۸ فیلم دیدنی ریدلی اسکات که دست کم گرفته شدند
ریدلی اسکات نزدیک به نیم قرن است که فیلمهای بلند میسازد و حتی هم اکنون که دههی ۸۰ زندگیاش را پشت سر میگذارد به هیچ وجه دست از تلاش برنداشته و هر سال فیلمهای منحصربهفردی را روانهی بازار میکند. همانطور که در سال ۲۰۲۱ مشاهده کردیم سر این کارگردان به شدت شلوغ بود و او دو فیلم خود را تنها به فاصلهی چند ماه از هم اکران کرد. او در پروژههای خود تقریبا به همهی ژانرها پرداخته و آثار کلاسیک بینظیری همچون «بلید رانر»، اولین فیلم «بیگانه»، «گلادیاتور» و «تلما و لوئیز» را تولید کرده است.
با توجه به اینکه ریدلی اسکات به ژانرهای مختلفی پرداخته، طبیعی است که تمام فیلمهای او موفق نبوده باشند. البته آنهایی که تا حدودی موفق نبودهاند یا مورد پسند منتقدان قرار نگرفتند، سالها پس از اکران اولیه، آنقدر خوش شانس بودهاند که به فیلمهای کلاسیک محبوبی تبدیل شوند. در حقیقت ریدلی اسکات کارگردانی است که نمیتوان فیلمهای او را دست کم گرفت.
- ۷ بازیگر مشهور که قرار بود نقش ثور و هالک را بازی کنند؛ از برد پیت تا متیو مککانهی
- ۱۰ فیلم هیجانانگیز شبیه «ارباب و فرمانده» برای آنها که عاشق اکشن و ماجراجویی هستند
- «طعمه» و ۹ فیلم دیگر که در آنها حیوانات خانگی به زنده ماندن انسان کمک میکنند
۱. آخرین دوئل (The Last Duel)
- بازیگران: مت دیمون، آدام درایور، بن افلک
- تاریخ انتشار: 2021
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 85 از ۱۰۰
«آخرین دوئل» یک فیلم حماسی تاریخی است که در سال ۲۰۲۱ به کارگردانی ریدلی اسکات ساخته شد اما متاسفانه تاکنون به شدت نادیده گرفته شده، بنابراین طبیعی است که یکی از کم ارزشترین فیلمهای ریدلی اسکات باشد. این فیلم به روایت داستانی تاریخی اما در عین حال، وحشیانه در مورد انتقام و بدرفتاری با زنان فرانسهی قرون وسطی میپردازد که میتوان آن را از جهاتی به دنیای کنونی هم نسبت داد و بنابراین تماشای صحنههای آن برای مخاطب کنونی آنقدرها آسان نیست.
روشی که آخرین دوئل از آن برای روایت داستانهایی واقع گرایانه استفاده میکند سبب میشود که این فیلم تا حدی سرگرم کننده به نظر بیاید. این روش به اسکات کمک کرده تا یک سری از رویدادها را سه بار، از چشم اندازهایی متفاوت روایت کند تا اینکه در نهایت، درست در زمانی که فیلم به اوج خود میرسد واقعیت دلخراش، خودش را نشان دهد و حقیقت برملا شود. به علاوه توجه به جزئیات و عملکرد عالی کلیهی بازیگران چیزی است که بر زیبایی فیلم افزوده است. اینکه چرا این فیلم نتوانست حتی نامزد دریافت جایزهی اسکار شود قطعا یکی از بزرگترین معماهای سال ۲۰۲۱ خواهد بود.
۲. مردان چوب کبریتی (Matchstick Men)
- بازیگران: نیکلاس کیج، سم راکول، بروک آلتمن
- تاریخ انتشار: 2003
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 82 از ۱۰۰
«مردان چوب کبریتی» که در سال ۲۰۰۳ اکران شد، یکی از فیلمهایی است که تا به امروز به شدت نادیده گرفته شده است. هر چند این فیلم فیلم جدیدی نیست که بتوان امیدوار بود، در آینده خودی نشان میدهد، البته هنوز کمتر از بیست سال از عمر این فیلم گذشته و میتوان امیدوار بود به فیلم کلاسیک منحصربهفردی تبدیل شود.
بنابراین گرچه این فیلم یک فیلم کلاسیک تمام عیار نیست، اما فیلمی منحصربهفرد است که میتوان آن را یکی از بینظیرترین فیلمهای اسکات دانست. فیلم «مردان چوب کبریتی» فیلمی تقریبا کمدی در مورد دو مرد کلاهبردار است که وقتی یکی از آنها به طور اتفاقی با دختر نوجوانش ملاقات میکند با یکدیگر آشنا میشوند. «مردان چوب کبریتی» از وجود ستارگانی همچون نیکلاس کیج و سم راکول بهره میبرد و بنابراین قطعا میتواند ساعات خوشی را برایتان به ارمغان بیاورد.
