راهنمای خرید دستگاه تصفیهکنندهی آب؛ انواع، نحوهی عملکرد و بهترینها
شاید یادآوری این نکته غمانگیز باشد که ما کیفیت و سلامت آب لولهکشی را بدیهی فرض میکنیم. در حالی که اغلب مردم جهان با عدم دسترسی به آب سالم درگیر هستند. در همین راستا یادآوری داستان مردم شهر فلینت (Flint) در ایالت میشیگان که از قربانیان بیماری لژیونر (Legionnaire) بودند میتواند قابل توجه باشد. بیماری که به علت عدم گندزدایی مناسب آب با استفاده از کلر و خوردگی لولههای سربی ایجاد شد. طی تحقیقات انجام شده در حوزهی سلامتِ آب آشامیدنی، به طور کلی وجود سرب، آرسنیک یا PFAS بالاتر از حد مجاز، میتواند افراد را با مشکلات عمدهی سلامتی درگیر کند. بنابراین، یکی از راه های خلاص شدن از شر آلودگیهای موجود در آب، استفاده از دستگاه تصفیه آب است. از طرفی در کنار این مسأله، بیشترین شکایات افراد از آب آشامیدنی، مربوط به طعم و بوی آن است. درواقع دستگاههای تصفیهکننده نه تنها آب را در برابر آلایندههای مضر محافظت میکنند، بلکه میتوانند طعم آن را هم بهبود ببخشند.
پرطرفدارترین نوع فیلترها، پارچهای تصفیه آب (Pitcher-Style) هستند که شما میتوانید با آب معمولی آن را پر کنید و با نگهداری در یخچال، آب را تصفیه کنید. این مدل از دستگاههای تصفیهی آب استفادهی آسانی دارند و نیازی به نصب ندارند. همچنین فضای کمی را اشغال میکنند و نسبتا مقرونبهصرفه هستند. از طرفی دستگاههای تصفیهی آب که زیر سینک نصب میشوند (Under-sink Filters) گرانتر اما بهینهتر هستند. این مدل از دستگاهها به طور محتاطانهای زیر کابینت پنهان میشوند و حجم بیشتری از آب را با سرعت جریان بیشتر فیلتر میکنند. البته لازم به ذکر است که ممکن است نیاز به لوله کشی سفارشی، یا تغییرات سینک برای نصب آن باشد. اما در صورتی که راحتی و کارایی برای شما مهم است، فیلترهای زیر سینک گزینهی مناسبی با ارزش خرید بالا هستند.
حال با توجه به این مقدمهی کوتاه، نگاهی جامع بر انواع دستگاه تصفیه آب خواهیم انداخت و دیدگاههای مختلف دربارهی آن را بررسی خواهیم کرد. همچنین در این نوشتار شما را به منظور یک خرید آگاهانه و اثربخش همراهی خواهیم کرد.
چرا به دستگاه تصفیه آب نیاز داریم؟
۴ نکتهی ضروری قبل از خرید دستگاه تصفیه آب
خرید تصفیهکنندهی برقی یا غیر برقی
انواع دستگاه تصفیه آب
فرآیند اسمز معکوس (RO) چیست؟
پرفروشترین مدلهای دستگاه تصفیه آب در دیجیکالا
چرا به دستگاه تصفیه آب نیاز داریم؟
چه منبع اصلی آب مصرفی خانه شما، آب چاه باشد و چه آب دریاچه، آب مصرفی شما همواره در معرض ورود آلایندهها و آلودگی است. درواقع به طور معمول صدها ذرهی ریز و آلایندهی فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی و رادیولوژیکی از جمله سرب، کلر، باکتریها، کلسیم، مواد معدنی، نمک و مواد سرطانزا از جمله PFAS یا «Perfluoroalkyl and Polyfluoroalkyl Substances» در آب وجود دارد که تنها یک دستگاه تصفیه کننده آبِ با کیفیت، قابلیت حذف آنها را دارد.
در این میان یکی از رایجترین موارد که اغلب مردم قصد حذف آن را دارند، مادهی شیمیایی کلر است. به طور کلی سیستمهای تصفیه آب شهری در سراسر کشور از کلر و یک مادهی شیمیایی مرتبط، به نام کلرامین (chloramine)، به عنوان ضدعفونیکننده و به منظور کشتن باکتریها و سایر میکروارگانیسمها استفاده میکنند. البته لازم به ذکر است که مقدار کلر موجود در آب آشامیدنی محدود است و طبق بررسیهای صورت گرفته برای مصرف انسان ایمن است. اما وجود کلرامین میتواند به مرور زمان لولههای سربی و مسی را دچار خوردگی کند و عاملی برای افزایشِ آلایندههای فلزی بالاتر از حد استاندارد باشد.
از طرفی، مطالعات صورت گرفته نشان میدهد که تقریباً هر نمونهی آزمایشی از آب آشامیدنی دارای مقدار ۳۵ درصد بیش از میزان استانداردِ PFAS است که میتواند عاملی برای سرطان، تاخیر در یادگیری کودکان و بیماری تیروئید باشد.
فیلتر کربن فعال چیست و چگونه آب را تصفیه میکند؟
استفاده از فیلتر کربن (Carbon Filtering) روشی برای تصفیه کردن سیالات با استفاده از کربن فعال و حذف ناخالصیها به روش جذب است. طی این فرآیند آلایندههای موجود در سیال در داخل ساختار منافذِ یک بستر کربنی (کربن فعال (Activated Carbon)) به دام میافتند. در واقع این ساختار کربنی از زیرلایههایی از گرانولهای کربن با تعداد زیادی ساخته شده است، و هر لایه بسیار متخلخل است. در نتیجه، چنین بسترِ متخلخلی میتواند سطح وسیعی از آلایندهها را به دام اندازد. دلیل استفاده از کربن فعال در ساختار فیلترها هم به علت وجود سطح متخلل وسیعتر نسبت به کربن غیر فعال است. در همین راستا جالب است بدانید که یک گرم کربن فعال دارای سطحی بیش از ۳۰۰۰ مترمربع است.
