کمبود کدام ویتامین باعث پف زیر چشم میشود؟
پف زیر چشم معانی مختلفی دارد. اگرچه این ویژگی میتواند ارثی باشد (از والدین منتقل شود)، اما شیوع آن در افرادی که از کمبود خواب رنج میبرند بیشتر است و اغلب با افزایش سن بدتر میشود. حتی به نظر میرسد که ویتامینهای موجود در رژیم غذایی شما میتوانند با جلوگیری از پیری زودرس پوست، احتمال بروز این مشکل را کاهش دهند. در ادامه، با ما همراه باشید تا دربارهی ارتباط ویتامینها با پف زیر چشم اطلاعات بیشتری کسب کنید.
چه ارتباطی بین تغذیه و پف زیر چشم وجود دارد؟
اگر زیر چشمهایتان پفآلود به نظر میرسد، وضعیت رژیم غذایی خود را از نظر دریافت ویتامینهای ضروری زیر بررسی کنید:
۱. ویتامین C
یکی از دلایل اصلی پف زیر چشم، ضعیف شدن رباطهای زیر چشم است که بافت چربی را نگه میدارند. بر اساس تحقیقات، دریافت ناکافی ویتامین C از طریق رژیم غذایی، پیری پوست را بهدنبال دارد. محققان معتقدند که این امر با نقش ویتامین C در تولید کلاژن (پروتئینی که رباطهای زیر چشم شما را میسازد) ارتباط دارد.
برای کمک به درمان پف زیر چشم، توصیه میشود غذاهای غنی از ویتامین C مانند فلفل دلمهای، پرتقال، گریپفروت، کلم بروکلی، طالبی و گوجهفرنگی را در برنامهی غذایی خود بگنجانید.
۲. ویتامین A
بعضی از تحقیقات به رابطهی بین مصرف ناکافی ویتامین A و افزایش پیری پوست اشاره کردهاند. ویتامین A مثل ویتامین C روی پف زیر چشم تاثیر مستقیم ندارد، اما میتواند از پوست در برابر آسیبهای ناشی از نور خورشید محافظت کند و بدین ترتیب پیری پوست را به تاخیر بیندازد. سیبزمینی شیرین، هویج، شیر و تخممرغ منابع خوب ویتامین A هستند.
۳. ویتامین E
ویتامین E هم از پوست در برابر نور خورشید محافظت میکند. درنتیجه، میتواند سرعت پیر شدن پوست را کاهش دهد و از پف زیر چشم جلوگیری کند. علاوه بر این، ویتامین E یک آنتیاکسیدان مهم است که از سلولهای شما در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت میکند، چیزی که عامل اصلی پیری شناخته شده است. این ویتامین مهم و پرخاصیت در بادام، جوانهی گندم، تخمهی آفتابگردان و کرهی بادامزمینی یافت میشود.
۴. سایر عوامل تغذیهای مرتبط با پف زیر چشم
ویتامینها عمدتا پف زیر چشم را بهصورت غیرمستقیم تحت تاثیر قرار میدهند، اما بعضی از تغییرات رژیم غذایی میتوانند بهطور مستقیم روی این مشکل تاثیر بگذارند. بهعنوان مثال، کاهش مصرف غذاهایی که باعث احتباس مایعات میشوند مانند فست فود، گوشتهای فرآوری شده و تنقلات شور ممکن است به جلوگیری از پف کردن چشم کمک کند.
بهعلاوه، توصیه میشود مراقب مصرف کافئین باشید تا شبها بتوانید خوب بخوابید. کافئین یک مادهی محرک است که سه تا پنج ساعت در بدن باقی میماند. نوشیدن قهوه و استفاده از سایر منابع کافئیندار در ساعات پایانی شب ممکن است خواب شما را مختل کند. به همین دلیل، بهتر است از ۶ ساعت قبل از رفتن به رختخواب از مصرف کافئین خودداری کنید.
آیا راهی دیگری برای رفع پف زیر چشم وجود دارد؟
بعضی از درمانهای خانگی میتوانند به کاهش یا از بین بردن پف زیر چشم کمک کنند. در ادامه، به چند مورد از این راهکارها اشاره میکنیم:
- از کمپرس خنک روی چشم خود استفاده کنید. یک دستمال یا حولهی تمیز را با آب خنک خیس کنید. آن را برای چند دقیقه دور چشم خود قرار دهید و فشار بسیار ملایمی وارد کنید. این کار را در حالی که صاف نشستهاید، انجام دهید.
