واستو یا فنگشویی؛ کدام روش دکوراسیون برای شما مناسبتر است؟
بدون شک نام فنگ شویی و دکوراسیون از طریق آن به گوش شما هم رسیده است. این سبک از دکوراسیون و چیدمان چینی شهرت جهانی دارد اما جالب است بدانید که یک سبک معماری شرقی دیگر که فنگ شویی یک برداشت ساده از آن است، در کشورهای غیر آسیایی شهرت بیشتری دارد. واستو هنر معماری هندی است که به گفتهی استادان این سبک، با هماهنگی انرژیهای کیهانی با انرژی ساکنان خانه و محیط زندگی میتواند زندگی را برای شما لذتبخشتر کند. اما واستو یا فنگشویی، کدام برای شما مناسبتر است؟ در این مطلب از دیجیکالا مگ قرار است قرار است به این سوال پاسخ دهیم.
فنگشویی چیست؟
فنگشویی (feng shui)، که گاهی با نام ژئومانسی چینی هم از آن یاد میشود، معماری سنتی چین باستان است که ادعا میکند با هماهنگ کردن انرژی افراد با ممحیط اطرافشان سبک زندگی آنها را اصلاح میکند. کلمهی فنگشویی به معنای «باد-آب» است و مفهوم سیال بودن را منتقل میکند. این مفهوم به سیال بودن انرژیهای کیهانی اشاره دارد که در دوران باستان به حرکت در آمدن آن را شبیه به جریان باد و آب میدانستند. فنگشویی شمل ابعاد نجومی، معماری،۷ کیهانی، جغرافیایی و توپوگرافی است.
واستو چیست؟
معنای دقیق کلمهی واستو، «معماری» است و همانطور که از نامش پیداست یک سیستم سنتی هندویی با ریشه در هند باستان است که بر اساس اصول معماری طراحی شده است. این سبک از معماری و دکوراسیون شامل اندازهگیریهای اولیه، آمادهسازی زمین، نقشهکشی ساختمان، دکوراسیون داخلی و هندسهی فضایی میشود. هدف این سبک هماهنگسازی معماری ساختمان با طبیعت است چون ادعا دارد الگوهای هندسی (یانتراها) از تقارن و همترازی متناسب با طبیعت برخوردار هستند و استفاده از آنها میتواند سطح انرژیهای کیهانی محل سکونت یا دفتر کار را در بهترین حالت قرار دهد.
واستو یا فنگشویی، کدام برای زندگی در آپارتمان مناسب است؟
راهکارهای فنگشویی نیازی به تخریب و بازسازی ساختمان ندارد اما واستو یک فرآیند معماری است که نیاز به بازسازی و تغییر سازه دارد. پس اینطور به نظر میرسد که فنون فنگشویی برای اغلب ساختمانها کاربرد دارد چون با زندگی مدرن هماهنگتر است. اما واستو برای افرادی توصیه میشود که یک خانهی ویلایی یا ملک شخصی دارند و شرایط بازسازی ساختمان برایشان فراهم است.
واستو یا فنگشویی، کدام از نظر مالی به صرفه است؟
واستو یک سنت معماری لوکس است و طبق نظر مشاوران واستوی هندی، فقط خانوادههای سلطنتی میتوانند از این هنر ودایی باستانی استفاده کنند. اما فنگشویی توسط راهبان مشرق زمین ابداع شده که بسیار اقتصادی و مینیمال است.
واستو یا فنگشویی، کدام ثبات بیشتری دارد؟
واستو یک شکل ابتدایی از روانشناسی طرحی است که بر نحوهی تعامل ساختمانها با نیروهای طبیعت تمرکز دارد. این موضوع تقریبا با معماری مدرن همسو است. اما فنگشویی بیشتر مبتنی بر ملاحضات و تغییرات فصلی است. به همین دلیل است که در ابتدای هر سال نو چینی رنگهای مربوط به خوششانسی در آن سال، مصالح و مواد مناسب برای سال جدید و همچنین اکسسوریهای مناسب برای استفاده در دکوراسیون داخلی آن سال اعلام میشود. پس اگر به دنبال یک روش معماری باستانی با ثبات میگردید که مجبور نباشید هر چند ماه یک بار برای تغییر آن هزینه کنید، بهتر است از واستو استفاده کنید.