۴ نکتهی ضروری قبل از خرید دستگاه تصفیه آب
در همین ابتدا باید در نظر داشته باشید که کیفیت منبع آب خانهی شما مهمترین عامل در انتخاب تصفیهکنندهی مناسب و تعداد مراحل تصفیه است. زیرا با در نظر گرفتن چنین فاکتوری میتوانید از سالم بودن آب آشامیدنی خود اطمینان حاصل کنید. به طور کلی عملیات تصفیهی آب، یک فرآیند چند مرحلهای است که در آن رسوبات مضر مختلف از چندین غشا عبور داده میشود تا آب شفافی و سالم حاصل شود.
انواع مختلفی از دستگاههای تصفیهی آب وجود دارد که دارای چندین هدف مختلف و همچنین نیازهای خاص خود هستند. سیستمهای RO و UV نیاز به برق دارند و میتوانند ترکیبات معدنی و بوی آب آلوده را از بین ببرند. در حالی که تصفیهکنندههای دارای کارتریجِ کربن فعال، شما را از شر رسوبات و بوی بد خلاص میکند، در کنار آن نیازی به برق ندارند. اما لازم به ذکر است که در حذف نمکهای معدنی (آرسنیک، فلوراید، آهن، نیترات و فلزات سنگین) بیتاثیر هستند. حال با این توضیحات در این بخش به سراغ چهار نکتهی ضروری قبل از خرید دستگاه تصفیه کننده آب میرویم:
توجه به کیفیت آب خانگی
سیستم آبرسانی اغلب خانهها، همراه با آب سخت است. این بدان معناست که آب خانه شما دارای میزان موادِ جامدِ (Total Dissolved Solids) یا TDS بالایی است. درواقع مواد محلول در آب شامل نمکهای معدنی از جمله کلسیم، منیزیم، پتاسیم، سدیم، بی کربناتها، کلریدها و سولفاتها هستند. بنابراین بهترین دستگاه تصفیهی آب برای خلاص شدن از شر این ترکیبات معدنی، سیستم RO یا همان اسمز معکوس است. اندازهی منافذ غشاء در دستگاههای RO در حدود ۰.۰۰۰۵ میکرون است. بنابراین میتواند به راحتی مواد جامد محلول در آب آشامیدنی شما را حذف کند.
اگر آب آشامیدنی خانهی شما سخت است و دائما با رسوبات کفِ کتری و قابلمهها درگیر هستید؛ بهترین تصفیهکننده برای شما، دستگاه اسمز معکوس است.
آلایندههای موجود در آب آشامیدن
آب آلوده حاوی فلزات سنگینی مانند سرب، آرسنیک، منیزیم، مس و آهن است. در چنین حالتی وجود این فلزات بیش از حد مجاز، میتوان عاملی خطرناک برای بدن انسان باشد. با توجه به افزایش کارخانهها و رشد زیرساختهای شهری، متاسفانه این فلزات به وفور در آب یافت میشوند. در همین راستا آلودگیهای ناشی از نیترات هم نگرانی بزرگی تلقی میشود. زیرا نیترات نه تنها از طریق محصولات کشاورزی، بلکه از طریق آبزیانی که در رودهای آلوده زندگی میکنند هم به بدن انتقال مییابد. با توجه به همین موضوع دستگاههایی با اسمز معکوس (RO)، میتوانند ناخالصیهای محلول و معلق در آب را کاهش دهند.
از طرفی از جمله دیگر مدلهای تصفیه آب که میتوانند به منظور نابودی آلایندههای آبی مفید باشد، انواع تصفیهکنندههای فرابنفش (UV) است که آب را ضدعفونی میکند. درواقع عملکرد این سری از دستگاهها به این شکل است که با وجود اشعهی UV میکروارگانیسمهای مضر قادر به تکثیر نیستند. همچنین جالب است بدانید که تصفیهکنندهی UV مبتنی بر RO در بازار وجود دارد و با کمی جستوجو میتوانید این مدل را خریداری کنید. روش دیگر تصفیه آبِ دارای آلایندههای خطرناک استفاده از سیستم ترکیبی از فیلتر RO و UV با یک فیلتر فوقالعاده UF است که به حذف باکتریهای معلق کمک میکند. لازم به ذکر است که برخی از سیستمهای RO با کارتریجهای معدنی برای مناطق با محتوای TDS بالا هم وجود دارد.
توجه به فشار آب ساختمان برای خرید دستگاه تصفیه آب
لازم به تاکید است که جریان آب ورودی هم از جمله عوامل مهم در تعیین این مسأله است که کدام فیلتر را باید خریداری کنید. اصولا یک سیستم اسمز معکوس با فشار آب بالا به درستی کار میکند. به طور کلی فشار آب، به ارتفاع ساختمان شما و عوامل دیگری مانند عدم مسدود شدن لولهها و گرفتگی فیلترها بستگی دارد. عموما دستگاههای تصفیه آب، به فشار ۴۰-۵ پوند بر اینچ مربع (psi) برای کارکرد مناسب نیاز دارند. بنابراین اگر سیستم آبرسانی در خانه شما از این میزان فشار آب کمتر باشد، باید یک پمپ را به سیستم RO متصل کرد. در غیر این صورت، اگر TDS آب شما کم است، میتوانید مدلهای کربنی که نیازی به این میزان فشارِ آب را ندارند، انتخاب کنید.
