حافظهی UFS 4.1؛ هرآنچه باید دربارهی سریعترین نوع حافظهی داخلی بدانید
در این مطلب به بررسی فناوری حافظهی UFS 4.0 میپردازیم که سامسونگ برای دگرگون کردن تجربهی کار با گوشیهای هوشمند آن را معرفی کرد.
سامسونگ چند ماه قبل از فناوری حافظهی UFS 4.0 رونمایی کرد؛ فناوری جذابی که سرعت به مراتب بالاتری را در مقایسه با نسل قبل یعنی UFS 3.1 ارائه میدهد و قرار است تجربهی کار با گوشیهایی هوشمند را به لطف سرعت بالایی که دارد، دگرگون کند. شاید با خود بگویید سرعت یک گوشی هوشمند فقط به پردازنده یا حافظهی رم بستگی دارد اما باید بگوییم که اینطور نیست. سرعت یک گوشی یا هر محصول هوشمند دیگری شدیدا به نوع حافظهی داخلی وابسته است چرا که شما غیر از زمانی که مشغول کار با یک اپلیکیشن هستید، در بسیاری از زمانهای دیگر به لطف حافظهی سریع است که میتوانید کارهای مختلف را با سرعت بالا انجام دهید.
تاکنون برای گوشیهای پرچمدار از حافظهی داخلی با فناوری UFS 3.1 استفاده میشد. این نوع حافظهها سرعت بسیار بالایی را هنگام انجام کارهای مختلف ارائه میدهند و خیلی دیر از این حیث افت میکنند. اما سامسونگ به همین میزان راضی نبود و تصمیم گرفت با رونمایی از فناوری UFS 4.0 که کلمهی UFS در آن مخفف عبارت Universal Flash Storage است (حافظهی فلش فراگیر) رونمایی کند.
حال این حافظهی داخلی دارد به تولید انبوه میرسد و گفته میشود در گلکسی فولد ۴ و فلیپ ۴ قرار است از آن استفاده شود. این گوشیها هم دو روز دیگر رونمایی میشوند و این یعنی اگر خبرها حقیقت داشته باشند، میتوانیم ظرف کمتر از یک ماه، عملکرد این حافظهی سریع را در شرایط واقعی هم مورد بررسی قرار دهیم. اما تا آن زمان، بیایید با توجه به اطلاعاتی که در اختیار داریم، ببینیم این حافظه چه حرفی برای گفتن دارد و اصلا باید چه انتظاراتی از آن داشته باشیم.
حافظهی UFS چیست؟
گوشیهای اندرویدی قدیمی از حافظههای eMMC بهره میبردند که در مقایسه با UFSها سرعت بسیار پایینی داشت. هنوز هم از این فناوری در گوشیهای اقتصادی استفاده میشود که اگر از آنها استفاده کرده باشید میدانید تا چه اندازه سرعتشان پایین است. برخی از شرکتها قبلا این نوع حافظه را در کنار پردازندههای بسیار سریع قرار میدادند که این باعث میشد گوشی از حالت تعادل خارج شده و لگ بزند و کند شود. به همین خاطر هم هست که از آنها در گوشیهای اقتصادی استفاده میشود که هم پردازنده و هم نوع حافظه با هم مطابقت و هماهنگی داشته باشند.
از سال ۲۰۱۶ بود که حافظههای UFS به لطف سامسونگ محبوبیت پیدا کردند و مشهور شدند. این نوع حافظه به دلیل بهرهمندی از رابط دوگانه، بیشتر به خاطر سرعت بالای خواندن و نوشتن همزمان معروف است. eMMC اما از یک رابط موازی بهره میبرد که فقط امکان خواندن یا نوشتن را به گوشی میداد، نه هر دوی آنها به صورت همزمان. UFS همچنین از لحاظ مصرف انرژی هم شرایط بسیار بهتری از eMMC دارد و شارژ کمتری مصرف میکند. UFS 4.0 هم که از این حیث یک حافظهی بسیار عالی به حساب میآید، آمده تا جانشین UFS 3.1 شود که فقط دو سال از معرفی آن میگذرد.
