آیا ضدعفونی‌کننده‌های فرابنفش گوشی موبایل واقعا کار می‌کنند؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۴ دقیقه
ضدعفونی‌کننده‌های فرابنفش

بعد از آغاز همه‌گیری کرونا، کاربران زیادی به طور مرتب گوشی‌های خود را تمیز می‌کنند و در این میان ضدعفونی‌کننده‌های مبتنی بر فرابنفش که برای گوشی موبایل در بازار وجود دارند، مورد توجه کاربران قرار گرفتند. باید بگوییم که اگرچه طول موج خاصی از نور فرابنفش برای از بین بردن میکروارگانیسم‌ها، از جمله ویروس کرونا، عالی عمل می‌کند، اما بهتر است برای تمیز کردن گوشی خود از همان روش قدیمی استفاده کنید.

آیا ضدعفونی‌کننده‌های فرابنفش واقعا کار می‌کنند؟

حدود ۱۵۰ سال پیش دانشمندان کشف کردند که نور خورشید می‌تواند رشد میکروب‌ها را محدود کند. بعد از بررسی‌های بیشتر، مشخص شد که اشعه‌ی فرابنفش نقش مهمی در نابود کردن میکروب‌ها ایفا می‌کند. اگرچه با باز کردن پنجره‌های خانه نمی‌توانیم همه‌گیری کرونا را برطرف کنیم، اما با برخی از لامپ‌های فرابنفش یا همان UV قادر به ضدعفونی کردن برخی اشیا هستیم.

ضدعفونی‌کننده‌های فرابنفش

انواع مختلفی لامپ UV موجود دارد ولی بخشی از این لامپ‌ها که برای ضدعفونی کردن مورد استفاده قرار می‌گیرند از نوعی نور UV موسوم به UVC استفاده می‌کنند که در تخریب مواد ژنتیکی عملکرد فوق‌العاده‌ای دارند. چشم‌ها و پوست ما به خاطر اتمسفر زمین از اشعه‌های UVC خورشید در امان هستند اما با استفاده از لامپ‌های UVC باکتری‌ها و ویروس‌ها چنین شانسی را ندارند.

بنابراین برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که بله، ضدعفونی‌کننده‌های فرابنفش می‌توانند میکروب‌های گوشی را بکشند. آزمایش‌های جدید نشان می‌دهد که UVC می‌تواند ویروس کووید-۱۹ را از بین ببرد و مطالعات طولانی‌مدت ثابت کرده‌اند که این تکنولوژی قادر به از بین بردن ویروس‌های سارس است که نوعی از کروناویروس محسوب می‌شوند. اما آیا در نهایت ضدعفونی‌کننده‌های فرابنفش گوشی ارزش خرید دارند؟

ضدعفونی‌کننده فرابنفش یا مواد شیمیایی؛ کدام موثرتر است؟

ضدعفونی‌کننده‌های فرابنفش

همانطور که گفتیم در مورد عملکرد لامپ‌های UVC برای از بین بردن میکروب‌ها شک و تردیدی وجود ندارد. اما مساله این است که ضدعفونی‌کننده‌های فرابنفش باکیفیت مختص گوشی با قیمت بالایی در بازار وجود دارند اما برای استفاده از موارد شیمیایی مانند الکل قیمت بسیار ناچیزی را می‌پردازید. طرفداران این فناوری احتمالا می‌گویند که با این هزینه ضدعفونی کردن گوشی بسیار راحت‌تر می‌شود اما آیا واقعا اینطور است؟

همه چیز به عادات تمیز کردن شما بستگی دارد. آیا از آن دسته افرادی هستید که وقتی به خانه برمی‌گردید دستان خود را می‌شویید، همه چیز را پاک می‌کنید، و بعد از تمیز کردن بار دیگر دستان خود را با آب و صابون دوباره تمیز می‌کنید؟ اگر اینطور است، پس تمیز کردن گوشی موبایل و دیگر وسایل با استفاده از مواد ضدعفونی‌کننده نسبت به استفاده از دستگاه‌های UVC زمان کمتری می‌برد.

ضدعفونی‌کننده‌های فرابنفش

اما حتی اگر ضدعفونی‌کننده‌ی UVC با روتین هر روزه‌ی شما سازگار باشد، این تکنولوژی به اندازه‌ی الکل موثر نیست. شاید کلمه‌ی «موثر» اشتباه باشد اما مشکل این است که شکاف‌ها و پورت‌های گوشی می‌توانند میکروب‌ها را در برابر نور UV محفاظت کنند.