خرید تصفیهکنندهی برقی یا غیر برقی
همانطور که قبلا هم اشاره شد، بسیاری از تصفیه کنندهها بدون برق کار میکنند و برای خانههایی با کمبود شدید برق مفید هستند. اما باید بدانید که به عنوان مثال تصفیهکنندهی فرابنفش (UV) بدون برق کار نمیکند. زیرا از الکتریسیته برای تولید اشعهی ماوراء بنفش استفاده میکند. همچنین دستگاههای اسمز معکوس یا RO برقی هستند، چراکه از نیروی الکتریکی برای تامین فشار آب کافی برای عبور از غشای RO استفاده میکند. از طرفی تصفیهکنندههای کربن فعال مانند فیلترهای رسوبی و اولترا فیلترها (UF) نیازی به برق ندارند.
در حالی که سیستمهای RO و UV آلایندههای جامد در آب و باکتریهایی را که باعث بیماریهای ناشی از آب میشوند را حذف میکنند، تصفیهکنندههای غیرالکتریکی تنها میتوانند برخی از مواد شیمیایی محلول در آب، همراه با یکسری از عوامل بیماریزا را نابود کنند. بنابراین توصیه میشود که دستگاههای تصفیهی آب برقی را که عملکرد وسیعتری دارند انتخاب کنید.
انواع دستگاه تصفیه آب
به طور کلی پارچهای تصفیه آب یکی از پرکاربردترین گزینهها در بین دستگاههای تصفیهکنندهی آب هستند، اما در کنار این مدلها باید بدانید که سیستمهای فیلتراسیون دیگری نیز برای خانه وجود دارد که در ادامه به بررسی دقیق هر یک میپردازیم. اما لازم است که قبل از خرید دستگاه تصفیه، بودجه، مصرف آب، نگهداری و مهمتر از همه، آلایندههای موجود در آب خانهی خود را در نظر بگیرید، سپس اقدام به خرید نمایید.
- پارچ تصفیهکنندهی آب (Water Filter Pitcher)
- دستگاه تصفیهی آب سَر شیری (Faucet-Mounted Water Filter)
- تصفیهی آب کُلمنی (Countertop Water Filter)
- دستگاه تصفیهکنندهی آب از نوع زیر سینکی (Under-Sink Water Filter)
- تصفیهکنندهی اسمز معکوس (Reverse Osmosis Water Filter)
- تصفیهکنندهی آب یخچالی (Refrigerator Water Filter)
- دستگاه تصفیهی آب با اشعه فرابنفش (UV Water Filter)
پارچ تصفیه کننده آب
پارچهای تصفیهکنندهی آب کارکرد فوقالعادهای در حذف کلرِ آب دارند. این مدل از دستگاههای تصفیهکنندهی آب معمولا با کاهش عمر کارتریج یا سرعت جریان آب همراه نیستند و قادر به فیلترسازی کلر (با استفاده از فیلترهای کربن فعال) تا حد خوبی هستند. البته در این میان مدلهایی هم وجود دارند که کند و مستعد گرفتگی هستند یا حتی عمر فیلتر کوتاهی دارند. بنابراین شما میتوانید با صرف هزینهی بیشتر و خرید از برندهای معتبر، مدلی مناسب را تهیه کنید. از طرفی دربارهی اندازهی این مدل پارچها هم باید مطرح کرد که یک پارچ کوچک ممکن است برای یک یا دو نفر کافی باشد، اما این محصولات در اندازههای بزرگ هم وجود دارند و میتواند برای خانوادههایی با جمعیت بیش از ۳ نفر مناسب باشد.
مزایا:
- مشکلات نصب را ندارد چراکه اصلا نیازی به نصب ندارد.
- مشکلات اشغال فضا را ندارد.
- بسته به مدل، میتواند طعم و بوی کلر، رسوبات و سرب را کاهش دهد.
- قابلیت استفاده از فیلتر کربن و تبادل یونی دارد.
معایب:
- نیاز به تعویض دورهای و زود به زود فیلترها دارد که البته چندان هم ارزان نیست.
- مقدار کمی آب را فیلتر میکند و نیاز است برای مصرف بعدی زمان بگذرد.
دستگاه تصفیه آب سَر شیری
اگر به دنبال نصب آسان هستید، دستگاه تصفیهی آب سَر شیری انتخاب خوبی برای فیلتر و تصفیه کردن آب آشامیدنی و آب پختوپز است. این مدل از تصفیهکنندهها به سادگی روی شیر آب نصب میشوند و در زمان باز شدن شیر آب، آب خروجی، ابتدا از این فیلتر عبور میکند و سپس مورد مصرف قرار میگیرد. البته از جنبهی منفی، این مدل دستگاهها جریان آب را کاهش میدهند. همچنین قابلیت پیادهسازی بر روی انواع شیرالات، از جمله شیرهای شاوری و شلنگدار را ندارند.
مزایا:
- نصب سادهای دارند و بدون ابزار به راحتی به انتهای یک شیر آب استاندارد میپیچند.
- این مدل از دستگاهها از فیلترهای کربن یا تبادل کربن و یون (carbon-and-ion-exchange) استفاده میکنند و قابلیت کاهش کلر، سرب و رسوبات را دارند.
- بعضی از مدلهای این سری دارای شیر جانبی برای سوییچ از حالت خروجی فیلتر شده به فیلتر نشده دارد.
- مقرونبهصرفه است.
