ماهنامه «وزن دنیا»؛ یک رسانه مستقل برای شعر
ماهنامه وزن دنیا نشریهی تخصصی حوزه شعر فارسی است که با هدف بازتابدادن تجربهی شعر معاصر فارسی در ایران و کشورهای همزبان منتشر میشود. این نشریه از خردادماه ۱۳۹۸ با مدیرمسئولی و صاحبامتیازی پوریا سوری، بهعنوان تنها رسانهی شعر در ایران به انتشار میرسد و در هر شماره به معرفی و نشر آثار شاعران استانهای ایران و سایر کشورهای فارسیزبان و همچنین شاعران فارسیزبان مهاجر میپردازد.
در وزن دنیا تمامی نحلهها و قالبهای شعری از شاعران فارسیزبان منتشر میشود. در کنار این رویکرد؛ این نشریه میکوشد شاعران نوپا و جوان را نیز به مخاطبان معرفی کند.
غیر از انتشار شعر که بخش عمده صفحات نشریه را در بر میگیرد، وزن دنیا هر بار پروندههایی تخصصی در زمینه تاریخ شعر معاصر، بازخوانی انتقادی شعر معاصر، جریان شناسی شعر ایران، شاعران آوانگارد و مهجور و بازخوانی تاریخ مطبوعات حوزه شعر را نیز در دستور کار دارد.
این نشریه با مدیرمسئولی و صاحبامتیازی پوریا سوری و سردبیری علی مسعودینیا منتشر میشود.
درباره مجله وزن دنیا
در جامعهی امروزی، متاسفانه از اعتبار شعر کم شده است و سایر حوزههای فرهنگ و هنر چنان پیشرفتی داشتهاند که جای شعر را گرفتهاند. اما شعر هنوز مخاطبان خاص خود را دارد که از دنیای شعر، اتفاقات و رویدادهای مربوط به شعر استقبال چشمگیری میکنند. اما جای خالی یک رسانه مستقل برای شعر در ایران خالی بود که به همت «پوریا سوری» اولین مجله مستقل در زمینه شعر و شاعری با عنوان مجله وزن دنیا؛ رسانه شعر ایران آغاز بهکار کرده است.
مجله وزن دنیا هم اشعار کلاسیک هم شعر نیمایی و معاصر را مورد توجه قرار داده است. همچنین در این مجله، گزارشات و اتفاقات مرتبط با دنیای شعر و شاعری و جریانهای ادبی را برای مخاطبان خود در نظر گرفته است.
پوریا سوری» شاعر، روزنامهنگار، صاحبامتیاز و مدیرمسئول و عضو شورای سردبیری وزن دنیا؛ درباره شکلگیری مجله گفت:
ایده اولیه مجله وزن دنیا به ده سال پیش برمیگردد که من در روزنامه فرهیختگان صفحهای به نام چاپ اول را منتشر میکردم که ستونی داشت به نام وزن دنیا. در آن صفحه هفتگی از تمامی جریانهای ادبی و تمام کسانی که به صورت حرفهای به شعر میپرداختند، اشعاری چاپ میشد. از شعر سپید و شعر تصویری گرفته تا ترانه و اشعار کلاسیک. بازخورد مثبت آن یک صفحه مرا مجاب کرد که این صفحه میتواند گسترش یابد و به تعداد صفحات یک مجله رسانده شود و با عنوان یک نشریه تخصصی منتشر شود.
در بخشی از مطلب این مجله درباره «وزن دنیا» آمده است:
وزن دنیا، کجای شعر ایستاده است؟ وزن دنیا ماهنامهای از شعر لبالب و خانه شعر است. وزن دنیا میخواهد کنار برنای پیر شعر بنشیند و از هجمه دلتان خوش است! چه کسی شعر میخواند نترسد و زیر نام مستقل و بلند شعر فارسی، مجلهای مستقل باشد که دستش روی زانوی خودش است و امیدش به خیال شاعران ایران.
علی مسعودی نیا، شاعر و مترجم و فرزام حسینی دیگر اعضای شورای سردبیری وزن دنیا هستند.
اولین شماره وزن دنیا، با پروندهای درباره نیما یوشیج و بازخوانی اشعار او و با آثاری متعدد از شاعران استانهای مختلف و شاعران آنسوی مرزها در اولین روز خرداد ۹۸ منتشر شده است که حدود ۲۱۰ صفحه است و برخلاف سایر نشریهها که ادعای ادبی دارند، ۸۰ درصد مطالب آن درباره شعر است و تمرکز خاصی روی شعر دارد. اگر از علاقهمندان شعر هستید حالا یک پایگاه معتبر برای خواندن و حتی خوانده شدن دارید.
پوریا سوری، مدیرمسئول و صاحبامتیاز مجله «وزن دنیا»
پوریا سوری؛ روزنامه نگار، شاعر، داستان نویس، ایده پرداز و استراتژیست رسانه ای است که در تاریخ دهم فروردین ۱۳۶۲ در اراک به دنیا آمده است. وی دارای مدرک دکترای علوم ارتباطات اجتماعی از دانشگاه علوم و تحقیقات است ولی به دلیل ذوق و استعداد ترجیح داده است که پیشه روزنامه نگاری را برگزیند و سالهاست که در این حرفه سرگرم بکار است.
پوریا سوری در روزنامه های شرق، فرهیختگان، یاس نو، روزگار و اعتماد و همچنین در مجلات صبح آزادی، تجربه، مردم و جامعه، ایراندخت، نافه ، آسمان و پیک سبز تجربه کار دارد. او دبیر صفحه آخر روزنامه «شرق» و مسئول صفحه شعر در روزنامه «فرهیختگان» است.
