حکیم عمر خیام؛ از ریاضیات و نجوم تا شعر
بیشتر مردم خیام را به عنوان یک شاعر میشناسند. شاعری مشهور که شعرهای او به بخش جداییناپذیر ایرانیها تبدیل شده است. اما خیام در حوزههای دیگر هم دستاورهای بسیار مهمی داشته که در این ویدیو به آنها میپردازیم.
حکیم عمر خیام در دورانی که سلجوقیان بهتازگی قدرت را در ایران تصاحب کرده بودند، در شهر نیشابور به دنیا آمد. خواجه نظامالملک، وزیر وقت، در آن دوران دستور داد که مدارسی در سرتاسر قلمرو ایران ساخته شود و بعدها این مدارس نظامیه نامیده شدند. خیام هم مانند دیگر افراد مشتاق علم و تحصیل، زیرنظر تعدادی از بهترین اساتید آموزش دید.
او برای تکمیل دانش ریاضی از نیشابور به سمرقند مهاجرت کرد و به لطف پیشرفت گسترده در این حوزه، در سمرقند شهرت زیادی را پیدا کرد. بعد از رسیدن آوازهی او به گوش ملکشاه، از او خواسته شد که به نیشابور برگردد و روی اکتشافات علمی تمرکز کند. در آن دوران تقویم هجری قمری مورد استفاده قرار میگرفت که مشکلات زیادی دارد.
ملکشاه از خیام خواست که برای برطرف کردن این مشکلات، تقویم جدیدی را طراحی کند. خیام هم به همراه تعدادی از ستارهشناسان به رصدخانهی تازه تاسیس اصفهان رفت و این افراد به مدت ۸ سال حرکت اجرام آسمانی را با دقت زیادی زیر نظر گرفتند. در نهایت خیام یک تقویم به نام تقویم جلالی طراحی کرد که همچنان بعد از حدود ۹۰۰ سال، دقیقترین تقویم جهان محسوب میشود.
در کنار دستاوردهای علمی، گفتنی است در قرن نوزدهم یک شاعر و نویسندهی انگلیسی به نام ادوارد فیتزجرالد مجذوب رباعیات خیام شد و ترجمه آن را منتشر کرد. خیلی زود شعرهای حکیم عمر خیام در کشورهای مختلف مورد توجه گستردهی افراد قرار گرفت و هنوز هم مشهورترین شاعر ایرانی در سرتاسر جهان محسوب میشود.
دیجیکالا به سادگی امکان دسترسی به کالا را برای افرادی که توانایی ویدیوسازی حرفهای دارند، فراهم میکند. اگر فکر میکنید استعداد، توانایی، امکانات، انگیزه و اشتیاق ویدیوسازی دارید، به دیجیکالا مگ تَلِنت بپیوندید.
برای کسب اطلاعات بیشتر روی دکمهی زیر کلیک کنید.