معایب:
- قابل نصب بر روی هر نوع شیر آبی نیستند.
- جریان آب را کاهش میدهند.
دستگاه تصفیه آب کُلمنی
نصب این سری از تصفیهکنندههای آب هم آسان است. چراکه فقط کافیست اورینگهای شیر آب را بردارید، سپس فیلتر را روی آن پیچ کنید. درواقع با نصب این دستگاه شما این امکان را دارید که مقادیر زیادی آب را بدون تغییر در لولهکشی خود فیلتر کنید. به طور کلی احتمال گرفتگی دستگاههای تصفیهکنندهی کلمنی نسبت به مدلهای پارچی و سر شیری کمتر است. اما از جمله دستگاههای جاگیر هستند و قابلیت پیادهسازی بر روی هر نوع شیرآلاتی را ندارند.
مزایا:
- تصفیه کنندههای کلمنی یا نیازی به نصب ندارند یا به سادگی با اتصال یک لوله به شیر آشپزخانه شما نصب میشوند. همچنین قابل حمل هستند.
- نیاز به تعویض فیلترها در بازههای زمانی طولانی مدت دارند.
- این سری از محصولات مقرونبهصرفه هستند.
معایب:
- این مدل از تصفیه کنندههای آب فیلتراسیون تک نقطهای دارند به این معنی که برخلاف تصفیهکنندههای آبِ کل خانه که تمام آبی را که وارد خانه شما میشود را تصفیه میکنند؛ مدلهای کلمنی فقط آبی را فیلتر میکنند که از طریق شیری که به آن نصب شده است، جریان مییابد.
- به علت قرارگیری در آشپزخانه و یا روی سینک ممکن است از جنبه زیباییشناسی چندان جالب نباشد.
- از آنجایی که از نظر اندازه کوچکتر از فیلترهای چند مرحلهای آب هستند، ممکن است ظرفیت حذف آلایندهها را به اندازه سیستمهای تصفیهی چند مرحلهای یا انواع دیگر نداشته باشند.
- تصفیهکنندههایی که دارای فیلتر تک مرحلهای هستند، قابلیت حذف انواع مختلف آلایندهها را ندارند. با این حال، فیلترهای تصفیهکنندههای کلمنی از نوع پیشرفتهتر حاوی بیش از یک نوع فیلتر هستند (به عنوان نمونه، دستگاه تصفیه آب کلمنی مدل H2O PCT دارای کربن فعال و فیلتر KDF یا «Kinetic Degradation Fluxion» برای فیلتراسیون جامعتر است) و قادر به مقابله با طیف وسیعتری از آلایندهها هستند.
غشاها یا فیلترهای KDF درواقع محیطهایی شامل گرانولهای مس و روی با خلوص بالا است که با استفاده از واکنش اکسیداسیون/کاهش (Oxidation/Reduction) طیف وسیعتری از آلایندههای موجود در آب را کاهش میدهند.
دستگاه تصفیه آب از نوع زیر سینکی
همچون مدلهای کلمنی، تصفیهکنندههای زیر سینکی میتوانند مقدار زیادی آب را فیلتر و تصفیه کنند. اما با این تفاوت که به جای بهم ریختن پیشخوان آشپزخانه، فضای زیر سینک را اشغال میکنند. لازم به ذکر است که برای نصب و پیادهسازی این مدل نیاز به لولهکش حرفهای وجود دارد. همچنین طی عملیات نصب آن باید سوراخی برای روی سینک به منظور نصب شیر آب مخصوص آن ایجاد شود.
مزایا:
- قابلیت پنهانسازی زیر سینک دارند.
- مدلهای چند مرحلهای میتوانند شامل پیش فیلترهای رسوبی، فیلتر کربن و فیلتراسیون اسمز معکوس است.
- بسته به نوع فیلتر، این دستگاهها میتوانند انواع رسوبات، طعم و بوی کلر، سرب و باکتریها را کاهش دهد.
معایب:
- نصب پیچیدهای دارند و نیاز است تا تغییراتی در لولهکشی شما به وجود آید.
- این مدلها از یک شیر آب اختصاصی استفاده میکنند که نیاز به سوراخ کردن سینک یا کابینت شما دارد.
- این مدلها جاگیر هستند و فضای زیادی را از کابینت میگیرند.
تصفیهکنندهی اسمز معکوس
این دستگاه برقی با استفاده از فشار استاندارد آب خانگی فعال است و میتواند آب را از یک غشای نیمه تراوا و سپس فیلترهای مخصوصی عبور دهد. فیلترهای اسمز معکوس میتوانند طیف وسیعی از آلایندهها از جمله جامدات محلول در آب را حذف کند. البته باید بدانید که جریان آب خروجی از این مدل دستگاهها کند است و فضای کابینت را به طور کامل اشغال میکنند. همچنین به طور معمول برای هر گالن آبِ فیلتر شده بین ۳ تا ۵ گالن فاضلاب ایجاد میکنند. در کنار این موارد در صورت خرید این مدل تصفیهکنندهها باید به طور دورهای دستگاه را با سفیدکننده ضدعفونی کنید و طبق توصیه سازندهها، غشاء و فیلترها را تعویض نمایید.
مزایا:
- این مدل از سیستمها قادر به مسدود سازی هر نوع آلایندهای هستند.
- تعمیر و نگهداری آن بسیار ساده است.
- عمر مفید غشاهای دستگاه RO، بیش از دو سال است. بنابراین نیاز به تعویض دائم ندارد.
- این سیستم نیازی به استفاده از مواد شیمیایی برای تصفیه آب ندارد.
- مصرف انرژی برقِ دستگاه RO بسیار کم است.
