گزارش کمپین کیف مهربانی دیجیتال در همکاری مؤسسه مردمنهاد مهر گیتی و کاربران دیجیکالا مهر
کمپین کیف مهربانی دیجیتال اولین نمونه همکاری یک مؤسسه مردم نهاد و دیجیکالا مهر بود. به مناسبت آغاز سال تحصیلی و شروع کمپین بازگشت به مدرسه ۱۴۰۰ و در راستای پروژههای مسئولیت اجتماعی، دیجی کالا تصمیم گرفت با سرویس جدید دیجیکالا مهر در کمپین «کیف مهربانی دیجیتال» مشارکت کند. این پویش که با هدف تامین لوازم تحریر موردنیاز دانش آموزان مناطق کمتر برخوردار اجرا شد، به مدت ۲۰ روز و با مشارکت ۱۳۷۶ نفر از کاربران دیجی کالا، هدف خود را که تامین کیف مهربانی برای ۵۰۰ دانش آموز بود محقق کرد. در ادامه گزارش عملکرد این کمپین را با شما به اشتراک میگذاریم.
تاریخچه کمپین «کیف مهربانی»
مؤسسه مردم نهاد مهر گیتی از پنج سال گذشته، پویشی را با عنوان «کیف مهربانی» برای اهدای کیف و لوازمتحریر به دانشآموزان مناطق کمتربرخوردار در آغاز هر سال تحصیلی آغاز کرد. کیفهای مهربانی شامل یک عدد کیف و کلیه اقلام و لوازمتحریر مورد نیاز دانشآموزان است که هزینه خرید آنها توسط نیکوکاران اهدا میشود. در دو سال اخیر به سبب شیوع کرونا این کمپین تبدیل به «کیف مهربانی دیجیتال» شده و طی آن برای دانشآموزانی که دسترسی به ابزار آموزش آنلاین ندارند، تبلت نیز تهیه میشود.
در طول این ۵ سال بیش از ۳۱ هزار عدد کیف مهربانی و بسته لوازمتحریر و بیش از ۱۲۰۰ عدد تبلت به دانشآموزان مناطق کمتربرخوردار کشور اهدا شده است.
درباره موسسه مهر گیتی
موسسه مردمنهاد مهرگیتی از سال ۱۳۸۴ با هدف تلاش برای ساختن ایرانی عاری از تبعیض و فقر فرهنگی، شروع به مدرسهسازی و فعالیت آموزشی در مناطق کمتر برخوردار کشور کرده است. مأموریت مهرگیتی ارتقای سطح فرهنگ، آگاهی، دانش و خلاقیت دانشآموزان و دانشجویان مناطق کمتربرخوردار کشور و فراهم نمودن دسترسی آنها به فضای استاندارد آموزشی، تجهیزات، امکانات آموزشی و آموزشهای باکیفیت است.
در این راستا، همواره تلاش موسسه مهرگیتی بر این بوده تا دانشآموزان دورترین نقاط کشور نیز به صورت عادلانه به امکانات و تجهیزات آموزشی دسترسی داشته باشند. به همین سبب، در کنار ساخت مدارس، اهدای کتاب، رایانه و … به مدارس، یکی از فعالیتهای هر ساله مهرگیتی از بدو شکلگیری، اهدای کیف و لوازمتحریر به دانشآموزان مناطق کمتربرخوردار کشور بوده است.
روند اجرای پروژه کیف مهربانی دیجیتال مهرگیتی
مهرگیتی هر ساله پس از استعلام اولیه از مدارسی که از طریق معتمدین محلی بعنوان افرادی که مدت هاست برای انجام پروژه های عام المنفعه با این موسسه در تعامل بودهاند، نیازسنجی اولیه پروژه کیف مهربانی را آغاز میکند. پس از انجام نیازسنجی اولیه، بودجه موردنیاز برای اجرای پروژه و تامین نیازهای آن تخمین زده میشود. در مرحله بعدی با اعلام فراخوان عمومی برای جلب مشارکتهای مردمی، هر ساله تلاش برای تامین تجهیزات و کالاهای مورد نیاز آغاز میشود و نیکوکاران با هر سطح توان مالی میتوانند در این پویش مشارکت کنند.
