیت منحصر به فرد خود شخص تعیین شوند.
- میتوانند باعث ایجاد استرس شوند.
هنگامی که فرد برای خود هدفهای بلند مدت تعیین میکند تا زمانی که به آنها دست پیدا کند استرس خواهد داشت. دلیل این موضوع این است که هیچگاه نمیدانید در آینده چه اتفاقی میافتد و ممکن است مطمئن نباشید کاری که انجام میدهید منجر به رسیدن به هدف بلندمدتتان خواهد شد یا خیر.
مثالهایی از اهداف هفتگی که میتوانید برای خود تعیین کنید
در ادامه ۴۰ مثال از اهداف هفتگی که میتوانید برای خود تعیین کنید را آوردهایم. در صورتی که برای تعیین اهداف هفتگی خود هیجان دارید، اما نمیدانید چه اهدافی را تعیین کنید در ادامه مثالهایی را آوردهایم که میتوانید از آنها ایده بگیرید.
- هر روز ۱۵ دقیقه مدیتیشن انجام دهید.
- هر روز ۳۰ دقیقه ورزش کنید.
- پس از خاموش کردن زنگ هشداردهندهی گوشی خود بلافاصله از تخت بلند شوید.
- زمان استفاده از شبکههای اجتماعی را کاهش دهید.
- رژیم غذایی گیاهخواری را امتحان کنید.
- به جای نوشابه، آب بنوشید.
- بعد از نهار ده دقیقه قدم بزنید.
- در کلاس یوگا شرکت کنید.
- هر روز به مدت پنج دقیقه ژورنالنویسی انجام دهید.
- به بررسی احوال والدین خود بپردازید.
- یک دستور غذایی جدید را امتحان کنید.
- هر شب قبل از ساعت یازده بخوابید.
- یک رستوران جدید را امتحان کنید.
- یک مدل برنامهریزی جدید را امتحان کنید.
- لباسهای خود را مرتب کرده و مواردی که لازم ندارید را وقف کنید.
- اتاق نشیمن منزل خود را پاکسازی و مرتب کنید.
- در کار خیر به صورت داوطلبانه شرکت کنید.
- به نزدیکترین ساحل بروید.
- یکی از دوستان خود را به شام دعوت کنید.
- تهیهی یک غذای جدید را یاد بگیرید.
- در یکی از روزها هیچ پولی خرج نکنید.
- هر هفته یک کتاب بخوانید.
- گلهای جدیدی برای منزل خود بخرید.
- کابینتهای خانه را تعمیر کنید.
- مصرف مواد غذایی مضر را کاهش دهید.
- بعدازظهر قهوه ننوشید.
- هر روز ۱۰ دقیقه تمرین کششی انجام دهید.
- آخر هفته ۲ ساعت پیادهروی کنید.
- یک برنامهی آموزشی جدید را آغاز کنید.
- یک شام عاشقانه را با همسر خود برنامهریزی کنید.
- دوستان دانشگاه خود را دعوت کنید.
- برای والدین خود غذا درست کنید.
- آهنگهای بیشتری گوش دهید.
- دو بار در هفته غذای خود را به محل کار ببرید.
- یک حساب بازنشستگی باز کنید.
- یک برنامهی غذایی تهیه کنید.
- با یک مشاور مالی صحبت کنید.
- در منزل اسپا انجام دهید.
- با مدیر خود دربارهی افزایش حقوق صحبت کنید.
- هر روز حیوان خانگی خود را به بیرون از منزل ببرید.
در پایان
سرعت حرکت خود را کاهش داده و به فکر کردن دربارهی اینکه چه کارهایی انجام شده و چه زمانی به آنها اختصاص داده شده است بپردازید. اختصاص دادن زمان به ارزیابی مجدد اهداف بهترین کاری است که برای موفق بودن در دستیابی به اهداف هفتگی میتوان انجام داد.
مطمئن شوید که اهداف خود را در بهترین روش ممکن قالببندی کردهاید. زمانی را به برنامهریزی اهداف هفتگی و تعیین زمان برای اهداف در تقویم خود اختصاص دهید. ممکن است به همهی زمانی که اختصاص دادهاید نیاز نداشته باشید اما نکتهی بسیار مهم این است که زمانی را به برنامهریزی اهداف هفتگی خود تخصیص دهید. در این صورت زمان بیشتری را برای دنبال کردن اهداف خواهید داشت و دچار احساس استرس و فشار زیاد نخواهد شد.
مهمترین نکته حرکت در مسیر صحیح است. این موضوع به معنای رسیدن به همهی هدف هایی که برای خودتان تعیین کردهاید نیست بلکه حتی در صورت عدم موفقیت در هدف اول هم ادامه پیدا میکند. بزرگترین داستانهای موفقیت هم از نخستین قدم آغاز میشوند.
منبع: Lifehack