آشنایی با استانداردهای وایرلس و نسل‌های مختلف وای‌فای؛ هر آنچه باید بدانید

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۲ دقیقه
استانداردهای وایرلس

آیا با استانداردهای وایرلس مواجه شده‌اید اما دقیقا نمی‌دانید که اعداد و ارقام مربوط به اینترنت وای فای به چه معناست؟ در این مقاله قصد داریم به طور مفصل استانداردهای وایرلس را توضیح داده و تفاوت‌های بین نسل‌های مختلف وایفای را بررسی کنیم.

امروزه اسم وای-فای (Wi-Fi) را زیاد می‌شنویم اما این فناوری، متد دقیقی را بیان می‌کند که شما می‌توانید از آن برای اتصال به اینترنت استفاده کنید. در حال حاضر انواع مختلفی از استانداردهای وایرلس وجود دارد. مودم، لپتاپ، تبلت، گوشی هوشمند و حتی سایر دستگاه‌های هوشمند موجود در منزل شما از استانداردهای وایرلس متفاوتی برای اتصال به اینترنت استفاده می‌کنند. جالب است بدانید که استانداردهای وایرلس هر از چند سال تغییر پیدا می‌کنند. با آپدیت‌های جدید در این استانداردها، سرعت اتصال هم به تبع سریع‌تر شده و اتصال بهتری را هم شاهد خواهیم بود. با تمام این تفاسیر، از آنجایی که تعداد استانداردهای وایرلس زیاد شده و این تعداد موجب سردرگمی کاربران می‌شود، در ادامه‌ی این مطلب این استانداردها را توضیح می‌دهیم.

استانداردهای وایفای چه مواردی هستند؟

استانداردهای وایرلس در واقع سرویس‌ها و پروتکل‌هایی به شمار می‌روند که به شما دستور العمل نحوه اتصال به شبکه وایفای را ارائه می‌کنند. رایج‌ترین استاندارد بی‌سیم که شما با آن مواجه می‌شوید، IEEE 802.11 Wireless LAN (WLAN) & Mesh است. آپدیت‌های استاندارد ۸۰۲.۱۱ هر چند سال اتفاق می‌افتد. در زمانی که این مطلب نوشته می‌شود، رایج‌ترین نسخه‌ی استاندارد مذکور ۸۰۲.۱۱ac است، در حالی که نسل بعدی استاندارد وایفای تحت عنوان ۸۰۲.۱۱ax که تحت عنوان استاندارد Wi-Fi 6 و Wi-Fi 6E هم شناخته می‌شود در حال به کار گیری توسط دستگاه‌های مختلف است. هر چند، تا رایج‌ شدن این پروتکل مدت زمان زیادی طول می‌کشد.

در حال حاضر، استاندارد ۸۰۲.۱۱ax مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته و با این حال، نسخه‌ی بعدی این استاندارد که با اسم وای-فای ۷ شناخته خواهد شد به نظر می‌رسد در سال‌های آینده‌ی میلادی یعنی ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ عرضه شود. قبل از این که بپرسید، اجازه دهید بگوییم که وایفای ۸ هم در حال توسعه بوده و فعلا تحت عنوان IEEE 802.11bn شناخته می‌شود اما این نسخه تا قبل از سال ۲۰۲۸ میلادی احتمال نمی‌رود که منتشر شود. در هر صورت، همان طور که اشاره کرده‌ایم آپدیت‌ استانداردهای جدید در گذر زمان اتفاق می‌افتد.