پس از جمع آوری بودجه موردنیاز این پروژه، خرید کالاهای موردنیاز توسط موسسه مهرگیتی همراه با فرایند مالی کاملا شفاف و با دریافت فاکتور رسمی صورت میپذیرد و گزارش آن در صورتهای مالی موسسه ثبت میگردد که هرساله در سایت مهرگیتی قابل مشاهده است.
سیاست مؤسسه مهر گیتی در تحویل کالاها به دانش آموزان، رعایت حداکثری کرامت انسانی است. به این ترتیب، توزیع کیفهای مهربانی به صورت شخص به شخص یا منزل به منزل انجام نمیشود بلکه برای جلوگیری از بروز پیامدهای اجتماعی و عدم ترویج الگوی نادرست در حمایت از اقشار کم برخوردار، مهر گیتی به طور مستقیم با مدارس در ارتباط است. به عبارت دقیقتر، بستههای لوازم تحریر از طریق مدارس و با مدل جایزه برای تلاشهای سال گذشته به دانشآموزان اهدا میشود.
همکاری مؤسسه مهر گیتی و دیجیکالا مهر
امسال نیز مثل هرسال مهرگیتی «کمپین کیف مهربانی دیجیتال» را در آستانه سال تحصیلی آغاز کرد و از اواسط شهریور ماه کمپین خود را به پلتفرم دیجیکالا مهر متصل کرد. در این راستا تصمیم به یک همراهی مشترک و بلندمدت در راستای کمپینهای متنوع موسسه مهرگیتی در چارچوب این پلتفرم گرفته شد.
بر اساس این همکاری موسسه مردم نهاد مهرگیتی صفحه ای دائمی در دیجی کالا مهر خواهد داشت و نیازهای کالایی خود را با نیکوکاران و کاربران دیجی کالا جهت دعوت به مشارکت در پروژه های عام المنفعه با هدف ایرانی عاری از فقر و تبعیض به اشتراک خواهد گذاشت.
در دیجیکالا مهر پس از ثبت هر سفارش نیکوکاری فرایند پردازش کالا توسط دیجیکالا تا رسیدن به موسسه مهرگیتی بصورت رایگان صورت پذیرفت. این سفارشها بصورت روزانه برای موسسه مهر گیتی ارسال و در انبار این موسسه ثبت و تحویل میشدند.
پس از تأمین اقلام هدفگذاری شده توسط نیکوکاران، بستههای ارسالی کابران دیجیکالا توسط داوطلبان موسسسه مهرگیتی طی ۳ روز کاری بازگشایی شد تا با همکاری داوطلبان این موسسه، کیفهای مهربانی بستهبندی و آماده ارسال شوند. این کیفها شامل انواع مختلف دفتر، مداد، خودکار، مدادرنگی، جامدادی، پاککن، تراش و خطکش بودند.
آمار کالاهای اهدا شده در کمپین کیف مهربانی دیجیتال
در این کمپین، تعداد ۵۵۰ عدد کیف مهربانی (شامل کیف و لوازمتحریر) و ۲۵۰ عدد بسته لوازمتحریر (شامل ساک دستی مهرگیتی و لوازمتحریر) از اقلام اهدایی خریداران دیجیکالا به استان سیستان و بلوچستان ارسال گردید. تعداد ۴۵۰ عدد کیف مهربانی به شهرستان سرباز،۲۵۰ بسته لوازمتحریر به سراوان سیستان و بلوچستان ارسال گردید که گزارش تصویری آن را در ادامه مشاهده میکنید.
کیفهای مهربانی چطور توزیع میشوند؟
رویه توزیع اقلام اهدایی در مؤسسه مهر گیتی به این صورت است که لیست مقاصد ارسال با توجه به استعلام نیازی که از رابطین مهرگیتی در آموزش و پرورش مناطق مختلف گرفته میشود تهیه شده و توسط مدیریت موسسه به تایید نهایی میرسد. بر اساس این لیست تعداد کالاهای موردنیاز به مقاصد مشخص شده فرستاده میشوند و روند پیگیری اقلام ارسالی آغاز میگردد.
لازم به ذکر است که مهرگیتی پس از سالها تجربه در این امر به این نتیجه رسیده است که اقلام اهدایی را در اختیار مدیران مدارس قرار دهد تا آنها بسته به نیاز دانشآموزان کالاها را در اختیار آنها قرار دهند.
