مناظر شگفتانگیز طولانیترین ماهگرفتگی جزئی ۶۰۰ سال اخیر را ببینید
ماهگرفتگی جزئی پنجشنبه شب و صبح جمعه در بسیاری از نقاط جهان بیش از ۶ ساعت طول کشید و مناظر تماشایی طی آن ثبت شد که برخی از آنها را در اینجا میبینید.
۱۹ نوامبر (۲۸ آبان) خورشید به وقت نیویورک در ساعت ۱۶:۳۵ غروب کرد و از سمت دیگر آسمان یک ماه کامل و روشن بر فراز شهر، در آسمان صاف و بدون آلایندگی سر برافراشت.
هرچند شاید بادهای شدید و سرمای هوا عدهای را از تماشای اوج ماهگرفتگی جزئی که در ۰۴:۰۳ بامداد روی داد، منصرف کرده باشد، اما در بسیاری از نقاط جهان و سرزمینهایی که آسمان آنها صاف بود، بسیاری از عکاسان تا دیروقت بیدار ماندند تا این منظرهی تماشایی و کمیاب را ثبت کنند. نتیجه عکسهایی شد که خسوف جزئی را با شکوه تمام و نمایش زنگار سرخ-رنگ نشسته بر صورت ماه به تصویر کشیدند.
ماهگرفتگی زمانی روی میدهد که زمین میان ماه و خورشید قرار میگیرد. اگر بخشی از ماه از سایهی زمین عبور کند، ماهگرفتگی جزئی روی میدهد. همچنین زمانی که بیش از ۹۵ درصد ماه در چتر سایهی زمین باشد، جو زمین بهعنوان یک فیلتر روی نور خورشید عمل میکند و باعث میشود تا سایهای که سیارهی ما روی ماه میاندازد، سرخ-رنگ دیده شود و منظرهای شبیه به غروب خورشید ایجاد کند.
Video Credit: The Straits Times
این ماهگرفتگی اخیر، هرچند از ایران و دیگر کشورهای خاورمیانه قابل رؤیت نبود اما به دلیل طولانی بودن آن اهمیت زیادی داشت. از آغاز تا پایان، بیش از ۶ ساعت طول کشید. ماهگرفتگیهای گذشته به دلیل اینکه ماه در مدار خود به زمین نزدیکتر بود، سریعتر اتفاق افتاد.
اما چون مدار ماه بیضوی است، هماکنون تقریبا در بیشترین فاصلهی خود نسبت به ما قرار دارد و بنابراین عبور آن از سایهی زمین بیشتر طول کشید. آخرین باری که ماهگرفتگی جزئی با این زمان طولانی روی داده بود، در سال ۱۴۴۰ میلادی (۸۱۹ خورشیدی) یعنی ۵۸۰ سال پیش بوده است.
تا مدتها ماهگرفتگی دیگری با این مدت طولانی رخ نخواهد داد اما آسمان شب همچنان مناظر دیگری دارد که میتوان از آنها لذت برد. برای نمونه ۱۵ می ۲۰۲۲ (۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۱) یک ماهگرفتگی کلی، ماه را برای ساکنان شرقی آمریکا سرخ خواهد کرد.
عکس کاور: ماهگرفتگی بر فراز شهر جیاجیانگ استان جیانگشی در جنوب شرقی چین
Credit: Shen Junfeng/VCG, Getty Images
Video Credit: New York Times
منبع: NY Times, Live Science