راهنمای استفاده از قرص ونوستات برای لاغری
چاقی یکی از چالشهای بزرگ سلامتی در دنیای امروز است. چرا که فراتر از ظاهر، روی سلامت عمومی بدن هم تاثیر میگذارد و خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها را افزایش میدهد. خوشبختانه، راههای مختلفی برای کنترل و کاهش وزن وجود دارد که یکی از آنها استفاده از قرص ونوستات (Venustat) یا ارلیستات (Orlistat) است. این قرص با عملکرد منحصربهفرد خود جلوی جذب چربیهای غذا را میگیرد و روند کاهش وزن را تسهیل میکند.
از آنجا که شیوع چاقی و اضافه وزن در حال افزایش است و افراد زیادی در جستوجوی راهکارهای موثر برای کاهش وزن هستند، این مقاله از دیجیکالا مگ را به بررسی قرص ونوستات اختصاص دادهایم. در این مقاله با فواید، عملکرد، نحوهی مصرف و عوارض احتمالی این دارو آشنا میشوید. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
چگونه قرص ونوستات به کاهش وزن کمک میکند؟
کپسول ونوستات برای چه افرادی مناسب است؟
چه کسانی نباید از قرص ونوستات استفاده کنند؟
تداخلات دارویی قرص ونوستات
عوارض قرص ونوستات چیست؟
طریقهی مصرف قرص ونوستات
چگونه قرص ونوستات به کاهش وزن کمک میکند؟
کپسول یا قرص ارلیستات به دستهای از داروها بهنام مهارکنندههای لیپاز تعلق دارد. این دارو لیپاز (آنزیم تجریهکنندهی چربیهای غذا) را مهار میکند و جذب چربی را در روده کاهش میدهد. این کار باعث میشود چربیهای جذبنشده از طریق مدفوع از بدن خارج شوند.
تحقیقات در مورد ارتباط ارلیستات و لاغری نشان میدهد که این دارو میتواند چربی انباشتهشده در ناحیهی شکم که با دیابت نوع ۲، فشار خون بالا، بیماری قلبی و سکتهی مغزی مرتبط است را کاهش دهد.
کپسول ونوستات برای چه افرادی مناسب است؟
افراد زیر میتوانند از این دارو برای بهبود تناسب اندام خود استفاده کنند:
- افراد چاق
- افراد مبتلا به اضافه وزن که به فشار خون بالا، دیابت، چربی خون بالا یا بیماری قلبی مبتلا هستند
- کسانی که وزن کم کردهاند و میخواهند از افزایش وزن مجدد جلوگیری کنند
قرص ارلیستات در ۲ دوز ۶۰ و ۱۲۰ میلیگرم تولید میشود. در بعضی از کشورها ممکن است ارلیستات ۱۲۰ میلیگرم فقط با نسخهی پزشک در دسترس باشد. برای اینکه این دارو بیشترین اثربخشی را داشته باشد، باید در حین مصرف آن از سبک زندگی سالم که شامل رژیم غذایی کمکالری و برنامهی ورزشی منظم است پیروی کنید.
چه کسانی نباید از قرص ونوستات استفاده کنند؟
در صورتی که یکی از شرایط زیر در مورد شما صدق میکند، برای لاغری از ارلیستات استفاده نکنید:
- به داروی ارلیستات حساسیت دارید
- وزنتان در محدودهی مناسب قرار دارد
- پیوند عضو انجام دادهاید
- در دوران بارداری یا شیردهی بهسر میبرید
- کلستاز (شرایطی که در آن جریان صفرا از کبد متوقف میشود) یا سندرم سوء جذب (مشکل در جذب غذا) دارید
اگر به بیماری خاصی بهخصوص بیاشتهایی یا پرخوری عصبی، دیابت، سنگ کلیه، بیماری کیسه صفرا، پانکراتیت (التهاب یا تورم پانکراس) و اختلالات غدهی تیروئید مبتلا هستید یا دارو مصرف میکنید، بدون مشورت با پزشک یا متخصص تغذیه از قرص ارلیستات استفاده نکنید. همچنین این دارو را خودسرانه به افراد کمتر از ۱۸ سال ندهید.
