فردا تماشای هلال واضح ماه را از دست ندهید
Photo Credit: Rob Pettengill
حتی اگر ابزار اپتیکی در اختیار ندارید، فردا به آسانی با چشم غیرمسلح میتوانید هلال آغازین ماه شعبان را در آسمان عصرگاهی مشاهده کنید.
تنها قمر زمین، همیشه جذابیت زیادی برای رصد دارد اما در زمانهای خاصی مانند ماه کامل، خسوف و آغاز ماه قمری، این جذابیت بیشتر هم میشود.
فردا سهشنبه ۲ اسفند ۱۴۰۱ یکی از همین زمانهای خاص است. هلال آغازین ماه شعبان ۱۴۴۴ هجری قمری، به آسانی و با چشم غیرمسلح در آسمان دیده خواهد شد و شبهای درخشانتر پس از خود را نوید میدهد.
برای رصد هلال ماه باید اندکی پیش از غروب خورشید به بالای افق غربی نگاه کنید و در ارتفاع حدود ۱۵ درجهای، جایی میان افق و ستارهی درخشان ناهید (زهره) که کمی بالاتر میدرخشد، دنبال هلال باریک ماه باشید.
طبق محاسبهی مجله نجوم، در ساعت ۱۷:۵۱ روز ۲ اسفند ۱۴۰۱، هلال ماه بهخوبی قابل رؤیت خواهد بود. بالاتر از این دو جرم هم غول گازی منظومهی شمسی یعنی سیارهی مشتری میدرخشد و برای دیداری جذاب با آنها آماده میشود.
شاید در ابتدا به دلیل روشنایی پیش از غروب امکان تشخیص هلال ماه را نداشته باشید اما کمکم با تاریک شدن هوا میتوانید درخشندگی آن را تشخیص دهید.
ماه در این هنگام میان صورتهای «دلو» یا «آبریز» (Aquarius) و فلکی «حوت» یا «ماهی» (Pisces) قرار دارد. نام این صورت فلکی به دلیل موقعیت خورشید در گذشته، با ماه اسفند هم گره خورده است. هرچند امروزه به دلیل چرخش محور زمین طی هزاران سال صورت فلکی اختصاص داده شده به هر ماه، در حقیقت یک گام جلوتر از مسیر حرکت خورشید در دایرهالبروج است.
خلق مناظر تماشایی توسط هلال ماه شعبان اما سهشنبه پایان نمییابد. روز بعد، یعنی چهارشنبه ۳ اسفند (۱ شعبان) هم، ماه ملاقاتی دیدنی با دو سیارهی ناهید و مشتری خواهد داشت. در ساعت ۱۸:۱۴ هر سه این اجرام آسمانی را میتوانید در نزدیکی هم ببینید.
ساعت ۱۸:۳۰ ماه با جدایی تنها ۲.۸ درجه در کنار سیارهی زهره قرار میگیرد و نزدیکترین فاصلهی ظاهری آن با مشتری هم در ساعت ۲۰:۱۰ به ۴.۸ درجه میرسد.
اما به جز نگاه با چشم غیرمسلح، اگر ابزار رصدی هم در اختیار داشته باشید، جذابیت تماشای آسمان برایتان بیشتر هم خواهد شد.
به نوشتهی Sky at Night در یک نمای نزدیک از هلال ماه با کمک دوربین دو چشمی یا تلسکوپ، میتوانید سایههای دهانهها و ویژگیهای دیگر مانند دریاهای ماه (معروف به دریاوار) را که توسط خط جداکنندهی بخش تاریک و روشن، بهخوبی برجسته شدهاند تشخیص دهید.
پس از فاز هلال آغازین، درصد روشنایی ماه در روزهای آینده رفتهرفته بیشتر میشود، از تربیع اول میگذرد تا زمانی که قرص ماه کاملا روشن میشود. سپس این روند معکوس میشود و با گذر از فاز تربیع سوم، تا تاریکی کامل قرص ماه پیش میرود.
در نهایت به یاد داشته باشید که حتی اگر در شهرهای بزرگ زندگی میکنید و آلودگی نوری مانع از رصد بسیاری از اجرام آسمانی شده است، ماه همچنان شما را میهمان رویدادهایی تماشایی میکند. بنابراین فرصت رؤیت هلال را در تاریک و روشن آسمان غروب دوم اسفند از دست ندهید.
قطعا با S22Ultra می رم سراغ شکار ماه