کهیر چیست؟ روش های درمان کهیر پوستی
کهیر یک عارضهی پوستی بسیار شایع است که حدود بیست درصد از مردم جهان حداقل یک بار آن را در طول زندگی خود تجربه میکنند. این عارضه که به دلایل مختلفی چون واکنشهای آلرژیک و تاثیر عوامل محیطی برای افراد رخ میدهد در اغلب مواقع با علائم آزاردهندهای چون خارش و تورم همراه است. اگر شما هم در حال تجربهی کهیر پوستی هستید و میخواهید همه چیز را دربارهی علل، نشانهها و نحوهی درمان این عارضه بدانید تا آخر این مطلب از دیجیکالا مگ با ما همراه باشید.
کهیر چیست؟
کهیرها برجستگیهای همرنگ با پوست یا قرمز رنگی هستند که در طی واکنش آلرژیک بدن به یک مادهی خارجی حساسیتزا روی پوست انسان ظاهر میشوند. این نوع واکنشها زمانی رخ میدهند که سیستم ایمنی بدن هنگام تماس با یک آلرژن در حالت تدافعی قرار بگیرد. آلرژنها پروتئینهایی هستند که برای بسیاری از افراد بیضرر به شمار میآیند اما ممکن است در گروه خاصی از مردم حساسیت ایجاد کنند. عوامل حساسیتزا باعث آزاد شدن یک مادهی شیمیایی طبیعی به نام «هیستامین» در بدن میشوند. این ماده از مویرگهای خونی نشت پیدا میکند و با تجمع در زیر پوست کهیرهای پوستی را به وجود میآورد.
تفاوت کهیر پوستی با نیش حشرات چیست؟
کهیرها در نگاه اول شبیه به نیش حشرات به چشم میآیند، اما از چندین جهت اساسی با نیش این موجودات متفاوت هستند:
- مکان و توزیع: نیش حشرات معمولاً در نقاط محدودی از بدن مشاهده میشود و ممکن است به صورت گروههای کوچک از برآمدگیها یا قرمزیها ظاهر شود. در مقابل، واکنشهای حساسیتی ممکن است در سطوح بزرگتری از پوست پخش شوند.
- شکل و اندازه: نیش حشرات معمولا به صورت برآمدگیهای کوچک، گرد و قرمز روی پوست ظاهر میشود؛ اما واکنشهای حساسیتی ممکن است شکلها و اندازههای متنوعی داشته باشند.
- علائم همراه: نیش حشرات معمولاً با درد، خارش یا سوزش همراه است. واکنشهای حساسیتی هم میتوانند خارش داشته باشند، اما نسبت به نیش حشرات درد و سوزش کمتری دارند.
- پیشینه: اگر در گذشته نسبت به حشرات خاصی حساس بودهاید یا در معرض موادی که میتوانند باعث ایجاد حساسیت شوند قرار گرفتهاید، میتوانید بفهمید که با یک نیش حشره روبرو هستید یا یک واکنش آلرژیک.
برای تشخیص دقیق عارضهی پوستی فعلی خود و پیدا کردن درمان مناسب، باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک میتواند با بررسی دقیق علائم و پیشینهی شخص، تشخیص صحیحی را ارائه بدهد و او را از دستورالعملهای لازم برای پیشگیری و درمان مشکل پوستی خود مطلع کند.
انواع کهیر پوستی
کهیرها به طور کلی به دو دستهی کوتاه مدت (حاد) و طولانی مدت (مزمن) تقسیم میشوند که هیچ یک از آنها نمیتوانند زندگی انسان را تهدید کنند و به خطر بیاندازند. البته به خاطر داشته باشید که هر گونه تورم و احساس گرفتگی در گلو یا هر علامت دیگری که ناشی از بروز کهیر در دستگاه تنفس و مسیر اکسیژن باشد و تنفس را محدود کند، نیاز به مراقبتهای فوری پزشکی دارد.
- کهیر کوتاه مدت (حاد): کهیر حاد به کهیرهایی گفته میشود که حداکثر شش هفته روی پوست باقی میمانند.
- کهیر طولانی مدت (مزمن): کهیر مزمن به کهیرهایی گفته میشود که علت مشخصی ندارند و بیشتر از شش هفته روی پوست باقی میمانند.
