نکات طلایی شستن و نگهداری چادر مسافرتی به روش درست
پس از گذراندن مسافرت یا یک آخر هفته در طبیعت، امکان دارد که با یک چادر خاکی و کثیف به خانه برگردید؛ حتی ممکن است شروع به دیدن لکههای زشت، بوی بد یا زیپی کنید که بهخوبی قبل کار نمیکند. شستن و نگهداری چادر مسافرتی به روش درست میتواند بیشتر این مشکلات را برطرف کند و کار چندان سختی هم نیست. در این مقاله به بررسی نکات مهم و روش درست برای تمیز کردن و مراقبت از چادر میپردازیم. از شما دعوت میکنیم تا انتها همراه ما باشید.
لوازم موردنیاز برای شستن و نگهداری چادر مسافرتی
چادر مسافرتی یکی از مهم ترین لوازم کمپینگ برای علاقمندان به مسافرت و طبیعت است. اگر سفرهای کوتاه زیادی انجام میدهید، بهتر است چادر خود را یکبار در هر فصل بهطور عمیق تمیز کنید. قبل از شروع تمیز کردن چادر، مطمئن شوید که دستورالعملهای تمیز کردن چادر خود را بررسی کردهاید تا به روش درست با آن رفتار کنید. برای نظافت چادر مسافرتی به لوازم زیادی احتیاج ندارید؛ فقط کافی است که مراحل را به درستی دنبال کنید. در این قسمت مهمترین وسایلی که برای تمیز کردن یک چادر مسافرتی کثیف نیاز دارید را عنوان میکنیم:
- آب سرد تا ولرم
- صابون یا مایع ظرفشویی ملایم بدون بو
- پاککننده مخصوص لباس و وسایل فضای باز
- اسفنج یا پارچه نرم (دقت کنید زبر و خشن نباشد)
- وان حمام یا یک لگن بزرگ دیگر
شستن و نگهداری چادر مسافرتی؛ مراحل تمیز کردن
بهتر است چادر خود را بعد از هر سفر کمپینگ طولانی، بهخصوص اگر در معرض شن، گردوغبار ریز، فضله پرندگان یا صمغ درخت قرار گرفته است، تمیز کنید. در ادامه طریقهی شستن چادر مسافرتی مرحلهبهمرحله را توضیح میدهیم.
۱. تکان دادن چادر کثیف
ابتدا از شر شن و ماسه یا خاک خشک شده خلاص شوید. میتوانید درحالیکه چادر برپاشده است، داخل آن را بهدقت جارو یا جاروبرقی بکشید. همچنین اگر زیپها بهراحتی کار نمیکنند، یک مسواک برداشته و هرگونه شن، خاک، گل یا رسوب که در دندانههای زیپ گیر کرده است را پاک کنید. برای آلودگیهای سرسخت، زیپ را با آب بشویید و سپس روی آن مسواک بزنید.
۲. لکهگیری با پارچه
ابتدا قسمتهای کثیف را لکهگیری کنید، سپس چادر را در آب کفآلود خیس کنید. برای تمیز کردن تیرکهای کثیف، خاکی یا شنی چادر، یک پارچه برداشته و آنها را بهخوبی پاک کنید.
۳. لکهگیری با صابون
از پارچه یا اسفنج و مقدار کمی صابون یا مایع ظرفشویی ملایم برای لکهگیری هر ناحیهی بسیار کثیف کمک بگیرید. اگر صمغ درخت کاج روی چادر شما وجود دارد، میتوانید از محصولات الکلدار مانند ضدعفونیکننده دست یا دستمال مرطوب استفاده کنید. پس از برداشتن صمغ، حتما با آب سطح چادر را کاملا بشویید.
۴. آمادهسازی وان و چادر
وان خود را با آب سرد تا ولرم پر کرده و مادهی پاککننده چادر خود را اضافه کنید. برای اینکه ببینید چقدر از پاککننده باید استفاده کنید، دستورالعملهای روی بطری را بخوانید؛ سپس درهای چادر را باز کرده و آن را وارونه کنید. درحالیکه دستکش پوشیدهاید، چادر خود را با پاککننده در آب غوطهور کنید.
۵. خیس کردن چادر
اجازه دهید چادر حدود ۲۰ دقیقه خیس بخورد سپس وان را خالی کنید. اگر چادر شما کپک، قارچ یا بوی بد دارد، از یک پاککننده آنزیمی استفاده کنید. دستورالعملهای پاککننده آنزیمی (بهخصوص در مورد مدت زمان خیساندن چادر) را بهدقت دنبال کنید. خیساندن چادر برای مدت طولانیتر از زمان تجویز شده میتواند چادر شما را خراب کند.
۶. آبکشی درست
وان خود را خالی کرده و دوباره با آب تمیز پر کنید. ممکن است لازم باشد این کار را چندین بار انجام دهید تا تمام صابون از چادر پاک شود. به آرامی هرگونه آب اضافی را فشار دهید؛ دقت کنید که چادر خیس را نپیچانید و خیلی فشرده نکنید!
