صنعت بازی در سال ۲۰۲۰ از نگاه آمار؛ از پرفروشترینها تا بهترینها
اکنون که به انتهای سال ۲۰۲۰ میلادی رسیدهایم، میتوانیم مروری کامل و جامع به بازیهای مختلف منتشر شده در این سال بیندازیم و فروش آنها را در بازارهای اصلی بررسی کنیم. اطلاعاتی که هم جزئیات دقیقی از عملکرد آثار مختلف بیان میکند و هم سلیقهی مخاطبان و استقبال آنها از آثار مختلف را نشان میدهد. با ما و بررسی پرفروشترین بازیهای ۲۰۲۰ همراه باشید.
برای پنجمین سال متوالی، سایت Gamesindustry.biz جزئیات کامل و دقیقی از عملکرد بازیها و بازار فروش آنها جمعآوری کرده تا در آماری جمعوجور و ساده این جزئیات را برای علاقهمندان به این صنعت ارائه دهد. آماری که بعضی از آنها اطلاعات بسیار جذاب و جالبی را به ما نشان میدهند.
در این آمار، جزئیاتی نظیر تخمین ارزش کلی بازار جهانی بازیها در سال ۲۰۲۰، پرفروشترین بازیهای ۲۰۲۰ در کشورهایی همچون آمریکا، ژاپن و انگلستان و بالاترین و کمترین امتیاز بازیهای در متاکریتیک دیده میشوند. همچنین بیشترین بازیهای جستجو شده، استریم شده، توییت شده و همینطور پوشش داده شده در رسانهها هم جمعآوری شدهاند تا بتوانیم چشماندازی کلی از سال سپریشده بهدست آوریم. بدون اینکه بیشتر شما را معطل کنیم، به تفکیک، به بررسی و ارائه این آمار خواهیم پرداخت.
اولین جدول، متعلق به ارزش و درآمد کلی بازار بازیهای ویدیویی در سال ۲۰۲۰ است. همانطور که در آمار روز گذشته اعلام شده بود، درآمد بازیهای ویدیویی در سال ۲۰۲۰ حدود ۱۷۴٫۹ میلیارد دلار بوده و با ۲۰ درص افزایش مواجه شده است. طبق انتظار، بیشترین فروش متعلق به بازیهای موبایل و پس از آن کنسولهای بازی بوده است. با توجه به این آمار، حدود ۴۹ درصد فروش بازیها روی موبایلها انجام شده است. از میان ۵۱ درصد دیگر، ۲۹ درصد فروش برای کنسولها و ۲۲ درصد دیگر برای کامپیوترهای شخصی بوده است.
جدول بعدی به مقایسهی فروش فیزیکی و دیجیتالی بازیهای مختلف پرداخته است. دورانی را به خاطر میآوریم که فروش فیزیکی بازیها همیشه بیش از فروش دیجیتالی آنها بود اما روند چند سال اخیر همیشه از رشد و پیشتازی بازیهای دیجیتالی خبر داده است. این قضیه در سال اخیر بهشدت قابل لمس بود چرا که با شیوع همهگیری کرونا، خرید دیجیتالی بازیهای معنای بیشتری پیدا کرد و مردم توانستند بدون خطر کردن و با رعایت نکات بهداشتی، از داخل خانههایشان، خریدهای خود را بهصورت دیجیتالی و روی پلتفرمهای مختلف انجام دهند. در سال ۲۰۲۰، درآمد جهانی حاصل از فروش فیزیکی بازیها حدود ۱۴٫۹ میلیارد دلار و درآمد جهانی فروش دیجیتالی بازیها ۱۵۸ میلیارد دلار بوده است. این یعنی اگر بخواهیم بهصورت درصدی مقایسه کنیم، ۹۱ درصد از فروش بازیها به صورت دیجیتالی و فقط ۹ درصد بهصورت فیزیکی بوده است. میتوانید در جدول زیر این آمار را به تفکیک پلتفرمهای مختلف مشاهده کنید.