علاوه بر این دو نوع، گروه دیگری از کهیرها هستند که با نام «کهیر فیزیکی» شناخته میشوند. این عارضهی پوستی زمانی رخ میدهد که شما برای یک مدت طولانی در معرض سرما، گرما یا نور مستقیم آفتاب قرار بگیرید. برخی افراد ممکن است در اثر تعریق، ورزش کردن، تغییرات هورمونی، تحت فشار قرار گرفتن پوست و استرس هم با عارضهی کهیر فیزیکی روبرو شوند. این نوع کهیرها معمولا در عرض یک ساعت پس از قرار گرفتن در معرض عامل حساسیتزا به وجود میآیند و میتوانند به کهیر مزمن تبدیل شوند.
علائم کهیر پوستی
کهیر پوستی میتواند در بدن هر فردی شکل و علائم متفاوتی داشته باشد و حتی در بخشهای مختلفی از پوست به وجود بیاید. نشانههای کهیر پوستی حاد عبارتند از:
- بروز جوش یا برجستگیهای همرنگ با پوست
- سفید شدن مرکز کهیر با فشار دادن آن
- تورم و ورم کردن پوست
- خارش و قرمزی پوست
- التهاب دردناک گلو، لبها و چشمها
کهیر مزمن در اکثر مواقع با علائم زیر همراه است:
- تغییر اندازه و سایز کهیر
- بازگشت دوبارهی کهیر پس از ناپدید شدن آن
- سوزش و گرم شدن کهیر و ناحیهی اطراف آن
علت بروز کهیر چیست؟
محققان بسیاری از عواملی را که میتوانند باعث ایجاد کهیر شوند را شناسایی کردهاند؛ اما همچنان کهیرهای مزمنی وجود دارند که پزشکهای متخصص نمیتوانند علت بروز آنها را تشخیص دهند. در زیر تمامی علل به وجود آمدن کهیر پوستی را برای شما فهرست کردهایم.
- بیماریهای مزمن، مانند بیماریهای مربوط به تیروئید، لوپوس و همینطور انتقال خون
- عوارض داروهایی مانند آنتی بیوتیکها (به ویژه پنی سیلین)، آسپرین و ایبوپروفن
- نیش حشرات، شورهی حیوانات خانگی، موی حیوانات خانگی، گردهی گلها، گرد و غبار، اشیای لاتکس
- انواع غذاها مانند بادام زمینی، تخم مرغ، آجیل، فلفل، بادمجان، صدف، نوشابه، چیپس و سسهای آماده
- مواد نگهدارنده، غذاهای نیمه آماده و کنسروی، سوسیس و کالباس، رنگها و افزودنیهای مجاز خوراکی
- محرکهای فیزیکی مانند فشار، سرما، گرما، ورزش، قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید، استرس و فشار عصبی
- عفونتهای باکتریایی از جمله عفونتهای دستگاه ادراری و گلودرد استرپتوکوکی
- عفونتهای ویروسی از جمله سرماخوردگی و هپاتیت
- برخی میوهها مانند کیوی و خربزه، برگ برخی از درختان مانند برگ درخت انجیر و یا انواعی از چمن، گزنه، پیچک سمی آمریکایی و بلوط سمی
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی، عطرها و اسانسهای درون انواع محصولات پوستی
- واسکولیت یا التهاب رگهای خونی
اگر بتوان علت کهیر را شناسایی کرد، به توصیه متخصصان و پزشکان بهترین درمان اجتناب از محرک، خودداری از قرار گرفتن در معرض محرک و یا از بین بردن آن است.
روشهای درمان کهیر
حال که با انواع کهیر، علائم و علل بروز آنها آشنا شدید میتوانید به سراغ نحوهی درمان این عارضهی پوستی بروید. خوشبختانه تنها با ایجاد تغییر در سبک زندگی و همینطور عادات غذایی خود میتوانید تا حد زیادی به رفع و کنترل کهیر پوستی کمک کنید.
غذاها و بروز کهیر
همانطور که فهمیدید یکی از اصلیترین دلایل بروز کهیر پوستی، حساسیت به مواد غذایی مختلف است. اگر متوجه شدهاید که به دلیل خوردن چه غذایی با این عارضه روبرو میشوید، بهتر است از میل کردن آن غذا خودداری کنید. اگر درست نمیدانید با خوردن چه غذایی کهیر پوستی را تجربه میکنید، پیشنهاد میکنیم وعدههای روزانهی خود و مواد غذایی تشکیلدهندهی آنها را در یک دفترچه یادداشت کنید تا در صورت مشاهدهی علائم این عارضه بتوانید با بررسی گزارش خود مادهی حساسیتزا را پیدا نمایید.