۳. قلمروی بهشت (Kingdom of Heaven)
- بازیگران: اورلاندو بلوم، دیوید تیولیس، لیام نیسون
- تاریخ انتشار: 2005
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 39 از ۱۰۰
«قلمروی بهشت» توانست جنگهای صلیبی را در مقیاسی ارائه کند که پیش از آن هیچ فیلمی قادر به انجامش نبود و به همین دلیل، یکی از بزرگترین فیلمهای حماسی است که میتواند یادآور فیلمهای حماسی کلاسیک دههی ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ باشد. با این حال متاسفانه طرح داستانی فیلم پیچیده است، شخصیتهای متعددی هم در آن حضور دارند و با اینکه صحنههای نبرد فیلم دیدنی هستند باز هم نتوانستند چندان برای مخاطبان سرگرم کننده باشند.
یکی از دلایلی که باعث شد «قلمروی بهشت» فیلم چندان شناخته شدهای نباشد این بود که این فیلم اسکات نتوانست در سینماها چندان خوش بدرخشد. در واقع وقتی که قلمروی بهشت برای اولین بار اکران شد حدود، ۱۴۴ دقیقه طول کشید، اما داستان فیلم در نهایت ناتمام ماند و نتوانست مخاطبان را جذب خود کند.
در پخش بعدی همه چیز اندکی تغییر کرد و حدود ۴۵ دقیقه هم به زمان پخش فیلم اضافه شد و داستان فیلم هم به مراتب منسجمتر و رضایت بخشتر شد. در نهایت با اینکه برش نهایی توانست نقدهای مثبت زیادی را به دست آورد باز هم چندان مورد پسند مخاطبان قرار نگرفت و به همین دلیل در لیست ما جایی را برای خود پیدا کرده است.
۴. پرومتئوس (Prometheus)
- بازیگران: نومی راپاس، شارلیز ترون، ادریس البا
- تاریخ انتشار: 2012
- امتیاز IMDb به فیلم: 7 از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 73 از ۱۰۰
۵. بیگانه: کاوننت (Alien: Covenant)
- بازیگران: مایکل فاسبندر، کارمن اجوجو، بیلی کروداب
- تاریخ انتشار: 2017
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 65 از ۱۰۰
شاید درست نباشد که فیلم «پرومتئوس» و دنبالهاش، «بیگانه: کاوننت» را جزو آن دست از فیلمهای اسکات بدانیم که به شدت دست کم گرفته شدهاند. زیرا هر کدام از این فیلمها، نقدهای مثبت زیادی را از جانب منتقدان دریافت کردهاند و اولی موفق شد در زمان انتشارش سر و صدای زیادی به پا کند. در واقع این دو فیلم نشان دهندهی بازگشت ریدلی اسکات به فرنچایز «بیگانه» بودند یعنی همان فرنچایزی که توانسته از سال ۱۹۷۹ تاکنون بدرخشد.
اما شاید بتوان گفت که «پرومتئوس» به عنوان پیش درآمدی بر فیلم «بیگانه» به شدت مورد موشکافی قرار گرفت، آن هم در حالی که اصلا هدف از طرح داستان فیلم چیز دیگری بود. بهعلاوه زمانی که دنبالهی «بیگانه: کاوننت» منتشر شد به دلیل پیروی بیش از حد از خط داستانی قبلی و به این دلیل که مخاطبان نتوانسته بودند در آن چیز جدیدی پیدا کنند چندان مورد استقبال قرار نگرفت. بنابراین میتوان گفت «پرومتئوس» که رویکردی منحصربهفرد را نسبت به داستانهای علمی-تخیلی در پیش گرفته و «بیگانه: کاوننت» که فرمول کلاسیک فرنچایز بیگانه را به روز رسانی کرده، مستحق توجه بیشتری بودهاند یا حداقل نباید تا به این حد مورد انتقاد قرار میگرفتند.
۶. گانگستر آمریکایی (American Gangster)
- بازیگران: دنزل واشنگتن، راسل کرو، جاش برولین
- تاریخ انتشار: 2007
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 80 از ۱۰۰
به طور قطع میتوان گفت که در سالهای اخیر، داستانهای جنایی واقعی همچنان یکه تاز میدان هستند و فیلمهایی هم که در رابطه با زندگی نامهی چهرههای واقعی ساخته میشوند همانند قبل محبوبیت خود را حفظ کردهاند. البته دنزل واشنگتن هنوز هم مانند سال ۲۰۰۷ یک بازیگر محبوب به حساب میآید.
بنابراین شاید به نظرتان عجیب بیاید که یک فیلم جنایی که بر اساس یک داستان واقعی ساخته شده و دنزل واشنگتن هم در آن بازی قدرتمندی را به یادگار گذاشته، با وجود نقدهای خوبی که از زمان اکران دریافت کرد، به فیلمی فراموش شده تبدیل شد، اما این وضعیتی است که «گانگستر آمریکایی» به آن مبتلا شده است.
با اینکه این فیلم داستانی جاه طلبانه و جذاب دارد اما به مرور زمان فراموش شده و دیگر هیچ مخاطبی از آن یاد نمیکند. هر چند مهمترین دلیلی که میتوان به آن اشاره کرد این است که در کارنامهی کاری ریدلی اسکات آنقدر فیلمهای خوب به چشم میخورند که دیگر فیلمهای متوسط به نظر نمیآیند.
۷. دوئل بازها (The Duellists)
- بازیگران: کیت کارادین، هاروی کایتل، آلبرت فینی
- تاریخ انتشار: 1977
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 92 از ۱۰۰
«دوئل بازها» اولین فیلم بلند ریدلی اسکات بود و اگرچه نمیتوان او را بهترین فیلم این کارگردان دانست، اما هنوز هم فیلم قابل توجهی به حساب میآید. این فیلم به روایت داستان رقابت بین دو ستوان فرانسوی میپردازد که سالیان سال در حال دوئل کردن هستند، اما هیچ کدام نتوانستهاند بر دیگری پیروز شوند و در نتیجه اختلافاتشان ادامه دار شده است.
در این فیلم میتوان شاهد نقش آفرینی منحصربهفرد هاروی کایتل و کیت کارادین بود که نشان میدهد ریدلی اسکات همیشه در انتخاب بازیگران عالی عمل میکرد. بهعلاوه این فیلم از لحاظ بصری نیز به شدت خوش ساخت است و در آن به جزئیات هم به دقت توجه شده و صحنههای اکشن فیلم هم درست مانند الباقی فیلمهای اسکات چشمگیر هستند.
۸. ۱۴۹۲: فتح بهشت (۱۴۹۲: Conquest of Paradise)
- بازیگران: فرناندو ری، آنخلا مولینا، آچرو مانیاس
- تاریخ انتشار: 1992
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 32 از ۱۰۰
«۱۴۹۲: فتح بهشت » همزمان با پانصدمین سالگرد کشف آمریکا توسط کریستف کلمب ساخته شد و داستان فیلم هم به همین موضوع اشاره دارد. این فیلم تلاش کرده تا از یک رویکرد رمانتیک و تقریبا اسطوره پرورانه برای به تصویر کشیدن تاریخ استفاده کند و به واسطهی این روش، کریستوفر کلمب را به یک قهرمان افسانهای تبدیل کرده و در عین حال سعی کرده به جنبههای تاریکتر شخصیت او نپردازد و همین موضوع هم باعث شد که فیلم انتقادات زیادی را دریافت نماید.
در واقع این فیلم چندان به واقعیتهای تاریخی توجهی نکرده و فقط تلاش کرده تا از کلمب یک اسطوره بسازد و تا حد زیادی هم در کار خود موفق بوده زیرا فیلم آنقدر از نظر بصری پرزرق و برق است که توانست نقدهای مثبت زیادی دریافت کند و صحنههای هیجانانگیز و مخاطره انگیز آن هم به شدت مورد توجه مخاطبان قرار گرفتند. اما نادیده گرفتن برخی حقایق تاریخی آن هم در مورد یک شخصیت تاریخی مانند کلمب نه تنها به نفع فیلم عمل نکرد بلکه باعث شد که داستان آن مورد شماتت قرار گیرد.
بنابراین، کاملا قابل درک است که چرا فیلم «۱۴۹۲: فتح بهشت » چندان مورد توجه قرار نگرفته و توانسته به یکی از فیلمهای لیست ما تبدیل شود. با همهی اینها، نمیتوان از کیفیت فیلم و جلوههای ویژهی آن غافل شد. در واقع اگر این ویژگیها با داستانی ترکیب میشدند که از لحاظ تاریخی کاملا دقیق بود، قطعا باعث میشدند که این فیلم به یکی از بهترین فیلمهای ریدلی اسکات تبدیل شود. اما متاسفانه این اتفاق هرگز روی نداد و داستان خوش باورانه و غیرواقعی فیلم باعث شد که فیلم امتیازهای بسیار پایینی را کسب نماید.
منبع: collider