چرا زمین سریعتر از قبل میچرخد؟ (زیرنویس فارسی)
در سالهای اخیر دانشمندان متوجه شدهاند که زمین به طرز مرموزی روند همیشگی را ندارد و چرخش آن به دور محور خودش، هر سال سریعتر از قبل شده است.
شاید فکر کنید که ما ثابت در جای خود ایستادهایم اما در حقیقت با چرخش زمین به دور خودش، چرخش زمین به دور خورشید، حرکت خورشید در کهکشان راه شیری و حرکت کهکشان راه شیری در فضا، ما با سرعت زیادی در حال حرکت هستیم.
اما اگر روند یکی از این حرکتها ناگهان تغییر کند، چه چیزی روی میدهد؟ این همان رفتاری است که زمین به طرز مرموزی در سالهای اخیر از خودش نشان میدهد و در سالهای اخیر سریعتر از قبل دور خودش میچرخد تا جایی که شاید نیاز باشد طی دههی آینده ساعتهای کل جهان یک ثانیه به عقب کشیده شوند تا ساعت قرار دادی با ساعت طبیعی هماهنگ بماند.
برای مثال طبق گزارشها در سال ۲۰۲۰، زمین ۱.۵۹ میلیثانیه سریعتر از حد معمول به دور خودش چرخید. این سریعترین چرخش زمین از دههی ۱۹۶۰ یعنی زمانی است که دانشمندان ثبت سرعت چرخش زمین به دور خودش را آغاز کردهاند. بدین ترتیب در چند سال اخیر، چرخش سریعتر زمین موجب شده است که طول روزها حدود چند میلیثانیه نسبت به سالهای گذشته کوتاه شود.
باید گفت که سرعت چرخش زمین در طول زمان دائما در حال تغییر است اما این تغییرات معمولا بسیار کوچک هستند و برای انسان قابل تشخیص نیستند. با این حال، تغییرات بزرگ در سرعت چرخش زمین میتوانند تأثیرات قابل توجهی بر سیستمهای ناوبری و ارتباطی فعلی داشته باشند.
بدین ترتیب دانشمندان در حال مطالعه عواملی هستند که میتوانند بر سرعت چرخش زمین تأثیر بگذارند. تا کنون دلایل مختلفی برای افزایش سرعت زمین مطرح شده است از جمله تغییرات آبوهوایی و تغییر سرعت جو زمین، تغییرات سرعت نسبی گوشته و هستهی زمین و البته کم شدن «لرزش چندلر» (Chandler Wobbling) در سالهای اخیر.
این ویدیو از Space Insider به بررسی دلایل چرخش سریعتر زمین نسبت به قبل میپردازد و البته این موضوع را مطرح میکند که چرا با وجود این تغییر کوتاهمدت، در بلندمدت سرعت زمین کندتر میشود؟