ترکیبات شیمیایی
استفاده از لوسیون بدن و کرمهایی که حاوی ترکیبات خشن و شیمیایی هستند میتواند باعث بروز کهیر پوستی شود. گاهی اوقات حتی ممکن است یک ماده ماهیت شیمیایی نداشته باشد اما پوستتان نسبت به آن واکنش نشان دهد. توصیه میکنیم برای حل این مشکل به سراغ خرید محصولات پوستی فاقد عطر، پارابن، سولفات و الکل بروید تا در قدم اول تمامی ترکیبات حساسیتزا را از روتین روزمرهی خود حذف کرده باشید.
انواع عطر و اسانس
برای درمان سریع خارش بدن و کهیر پوستی شما باید استفاده از عطرها، اسپریهای خوشبو کننده، بادی، اسپلشها، کرمها، نرمکنندهها و لوسیونهای بدن دارای عطرهای مصنوعی را تا حد ممکن کاهش دهید. اگر در حالت کلی پوست بسیار خشک و حساسی دارید، به هیچ وجه نباید به سراغ محصولات مراقبتی و آرایشی پوست یا موی ناملایم بروید.
مالش و خاراندن
کهیرهای روی سطح پوست میتوانند به عنوان علت خارش بدن به شمار آورده شوند. به منظور جلوگیری از بدتر شدن این عارضهی پوستی شما باید از خاراندن بدنتان خودداری کنید. حمامهای مکرر با آب رو به سرد و استفاده از مرطوبکنندهی صورت و بدن مخصوص پوست خشک برای کاهش میتوانند احساس خارش شما را کاهش دهند.
فشار ثابت روی پوست
وقتی فشار یا انقباض طولانی مدت روی سطح پوستتان داشته باشید، پس از ۶ تا ۸ ساعت ممکن است با تورم، قرمزی رنگ سطح پوست و بروز کهیر روبرو شوید. بنابراین برای جلوگیری از این عارضه، از پوشیدن لباسهای تنگ برای مدت طولانی جدا خودداری کنید. کهیرهای فشاری (امثال رنگ پوست قرمز یا برآمدگیهای ناراحت کننده و آزاردهندهای که در جای کش محکم لباسها، جوراب یا کمربند ایجاد میشوند و خارش شدیدی دارند) را میتوان با پوشیدن لباسهای گشاد تسکین داد.
سرما و بروز کهیر
اگر هنگام قرار گرفتن در معرض سرما دچار کهیر شدید، از قرار گرفتن در معرض هوای سرد خودداری کنید و در روزهای پاییزی و زمستانی اطراف بینی و دهان خود را با استفاده از لباس مناسب به خوبی بپوشانید. در صورتیکه به واسطهی شغل یا سرگرمی خود مجبور هستید دائنما در معرض سرما و هوای سرد قرار بگیرید حتما لباس گرم بپوشید.
نور خورشید و کهیر
همانطور که گفتیم نور خورشید و هوای گرم میتوانند یکی از دلایل اصلی بروز کهیر پوستی به شمار آورده شوند. برای مقابله با این عامل باید در روزهای گرم بهار و تابستان از لباسهای محافظ در برابر نور آفتاب استفاده کنید، به پوست صورت و بدن خود ضد آفتاب دارای SPF بالای ۳۰ بزنید و به سراغ مصرف انواع روغن پوستی تسکیندهنده بروید. گاهی اوقا کهیر پوستی در اثر افزایش دمای بدن به دلیل تعریق، ورزش، دوش آب گرم و یا اضطراب زیاد هم به وجود میآید؛ بنابراین اگر نسبت به این عامل حساس هستید باید بیشتر مراقب بالا رفتن دمای بدن خود باشید.
عوارض داروها
اگر مشکوک هستید که داروی خاصی باعث کهیر شما شده است، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید و از او بخواهید تا داروهای شما را تغییر بدهد. اگر بدن حساسی دارید و سابقهی بروز واکنش آلرژیک به داروها و بروز کهیر را داشتهاید، همیشه قبل از شروع استفاده از داروهای جدید، بروشور راهنمای آن دارو را مطالعه کنید.