خلاصه‌ای از استانداردهای وایرلس

استاندارد IEEE اسم تجاری وایفای سال انتشار فرکانس حداقل نرخ اطلاعات
۸۰۲.۱۱a وایفای ۱ ۱۹۹۹ ۵ گیگاهرتز ۵۴ مگابیت بر ثانیه
۸۰۲.۱۱b وایفای ۲ ۱۹۹۹ ۲.۴ گیگاهرتز ۱۱ مگابیت بر ثانیه
۸۰۲.۱۱g وایفای ۳ ۲۰۰۳ ۲.۴ گیگاهرتز ۵۴ مگابیت بر ثانیه
۸۰۲.۱۱n وایفای ۴ ۲۰۰۹ ۲.۴ و ۵ گیگاهرتز ۶۰۰ مگابیت بر ثانیه
۸۰۲.۱۱ac وایفای ۵ ۲۰۱۴ ۲.۴ و ۵ گیگاهرتز ۱.۳ گیگابیت بر ثانیه
۸۰۲.۱۱ax وایفای ۶ ۲۰۱۹ ۲.۴ و ۵ گیگاهرتز ۱۰ الی ۱۲ گیگابیت بر ثانیه
۸۰۲.۱۱ax-2021 وایفای ۶E ۲۰۲۱ ۲.۴، ۵ و ۶ گیگاهرتز ۱۰ الی ۱۲ گیگابیت بر ثانیه
۸۰۱.۱۱be وایفای ۷ ۲۰۲۴/۲۰۲۵ ۲.۴، ۵ و ۶ گیگاهرتز ۴۰ گیگابیت بر ثانیه

تمام استانداردهای وایفای که قدیمی شده‌اند همچنان پابرجا هستند. به طور خلاصه می‌توانید با هر یک از استانداردهای وایرلس آشنا شوید که هنوز فعال هستند:

استانداردهای وایرلس

  • استاندارد IEEE 802.11: این پروتکل سال ۱۹۹۷ ساخته شده و از سرعت ۵۴ مگابیت بر ثانیه پشتیبانی می‌کند. دستگاه‌هایی که از این تکنولوژی پشتیبانی می‌کنند دیگر توسط شرکت‌ها و کمپانی‌های بزرگ دنیا ساخته نمی‌شوند و این استاندارد با تجهیزات مدرن امروزی کار نمی‌کند.
  • استاندارد IEEE 802.11a: پروتکل مذکور در سال ۱۹۹۹ میلادی ساخته شده و این نسخه از وایفای روی باند ۵ گیگاهرتز کار می‌کند. کارشناسان، این نسخه از استاندارد وایفای را با هدف کاهش سیگنال‌های تداخلی طراحی کرده‌اند؛ چرا که اکثر دستگاه‌های دیجیتالی به خصوص گوشی‌های بی‌سیم از باند ۲.۴ گیگاهرتز هم استفاده می‌کنند. استاندارد ۸۰۲.۱۱a سرعت بسیار بالایی داشته و حداکثر نرخ انتقال اطلاعات ۵۴ مگابیت بر ثانیه محسوب می‌شود. اگر چه، فرکانس ۵ گیگاهرتز با موانع و اشیای محوطه مشکل داشته و بنابراین، بُرد کلی این استاندارد معمولا ضعیف است.
  • استاندارد ۸۰۲.۱۱b: این نسخه نیز سال ۱۹۹۹ میلادی ساخته شده است. این استاندارد بیشتر از باند ۲.۴ گیگاهرتز استفاده کرده و می‌تواند حداکثر سرعت ۱۱ مگابیت بر ثانیه را به دنبال داشته باشد. استاندارد ۸۰۲.۱۱b استانداردی است که موجب شده وایفای به شهرت جهانی برسد.
  • استاندارد ۸۰۲.۱۱g: این مدل استاندارد سال ۲۰۰۳ میلادی طراحی شد. حداکثر نرخ انتقال اطلاعات توسط این پروتکل به ۵۴ مگابیت بر ثانیه می‌رسد و اتصال اینترنت پایداری را در باند ۲.۴ گیگاهرتز به دنبال دارد. این استاندارد به پیشرفت و گستردگی وایفای در سطح جهان ختم شد.
  • استاندارد IEEE 802.11n: این پروتکل سال ۲۰۰۹ معرفی شد و روی هر دو باند ۲.۴ و ۵ گیگاهرتز کار می‌کند. همچنین قابلیت پشتیبانی از بهره‌برداری چند کاناله توسط این استاندارد فراهم شد. در واقع هر کانال حداکثر نرخ اطلاعات ۱۵۰ مگابیت بر ثانیه را به دنبال دارد؛ به این معنا که حداکثر نرخ اطلاعات توسط این پروتکل ۶۰۰ مگابیت بر ثانیه است.
  • استاندارد IEEE 802.11ac: استاندارد ac موردی است که در اکثر دستگاه‌های بی‌سیم در حال حاضر می‌توان مشاهده کرد. این نسخه در سال ۲۰۱۴ میلادی منتشر شد و به مرور زمان دستگاه‌هایی با این استاندارد بیشتر وارد بازار شدند. از همین رو، حداکثر سرعت ۱۳۰۰ مگابیت بر ثانیه با این استاندارد فراهم شد. علاوه بر این موضوع، استاندارد ac پشتیبانی از MU-MIMO، کانال‌های پخش وایفای اضافی برای باند ۵ گیگاهرتز و همچنین پشتیبانی از آنتن‌های بیشتر در یک روتر را اضافه می‌کند.
  • استاندارد IEEE 802.11ax: استاندارد بعدی برای مودم و دستگاه‌های بی‌سیم شما، استاندارد ax به شمار می‌رود. در حال حاضر که ۸۰۲.۱۱ax به طور گسترده استفاده شده، شما می‌توانید از سرعت اطلاعات ۱۰ گیگابیت بر ثانیه، تقریبا ۳۰ الی ۴۰ درصد بهبود بیشتر نسبت به استاندارد ac بهره‌مند شوید. علاوه بر این مورد، استاندارد وایرلس ax موجب افزایش ظرفیت شبکه از طریق اضافه کردن زیر کانال‌ها، ارتقای MU-MIMO و اجازه دادن به گسترش اطلاعات هم‌زمان با ابعاد بیشتر گردد.
  • استاندارد IEEE 802.11be: با وجود این که ویژگی‌های ۸۰۲.۱۱be هنوز کامل مشخص نشده، احتمال می‌رود که دنباله‌روی موفقی از ۸۰۲.۱۱ax باشد. طبق مقاله IEEE Xplore، استاندارد ۸۰۲.۱۱be پهنای باند دو برابر و افزایش تعداد جریان‌های فضایی را ارائه می‌کند که در مجموع سرعت اطلاعات تا ۴۰ گیگابیت بر ثانیه را فراهم می‌کند.

