USB4 در برابر USB 3؛ بررسی ۶ تفاوت کلیدی
در سال ۱۹۹۶ اولین نسخهی USB معرفی شد و از آن زمان این استاندارد و پورتها با تغییرات زیادی روبرو شدهاند. محبوبیت این استاندارد به حدی افزایش پیدا کرده که تقریبا تمام گجتها دارای یکی از پورتهای مبتنی بر این استاندارد هستند. هر چند سال یک بار، نسخهی جدید از استاندارد USB معرفی میشود. ولی با توجه به اینکه پورتهای مبتنی بر USB از نظر ظاهری با تغییر خاصی روبرو نمیشوند، بسیاری از کاربران فکر میکنند تمام پورتهای USB ویژگیهای یکسانی دارند. جدیدترین نسخهی USB تحت عنوان USB4 ارائه شده و در این مطلب به تغییرات این نسخه نسبت به USB 3 میپردازیم.
تغییرات کلیدی
همین ابتدا باید بگوییم که USB4 نام رسمی این نسخه است که البته برخی ترجیح میدهند نام آن را به صورت USB 4 بنویسند. این نسخه در سال ۲۰۱۹ معرفی شده و مبتنی بر مشخصات استاندارد تاندربولت ۳ است که در همان سال توسط اینتل به یک استاندارد رایگان تبدیل شد. به دلیل همین رویکرد، تاندربولت ۴ و USB4 در کل شباهت زیادی به یکدیگر دارند. این استاندارد، استفاده از پورت USB-C را اجباری کرده و مزایایی مانند سرعت انتقال داده بیشتر را ارائه میدهد.
در طرف مقابل با USB 3.0 روبرو هستیم که اولین بار در سال ۲۰۰۸ معرفی شد و در سال ۲۰۱۳ با USB 3.1 و در سال ۲۰۱۷ با USB 3.2 روبرو شدیم. استاندارد USB 3 برای بسیاری از کاربران میتواند گیجکننده باشد و به همین خاطر توصیه میکنیم مطلب تفاوتهای USB-C و USB 3 را مطالعه کنید.
نام | USB 4 | USB 3 |
نوع کانکتور | USB-C | USB-A، USB-B، USB Micro-B، USB-C |
سرعت انتقال داده | ۱۲۰ گیگابیت بر ثانیه | ۵ گیگابیت بر ثانیه |
حداقل سرعت شارژ | ۷.۵ وات | ۳.۰ وات |
حداکثر سرعت شارژ | ۲۴۰ وات | ۲۴۰ وات (با استفاده از USB 3.2 و USB PD 3.1) |
سازگاری | سازگار با تمام نسلهای USB قبلی و Thunderbolt 3 | سازگار با تمام نسلهای USB قبلی |
قیمت و عملکرد | قدرتمندتر و گرانتر. عمدتاً برای کاربران حرفهای | مقرونبهصرفهتر و در حال حاضر بیشتر در دسترس است |
وضعیت پشتیبانی از کانکتورها
USB4 اولین نسخهی مهم از استاندارد USB است که به طور مشخص فقط از یک کانکتور، USB-C، پشتیبانی میکند. به همین خاطر برای بهرهگیری از سرعت USB4، باید از کابلهای دو سر USB-C استفاده کنید. اما استاندارد USB 3.2 چنین محدودیتی ندارد و برای آن لازم نیست صرفا از یک کانکتور استفاده کنید.
به طور مشخص، استاندارد USB 3.2 با چهار کانکتور SuperSpeed Type-A، SuperSpeed Type-B، USB 3.0 Micro-B و USB-C سازگار است. البته برای بهرهگیری از نهایت سرعت استانداردهای USB 3.2 Gen 1 x 2 و Gen 2 x 2 باید از کابل دو سر USB-C استفاده کنید.
سرعت انتقال
مطابق انتظار، طبیعتا استاندارد USB4 سرعت بیشتری نسبت به نسخهی قبلی خود ارائه میدهد. USB 3.2 Gen 2×2 سریعترین نسخهی از سری USB 3 است که حداکثر سرعت ۲۰ گیگابیت در ثانیه را ارائه میدهد. این در حالی است که چنین سرعتی، حداقل سرعت استاندارد USB4 محسوب میشود. به طور مشخص این استاندارد میتواند حداکثر سرعت ۱۲۰ گیگابیت در ثانیه را برای انتقال دادهها در اختیار شما قرار دهد.
USB4 همچنین قابلیت تونلسازی دادهها را ارائه میدهد که به چندین پروتکل مربوط به انتقال داده و انتقال سیگنالهای تصویر اجازه میدهد از پهنای باند موجود بهتر استفاده کنند. بنابراین USB4 برای انتقال دادههای متنوع به طور همزمان، عملکرد بسیار بهتری دارد.