۷. خشک کردن چادر خیس
چادر خود را برپا کنید یا آن را در یک منطقه خنک و سایهدار آویزان کنید تا کاملا خشک شود. میتوانید پس از خشک شدن کامل (این مرحله ممکن است چند روز طول بکشد)، چادر خود را باز کنید و روی آن اسپری ضد آبکنندهی چادر بزنید. قبل از بستن، اجازه دهید چادر دوباره کاملا خشک شود.
نکات مهم شستن و نگهداری چادر مسافرتی
کیفیت، فقط در خرید و قیمت انواع چادر مسافرتی اهمیت ندارد بلکه برای استفاده طولانی مدت این محصول نیز مهم است. البته هرچقدر هم چادر کیفیت مناسبی داشته باشد، باز هم برای افزایش طول عمر آن باید به خوبی نگهداری شود. بهترین راه مقابله با کپک و خراب شدن چادر، رعایت نکات مهم شستن و نگهداری چادر مسافرتی است؛ در ادامه چند نکته مهم برای نگهداری و تمیز کردن چادر بیان میکنیم تا بتوانید سالهای زیادی از این محصول استفاده کنید.
همیشه دستورالعملها را بخوانید
هرگز چادر را با ماشین لباسشویی نشویید یا با ماشین خشک نکنید. ماشین لباسشویی، بهخصوص نوع درب از بالا با همزن میتواند پارچه، توری و درزها را کشیده یا پاره کند. خشککنها نیز همین کار را انجام میدهند و میتوانند بهاندازهای گرما تولید کنند که باعث آسیب میشود.
از پاککنندههای مناسب استفاده کنید
از پاککنندههای خانگی مانند صابون ظرفشویی خشن، سفیدکننده یا پاککننده لکه خودداری کنید. اکثر صابونهای خانگی عطر دارند که در نهایت حشرات، جوندگان و موجودات بزرگتر را جذب میکند. همچنین اکثر این صابونها پوشش ضد آب چادر را خراب میکنند.
از ضد آبکردن چادر غافل نشوید
ضد آبکردن مجدد چادر یا پوشش بارانی آن، راهی آسان برای افزایش طول عمر چادر شما است. اکثر محصولات درزگیر چادر برای خشک شدن کامل به ۲۴ ساعت زمان نیاز دارند، بنابراین مطمئن شوید که فضایی مشخص و بدون زباله دارید که چادر بتواند به مدت یک روز برای خشک شدن در آنجا پهن شود.
روش درست نگهداری از چادر حین استفاده
برای افزایش طول عمر چادر مسافرتیتان و اطمینان از سالم ماندن آن برای سفرهای بعدی، باید بهدرستی از چادر خود استفاده کنید. در اینجا چند نکته برای استفاده صحیح از این وسیله ارائه شده است:
- اکثر چادرها با درزهای از قبل درزگیری شده، معمولاً از طریق نوار درز، به فروش میرسند. درزها مناطق آسیبپذیر هستند، بنابراین بهطور دورهای آنها را از نظر آسیب بررسی کنید. اگر نوار درز خراب شد، بهآرامی قسمتهای نوار در حال کنده شدن را بردارید. نوار چسب روی قسمت داخلی درز باقی میماند، بنابراین درزگیر جدید را روی قسمت بیرونی پارچه اعمال کنید. همچنین میتوانید سوراخهای کوچک روی پارچه اصلی چادر را با درزگیر تعمیر کنید.
- با زیپها با ملایمت رفتار کنید. به یک زیپ گیر کرده فشار نیاورید. در عوض، با یک دست مسیر زیپ را نگه دارید و بهآرامی قطعهی لغزنده را به سمت بالا برگردانید، از یک طرف به طرف دیگر تکان دهید تا پارچه گیر کرده آزاد شود. اگر زیپ جدا شد، بهآرامی آن را به عقب برگردانید تا دوباره درگیر شود. اگر همچنان جدا می شود، یک انبر دست بگیرید و به آرامی لغزنده زیپ را فشار دهید تا کمی محکمتر روی مسیر زیپ نگه داشته شود. مراقب باشید زیپ را بیشازحد سفت نکنید و گیر نکند.
- چکمهها را بیرون یا در قسمت ورودی بگذارید. خاک، شن و سنگریزههایی که روی کف چادر میریزند، باعث ساییدن و سوراخ کردن چادر شما میشوند.
- غذا و محصولات بهداشتی معطر را در یک ظرف محکم، خارج از چادر نگهداری کنید. موجودات کوچک به دنبال وعده غذایی بعدی خود پارچه را میجوند.
مراقبت از چادر هنگام جمع کردن
شاید عجیب به نظر برسد اما برای نگهداری از چادر و جلوگیری از خراب شدن زودهنگام آن باید حتی در زمان جمع کردن چادر نیز با دقت عمل کنید. برای این کار کافی است نکات زیر را در نظر داشته باشید:
- چادر خود را تکان دهید. قبل از بستهبندی، خاک و زباله را تمیز کنید و زبالهها را جدا کنید.
- هنگام جمع کردن تیرکها از وسط شروع کنید. این باعث می شود تنش و درگیری اجزای چادر بهطور مساوی در امتداد سیمکشی پخش شود. این کار را روی هر نیمهی بعدی تکرار کنید تا زمانی که تیرک شما بهطور کامل تا شود.
