گزارشی جدید از دلایل بحران جهانی تراشه منتشر شد؛ خبری از بهبود نیست
احتمالا شما هم طی این چند ماه اخیر در رابطه با بحران جهانی تراشه خبرهایی شنیدهاید. موارد زیادی را هم شاید به عنوان دلیل این موضوع شنیده باشید اما بهتازگی خبر جدیدی منتشر شد که مخصوصا به دلیل بحران جهانی تراشه میپردازد.
اگر خبرهای مربوط به گوشیهای هوشمند را طی چند سال اخیر دنبال کرده باشید، به احتمال بسیار فراوان یکبار هم که شده نام «بحران جهانی تراشه» به گوشتان خورده است. مشکلی که واقعا باعث بوجود آمدن دردسرهای زیادی برای تمام شرکتهای فعال در این زمینه شده است.
کمبود تراشه باعث شد شرکتها نتوانند محصولات خود را در تعدادی که مد نظر داشتند تولید و روانهی بازار کنند. کاربران هم در دسترسی به گوشیهایی خاص با مشکل مواجه شدند چرا که گوشیها در آن تعدادی که باید موجود نبودند یا به سرعت موجودیشان به اتمام میرسید. برخی از شرکتها نظیر سامسونگ هم مجبور شدند یک سری از گوشیهایشان را (مثل گلکسی S21 فن ادیشن) بعد از گذشت چندین ماه راهی بازار کنند.
اما از آن جایی که به نظر نمیرسد این مشکل بهزودی حل شود، وزارت بازرگانی آمریکا تصمیم گرفت به دنبال دلیل اصلی بحران جهانی تراشه بگردد تا مشخص شود چرا اصلا چنین مشکلی بوجود آمد و چرا به پایان نمیرسد؟ در ماه سپتامبر بود که درخواست اطلاعات در رابطه با این موضوع صادر شد و فهمیدیم یک سری مسائل وجود دارد که باعث شده زنجیرهی تامین دچار مشکل شود.
در میان این مسائل، افزایش میزان تقاضا برای خرید محصولات الکترونیکی، محصولات مجهز به اینترنت 5G که شامل بهترین گوشیهای اندرویدی سال ۲۰۱۹ تاکنون میشود و همچنین شیوع ویروس کرونا دیده میشود. بیماری که باعث شد شرکتها در ابتدا تصور کنند تقاضا قرار است کاهش پیدا کند، در نتیجه میزان تولید را کاهش دادند و ناگهان در دوران بیماری شاهد افزایش چشمگیر تقاضا بودیم تا بدین ترتیب شرکتها با شرایطی روبرو شوند که اصلا برای آن آماده نبودند.
شرکتهای تولیدکنندهی تراشه و شرکتهایی که به خاطر مشکل جهانی تراشه دچار مشکل شدند، به درخواست اطلاعات وزارت بازرگانی آمریکا پاسخ دادند که در زیر میتوانید بخشی از آنها را مشاهده کنید.
میانگین درخواست برای خرید تراشه در سال ۲۰۲۱ به نسبت سال ۲۰۱۹ افزایشی حدودا ۱۷ درصدی داشت و تناسبی هم در این بین وجود ندارد. در نتیجه بین تقاضا و میزان تولید یک عدم تعادل بزرگ بوجود آمد.
میزان متوسط تراشههای تولید شده از چهل روز در سال ۲۰۱۹ به ۵ روز در سال ۲۰۲۱ کاهش پیدا کرد که این میزان در یک سری از بازارهای کلیدی حتی کمتر هم میشود.
این عدم توازن بین تقاضا و میزان تولید ظاهرا به خاطر عدم ظرفیت کافی در تولید ویفر است که به یک راهحل بلندمدت نیاز دارد.
با توجه به پاسخ شرکتها به درخواست اطلاعات وزارت بازرگانی آمریکا، میتوانیم متوجه شویم که تقاضای بسیار زیاد و ناگاهانی باعث شده شرکتهای تولیدکنندهی تراشه کاملا سورپرایز شوند و نتوانند به اندازهای که باید به نیاز کاربران پاسخ دهند.
از اوایل سال ۲۰۲۱ تاکنون که مشکل تراشه واقعا بزرگ و دردسر ساز شد، راه حلهای زیادی مطرح شد تا اندکی از میزان این مشکل کاسته شود. شرکتهای تولیدکنندهی تراشه تلاش کردند با ظرفیت بیشتری کار خود را ادامه دهند، سرمایهگذاری خود را افزایش دادند و شرکای تجاری جدیدی پیدا کردند، برای مثال کوالکام در سال ۲۰۲۱ روابط خود را گسترش داد تا بتواند به تقاضای بسیار بالای شرکتها برای خرید مودمهای 5G پاسخ دهد.
سامسونگ هم مثلا اعلام کرد که قصد دارد یک شرکت تولید تراشه در تگزاس آمریکا احداث و برای این منظور ۱۷ میلیارد دلار هم میخواهد سرمایهگذاری کند. البته این شرکت تا قبل از سال ۲۰۲۴ شروع به کار نخواهد کرد اما به نظر میرسد تا آن سال دیگر مشکل خاصی از لحاظ تراشه وجود نداشته باشد. در این گزارش همچنین آمده است که مشکل یادشده حداقل تا شش ماه دیگر هم وجود خواهد داشت و قرار نیست به این زودیها شاهد اتمام آن باشیم.
دولت آمریکا در راستای حل این مشکل و به عنوان بخشی از فعالیت نوآوری و رقابت این کشور، چیزی حدود ۵۲ میلیارد دلار در این زمینه سرمایهگذاری کرد. حال باید دید آیا در آیندهای نزدیک این همه اقدامات چه تاثیری در سریعتر شدن روند حل مشکل خواهد داشت.
- بحران جهانی تراشه کی تمام میشود؟ (آنچه مدیران صنعت در این باره میگویند)
- اپل و سامسونگ به روشی بر بحران جهانی تراشه غلبه میکنند که تنها از آنها برمیآید
- TSMC میخواهد ۴۴ میلیارد دلار برای افزایش تولید تراشه سرمایهگذاری کند
- کمبود مهندس ماهر بحران جدید صنعت تراشه است
- از تراشههای موبایل ۲۰۲۲ چه انتظاراتی داشته باشیم؟
منبع: Android Central