اهدای کیف و لوازمتحریر از طرف مدیر مدرسه به عنوان یک جایزه برای تلاش دانشآموزان مطرح می شود و در اکثر مواقع توزیع بین همه دانشآموزان انجام میشود تا تفاوتی میان آنها احساس نشود.
پس از اعلام وصول تحویلگیرندگان، از آنها درخواست رسید و همچنین ارایه گزارش تصویری میشود. شیوه گرفتن تصویر برای تحویلگیرندگان کاملا تشریح میشود و از آنها درخواست میشود چهره بچهها در حال دریافت هدایا به هیچ عنوان در تصاویر مشخص نباشد و تصاویر بچهها از پشت سر یا از دست آنها باشد. همچنین از مدیران مدارس درخواست میشود پس از دریافت اقلام خودشان در ویدیویی دریافت اقلام و نحوه توزیع را تشریح کنند.
قطعا گزارشهای تصویری مختلفی از استانها به دست ما میرسد، ولی مهرگیتی تنها تصاویری را منتشر میکند که از کیفیت لازم برخوردار باشند، چهره کودکان مشخص نباشد و کرامت انسانی آنها در آن حفظ شده باشد. باقی تصاویر در موسسه آرشیو میگردد و در صورت تمایل مراجعهکنندگان حضورا میتوانند آنها را مشاهده نماید.
ما در مهرگیتی هرساله شاهد موفقیتهای دانشآموزانی هستیم که سعی در حمایت آنها داریم. داستانهای موفقیت این عزیزان بسیار است، اما در اینجا قصد داریم نمونهای از آنها را برای شما نقل کنیم.
عبدالله پسر دوم یک خانواده روستایی ۸ نفره است که در یک مدرسه شبانهروزی در شهرستان سراوان استان سیستان و بلوچستان درس میخواند. به دلیل فاصله زیاد مدرسه از خانه او مجبور است شبها در خوابگاه مدرسه بماند و تنها گاهی آخر هفتهها به خانواده سر بزند. تنها امکانات او همان امکاناتی است که خوابگاه و مدرسه در اختیار او میگذارند وگرنه پدر او یک کارگر است و توان مالی محدودی دارد.
زندگی عبدالله همراه با مشقتهایش در حال گذر بود و او مشغول درس خواندن با دنیایی از امید و آرزو که به ناگهان کرونا از راه رسید و امیدش را نامید کرد. خوابگاه او به خاطر کرونا مجبور به تعطیلی شد و او راهی نداشت جز بازگشت به روستای خود و ادامه تحصیل مجازی نداشت!
اما چطور؟ از پیدا کردن آنتن و اینترنت در روستای دورافتادهاش که بگذریم، او نه موبایل داشت و نه تبلتی که با آن درس بخواند. او هر روز را با قرض کردن موبایل یکی از همسایهها یا فامیل میگذراند و متاسفانه کلاسهایی را نیز که به خاطر نداشتن موبایل و تبلت از دست داد.
او با این شرایط دیگر داشت رویای قبولی در کنکور و دانشجویی را از یاد میبرد که روزی به او گفتند مدیر مدرسه منتظر اوست و کار مهمی با او دارد. مدیر مدرسه هدیهای به دست داشت، رو به عبدالله کرد و گفت این هدیهایست به خاطر تمام تلاشهایت در این مدت، امیدواریم ازین به بعد راحتتر و با اشتیاق بیشتری درس بخوانی.
آن هدیه یک تبلت بود، دستگاهی کوچک که قرار بود نقطه امید عبدالله شود برای رسیدن به آرزوهایش.
تبلت را گرفت و بعد از تشکری با بغض، دوان دوان به سوی خانه راهی شد. تمام راه به زبان خودش به درسهای عقب افتاده کنکور و تستهایی که میتوانست بزند فکر میکرد.
چند روز پیش نتایج پذیرفتهشدگان کنکور آمد. اسم عبدالله هم در لیست بود، آنهم دانشگاه فرهنگیان. حالا او قرار است یک معلم باشد و یک الگو از تلاش و انگیزه برای تمامی شاگردان آیندهاش ….
اشکم دراومد، ممنون از همه دست اندرکاران و خیرین