ما نمی‌گوییم که ضدعفونی‌کننده‌های فرابنفش کاملا بی‌فایده هستند، اما با توجه به قیمتی که دارند، خریدن آن‌ها کار چندان عاقلانه‌ای نیست. شاید می‌خواهید از این دستگاه به‌عنوان ابزار تمیزکننده‌ی شبانه برای گوشی موبایل خود استفاده کنید؛ اما اگر به طور جدی نگران باکتری‌ها و ویروس‌ها هستید، بهتر است یک بطری الکل و یک پارچه تمیز بر روی پیشخوان آشپزخوانه قرار دهید تا هروقت که خواستید به راحتی گوشی خود را تمیز کنید.

ضدعفونی‌کننده‌های فرابنفش

اگرچه ضدعفونی‌کننده‌های فرابنفش می‌توانند ویروس‌ها و باکتری‌های موجود در سطح گوشی را پاک کنند، اما یک بطری الکل و پارچه بسیار ارزان‌تر هستند، اندازه‌ی کوچک‌تری دارند و در ضمن لازم نیست به طور مرتب آن‌ها را شارژ کنید.با وجود اینکه در بازار برخی ضدعفونی‌کننده‌های با قیمت پایین هم وجود دارد، اما بهتر است از خرید آن‌ها خودداری کنید. بسیاری از این دستگاه‌ها مورد بررسی قرار نگرفته‌اند و معلوم نیست که آیا جواب می‌دهند یا نه.

بهترین گزینه‌ی جایگزین: الکل

الکل گوشی

طبق اعلام مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا (CDC) محلول‌های حاوی حداقل ۷۰ درصد الکل قادر به ضدعفونی کامل گجت‌های الکترونیکی هستند و ویروس کرونا را از بین می‌برند. برای استفاده از الکل هم لازم نیست زیاده‌روی کنید و کافی است مقداری الکل بر روی پارچه‌ی میکروفایبر (یا دستمال کاغذی یا پارچه‌ی تمیز) بمالید و با آن گوشی موبایل خود را به آرامی پاک کنید. برای درون پورت‌ها هم می‌توانید از مسواک آغشته به الکل استفاده کنید اما مراقب باشید حین تمیز کردن پورت‌ها فشار زیادی به پورت‌ها وارد نشود.

در این میان خبر بد این است که شیشه‌ی محافظ نمایشگر شما از پوشش اولئوفوبیک بهره می‌برد که یک ترکیب شیمایی چربی‌گریز و آب‌گریز است که به‌عنوان لایه‌ی ضد جذب اثر انگشت و چربی عمل می‌کند. این پوشش از گوشی شما در برابر خراش محافظت نمی‌کند اما باعث می‌شود نمایشگر گوشی ظاهر درخشان و بدون لکه داشته باشد. تمیز کردن بیش از حد با الکل و دیگر موارد تمیزکننده می‌تواند سرعت تخریب این پوشش را افزایش دهد و در نتیجه نمایشگر بیش از پیش اثر انگشتان را نشان خواهد داد.

الکل گوشی

با این حال، از دست دادن پوشش اولئوفوبیک چندان هم مهم نیست زیرا این پوشش به مرور زمان تا حد زیادی از بین می‌رود و با بهره‌گیری از گلس‌های محافظ دارای این نوع پوشش می‌توانید آن را جایگزین کنید. اما اگر از آن دسته کاربران هستید که از گلس‌های محافظ دل خوشی ندارید و نمی‌خواهید با الکل گوشی خود را تمیز کنید، پس احتمالا ضدعفونی‌کننده‌های فرابنفش با وجود قیمت بالا می‌توانند نظر شما را جلب کنند.

منبع: ReviewGeek



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

یک دیدگاه
  1. احسان

    ممنون، خیلی مطلب جالبی بود.
    اما خوب بود اگر ذکر میکردین که موقع تمیز کردن گوشی با الکل (خیلی ها الکل رو روی گوشی اسپری میکنن!) گوشی رو خاموش کنن که یه موقع خدایی نکرده مشکلی برای گوشیشون پیش نیاد! (آخه تمیز کردن گوشی روشن با الکل میتونه یه مقدار خطری باشه.)

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما