پشت پردهی دستیارهای صوتی و اسپیکرهای هوشمند چه میگذرد؟
این روزها استفاده از اسپیکرهای هوشمند در بین کاربران رواج بسیار زیادی پیدا کرده. محصولاتی که میتوانند به صورت صوتی با کاربران به تعامل بپردازند. اما مشکل اینجاست که وقتی اسپیکرها صداهای کاربران را ضبط و به آن پاسخ میدهند، صداها در سرور شرکتهای سرویس دهنده ذخیره و برای اهدافی خاص استفاده میشوند. حال سؤالی که پیش میآید اینجاست که با این صداهای ذخیره شده چه استفادهای میشود؟
اسپیکرهای هوشمند از زمانی که وارد بازار شدند تا به این لحظه توانستند محبوبیت بسیار زیادی را بین کاربران پیدا کنند. در حال حاضر حدود یک سوم کاربران در آمریکا از اسپیکر هوشمند استفاده میکنند و این پیشرفت چشمگیر این محصولات را در بازار نشان میدهد. در سال ۲۰۱۴ آمازون از اسپیکر هوشمند خود رونمایی کرد که میتوانست به کلی از سوالات کاربران پاسخ دهد. کمی بعد اپل و گوگل هم با اسپیکرهای هوشمند خود وارد این بازار شدند و روز به روز به قابلیتها و جذابیتهای این محصولات افزودند.
همانطور که گفته شد، اسپیکرهای هوشمند استفادههای زیادی دارند. کاربران بدون نیاز به لمس دکمهای خاص میتوانند از طریق فرامین صوتی با آن تعامل برقرار کنند، موسیقی را کنترل کنند، سؤال بپرسند و بسیاری از چیزهای دیگر؛ چرا که دستیار صوتی هوشمندی که در این اسپیکرها تعبیه شده میتواند بهخوبی به نیازهای دیجیتال کاربران پاسخ دهد.
همهی اینها هزینهای را به دنبال دارد. فرامین صوتی که کاربر به این اسپیکرها ارسال میکند، در سرور شرکت سرویسدهنده ذخیره و برای اهدافی نامشخص بررسی میشوند. البته خود شرکتها مدعی هستند این دادهها برای بهبود دقت دستیار صوتی و در نتیجه پاسخگویی بهتر به نیاز کاربران و همچنین نمایش تبلیغات مرتبط با نیاز آنها ذخیره و بررسی میشوند اما در این باره شفافسازی خوبی صورت نمیگیرد.
گاهی اوقات قابلیت ذخیرهسازی صدا در سرور شرکت سرویسدهنده به صورت خودکار فعال است و کاربر اصلا اطلاعی از این موضوع ندارد. این در حالی است که کاربر باید در صورت تمایل این اجازه را به شرکتها بدهد. بسیاری از کاربران حتی بعد از شفافسازیها هم از این بابت عصبانی شدند. اما این چیزی است که فعلا در این رابطه میدانیم و همیشه این موضوع برایمان مثل یک راز باقی میماند که شرکتها واقعا چرا تا این اندازه به دادههای صوتی علاقه نشان میدهند؟