حافظهی UFS 4.0 چیست و چرا اهمیت دارد؟
طبق گفتههای سامسونگ، در مقایسه با UFS 3.1، در حافظهی UFS 4.0 سرعت انتقال داده به شکل محسوسی افزایش پیدا کرده است. مصرف انرژی هم بسیار کمتر شده و حتی فضایی کمتری هم در محصولاتی که قرار است از آن بهره ببرند اشغال خواهد شد. این یعنی استاندارد جدید به شرکت کرهای کمک کرده هارد را کوچکتر از قبل طراحی کند.
خیلی دقیق بخواهیم بگوییم، سرعتی که UFS 4.0 در انتقال اطلاعات دارد در نهایت به عدد شگفتانگیز ۲۳٫۲ گیگابیت بر ثانیه میرسد که میشود چیزی در حدود ۲٫۹ گیگابایت بر ثانیه. این دو برابر سرعتی است که کاربر با UFS 3.1 و چهار برابر سرعت است که با UFS 2.1 دریافت میکرد. با توجه به گفتههای سامسونگ، این سرعت بالا به خاطر استفاده از کنترلر جدید و همچنین معماری عمودی NAND موسوم به V-NAND به دست آمده است.
اعداد و ارقام نشان میدهد UFS 4.0 میتواند در دنیای واقعی، در هنگام خواندن و نوشتن به ترتیب به سرعت ۴۲۰۰ و ۲۸۰۰ مگابایت بر ثانیه دست پیدا کند. اگرچه این میزان قابل مقایسه با سریعترین SSDهای PCIe دسکتاپ نیست اما سامسونگ مدعی شده فناوری بکار رفته در آن از بسیاری از فناوریهای کنونی سریعتر و پیشرفتهتر است. از لحاظ مصرف انرژی هم در مقایسه با UFS 3.1 شاهد ۴۶٪ بهبود هستیم که اصلا میزان کمی نیست.
خیلی خلاصه بخواهیم بگوییم، فناوری حافظهی UFS 4.0 نه تنها پهنای باند بیشتری را ارائه میدهد تا کاربران در انجام کارهای روزمره مثل اجرا و بارگذاری بازیها و اپلیکیشنهای سنگین با بالاترین سرعت ممکن به انجام کار بپردازند، بلکه حتی مصرف کمتری هم دارد تا گوشی در طول روز، بیشتر شارژ نگه دارد. از دیگر مزیتهای این فناوری میتوان به عملکرد بسیار بهینه و عالی آن در ضبط یا بارگذاری ویدیوهایی با وضوح بالا اشاره کرد.
سامسونگ معتقد است با بهبود افزایش سرعت خواندن و نوشتن، استفاده از این فناوری در زمینههایی نظیر واقعیت افزوده و واقعیت مجازی هم بسیار کمککننده خواهد بود چرا که این فناوریها برای درست کار کردن به سرعت بسیار بالایی در تجزیه و تحلیل دادهها نیاز دارند؛ اگرچه پردازنده نقش بسیار مهمی در این زمینه دارد اما برخورداری از یک حافظهی داخلی با سرعت بالا میتواند در ارائهی تجربهای لذتبخش و عالی، تأثیر مهمی داشته باشد.
کدام گوشی هوشمند از فناوری حافظهی UFS 4.0 استفاده میکند؟
در حال حاضر که این مطلب در حال نگارش است، هیچ گوشی هوشمندی از فناوری جدید حافظه بهره نمیبرد اما گفته میشود شرکت کرهای میخواهد از آن در گوشیهای تاشوی مورد انتظار خود که فردا رونمایی میشوند استفاده کند. پیشتر گفته میشود تولید انبوه این حافظهها در سه ماه سوم امسال آغاز خواهد شد تا پیشبینی شود فناوری یادشده برای نخستین بار در گوشیهای پرچمدار سری گلکسی S23 مورد استفاده قرار میگیرد. هرچند استفاده از این حافظه در گوشیهای تاشوی سامسونگ هم یک شایعه است و نمیدانیم آیا به حقیقت تبدیل میشود یا خیر.
- نخستین تبلت تاشوی سامسونگ شاید شش ماه دیگر عرضه شود
- سامسونگ خلاقیتی در تولید تراشه ندارد و سرمایهگذاران نگران این موضوع هستند!
- گلکسی زد فولد ۴ شاید در برخی بازارها با حافظهی ۱ ترابایتی عرضه نشود
منبع: Android Authority