همان‌طور که در ابتدای مطلب اشاره کرده‌ایم، استاندارد وایفای ۸ در دست طراحی است و در حال حاضر اسم رسمی آن IEEE 802.11bn تلقی می‌شود.

 مودم روتر بی سیم ADSL2 Plus و VDSL2 دی لینک مدل DSL-224 NEW

آیا همه دستگاه‌های وایفای سازگار است؟

استانداردهای شبکه وایرلس

دو دستگاه که از یک استاندارد وایفای مشابه استفاده می‌کنند می‌توانند بدون هیچ محدودیتی با یکدیگر در ارتباط باشند. عیب و ایرادها زمانی رخ می‌دهند که شما در تلاش باشید دو دستگاه که از استانداردهای متفاوت بهره می‌برند را به یکدیگر متصل کنید. به طور کلی چهار قاعده‌ی زیر را باید در نظر گرفت:

  • در اکثر اوقات مودم و دستگاه‌هایی با استاندارد ۱۱ac می‌توانند بدون مشکل با یکدیگر در ارتباط باشند.
  • دستگاه‌هایی که از ۱۱b, g, n استفاده می‌کنند نیز می‌توانند با یک مودم ac در ارتباط باشند.
  • استاندارد ۱۱b نمی‌تواند به a متصل شود و بالعکس.
  • استاندارد ۱۱g نمی‌تواند به b متصل شود و بالعکس.