- مطمئن شوید که خواب کافی دارید. اکثر متخصصان هفت تا ۹ ساعت خواب شبانه را برای بزرگسالان توصیه میکنند.
- هنگام خواب کمی سر خود را بالا بیاورید. این کار میتواند به جلوگیری از تجمع مایعات در اطراف چشم کمک کند. سر تخت خود را چند سانتیمتر بالاتر بیاورید یا از یک بالش اضافی استفاده کنید.
- ترجیحا از نوشیدن مایعات قبل از خواب خودداری کنید و مقدار نمک را در رژیم غذایی خود کاهش دهید. این کار به جلوگیری از احتباس مایعات در طول شب کمک میکند و مانع پف کردن زیر چشم میشود.
- سیگار کشیدن را ترک کنید. سیگار باعث میشود سریعتر از دیگران کلاژن از دست بدهید. درنتیجه، پوست ظریف زیر چشم شما نازکتر شده و عروق خونی آن نمایانتر میشود.
- سعی کنید علائم آلرژی خود را کاهش دهید و از مالش بیش از حد پلکها خودداری کنید. آلرژی یکی از دلایل پف زیر چشم است. تا حد امکان، از چیزهایی که به آنها آلرژی دارید اجتناب کنید. به یاد داشته باشید که پزشک میتواند به شما در پیدا کردن داروی مناسب برای مقابله با آلرژی کمک کند.
- از محصولات آرایشی استفاده کنید. شما میتوانید از کانسیلر آرایشی برای پوشاندن سایههای زیر چشم خود کمک بگیرید.
- کانسیلر چیست، چه کاربردی دارد و چگونه باید از آن استفاده کنید؟
- ماسک یا پچ زیر چشم چیست و چگونه باید از آن استفاده کرد؟
درمانهای پزشکی
چند روش درمانی مختلف برای کاهش پف زیر چشم وجود دارد، از جمله: لیزر ریسرفیسینگ (laser resurfacing)، لایهبرداری شیمیایی و فیلر (پرکننده). این درمانها برای سفت کردن پوست و کاهش شکل ظاهری پف زیر چشم طراحی شدهاند. اگر میخواهید دربارهی این گزینههای درمانی اطلاعات بیشتری داشته باشید، با پزشک صحبت کنید.
جراحی پلک
نوعی جراحی پلک به نام بلفاروپلاستی (blepharoplasty) میتواند بسته به علت پف زیر چشم به رفع این مشکل کمک کند. در طی این عمل سرپایی، جراح چشم بعد از ایجاد یک برش در زیر مژهها یا داخل پلک پایین، چربی اضافی را برمیدارد یا مکان آن را تغییر میدهد. گاهی اوقات، ممکن است پوست اضافی را هم بردارد. سپس برشها را با بخیههای کوچک میبندد.
علاوه بر درمان پف زیر چشم، بلفاروپلاستی میتواند پف پلک بالا را هم از بین ببرد. با چشمپزشک در مورد مزایا، خطرات و عوارض جانبی جراحی پلک برای رفع پف صحبت کنید.
- دلایل ایجاد خشکی چشم در زمستان و راهکارهایی برای درمان آن
- یوگای چشم چیست و چگونه به بینایی بهتر کمک میکند؟
- ۱۸ راهکار خانگی و پزشکی عالی برای رفع سیاهی دور چشم
- همهچیز دربارهی جراحی پلک؛ انواع، مزایا، معایب و مراقبتهای بعد از عمل
کلام پایانی
با افزایش سن، بافتهای اطراف چشم بهتدریج ضعیف و آویزان میشوند. این باعث میشود چربی به سمت جلو و به داخل پلک پایین برود و زیر چشم پف کرده و متورم به نظر برسد. تجمع مایعات هم میتواند در پف کردن چشم نقش داشته باشد. عوامل دیگری که باعث پف کردن چشمها میشوند، عبارتند از: خواب ناکافی، سیگار کشیدن، آلرژی، کمبود مواد مغذی و وراثت.
پف زیر چشم باعث میشود ظاهر شما خسته به نظر برسد، اما این مشکل معمولا بیخطر بوده و بهراحتی قابل درمان است. با این حال، اگر تورم چشم با درد، خارش یا قرمزی همراه بود یا با گذشت زمان برطرف نشد، به چشمپزشک مراجعه کنید.
منابع: livestrong, aao