- قبل از جمع کردن، چادر را خشک کنید. حتی یک چادر با تهویه مناسب نیز اغلب در ناحیهی زیر کف و پوشش باران، رطوبت جمع میکند. رطوبت باقی مانده روی چادر باعث آسیب می شود، بنابراین قبل از بستهبندی تا حد امکان آن را خشک کنید. میتوانید چادر و پوشش باران خود را روی یک شاخه، یک بوته یا یک صخره آویزان کنید، اما مراقب باشید که پارچه را سوراخ یا گیر نکنید.
- اگر مجبور به بستهبندی در شرایط مرطوب هستید، مطمئن شوید که بهمحض بازگشت چادر را خشک کنید. اگر هوا آفتابی است، آن را در حیاط برپا کنید؛ در هوای بارانی، چادر خود را برای خشک شدن در گاراژ یا اتاق بدون فرش آویزان کنید.
- رول کردن یا چپاندن؟ این یک بحث قدیمی است و هیچ پاسخ قطعی وجود ندارد. طرفداران چپاندن چادر استدلال میکنند که این کار از چین خوردن مکرر (و ضعیف شدن) مواد و پوششها در امتداد خطوط تا شدن جلوگیری میکند. طرفداران تا کردن چادر مسافرتی پیشنهاد میکنند که این کار نسبت به فرآیند چپاندن، درگیری کمتری برای اجزای چادر دارد. در هر صورت مواد چادر باید بهاندازه کافی محکم باشند تا در برابر هر رویکردی مقاومت کنند.
مراقبت و نگهداری از چادر در خانه
علاوهبر مراقبت از چادر هنگام جمع کردن، کارهایی نیز وجود دارد که میتوانید برای محافظت از چادرتان در خانه آن انجام دهید تا مدت زیادی سالم باقی بماند:
- بعد از سفر و تمیز کردن، چادر خود را کاملا با هوا خشک کنید. آن را در داخل خانه یا در یک مکان سایهدار در فضای باز برپا کنید. اگر فضای کافی برای برپایی آن ندارید، آن را برای خشک کردن، پهن یا آویزان کنید.
- قبل از نگهداری مطمئن شوید که چادر شما صددرصد خشک است. هیچ قانونی در مراقبت از چادر، مهمتر از این نیست. پارچههای مرطوب کپک میزنند و باعث بوی بد چادر و آسیب به پوششهای ضد آب پلی اورتانی آن میشوند. بهمرورزمان، رطوبت همچنین شروع به تجزیه شیمیایی پوششها میکند.
- چادر خود را بهصورت شل و آزاد در جای خنک و خشک نگهداری کنید. اگرچه ساک حمل برای نگهداری در کولهپشتی عالی است، اما برای نگهداری طولانیمدت انتخاب مناسبی نیست. شما میخواهید پارچههای چادر شل شوند و نفس بکشند. در این حالت یک روبالشی قدیمی یا کیسه توری با اندازه مشابه ایدئال است.
- از نگهداری چادر در مکانهای مرطوب یا گرم مانند زیرزمین، اتاق زیرشیروانی یا صندوقعقب ماشین خودداری کنید. اگر تنها گزینه شما یک مکان نگهداری مرطوب است، چادر خشک خود را داخل یک سطل پلاستیکی مهروموم شده یا ظرف دیگری قرار دهید.
چگونه از کثیف شدن چادر خود جلوگیری کنیم؟
با توجه بهجایی که اردو میزنید، جلوگیری از کثیف شدن بیرون چادر کمی سخت است، اما میتوانید نکات زیر را رعایت کرده و به تمیز نگه داشتن داخل آن کمک زیادی کنید:
- هنگام ورود به چادر کفشهای خود را در بیاورید. اگر نمیتوانید آنها را بیرون بگذارید، آنها را در یک کیسه پلاستیکی قرار دهید.
- هر چند روز یکبار داخل چادر را با خاک انداز و جارو تمیز کنید.
- اجازه ندهید لباسهای خیس در چادر شما قرار بگیرند. کثیفی میتواند به لباسهای خیس بچسبد و پس از خشک شدن بیفتد، لباسهای خیس خود را در بیرون خشک کنید.
- از قرار دادن وسایل خود روی دیوارهی داخلی چادر خودداری کنید، این کار میتواند باعث نشتی شود.
اهمیت شستن و نگهداری چادر مسافرتی به روش درست
تمیز نکردن چادر میتواند منجر به کپک، لکه و حتی آسیبهایی شود که زمینهساز خراب شدن چادر باشد. بیشتر مواقع ممکن است بهجز یک جارو کردن و تکان دادن سریع چادر به کار بیشتری نیاز نداشته باشید، اما خوب است که بعد از هر چند سفر کمپینگ، عادت کنید چادر خود را بهطور کامل تمیز کنید. با استفاده از نکات گفته شده در مقاله و مراقبت درست از چادر مسافرتی خود، عمر این وسیله را افزایش دهید و زمان طولانی از آن استفاده کنید.