- سیستمهای RO کاملاً خودکار هستند و برای شروع و توقف نیازی به تنظیمات ندارند.
معایب:
- مصرف آب این مدل سیستمها بالا است. در واقع به ازای هر گالن آب تولید شده، بین ۲ تا ۲۰ گالن آب به عنوان فاضلاب از دست میرود.
- فیلترها و بخشهای مختلف دستگاه اسمز معکوس اغلب گران باشند.
تصفیهکنندهی آب یخچالی
همانطور که میدانید آب سرد کن و یخساز در یخچال فریزرهای درب از پایین و سایدبایساید رایج است. سیستم این محصولات به این شکل است که آب معمولاً از طریق یک فیلتر داخلی عبور میکند. بنابراین میتوان اکثر این فیلترها را با تصفیهکنندهی آب یخچالی به راحتی با فشار دادن و چرخاندن جایگزین کرد. این مدل از فیلترها معمولا هزینهبر هستند و هر شش ماه یکبار باید آنها را عوض کنید. بسته به نوع فیلتر، تصفیهکنندهی آب یخچالی میتوانند بسیاری از آلایندهها را مشابه تصفیهی کنندههای زیر سینکی یا کلمنی کاهش دهند.
مزایا:
- قابل استفاده در انواع یخچالهای دارای آب سردکن و یخساز است.
- قابلیت کاهش رسوبات و همچنین طعم و بوی کلر را دارد.
- برخی از انواع مدلهای این دستگاه میتوانند سرب، جیوه را هم فیلتر کنند.
- معمولاً از فیلتر کربن فعال استفاده میکنند.
معایب:
- همهی مدلهای این دستگاه قابلیت حذف سرب و جیوه ندارند.
- نیاز به تعویض دورهای ذارند و معمولا هر فیلتر قیمت بالایی دارد.
دستگاه تصفیه آب با اشعه فرابنفش
این مدل از سیستمهای تصفیه با استفاده از اشعه UV یا همان فرابنفش موجوداتی همچون باکتریها و میکروارگانیسمهای زنده را از بین میبرد. به نوعی این دستگاه یک ضدعفونیکننده موثر است که با استفاده از اشعه ماوراء بنفش از گسترش بیماریهای باکتریایی از طریق آب آشامیدنی جلوگیری میکند.
مزایا:
- برخلاف سایر روشهای ضدعفونیکنندگی، مانند کلر، دستگاه UV از مواد شیمیایی برای تصفیهی آب استفاده نمیکند.
- استفاده از کلر یا سایر مواد شیمیایی برای ضدعفونی کردن آب میتواند طعم یا بوی نامطبوعی به آب دهد. این در حالی است که اشعه ماوراء بنفش هیچ بو یا مزهای به آب نمیدهد.
- مصرف انرژی برق در این دستگاه معادل یک لامپ ۶۰ وات است، بنابراین میتوان آن را کم مصرف نامید.
- یکی از بزرگترین مزایای فیلتراسیون آب با UV این است که اساساً این دستگاه بدون تعمیر و نگهداری است و تنها نیاز است که به صورت سالانه لامپ آن را تعویض کنید.
معایب:
- این دستگاه تنها قابلیت از بین بردن میکروارگانیسمها را دارد و فلزات سنگین، نمکها و سایر آلایندهها به وسیلهی آن حذف نمیشوند.
- متأسفانه، اشعهی ماوراء بنفش قادر به نفوذ در آب کدر نیست. بنابراین آب مورد استفاده در این دستگاه باید شفاف باشد.
- به منظور ضدعفونی کردن آب به برق نیاز دارد.
فرآیند اسمز معکوس (RO) چیست؟
به منظور درک عملکرد اسموز معکوس یا RO، ابتدا باید بدانیم اسمز چیست؟ به طور کلی در فرآیند اسمزِ معمولی، به این شکل است که آب به طور طبیعی از ناحیهای با غلظتِ املاح کم (سطح TDS پایین) و از طریق یک غشاء (فیلتر) به ناحیهای با غلظت املاح بالا (سطح TDS بالا) جریان مییابد. اصولا منافذ غشاء بسیار کوچک هستند (حدود ۰.۰۰۰۱ میکرون)، بنابراین در چنین حالتی مولکولهای آب که کوچکتر از املاح هستند اجازه عبور داده پیدا میکنند؛ در همین حین کوچکترین ناخالصیها و باکتریهای آب به دام میافتند.
از طرفی در فرآیند اسمز معکوس، همانطور که از نام آن هم پیداست، عملیات برعکس فرآیند اسمز است. یعنی مولکولهای آب با فشار از ناحیهای با سطح TDS بالاتر به ناحیهای با سطح TDS پایینتر میرسند. این امر با اعمال فشار خارجی با کمک پمپ آب، برای معکوس کردن جریان طبیعی آب انجام میشود. آب با ناخالصی یا TDS بالا با فشار زیاد به داخل محفظهی دستگاه پمپ میشود. در چنین حالتی دستگاه مولکولهای آب را در سراسر غشای نیمه تراوا به طرف دیگر فشار میدهد، در حالی که جامدات محلول و سایر ناخالصیها در پشت آب تصفیه شده قرار میگیرند.
در پایان هم تمام مواد جامد و ناخالصیهای محلول به همراه مقداری آب ورودی که به فاضلاب دستگاه اسمز معکوس معروف است از طریق یک خروجی جداگانه تخلیه میشود.
- انواع تجهیزات تصفیه آب و نکاتی که باید بدانید
- راهنمای خرید پارچ تصفیه آب؛ ۷ نکتهی مهم پیش از خرید باید بدانید
پرفروشترین مدلهای دستگاه تصفیه آب در دیجیکالا
حال که با کارکرد و انواع مختلفی از دستگاههای تصفیه کنندهی آب آشنا شدید. وقت آن است که به سراغ پرفروشهای بازار برویم و دیدگاهی جامعتر در خرید پیدا کنیم.
تصفیه آب خانگی آکوآاسپرینگ مدل RO-S151
تصفیه آب خانگی آکوآاسپرینگ مدل RO-S151 از دسته تصفیهکنندههای اسمز معکوس و مجهز به سیستمی ۷ مرحلهای به منظور تصفیهی آب خانگی به بهترین شکل ممکن است. به طور کلی این دستگاه در مرحلهی اول آب را از فیلتر پلی پروپلین عبور میدهد؛ جالب است بدانید که این فیلتر ذرات معلق گل و لای، رسوبات ریز و زنگزدگی را هم از آب حذف میکند. پس از این نوبت به فیلتر دوم میرسد. این مرحله که به UDF شهرت دارد با استفاده از فیلتر مخصوصی ساخته شده است اقدام به حذف کلر، اسیدهای چرب، آفتکشها و غیره میکند.
در مرحلهی سوم یا CTO که به نوعی تکمیلکنندهی مراحل ۱ و ۲ است، تری هالومتانها و ذرات کربنی آزاد شده از مرحلهی دوم از بین میرود تا در مرحله بعدی آسیبی به ممبراین وارد نشود. مرحلهی چهارم یا قلب دستگاه، مرحلهی ممبراین است. این فیلتر تمامی تکنولوژی اسمز معکوس را به عهده دارد. از بین بردن کلیهی املاح و فلزات سنگین نظیر نیترات، نیتریت و آرسنیک در این مرحله صورت میگیرد. در این قسمت تمامی املاحی که سرطانزا هستند از آب آشامیدنی جدا میشوند.
مرحلهی پنجم یا POST CARBON هم به فیلتری از پوست نارگیل مجهز شده که در نهایت به بهبود طعم و بو و مزهی آب کمک میکند. مرحلهی ششم، مرحلهی عبور آب از فیلتر MINERAL است. این فیلتر از سنگهای معدنی تهیه شده و املاح مورد نیاز بدن مانند کلسیم، پتاسیم، سدیم و زینک به آب اضافه میکند. در پایان و در مرحلهی آخر هم تنظیم PH و از بین بردن اسیدیتهی آب صورت میگیرد.
دستگاه فوق دارای مرغوبترین فیلتر قلیایی است. از طرفی این تصفیهکننده دارای ممبراین آمریکایی و مخزن آنتی باکتریال ۱۶ لیتری است. جنس بدنهی این تصفیهکنندهی اسمز معکوس، از استیل ضدزنگ و پلاستیک است که از ولتاژ برق ورودی ۱۲ وات تغذیه میکند. عمر مفید هر یک از فیلترهای دستگاه در حدود ۱ سال است، بنابراین نیازی به تعویض و نگهداری دائمی ندارد.
در پایان لازم به ذکر است که عرض دستگاه در حدود ۳۶ سانتیمتر، طول آن ۴۲ سانتیمتر و ارتفاعی در حدود ۵۰ سانتیمتر دارد. در حالت کلی این دستگاه با توجه به قابلیتها و قیمت مقرونبهصرفه از جمله گزینههای باکیفیت و در عین حال بسیار کارا است که میتواند سلامت خانواده و به ویژه فرزندان شما را حفظ کند.
دستگاه تصفیه کننده آب آکوآ کلیر مدل GTL9
برند معتبر آکوآ کلیر ارائه دهندهی با کیفیتترین دستگاههای تصفیه آب خانگی است. در این میان دستگاه تصفیه آب نه مرحلهای مدل GTL9 این برند هم از این قاعده مستثنی نبوده و تحت عنوان NEW DESIGN 2020 رونمایی شده است. اصلیترین وجهی تمایز و برتری این سری از دستگاههای موجود در بازار نسبت به سایر مدلها استفاده از پایههای از جنس فولاد با روکش پرایمر آلکیدی بر پایههای رزین آلکیدی است.
از جمله قابلیتهای این مدل میتوان به توانایی اتو فلش خودکار جهت شستوشوی ممبراین، مخزن آنتی باکتریال ۱۶ لیتری و مگا بوستر پمپ قوی با فشار ۱۲۵psi اشاره کرد. دستگاه فوق از قابلیت تنظیم املاح خروجی آب تصفیه شده برخوردار است. به طور کلی در سه مرحلهی اول فیلتراسیون این دستگاه تمامی املاح معلق از قبیل کلر، آفتکشها و تری هالومتانها از بین میروند. در مرحلهی بعد نیترات و نیتریت و آرسنیک و میکروارگانیسمهای شیمیایی و فلزات سنگین (تمامی املاح سرطانزا) را بهطور کامل از آب گرفته میشود و در مرحلهی ششم یا مینرال املاح معدنی مورد نیاز بدن را به آب تصفیه شده اضافه میشود.
دستگاه فوق دارای فیلتر اکسیژنساز است که بهوسیلهی سنگهای بیو سرامیک سطح میزان اکسیژن آب را افزایش میدهد. در این دستگاهِ زیرسینکی از مرغوبترین فیلتر قلیاییساز (یونایزر) استفاده شده است. همچنین مجهز به شیر مجزا و مخزن ذخیرهی مجزای (آنتی باکتریال) است. دربارهی اندازه دستگاه هم باید اذعان داشت که طول، عرض و ارتفاعِ دستگاه تصفیهکنندهی آب آکوآ کلیر در حدود ۴۲، ۳۶ و ۵۰ سانتیمتر است و وزنی ۱۸ کیلوگرمی دارد.
دستگاه تصفیه کننده آب آکوآ اسپرینگ مدل UF-SF4800 به همراه فیلتر تصفیه آب کد ۰۱ مجموعه ۳ عددی
دستگاه تصفیه آب خانگی دوگانه مدل UF – SF4800 سیستمی ده مرحلهای و دارای باکیفیتترین و بروزترین تکنولوژی در فرآیند تصفیه آب است. از جمله قابلیتها و امکانات این مدل دستگاه، متریال و هوزینگهای فودگرید، فیلترهایی بر پایه گیاهی، مخزن آنتیباکتریال ۱۶ لیتری، مگا بوستر پمپ قوی با فشار ۱۲۵ PSI و شیر جداگانه است. به طور کلی عملکرد فیلترهای این دستگاه در سه مرحلهی اول این است که کلیه املاح معلق و مضر، کلر، آفتکشها و شوری را از آب میگیرد و در مرحلهی بعد نیترات، نیتریت، جیوه و میکروارگانیسمهای شیمیایی و فلزات سنگین را به طور کامل حذف میکند.
لازم به ذکر است که دستگاه فوق دارای فیلتر اکسیژنساز هم است که به وسیلهی سنگهای بیوسرامیک سطح اکسیژن آب را افزایش میدهد. در ساخت این دستگاه از مرغوبترین فیلتر قلیاییساز استفاده شده است که با استفاده از فرآیند الکترولیز اجزای اسیدی و قلیایی آب را جدا میکند تا PH آب را متعادل کند. طول، عرض و ارتفاعِ دستگاه تصفیهکنندهی UF – SF4800 در حدود ۴۲، ۳۶ و ۵۰ سانتیمتر است و وزنی ۱۸.۵ کیلوگرم دارد. همچنین دستگاه فوق از به روزترین و جدیدترین دستگاههای تصفیهی آب خانگی است که تمامی استانداردهای بینالمللی و نشانگر کیفیت و سلامت محصولِ اروپا را دریافت کرده است.
دستگاه دو گانه تصفیه کننده آب آکوآ اسپرینگ مدل UF-SF3800 به همراه فیلتر دستگاه تصفیه آب کد ۰۱ بسته ۴ عددی
دستگاه تصفیه آب خانگی AQUA SPRING مدل UF-SF3800 مجهز به سیستم مکانیزم دوگانه اسمز معکوس و اولترافیلتراسیون UF است. جالب است بدانید که سیستم اولترافیلتراسیون، درواقع تکنولوژی جداسازی ذرات معلق تا ۰/۰۱ میکرون با غشاهای میان تهی از جنس پلیپروپلین بر پایه گیاهی است. دستگاه تصفیه آب آکوآاسپرینگ مدل UF-SF3800 یک سیستم ۹ مرحلهای بر پایهی فایبرگلاس پلیپروپلین و گیج فشار خودکار است که قابلیت اتو فلش هم دارد. همچنین دستگاه فوق از مخزن آنتی باکتریال ۱۶ لیتری، مگا بوستر پمپ قوی ۱۲۵ PSI و شیر اهرمی ممبران برخوردار است. به طور کلی دستگاه تصفیه آب UF – SF3800 همانند مدل UF – SF4800 است و چندان تفاوت فاحشی با هم ندارند.
دستگاه تصفیه کننده آب آکوآ اسپرینگ مدل SF4707 به همراه فیلتر مدل ۰۱ مجموعه ۳ عددی
دستگاه تصفیه کننده آب آکوآ اسپرینگ مدل SF4707 به روش اسمز معکوس عمل میکند. در کنار آن این مدل به فیلترهای قلیاییساز، فیلتر ممبران و فیلتر مینرال (املاح معدنی)، فیلتر سوپر مینرال و فیلتر یواف مجهز است که عملیات تصفیه را بهینهتر میکند. این مدل قابلیت نصب در زیر سینک دارد و در کنار آن مجهز به شیر مجزا جهت تنظیم و کنترل کیفیت آب خروجی است. این دستگاه ظرفیتی برابر با ۱۲ لیتر دارد و تمامی استانداردهای بینالمللی نظیر CE ،NSF ،ISO ،FDA و نشانگر کیفیت و سلامت محصول را از اروپا اخذ نموده است. لازم به ذکر است که طول، عرض و ارتفاعِ دستگاه SF4707 در ابعاد ۴۲، ۳۶ و ۵۰ سانتیمتری است و وزنی ۱۷.۵ کیلوگرم دارد.
دستگاه تصفیه کننده آب سافت واتر مدل UF-5
دستگاه تصفیه کننده آب سافت واتر مدل UF-5 به همراه سیستم فیلتراسیون UF از سری دستگاههای تصفیهکنندهی خودکار و فشاری است که قابلیت تصفیهی آب به صورت مکانیکی دارد. در همین ابتدا باید بدانید که این سیستم پمپ و فیلتر ممبراین ندارد. و شما باید آنها را به طور جداگانه تهیه کنید. این مدل از تصفیهکننده ۵ مرحلهای است و قابلیت حذف فلزات سنگین از آب هم دارد. وزن UF-5 در حدود ۵ کیلوگرم است و در زیر سینک نصب میشود. این دستگاه چندان فضا را اشغال نمیکند و طول، عرض و ارتفاعی در حدود ۴۰، ۴۰ و ۱۳ سانتیمتر دارد.