استاندارد ۱۹۹۷ اصلی (شناخته شده با اسم ۸۰۲.۱۱) منسوخ شده، در حالی که استانداردهای a و b به پایان عمر خود نزدیک می‌شوند. بنابراین،‌ بله، اکثر دستگاه‌های وایفای سازگار هستند اما بعضی از ویژگی‌های استاندارد همچنان وجود دارد. به خصوص زمانی که شما یک دستگاه جدید را خریداری می‌کنید، شما می‌دانید که این دستگاه با مودم وایفای حال حاضر سازگار است. با این حال اگر مودم قدیمی‌تری دارید که از استاندارد وایفای قدیمی استفاده می‌کند، ممکن است این گونه نباشد. برای مثال، اگر شما یک مودم جدید ۸۰۲.۱۱ac را خریداری کنید تا امواج وایفای را به تمام قسمت‌های منزل ارسال کند، به این معنی نباید تعبیر کرد که دستگاه قدیمی شما می‌تواند ناگهان از استاندارد ac استفاده کند! شما در واقع بعضی از فواید مودم نظیر افزایش دامنه برد را دریافت خواهید کرد، اما سرعت اتصال شما به اندازه استاندارد وایفای دستگاه محسوب می‌شود. اگر دستگاه شما از ۸۰۲.۱۱n استفاده می‌کند، فقط با استفاده از استاندارد n اطلاعات را ارسال می‌کند.

مودم روتر +ADSL2 تی پی-لینک مدل TD-W8961N_V4

وایفای ۶ چیست؟

شبکه وای فای 6

سازگاری با استانداردهای وایفای قدیمی‌تر موضوع مهمی است اما درباره استانداردهای وایفای که الان استفاده می‌کنیم و استانداردهای آینده چه مواردی را می‌دانیم؟

وایفای به انضمام عددی که همراهش است، در واقع اسمی به شمار می‌رود که به استاندارد نسبت می‌دهند. از آنجایی که اسامی ۸۰۲.۱۱ برای مشتری‌ها و کاربران عادی گیج کننده به حساب می‌آید، سیستم ساده‌تری برای معرفی استانداردها طراحی شده است. به ترتیب می‌توان نسل‌های مختلف وایفای را در گذر زمان این گونه مشخص کرد:

  • استاندارد وایفای ۷: معادل ۱۱be (سال ۲۰۲۴ الی ۲۰۲۵ عرضه می‌شود)
  • استاندارد وایفای ۶E: معادل ۱۱ax (سال ۲۰۲۱)
  • استاندارد وایفای ۶: معادل ۱۱ax (سال ۲۰۱۹)
  • استاندارد وایفای ۵: معادل ۱۱ac (سال ۲۰۱۴)
  • استاندارد وایفای ۴: معادل ۱۱n (سال ۲۰۰۹)
  • استاندارد وایفای ۳: معادل ۱۱g (سال ۲۰۰۳)
  • استاندارد وایفای ۲: معادل ۱۱a (سال ۱۹۹۹)
  • استاندارد وایفای ۱: معادل ۱۱b (سال ۱۹۹۹)
  • استاندارد Legacy: معادل ۱۱ (سال ۱۹۹۷)
مودم روتر VDSL2/ADSL2+ نتربیت مدل NSL-224

استاندارد وایفای ۶E چیست؟

وایفای 6E

استاندارد وایفای ۶ سال ۲۰۲۰ میلادی به سرعت محبوب شد اما در انتهای سال ۲۰۲۰ میلادی، یک استاندارد جدید روی کار آمد. استاندارد ۶E در واقع یک نوع افزونه برای استاندارد وایفای ۶ محسوب می‌شود. این آپدیت اجازه می‌دهد تا اتصال وایفای شما روی یک باند جدید یعنی ۶ گیگاهرتز منتشر گردد.

در گذشته تمام اتصالات وایفای روی دو باند ۲.۴ و ۵ گیگاهرتز محدود بود. این دو باند فرکانسی، به شدت شلوغ بوده و هر باند به کانال‌های کوچکتر تقسیم می‌شود. برای مثال،‌ اگر شما در یک آپارتمان زندگی می‌کنید، مودم‌های وایفای زیادی ممکن است از همین فرکانس و همین کانال برای اتصال به اینترنت استفاده کنند.