سرعت شارژ
نخستین نسخهی استاندارد Power Delivery موسوم به USB PD 1.0 میتوانست با استفاده از ۶ پروفایل ثابت، حداکثر سرعت ۱۰۰ وات را ارائه دهد. Power Delivery 2.0 قوانین منعطفتری برای انتقال انرژی داشت و نسخهی USB PD 3.1، حداکثر سرعت انتقال انرژی را به ۲۴۰ وات افزایش داد.
هر دو استاندارد USB4 و USB 3 از حداکثر سرعت ۲۴۰ وات پشتیبانی میکنند که البته این مشخصه به کانکتور USB-C برمیگردد و ارتباط مستقیمی با خود این دو پروتکل ندارد. بنابراین برای بهرهگیری از حداکثر توان شارژ دستگاه موردنظر، کافی است آن را به وسیلهی کابل دو سر USB-C به منبع انرژی با سرعت شارژ مناسب وصل کنید. اما بین این دو پروتکل، در مورد حداقل سرعت شارژ تفاوت وجود دارد. به طور مشخص USB 3.0 حداقل سرعت ۳.۰ وات را ارائه میدهد و USB4 از حداقل سرعت شارژ ۷.۵ وات پشتیبانی میکند. اما همانطور که گفتیم، حداکثر سرعت شارژ هر دو استاندارد ۲۴۰ وات است.
سازگاری نسخههای قبلی
یکی از ویژگیهای مهم استانداردهای USB، وضعیت سازگاری آنها با نسلهای قبلی است. البته ما لزوما در مورد سازگاری کانکتورها صحبت نمیکنیم زیرا پورتهای مختلف USB قرار نیست با یکدیگر سازگار باشند و بنابراین نمیتوانید کانکتور USB-C را در پورت USB-A قرار دهید. اما به لطف سازگاری با نسخههای قدیمی، زمانی که دو پورت مبتنی بر استانداردهای مختلف به یکدیگر وصل میشوند، میتوانند بین یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
بنابراین USB 3 و USB4 از نظر سازگاری با نسخههای قبلی، تفاوتی با هم ندارند و در این میان USB4 از تاندربولت ۳ هم پشتیبانی میکند که البته عمدتا یک ویژگی اختیاری است.
سیستم نامگذاری
هرکدام از نسخههای استاندارد USB به غیر از نام اصلی، از یک نام تجاری هم بهره میبرند. به عنوان مثال Full Speed نام تجاری اولین نسخهی استاندارد USB بود و نسل دوم و سوم این استاندارد به ترتیب با نام تجاری High Speed و SuperSpeed معرفی شدند. اما این روند برای کاربران گیجکننده بود و به همین خاطر روند دیگری برای USB4 اتخاذ شده است.
به طور مشخص، پورتها و کابلهای مبتنی بر USB4 حالا از نام USB XGbps استفاده میکنند که در این میان X به سرعت پورت یا کابل موردنظر اشاره دارد. در کنار این عدد، ممکن است سرعت شارژ مورد پشتیبانی هم قرار بگیرد.
قیمت در برابر عملکرد
قابلیتهای پیشرفتهی USB4 به این معناست که کابلها و دستگاههایی که از این استاندارد پشتیبانی میکنند، قیمت بالاتری نسبت به نمونههای مبتنی بر USB 3 دارند. البته با افزایش محبوبیت USB4، قیمت این محصولات هم کاهش پیدا میکند. با این وجود، باید تاکید کنیم که USB4 اگرچه بسیاری از قابلیتهای تاندربولت ۴ را ارائه میدهد، اما نسبت به آن قیمت کمتری دارد و همین موضوع یکی از مزایای مهم USB4 محسوب میشود.
از طرف دیگر، امکانات USB 3 همچنان برای بسیاری از کاربران کافی است و طبیعتا محبوبیت بیشتری هم دارد. کاربرانی که نمیخواهند برای این مشخصه هزینهی زیادی متحمل شوند و قصد دارند از ویژگیهایی مانند سرعت بالای انتقال داده هم بهره ببرند، معمولا به سراغ USB 3 میروند. اما طبیعتا برای کاربران حرفهای، ویژگیهای USB4 اهمیت بسیار زیادی دارد و اگر شما هم میخواهید از مشخصههای این استاندارد استفاده کنید، باید هنگام خرید کامپیوتر یا گجت جدید به این موضوع توجه نشان دهید.
سخن پایانی
با وجود اینکه طبیعتا هر نسل USB مزایای قابل توجهی را نسبت به نسل قبلی خود ارائه میدهد، ولی با توجه به پیشرفتهای به دست آمده، نمیتوانیم اهمیت ویژگیهای جدید USB4 را کتمان کنیم. اما در نهایت همانطور که گفتیم، ویژگیهای استاندارد USB 3 برای بیشتر کاربران کافی است و اگر جزو کاربران حرفهای هستید و امکانات جدید USB4 برای شما اهمیت زیادی دارد، پس احتمالا هزینههای مربوط به این مشخصه برای شما بالا نخواهد بود.
منبع: MakeUseOf