تداخلات دارویی قرص ونوستات
قرص ارلیستات ممکن است با بعضی از داروها یا مکملهای غذایی تداخل داشته باشد یا بر نحوهی عملکرد آنها تاثیر بگذارد و به عوارض تهدیدکنندهی حیات منجر شود. محصولاتی که میتوانند با ارلیستات تداخل داشته باشند عبارتند از:
- داروهای رقیقکنندهی خون مثل وارفارین
- داروهای ضددیابت
- داروهای اختلالات غدهی تیروئید
- داروهای سرکوبکنندهی سیستم ایمنی مثل سیکلوسپورین
- سایر داروهای کاهش وزن
- مکملهای حاوی ویتامینهای محلول در چربی
در مورد تمام داروها، مکملهای غذایی و محصولات گیاهی مصرفی خود با پزشک صحبت کنید. پزشک ممکن است شما را بسته به شرایطتان از مصرف ارلیستات منع کند یا پیشنهاد دهد ارلیستات و سایر داروها را با چند ساعت فاصله بخورید.
بهعنوان مثال، باید سیکلوسپورین را سه ساعت پس از ارلیستات مصرف کنید. همچنین توصیه میشود بین زمان مصرف ارلیستات با لووتیروکسین و مکملهای حاوی ویتامینهای محلول در چربی بهترتیب حداقل چهار و ۲ ساعت فاصله در نظر بگیرید. پزشک یا داروساز میتواند اطلاعات بیشتری دربارهی این موضوع در اختیارتان قرار دهد.
عوارض قرص ونوستات چیست؟
قرص لاغری ونوستات ممکن است در بعضی از افراد عوارض جانبی ایجاد کند. تغییر حرکات روده و اجابت مزاج شایعترین عارضهی جانبی این دارو است. این مشکل معمولا در هفتههای اول درمان رخ میدهد. با این حال، ممکن است بعد از آن هم ادامه پیدا کند. اگر علائم زیر شدید بودند یا با گذشت زمان از بین نرفتند، موضوع را به پزشک اطلاع دهید:
- مدفوع شل
- مدفوع چرب
- وجود لکههای روغن روی لباس زیر
- نیاز فوری به اجابت مزاج
- مشکل در کنترل روده
- افزایش اجابت مزاج
- درد یا ناراحتی در رکتوم (راست روده یا قسمت انتهایی رودهی بزرگ)
- درد معده
- قاعدگی نامنظم
- سردرد
- اضطراب
عوارض جانبی جدی
بعضی از عوارض قرص ونوستات جدی هستند و به مراقبت پزشکی فوری نیاز دارند. در صورتی که هر یک از علائم زیر را تجربه کردید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید:
- کهیر
- مشکل در تنفس یا بلع
- معدهدرد شدید یا مداوم
- خستگی یا ضعف بیشازحد
- حالت تهوع
- استفراغ
- تب
- از دست دادن اشتها
- درد در سمت راست بالای معده
- ادرار تیره رنگ
- مدفوع روشن
- خارش شدید و مداوم
- زردی پوست یا چشم (یرقان)
بعضی از مصرفکنندگان ارلیستات بهخصوص کسانی که دوز قویتر این دارو را میخورند، ممکن است به آسیب شدید کبدی مبتلا شوند. در مورد اینکه آیا آسیب کبدی واقعا توسط ارلیستات ایجاد میشود یا خیر، اطلاعات کافی وجود ندارد. اگر نگران این موضوع هستید، با پزشک دربارهی آن صحبت کنید.
طریقهی مصرف قرص ونوستات
ارلیستات بهشکل کپسول تولید شده و معمولا سه بار در روز همراه با وعدههای غذایی اصلی که حاوی چربی هستند مصرف میشود. شما باید این دارو را همراه با غذا یا حداکثر تا یک ساعت بعد از آن بخورید. اگر وعدهی غذاییتان را حذف کردید یا غذاهای بدون چربی خوردید، از ارلیستات استفاده نکنید.