این مسئله به این معنا نیست که اطلاعات شما در کامپیوتر همسایه‌تان پیدا می‌شود! جابه‌جا شدن پکت‌های اطلاعات در حال حاضر به این شکل کار نمی‌کند. اگر چه، این معضل می‌تواند اختلالاتی را در عملکرد وایفای در مناطق شلوغ نظیر کندی به وجود آورد.

وایفای ۶E در واقع ۱۴ کانال ۸۰ مگاهرتز جدید و هفت کانال ۱۶۰ مگاهرتز را ایجاد می‌کند که به طرز حیرت‌آوری موجب افزایش ظرفیت شبکه‌ی موجود برای کاربران می‌شود. کاربرانی که در محیط‌های شلوغ در حال زندگی هستند می‌توانند پهنا باند بیشتری داشته و تداخلات امواج وایفای را کم کنند. به طور خلاصه، استاندارد وایفای ۶E به طرز موثری می‌تواند مقدار ظرفیت موجود برای اتصال وایفای شما را چهار برابر کند.

بنابراین، اگر شما بتوانید مودم‌های وایفای ۶E را خریداری کنید، از معضل قطعی و کندی اتصال وایفای در آپارتمان‌های شلوغ خلاص خواهید شد و به تبع سرعت انتقال اطلاعات با وایفای بیشتر خواهد شد.

مودم روتر VDSL/ADSL تی پی-لینک مدل Archer VR300

وایفای ۷ چیست؟

استانداردهای وایرلس

هنوز مودم‌های وایفای ۶E به طور گسترده‌ای عرضه نشده‌اند، اما می‌دانیم که وایفای ۷ هم قرار است به عنوان نسل بعدی در بازار تکنولوژی جولان دهد. با وجود این که زیر و بم این نسخه از استاندارد وایفای مشخص نشده، انتظار داریم تمام اطلاعات مربوطه در اوایل سال ۲۰۲۴ میلادی عرضه شود. بنابراین، تا سال ۲۰۲۵ به نظر می‌رسد خبری از مودم‌های مجهز به وایفای ۷ نباشد.

با این حال، چند نکته‌ی مهم درباره وایفای ۷ می‌دانیم که به شرح زیر است:

پهناباند و سرعت بیشتر

وایفای ۷ به گونه‌ای طراحی شده تا حداکثر سرعت به ۴۰ و ۴۶ گیگابیت بر ثانیه برسد؛ عددی سه برابر بیشتر از وایفای ۶ که معادل ۹.۶ گیگابیت بر ثانیه است.

کانال‌های ۳۲۰ مگاهرتز

وایفای ۷ از پهناباند کانل‌های عریض‌تر تا ۳۲۰ مگاهرتز پشتیبانی می‌کند. این عدد در برابر ۱۶۰ مگاهرتز روی وایفای ۶ بیشتر است. این استاندارد اجازه می‌دهد اطلاعات با بهره‌وری بیشتری انتقال یافته و به تبع خروجی نیز به طرز چشمگیری افزایش پیدا می‌کند.

فناوری Multi-Link Operation (MLO)

این قابلیت اجازه می‌دهد دستگاه‌ها روی چند باند فرکانس مختلف اطلاعات را به طور هم‌زمان ارسال و دریافت کنند. MLO می‌تواند پایداری شبکه را بهبود بخشیده و تاخیر را به وسیله‌ی جابه‌جایی سریع بین باندها متناسب با وضعیت شبکه کاهش دهد. MLO یک ویژگی‌ هیجان انگیز برای وایفای ۷ محسوب می‌شود که به طور موثر اجازه می‌دهد دستگاه‌ها به باندهای مختلف متصل شده و اطلاعات را با حجم گسترده‌تر انتقال دهند.

مودم روتر ADSL2 Plus بی‌ سیم N300 دی-لینک مدل DSL-2740U

مدولاسیون مرتبه بالاتر

وایفای انتظار می‌رود که از مدولاسیون ۴۰۹۶-QAM پشتیبانی کند؛ یک قدم جلوتر از ۱۰۲۴-QAM که در وایفای ۶ مورد استفاده قرار گرفت. به طور خلاصه، اطلاعات بیشتری می‌تواند با هر سیگنال انتقال یافته و به تبع نرخ دیتای کلی افزایش می‌یابد. همچنین سرعت اینترنت هم بیشتر خواهد شد.