پوریا سوری پیشه روزنامه نگاری را پس از گذرانیدن یک دوره آموزش ضمن کار، از آذرماه ۱۳۸۲ هجری خورشیدی در روزنامه یاس نو آغاز و پس از طی زمانی کوتاه با نشان دادن استعداد به دبیری میز اخبار دانشجویی این روزنامه (که یک ضمیمه روزنامه بود) ارتقاء یافت. این ضمیمه در اسفندماه ۱۳۸۲ توقیف و پوریا سوری (طبق مندرجات بیوگرافی اش) بازداشت موقت شد.
وی سپس به مدت ۲ سال دبیر فرهنگی هفته نامه استانی روزنامه «عطر یاس» بود و از سال ۱۳۸۶ هجری خورشیدی در چند نشریه ازجمله هم میهن (نسخه آنلاین) و جمهوریت (نسخه آنلاین) قلم زد و در سال ۱۳۸۷ با ضمیمه روزنامه اعتماد همکاری کرد.
سوری از بهمن ماه همین سال به تحریریه روزنامه «فرهیختگان» پیوست که این همکاری کماکان ادامه دارد. به موازات کار در فرهیختگان، پوریا سوری همکاری خود را با روزنامه معروف شرق آغاز کرد که از تیرماه ۱۳۹۰ به دبیری صفحه آخر این روزنامه ارتقاء یافت. تخصّص روزنامه نگاری پوریا سوری «فرهنگ و هنر» با گرایش ادبیات و همچنین «اجتماعی» با گرایش محیط زیست و میراث فرهنگی (تاریخ) است.
سوری؛ جدای از فعالیت روزنامه نگاری، در حوزه ادبیات (شعر و داستان) هم به صورت حرفه ای، فعّال بوده است. یک مجموعه داستان طنز او به مدت دو سال در روزنامه شرق به صورت پاورقی به چاپ می رسید که به شکل کتاب در دست چاپ است. او جدای از مجموعه های مشترک با شاعران دیگر، یک مجموعه غزل منتشر کرده است.
از دیگر آثار او میتوان به این موارد اشاره کرد:
- تناسخ به درخت (نشر بوتیمار) مجموعه شعر کلاسیک
- دیکته ی اقلیت (انتشارات نگاه) مجموعه شعر نو
- قطعه ی ۲۰۳ (انتشارات مروارید) داستان
- سواد رسانه ای و حقوق شهروندی (نشر سنجش و دانش) در حوزه ارتباطات
و همچنین ترانهسرایی:
- ترانه سرای قطعات آلبوم «ایران من» به خوانندگی همایون شجریان و آهنگسازی سهراب پورناظری
- ترانه سرای قطعه «مسافر» به خوانندگی مژگان شجریان در یادبود استاد محمدرضا شجریان
- شاعر قطعه «سووشون» به خوانندگی همایون شجریان و آهنگسازی تهمورس پورناظری در همدردی با واقعه تروریستی دانشگاه کابل
علی مسعودینیا، سردبیر
علی مسعودینیا سردبیر مجله وزن دنیا، روزنامهنگار ادبی و شاعر ایرانی است. او که متولد ۱۳۵۶ و اهل تهران است، فرزند ناصر مسعودی از سرشناسترین آوازخوانانِ گیلکی نیز زبان است.
فعالیت مطبوعاتی
مسعودینیا از اوایل دهه ۸۰ با صفحات کتاب و ادبیات روزنامههای مختلف چاپ تهران از جمله اعتماد، کارگزاران، اعتماد ملی همکاری کرده است. روزنامههای کارگزاران، اعتماد ملی و اعتماد به دستور هیئت نظارت بر مطبوعات به ترتیب در سالهای ۱۳۸۶، ۱۳۸۸ و ۱۳۸۸ توقیف شدند.
او همچنین با هفتهنامههای شهروند امروز و ایراندخت همکاری میکرد. این دو مجله نیز توقیف شدهاند. از او در این نشریات گفتگوها، مقالات و گزارشهای متعددی منتشر شده است.
مسعودینیا همچنین با شاعران ایرانی مقیم خارج مانند پرتو نوری علاء، کامران بزرگ نیا و دیگران که در سالهای بعد از انقلاب شرایط بازگشتشان به کشور فراهم نبوده گفتوگوهایی کرده است.
او با ماهنامههای نافه و مهر نامه نیز همکاری داشت. او همچنین عضو شورای نویسندگان هزار کتاب نیز بود.
مسعودینیا همچنین از دبیران تحریریه ماهنامه آناهید نیز بوده که سال ۱۳۸۵ به دستور هیئت نظارت بر مطبوعات توقیف شد. همکاری با مجلههای شبکهٔ آفتاب، نیمکت، فیلم، تجربه و صدا و روزنامههای کلید و شرق از دیگر فعالیتهای اوست.
فعالیت ادبی
مسعودینیا در چهارمین دوره جایزه کتاب سال شعر جوان که به جایزه ادبی قیصر امین پور نیز مشهور است جزو هیئت داوران بود. همچنین مجموعه شعر او با عنوان کشتار با ارهبرقی در تگزاس قرار بود در نشر چشمه منتشر شود که مجوز نشر برای آن صادر نشد.
او همچنین سابقهٔ تدریس نقد ادبی در مؤسسهٔ کارنامه را دارد و در کنار آن به کار ترجمه نیز پرداخته است. از جمله کتاب «شانس» نوشتهٔ «مارک تواین» و «پرندگان» نوشتهٔ «دافنه دوموریه» را ترجمه و منتشر کرده است.
فیلمنامه نویسی فیلم سینمایی خانه کاغذی، سریال نمایش خانگی میدان سرخ (با همکاری سارا سلطانی) از دیگر فعالیتهای این هنرمند هستند.