از قرص ارلیستات دقیقا طبق دستور استفاده کنید و دوز یا مدت زمان مصرف آن را خودسرانه تغییر ندهید. برای راهنمایی بیشتر میتوانید با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید یا بروشور دارو را بخوانید.
اگر مصرف دارو را فراموش کردم، چه کنم؟
ارلیستات فقط در حضور چربی عمل میکند. بنابراین مصرف آن با معدهی خالی موثر نیست. اگر کمتر از یک ساعت است که غذا خوردهاید، میتوانید از دارو استفاده کنید. اما اگر بیشتر از یک ساعت از زمان غذا خوردن شما گذشته است، از دوز فراموششده صرفنظر کنید و برنامهی عادی خود را ادامه دهید.
به یاد داشته باشید که نیاز نیست دوز دارو را برای جبران ۲ برابر کنید. این کار نهتنها هیچ فایدهای ندارد، بلکه میتواند به عوارض جانبی جدی منجر شود.
از چه دستورات غذایی خاصی باید پیروی کنم؟
در حین استفاده از این دارو باید رژیم غذایی کمکالری و کمچرب داشته باشید و نکات زیر را رعایت کنید:
- انواع درشتمغذیها شامل چربی، پروتئین و کربوهیدرات را بهطور مساوی بین صبحانه، ناهار و شام تقسیم کنید.
- میزان چربی وعدههای غذایی خود را به حداکثر ۳۰ درصد محدود کنید. اگر رژیم غذایی پرچرب داشته باشید و بیش از ۳۰ درصد کالری روزانهتان را از چربیها تامین کنید، احتمالا با عوارض جانبی ناشی از مصرف دارو مواجه میشوید.
- از خوردن گوشتهای پرچرب بپرهیزید و پوست مرغ را جدا کنید.
- میزان مصرف میوه، سبزی و غلات را افزایش دهید.
- به جای لبنیات پرچرب از شیر، ماست و پنیر کمچرب استفاده کنید.
- از مقدار کمی روغن برای آشپزی استفاده کنید. همچنین غذاها را تا حد امکان سرخ نکنید.
- از خوردن غذاهای پرچرب مثل سس و فست فود بپرهیزید یا مصرف آنها را به حداقل برسانید.
- مراقب حجم وعدههای غذایی خود باشید و پرخوری نکنید.
- برچسب تمام غذاهایی که میخرید را بخوانید و محصولاتی را انتخاب کنید که کمچرب هستند.
- اگر به رستوران میروید، غذاهایی را سفارش دهید که با روغن کمتری آماده میشوند.
ارلیستات توانایی بدن را برای جذب ویتامینهای محلول در چربی کاهش میدهد. بنابراین هنگامی که از این دارو استفاده میکنید، باید روزانه یک عدد مکمل مولتیویتامین حاوی ویتامینهای D ،E ،A و K بخورید. مولتیویتامین را یک بار در روز (۲ ساعت قبل یا ۲ ساعت بعد از خوردن ارلیستات) مصرف کنید یا آن را قبل از خواب بخورید.
کلام پایانی
قرص ونوستات یا ارلیستات یک داروی پرکاربرد برای کاهش وزن است که اثرات درمانی خود را با مهار جذب چربیهای غذایی در روده اعمال میکند. این دارو برای کسانی که با چاقی یا اضافهوزن دستوپنجه نرم میکنند و در معرض مشکلات مرتبط با آن مانند دیابت، فشار خون بالا یا بیماریهای قلبی هستند، مفید است.
با این حال، ارلیستات ممکن است برای بعضی از افراد مضر باشد یا در آنها عوارض جانبی جدی ایجاد کند. از سوی دیگر، این دارو نمیتواند بهتنهایی به کاهش وزن پایدار منجر شود. اگر میخواهید بیشترین بهره را از مصرف ارلیستات ببرید، باید در حین استفاده از آن رژیم غذایی کمچرب و کمکالری داشته باشید و بهطور منظم ورزش کنید.
منابع: medlineplus, webmd