با تمام این تفاسیر، مشخصات وایفای ۷ هنوز به طور کامل لو نرفته اما ما می‌دانیم که ویژگی‌های فوق در استاندارد وایفای ۷ وجود دارد.

وایفای ۸ چیست؟

شاید بگویید وقتی از وایفای ۷ خبری نیست، چطور می‌توانیم درباره وایفای ۸ صحبت کنیم؟ واقعیت اینجاست که هنوز اطلاعات رسمی خاصی در رابطه با این استاندارد آتی به بیرون درز پیدا نکرده اما به طور تئوری می‌توان چند ویژگی‌ را بررسی کرد که احتمالا در وایفای ۸ دیده می‌شود:

افزایش پهنا باند و سرعت

ما انتظار داریم وایفای ۸ بتواند سرعت وایفای را به طرز قابل توجهی بیشتر کند. از جنبه تئوری می‌توان ۱۰۰ گیگابیت بر ثانیه را حداکثر سرعت این استاندارد تلقی کرد. البته باز هم اشاره می‌کنیم که تمام این صحبت‌ها در حد فرضیه فعلا باقی می‌ماند.

کانال‌های وایفای بزرگتر

با توجه به عملکرد نسل‌های قبلی، وایفای ۸ احتمال می‌رود کانال‌های وایفای بزرگتری را ارائه کند. از همین رو، خروجی اطلاعات هم بیشتر خواهد شد.

ادغام باندهای جدید

با این که چنین موضوعی نیازمند دانش بالاست، برخی آنالیزها پیشنهاد می‌دهند که وایفای ۸ شامل باندهای وایفای متفاوت در قابلیت‌های خود است. برای مثال، در رسانه‌ای به این نکته اشاره شده که باندها با فرکانس بیشتر مثل ۶۰ گیگاهرتز در استاندارد ۸۰۲.۱۱bn به زودی ادغام خواهد شد. بنابراین، وایفای ۸ می‌تواند سرعتی بسیار بالایی را در حد اینترنت ۵G ارائه کند.

با تمام این اوصاف، تمام صحبت‌ها درباره وایفای ۸ فعلا در حد فرضیه بوده و انتظار داریم این تکنولوژی تقریبا سال ۲۰۲۸ عرضه شود. قطع به یقین اگر فرض کنیم در سال مذکور این اتفاق رخ دهد، مودم‌های مجهز به وایفای ۸ تا ۲۰۲۳ طراحی و وارد بازار شوند.

استفاده از آخرین استانداردهای وایرلس برای سرعت اینترنت بهتر

با ارتقای دستگاه‌ها به آخرین استاندارد وایفای می‌توان از مزیت‌های مختلفی نظیر افزایش سرعت اینترنت بهره برد. با این حال علاوه بر افزایش پهنای باند، می‌توان بهبود امنیت و افزایش ظرفیت اطلاعات را نیز دو مولفه‌ی مهم دیگر تلقی کرد که شما از جدیدترین استاندارد وایفای برای کارهای خود بهره‌برداری کنید.

منبع: makeuseof

سوال و جواب‌های رایج
بهترین استاندارد وایفای در حال حاضر چیست؟
استاندارد ۱۱ax را می‌توان بهترین استاندارد وایفای تلقی کرد.
استاندارد وایفای ۶E چه تفاوتی با ۶ دارد؟
سرعت اینترنت به لطف پهنا باند بیشتر در ۶E بیشتر از استاندارد وایفای ۶ خواهد بود.
چرا اینترنت وایفای در آپارتمان جواب نمی‌‌دهد؟
به علت ازدحام سیگنال‌ها و شلوغ بودن باندهای ۲.۵ و ۵ گیگاهرتز، سرعت اینترنت وایفای کند است. باید از مودم‌ها با استاندارد وایفای ۶E استفاده کنید.


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

یک دیدگاه
  1. امین

    گوشی مثل شیائومی ۱۳t pro الان وای فای ۷ دارند

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X