همانند هر سال، عجیب نیست که در مقایسهی پرفروشترین بازیهای سال انگلستان، شاهد صدرنشینی فیفا ۲۱ باشیم. این قضیه به عادتی همیشگی تبدیل شده و امسال هم چیری تغییر نکرده است و فیفا ۲۱، چه از نظر درآمد و سودآوری و چه از نظر تعداد نسخههای فروخته شده، در آمار فروش فیزیکی بازیها در انگستان در رتبهی نخست قرار گرفته است. با این حال، رتبهی دوم در اختیار سورپرایز و شگفتی سال ۲۰۲۰ است که توانست در این ایام نهچندان خوش، بسیاری را با بازیهای ویدیویی و کنسول نینتندو سوییچ سرگرم کند و لحظات خوشی را برایشان رقم زند. دقیقا منظورمان «انیمال کراسینگ» است که در این آمار در رتبهی دوم قرار گرفته است. میتوانید رتبههای بعدی را در جدول پایین به تفکیک فروش از نظر درآمد و فروش از نظر تعداد نسخه مشاهده کنید.
همانگونه که صدرنشین پرفروشترین بازی سال جاری در انگلستان قابل پیشبینی بود، حدس زدن صدرنشین پرفروشترین بازی سال ۲۰۲۰ در آمریکا هم چندان دشوار نبود. طبق انتظار، رتبهی اول و دوم این لیست به ترتیب متعلق به بازیهای Call of Duty: Black Ops Cold War و Call of Duty: Modern Warfare بوده است. پس از دو بازی اخیر سری کال آو دیوتی، نوبت به درخشش بازی «انیمال کراسینگ» در آمریکا رسیده است تا رتبهی سوم را در اختیار خود بگیرد. رتبهی چهارم و پنجم هم بهترتیب در اختیار دو بازی Maden NFL 21 و The Last of Us Part II است.
مشاهدهی آمار پرفروشترین بازیهای ژاپن در سال ۲۰۲۰، بار دیگر به ما نشان میدهد که سلیقهی مردم و بازیکنان مختلف از کشورها و مناطق گوناگون تفاوتهای بسیاری دارد. هرچند در این لیست بازیهای نام آشناتر و مشترکی با لیست پرفروشهای انگلستان و آمریکا به چشم میخورد اما وجود بازیهای متفاوت و خاص سلیقهی ژاپنی در این لیست کاملا مشخص است. صدرنشین این لیست بازی انیمال کراسینگ است که بهصورت کلی هم یکی از پرفروشترین بازیهای سال ۲۰۲۰ بوده است. محبوبیت فراوان و عظیم فاینال فانتزی ۷ هم باعث شد که نسخهی بازسازی شدهی این بازی، سومین بازی پرفروش امسال در ژاپن شود، درحالی که دومین بازی پرفروش ژاپن بازی Ring Fit Adventure بوده است.
اگر بخواهیم از فروش بازیها کمی جدا شویم و به بازیهای پرطرفدار و پر بازدید سال ۲۰۲۰ رجوع کنیم، باید آمار زیر را در نظر بگیریم. طبق جدول زیر، دو بازی «آمانگ آس» و «فال گایز» که هر دو توانستهاند در سال ۲۰۲۰ توجه زیادی را به خود جلب کنند، در واقع بیشترین جستجو در گوگل را هم از آن خود کردهاند. پس از این دو بازی، در سه رتبهی بعد بهترتیب بازیهای ولورنت، گنشین ایمپکت و لست آو آس پارت ۲ قرار دارند. همچنین سه بازی فورتنایت، سایبرپانک ۲۰۷۷ و لست آو آس پارت ۲ هم به ترتیب بیشترین محتوای تولید شده در رسانهها را داشتهاند. بیشترین بازی ویدیویی که در یوتیوب مشاهده شده، ماینکرفت است که حدود ۲۰۱ میلیارد بازدید داشته است.
همچنین بازی فاینال فانتزی ۱۴ و انیمال کراسینگ بهترتیب پر بحثترین بازیها در توییتر بودهاند و پس از آنها هم بازی سایبرپانک بیشترین بحثها را به خود اختصاص داده است. پربازدیدترین تریلرها یا پخشزندههای سال هم طبق انتظار برای دو بازی فورتنایت و کال آو دیوتی وارزون بوده است.
همچنین اگر بخواهیم به عملکرد ناشرهای مختلف نگاه کوتاهی بیندازیم، باید گفت که نینتندو بیشترین بازی را در سال ۲۰۲۰ منتشر کرده که ۲ تا از این بازیها، مجموعههای جدید و تازهای بودند. سونی و مایکروسافت هم بهترتیب ۱۲ و ۱۰ بازی را در سال ۲۰۲۰ عرضه کردهاند که ۲ تا از این بازیها مجموعههای جدیدی بودهاند.
