ماموریت بلندپروازانهی سازمان فضایی اروپا برای کاوش قمرهای مشتری
سازمان فضایی اروپا قصد دارد در ماموریتی هیجانانگیز فضاپیمایی را به ملاقات قمرهای سیاره مشتری بفرستد. کاوشگر قمرهای یخی مشتری سازمان فضایی اروپا یا «جوس» (JUICE) سفر هفت سالهی خود به سمت سیاره مشتری را در سال ۲۰۲۲ آغاز خواهد کرد. فضاپیمای جوس قرار است در ماموریت خود به بررسی تعدادی از قمرهای سیارهی مشتری بپردازد.
فضاپیمای جوس مسیری طولانی را تا مشتری طی خواهد کرد و پس از پرتاب در سال ۲۰۲۲ در سال ۲۰۲۹ وارد مدار این سیاره خواهد شد. هدف این ماموریت بررسی سه قمر مهم و شگفتانگیز سیاره مشتری، یعنی گانیمد، اروپا و کالیستو، است.
ماموریت جوس را میتوان به نوعی اولین ماموریت سازمان فضایی اروپا دانست که در چنین ابعادی (از نظر علمی و فنی) طراحی شده است.
فضاپیمای جوس در مسیر خود به سمت مشتری چندین بار از نزدیکی سیارات زمین، زهره و مریخ گذر خواهد کرد تا با کمک نیروی گرانش این سیارات با مصرف سوخت کمتری به مقصد برسد. روشی که به قلاب سنگ گرانشی معروف است. فضاپیمای جوس در زمان گذر از نزدیکی سیارات داخلی منظومه شمسی تعدادی از ابزارهای خود را نیز تست و کالیبره خواهد کرد.
این فضاپیما ده ابزار علمی را به همراه خواهد داشت. دانشمندان با کمک این ابزارها قمرهای یخی سیارهی مشتری را با یکدیگر مقایسه خواهند کرد. علاوه بر این تحقیق دربارهی امکان وجود شرایط مناسب برای شکلگیری حیات در اقیانوسهای زیرسطحی این قمرها از اهداف دیگر این ماموریت است. فضاپیمای جوس در ماموریت خود جو، مغناطکره، حلقهها و تعدادی از دیگر قمرهای سیاره مشتری را نیز زیر نظر خواهد گرفت.
فضاپیمای جوس در نهایت و پس از قرار گرفتن در مدار گانیمد در پایان ماموریت خود به این قمر برخورد خواهد کرد.
گانیمد، کالیستو و اروپا جزء اقمار مهم منظومهی شمسی هستند. به خصوص در سالهای اخیر و با کشف سه پیشنیاز شکلگیری حیات در قمر اروپا، اقمار سیارات مشتری و زحل به یکی از سوژههای داغ در بین اخترشناسان تبدیل شدهاند.
ویدئو: مسیر حرکت فضاپیمای جوس از زمان پرتاب تا پایان ماموریت و برخورد به قمر گانیمد.