ناسا ویدیویی تماشایی از خورشیدگرفتگی در مریخ منتشر کرد
ناسا فیلمی تماشایی از رویداد خورشیدگرفتگی ایجاد شده با گذر قمر فوبوس که مریخنورد پشتکار موفق به شکار آن از سطح مریخ شد، بهاشتراک گذاشت.
این ویدیو که با زمانبندی واقعی خورشیدگرفتگی را ثبت کرده، توسط دوربین «مستکم-زد» (Mastcam-Z) مریخنورد پشتکار و در اوایل ماه آوریل (میانهی فروردین) گرفته شده است و فوبوس، قمر سیبزمینی-شکل مریخ را در حال عبور از مقابل خورشید نشان میدهد.
«فوبوس» (Phobos)، نزدیکترین و بزرگترین قمر از دو قمر طبیعی مریخ، حدود ۲۷ کیلومتر طول دارد. اندازهی آن باعث میشود که حدود ۱۵۷ برابر کوچکتر از ماه زمین باشد. این جرم آسمانی حدود ۶۰۰۰ کیلومتر بالاتر از سطح مریخ دور آن میچرخد و یک مدار کامل آن فقط ۷ ساعت و ۳۹ دقیقه طول میکشد، در حالی که این مدت برای ماه زمین حدود ۲۷ روز است.
رصد فوبوس به دانشمندان کمک میکند تا دربارهی مدار آن و چگونگی کشش گرانشی آن بر سطح مریخ بیشتر بیاموزند، پدیدهای که مشابه جزرومد ماه روی زمین بر پوسته و گوشتهی سیاره تأثیر میگذارد. نکتهی قابل توجه دیگر آن است که فوبوس در حال نزدیکتر شدن به مریخ است و پیشبینی میشود تا دهها میلیون سال دیگر به این سیاره سقوط کند.
پشتکار اولین مریخ نورد ناسا نیست که خورشیدگرفتگی را از مریخ ثبت کرده است. ۱۸ سال پیش، مریخ نوردهای دوقلوی ناسا یعنی «روح» (Spirit) و «فرصت» (Opportunity) هم اولین عکسهای تایم لپس فوبوس را هنگام خورشیدگرفتگی ثبت کردند، «کنجکاوی» (Curiosity) دیگر مریخنورد ناسا هم که امروزه همچنان به کاوش مریخ ادامه میدهد، از یکی از دوربینهای خود برای ثبت تصاویر مشابهی استفاده کرده است.
اما ویدیویی مانند این، همیشه برای دانشمندانی که در زمین و در حال کار روی یک مأموریت سیارهای هستند، بسیار لذتبخش است.
«ریچل هاوسون» (Rachel Howson) از «سامانههای علوم فضایی مالین» (Malin Space Science Systems) در سن دیگو و یکی از اعضای تیم دوربین پیشرفتهی مستکم-زد گفت: «میدانستم که تصاویر این گرفت خوب خواهد بود، اما انتظار نداشتم که اینقدر شگفتانگیز باشد.»
به گفتهی او اگرچه پشتکار همیشه ابتدا تصاویر کوچک با وضوح پایینتری ارسال میکند که پیشنمایش تصاویر بعدی را ارائه میدهند، اما برای این پدیده، فیلمهای با وضوح بالا که پس از آن منتشر شد، واقعا غافلگیرکننده بود.
این دانشمند ناسا گفت: «وقتی این تصاویر به ما میرسند، مانند یک تولد یا تعطیلات هستند، شما میدانید که چه چیزی در راه است، اما باز هم وقتی نتیجهی نهایی را میبینید، یک عنصر شگفتانگیز وجود دارد.»
در کنار فیلمبرداری از خورشیدگرفتگی، پشتکار با آغاز دومین کارزار علمی در دلتای رودخانهی باستانی به جستوجوی خود برای یافتن شواهدی از حیات میکروبی باستانی در سیارهی سرخ ادامه میدهد و در عین حال نمونههای سنگی را هم برای آوردن به زمین توسط یک مأموریت دیگر در آینده، جمعآوری میکند.
عکس و ویدیو: خورشیدگرفتگی در مریخ توسط قمر فوبوس
Credit: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS/SSI
منبع: Digital Trends
آفرین بر شما که هر چیزی را بدون جنبه های علمی آن نمی پذیرید. درود بر ایرانیان فرهیخته.
اگه طول این قمر(فوبوس)تنها۲۷کیلومتره.پس چطورسایه ی به این بزرگی روی مریخ داره.
اونم بافاصله ی۶,۰۰۰کیلومتری ازمریخ.
پس مشخصه یااشتباهی صورت گرفته،یایه جای کارمیلنگه….
واقعا قبول دارم