دستگاه تصفیه کننده آب سافت واتر مدل ۲۰۲۰-۶stage
دستگاه تصفیهکنندهی آب سافت واتر مدل ۲۰۲۰-۶stage به روش اسمز معکوس (RO) و دارای ۶ مرحله تصفیه است. این دستگاه دارای یک مخزن آنتی باکتریال یک شیر اهرمی و ممبران ۷۵ گالنی است. این دستگاه قابلیت تولید ۲۰۰ لیتر آب تصفیه شده در شبانهروز را دارد و در کنار آن امکان نصب به یخچال هم در آن فراهم است. دربارهی ابعاد این دستگاه میتوان مطرح کرد که دستگاه تصفیهکنندهی آب سافت واتر مدل ۲۰۲۰-۶stage عرض ۳۵ سانتیمتری، طولی ۳۰ سانتیمتری و ارتفاعی در حدود ۴۰ سانتیمتر دارد. همچنین وزن آن ۸ کیلوگرم است. لازم به ذکر است که عمر متوسط فیلترها ۱ الی ۲ سال است؛ همچنین این محصول اصالتا تایوانی ولی مونتاژ ایران است.
پارچ تصفیه آب ۳ لیتری یزدگل کد ۱۱۴
یکی از بهترین روشهای برای تهیهی آب آشامیدنی سبک و سالم استفاده از انواع پارچهای تصفیه آب است. روشی که در مقایسه با خرید دستگاه تصفیهکنندهی آب بسیار بسیار کم هزینهتر است. در این میان یکی از گزینههای باکیفیت و در عین حال خوش قیمت پارچ تصفیه آب ۳ لیتری یزدگل کد ۱۱۴ است.
این تصفیهی آب به صورت پارچ معمولی است که در داخل آن فیلتر کربن فعال قرار میگیرد. طراحی مناسب دستگاه این امکان را فراهم میکند تا بتوانید پارچ را در داخل یخچال قرار داد تا همواره آبی خنک و تصفیه شده داشته باشید. گنجایش این محصول ۳ لیتر است. همچنین کلیهی قطعات این پارچ از هم جدا میشود که میتوانید آن را به راحتی بشویید. البته لازم به ذکر است که در صورت استفادهی هر روزه نیاز است تا به صورت دورهای فیلتر آن را عوض کنید.
دستگاه تصفیه کننده آب خانگی آکوآ کلر مدل RO-C160
دستگاه تصفیه کننده آب خانگی آکوآ کلر مدل RO-C160 سیستمی ۶ مرحلهای بر اساس اسمز معکوس است که برای تصفیهی آب خانگی مورد استفاده قرار میگیرد. به طور کلی عملکرد این مدل به این شکل است که در سه مرحلهی ابتدایی کلیه املاح معلق، کلر و آلودگیهای آب را میگیرد. سپس در مرحلهی بعد هم فیلتر ممبران تمامی نیترات، نیتریت، آرسنیک و میگروارگانیسمهای مضر شیمیایی و فلزات سنگین را از آب حذف میکند. همچنین فیلتر مرحلهی پنجم (پست کربن) طعم و بوی نامطبوع آب رو به طور کامل از بین خواهد برد. در پایان هم این دستگاه به وسیلهی فیلتر مینرال یا املاح معدنی کلیه املاح مورد نیاز بدن نظیر کلسیم، پتاسیم، زینک ،منیزیم و سدیم را به آب اضافه میکند. این مدل تصفیهکننده دارای وزنی در حدود ۱۷ کیلوگرم و ابعاد ۵۰*۴۲*۳۶ سانتیمتر است.
دستگاه تصفیه کننده آب آکوا من مدل RO-F7
این دستگاه نیز در کنار سایر مدلهای مشابه از روشی ۷ مرحلهای برای تصفیهی آب و اضافه کردنِ املاح معدنی مورد نیاز از طریق فیلتر مینرال، به آب است. این دستگاه همچنین قابلیت کاهش اسیدیته آب را دارد که باعث جلوگیری از بیماریهای گوارشی میشود. از نکات قابل توجه این دستگاه میتوان به استفاده از پمپ و قطعات ساخت کشور تایوان اشاره کرد.
تصفیهی آبِ آکوا من مدل Ro-F7 از مخزن ۳.۲ گالن با بالاترین کیفیت ساخت بهرهمند است که از جنس فایبرگلاس فود گرید است. این دستگاه دارای فیلتر ممبران Filmtec (فیلم تک) ۱۳ لایه بوده که توانایی تصفیهی آب با بهرهوری بالایی دارد و تحت لیسانس کشور آمریکا است. لازم به تاکید است که شیر روی سینک (شیر برداشت) به صورت نیمه اهرمی بوده که علاوه بر زیبایی و سهولت استفاده، کیفیت بهتری هم نسبت به شیرهای ستارهایی دارند. وزن این مدل تصفیه کننده ۱۴ کیلوگرم است و ابعادی به عرض، طول و ارتفاع ۲۴، ۳۵ و ۴۴ سانتیمتر دارد.
سخن پایانی
هدف ما از نوشتن این راهنمای جامع نه تنها کمک به انتخابی بهتر و آگاهانهتر است بلکه آشنایی با مفاهیم تصفیه کردن آب هم بود که میتواند به انتخاب دقیقتر شما کمک کند. درواقع در این نوشتار شما را با نکات مهم در هنگام خرید دستگاه تصفیه کننده آب آشنا کردیم. همچنین توضیحات کاملی دربارهی انواع مختلف این دستگاهها در کنار چگونگی انجام عملیات تصفیه بیان شد که امیدواریم مفید واقع شده باشد.
منبع: Consumer Reports