همچنین بیشترین امتیاز ثبت شده در متاکریتیک برای بازی پرسونا ۵ رویال بوده است. پرسونا ۵ رویال که برای پلیاستیشن ۴ منتشر شده، توانسته میانگین امتیاز ۹۵ را در متاکریتیک ثبت کند. این در حالی که کمتر امتیاز برای بازی Tiny Racer بوده است. این بازی که برای نینتندو سوییچ و اندروید منتشرشده، در متاکریتیک امتیاز فاجعهآمیز ۳۲ را برای خود ثبت کرده است.
همچنین جزئیاتی هم بهصورت مجزا منتشر شدهاند که در زیر به آنها اشاره خواهیم کرد؛
- در سال ۲۰۲۰ حدود ۷۲۰ میلیون گیمر در چین وجود داشته است که ۴۸ درصد آنها را بانوان تشکیل دادهاند.
- ۷۴ درصد درآمد کلی بازار از پرداختهای درونبرنامهای بوده است.
- در سال ۲۰۲۰ حدود ۴۴٫۵ میلیارد دلار توسط گیمرهای آمریکایی برای بازیهای ویدیویی خرج شده است که نسبت به سال قبل ۲۲ درصد بیشتر بوده است.
- از طریق جامعهی گیمرها بیش از ۱۶۰ میلیون دلار از شیوههای مختلف برای کمک به درمان یا مشکلات ایجاد شده ناشی از ویروس کووید ۱۹ اهدا شده است.
- بیش از ۴۵ میلیون دلار برای حمایت از جنبشهایی نظیر «جان سیاهپوستان مهم است» (Black Lives Matter) اهدا شده است.
- بیش از ۵٫۵ میلیون دلار از سوی شرکتهای بازیسازی و جامعهی طرفداران آنها برای رسیدگی به آتشسوزی استرالیا اهدا شده است.
- در سال ۲۰۲۰ مایکروسافت با پرداخت ۷٫۵ میلیارد دلار شرکت زنیمکس را خریداری کرد.
- حدود ۲۹۱ هزار دلار از سوی GDC به بازیسازانی که لغو کنفرانسهای این رویداد به آنها لطمهزده، اهدا شده است.
- انیمال کراسینگ در ۶ ماه اول سال با فروش ۲۶٫۰۴ میلیون دلاری، رکورد فروش جدیدی را ثبت کرد.
- ۸ رویداد آنلاین و ۲۴۷ مقاله آکادمیک توسط سایت Gamesindustry در سال ۲۰۲۰ منتشر شده است.
علاوه بر آماری که به تفکیک در بالا به آنها اشاره شد، میتوانید در زیر آمار دیگری نظیر پربازدیدترین اینفلوئنسرهای یوتیوبی، سهم شرکتهای مختلف در بازار موبایل و بسیاری دیگر را در جدول کامل منتشر شده توسط Gamesindustry مشاهده کنید.
چرا پابجی موبایل توش نبود????????????
چون بازی مزخرفی هست
چون به درد نمیخوره
سلام. به نظرتون چرا کال اف دیوتی اینقدر پر فروش و پر درآمده در حالی که چندین و چند ساله بودن تغییر محسوسی داره توی بازار عرضه میشه ؟
انیمال کرایسینگ دیگه چرا ؟
ممنون
به هر حال کال او دیوتی محبوبیت زیادی داره، درسته که تقریباً اون فرمول و الگو همیشگی رو دست نزده اما توی سالهای زیادی تونسته استاندارد بالایی رو رعایت و حفظ کنه. این چند سال هم با عرضهی نسخههای بازسازی و همینطور وارزون تونسته مخاطبهاش رو بیشتر مشغول کنه.
انیمال کراسینگ بازی واقعاً خوب و خیلی سرگرمکنندهایه و البته همیشه هم توی ژاپن و هم غرب محبوبیت زیادی داشته. از اونور همزمانی عرضهاش با دوران کرونا خیلی روی فروشش تاثیر داشته و همین باعث شده خیلیها امسال خودشون رو با دنیای انیمال کراسینگ و فعالیتهایی که توش میشه انجام داد، سرگرم کنن.