فرهنگها و رنگها
برعکس آنچه در معابد رنگارنگ و پر زرق و برق هندی دیده همیشود، واستو بر پالتهای رنگی روشن مخصوص رنگهای طیف سفید و کرم تمرکز دارد. این اعتقاد وجود دارد که استفاده از این پالتهای رنگی میتواند تعادل را در گوشه گوشهی خانه برقرار کند. در مقابل فنگشویی استفاده از رنگهای قرمز و طلایی را توصیه میکند چون نماد رفاه و ترویج انرژی ثروت در محیط هستند.
نمادگرایی و سمبولیسم
در معماری به سبک واستو باید به ۸ جهت جغرافیایی و ۵ عنصر اصلی توجه کنید و بر اساس تعاریف و نمادهای هر منطقه و عنصر چیدمان کلی ساختمان و دکوراسیون را انچام دهید. اما فنگشویی بر چیدمان مبلمان، محل قرارگیری لوازم و استفاده از نمادها و رنگها برای ایجاد یک فضای هماهنگ تاکید دارد.
پرانا (Prana) و چی (Chi)
فنگشویی در مورد آزاد کردن نیروی چی (Chi) و به جریان انداختن آن تمرکز دارد. اما در واستو تلاش برای به جراین انداختن پرانا (prana) است. پرانا نیروی شفابخشی است که ریشه در هند باستان دارد و چی، مثل ریکی، نیروی حیاتی است که از چین باستان سرچشمه میگیرد.
گیاهان و توتمهای خوششانسی
تقریبا استفاده از تمام گیاهان در واستو توصیه شده است اما ریحان مقدسترین گیاه مورد استفاده در این سبک است. همچنین در فنگشویی گیاه بامبو نشانهی خوششانسی است و در مرکز توجه قرار دارد. هر دو سیستم معماری گیاهانی را به عنوان منشا عشق و سعادت معرفی میکنند و معتقدند وجود آنها در ساختمان میتواند برای ساکنین خوششانسی و رفاق به همراه داشته باشد. در واستو از گانشا، خدای بسیار قابل احترام هندیها، به عنوان توتم استفاده دارد و در فنگشویی این موضوع با مجسمهی بودای خندان گره خورده است.
استفاده از طالعبینی و نجوم در نقشهبرداری
فنگشویی به شدت بر نقشهبرداری نجومی تکیه دارد. یعنی مشاور فنگشویی ابتدا طالع شهر محل زندگی و طالع آدرس خانهی شما را بررسی میکند، سپس طالعبینی تولد شما را هم بررسی کرده و در نهایت توصیههای معماری و چیدمانی را به شما ارائه میدهد. مشاور واستو هم دقیقا همین کار را میکند اما کندالینی و طالع تولد صاحب اصلی خانه را هم بررسی میکند. سپس طالع تمام ساکنین را هم بررسی کرده و در نهایت بین طالع تمام افراد و محل زندگی ارتباط برقرار میکند تا بتواند توصیههای معماری و چیدمانی را به شما ارائه دهد. کارشناسان هر دو حوزه معتقدند که علائم زودیاک و طالع افراد ساکن در هر محیط بر انرژی کلی آن محیط تاثیر میگذارد. یعنی احساسی که به محض ورود به یک محیط به شما منتقل میشود با این موضوع در ارتباط است.
جمعبندی کلی
واستو تقریبا ۱۲هزار سال پیش توسط ریشیها و راهبان هندو و فنگشویی ۶هزار سال پیش توسط موبدان معابد چینی نوشته شدهاند. هر دو سبک معماری باستانی در حال حاضر به عنوان شبه علم در نظر گرفته میشوند اما هر دو طرفداران زیادی دارند که معتقدند استفاده از توصیههای این دو سبک باعث شفابخشی و برکت در زندگی آنها شده است. به هر حال اگر دوست دارید خانهی شما به یک سبک شرقی باستانی دکوراسیون شود میتوانید از بین واستو یا فنگشویی یکی را انتخاب کرده و طبق توصیههای آن عمل کنید.