کهیر مزمن
برخی از انواع کهیر بیش از شش هفته طول میکشد و میتواند ماهها یا سالها طول بکشد. این وضعیت به عنوان کهیر مزمن شناخته می شود. کهیر مزمن باید توسط یک متخصص آلرژی ارزیابی شود، که در مورد سابقه پزشکی شما و خانواده شما، مواد و محیطی که در خانه و محل کار در معرض آنها قرار دارید، قرار گرفتن در معرض حیوانات خانگی یا سایر حیوانات، گیاهان و داروهایی که اخیرا مصرف کردهاید، سوال خواهد کرد. اگر یک دفترچه خاطرات غذایی روزانه داشته باشید، برای کمک به روند تشخیص علل و تسریع فرآیند درمان بهتر است آن را به متخصص آلرژی خود نشان دهید. متخصص آلرژی شما ممکن است بخواهد آزمایشهای آلرژی پوستی، آزمایش خون و آزمایش ادرار را برای شناسایی علت بروز کهیر شما انجام دهد. اگر حتی پس از گرفتن شرح حال و آزمایش دقیق، علت قابل شناسایی نباشد، این بیماری کهیر ایدیوپاتیک مزمن نامیده میشود Idiopathic به معنی ناشناخته است. حدود نیمی از موارد مبتلا به کهیر با برخی از یافتههای مربوط به سیستم ایمنی بدن انسان مرتبط هستند. کهیر مزمن ممکن است با بیماری تیروئید، مشکلات هورمونی یا علتهای ناشناخته مرتبط باشد. این وضعیت دشوار معمولاً با گذشت زمان از بین میرود.
آیا استرس باعث بروز کهیر میشود؟
طبق تحقیقات مشاهده شده است که برخی از بیماران مبتلا به کهیر مزمن خودبهخود یا ایدیوپاتیک، سابقه شخصی زندگی استرسزای قابلتوجهی قبل از شروع ابتلا به کهیر داشتهاند، و همچنین شیوع هرگونه آسیبشناسی روانی در این بیماران بهطور معنیداری بیشتر از افراد سالم است. تحقیقات تایید کردهاند که پوست هم یک درک کنندۀ فوری استرس و هم هدف پاسخهای بدن به استرس است. این فعل و انفعالات پیچیده بین استرس، پوست و سیستم عصبی شما ممکن است به شروع کهیر مزمن کمک کند.
استفاده از دارو برای رفع کهیر
کهیر پوستی در بیشتر مواقع بدون انجام درمان خاصی از بین میرود. با این حال پزشک متخصص شما ممکن است برای کاهش علائم این عارضه و احتمال بازگشت مجدد آن داروهای زیر را برایتان تجویز کند:
- آنتی هیستامینها: آنتی هیستامینها یکی از بهترین داروهایی هستند که در هنگام بروز واکنشهای آلرژیک میتوانید به سراغ آنها بروید. این داروها که هم به صورت موضعی و هم به صورت خوراکی در دسترس هستند با جلوگیری از ترشح مادهی شیمیایی هیستامین در بدن علائم عارضهی پوستی کهیر را کاهش میدهند. لوراتادین، ستیریزین، ترفنادین، دیفن هیدرامین، فکسوفنادین از انواع آنتی هیستامینهایی هستند که میتوانید برای رفع کهیر پوستی از آنها استفاده کنید.
- واکسنهای آلرژی: برای درمان کهیرهای مزمن سخت پزشک شما ممکن است از شما بخواهد تا یک سری از داروها را به صورت ماهانه تزریق کنید. این داروها از تولید آنتی بادی ایمونوگلوبولین (IgE) در بدن جلوگیری میکنند و واکنشهای آلرژیک را کاهش میدهند.
- استروئیدهای خوراکی: کورتیکواستروئیدهایی چون پردنیزون میتوانند علائم کهیرهایی را که به آنتی هیستامینها یا استروئیدهای موضعی پاسخ نمیدهند درمان کنند.
- پماد و کرم: شما میتوانید برای کاهش التهاب، خارش و قرمزی کهیرهای پوست خود از پماد کالامین، پماد کروتامیتون و پماد هیدروکورتیزون استفاده کنید.
کلام آخر
کهیر پوستی عارضهی آزاردهنده و خستهکنندهای است اما معمولا به راحتی درمان و کنترل میشود. آشنایی با عوامل حساسیتزا، توجه به علائم و مشورت با یک متخصص میتواند به پیشگیری و رفع این عارضهی پوستی کمک کنند. به یاد داشته باشید که در صورت بازگشت مجدد کهیر و بروز علائم شدید یا مزمن باید حتما در اسرع وقت به پزشک مراجعه نمایید.
منابع: acaai.org , pubmed.ncbi , ncbi
مادر یکی از دوستان ما با بارداری دوم درگیر این عارضه شدن و الان که بچه شون ۲۲ سالش شده هنوز که هنوزه درگیر این داستانن
بسیار عالی
مفید
دم شما گرم استفاده کردم