انواع لیزر برای پوست صورت و کاربردهای آنها
اگر افزایش سن، آکنه یا قرارگرفتن بیش از حد در برابر نور خورشید بر روی صورت شما انواع لکهها، زخمها و چینوچروکها را بر جای گذاشته است، لایهبرداری پوست با لیزر یکی از بهترین روشهایی است که میتواند به جوانتر و سالمتر بهنظررسیدن پوست شما کمک کند. لیزر موهای زائد و لیزر برای درمان لک و جای جوش و لیزر دیاکسیدکربن از انواع لیزر برای پوست صورت هستند. ما در این مقاله از دیجیکالا مگ انواع لیزر برای زیبایی پوست را بررسی خواهیم کرد.
کاربرد لیزر برای پوست
چه کسانی کاندید مناسبی برای لیزر پوست هستند؟
چه کسانی بهتر است از انواع لیزر برای زیبایی پوست خود استفاده نکنند؟
کاربرد انواع لیزر برای پوست صورت
آمادهسازی برای لایهبرداری با لیزر
در حین و بعد از عمل لیزر پوست باید چه انتظاراتی داشت؟
خطرات لایهبرداری با لیزر
چگونه از پوست خود بعد از لیزر مراقبت کنید؟
پس از بهبودی کامل چه مراقبتهایی لازم است؟
کاربرد لیزر برای پوست
لایهبرداری پوست با لیزر با هدف کاهش چینوچروک و جای زخم، اسکار و جوش و حذف ضایعات خوشخیم (غیر سرطانی) انجام میشود. لیزر رنگ پوست (پیگمنتیشن) را یکنواخت و بافت پوست را سفت میکند همچنین ضایعات سطحی را از بین میبرد. لیزرها، پرتوهای نوری هستند که لایههای بیرونی پوست شما را کمی تخریب میکنند و درنتیجه باعث رشد فیبرهای کلاژن جدید در آن نواحی میشوند.
لایهبرداری پوست با لیزر که بهعنوان لیزر ابریژن نیز شناخته میشود، پوست را لایه به لایه تخریب و از بین میبرد. لیزر لایه بیرونی پوست شما (اپیدرم) را از بین میبرد و لایه زیرین را که درم نام دارد، گرم میکند. این کار باعث تحریک پوست و در نتیجه تولید سلولهای جدید پوستی در طول دورهی بهبودی میشود. سلولهای جدید پوستی باعث صافتر، سفتتر و جوانتر شدن سطح پوست میشوند. این روش را میتوان بهتنهایی یا با سایر جراحیهای زیبایی روی صورت انجام داد.
چه کسانی کاندید مناسبی برای لیزر پوست هستند؟
اگر در اطراف چشمها، دهان یا روی پیشانیتان خطوط یا چینوچروکهای ریز دارید یا بر روی سطح پوست صورتتان جای زخمهای کمعمق ناشی از آکنه و جوش وجود دارد یا پوستتان بهخوبی به لیفت صورت جواب نمیدهد، میتوان گفت که شما کاندید مناسبی برای بازسازی پوست با لیزر هستید. البته تشخیص نهایی اینکه لیزر برای شما مناسب است یا خیر با متخصص پوستتان است.
اگر هر یک از موارد زیر را دارید، احتمالاً لیزر پوست یک گزینهی مناسب برای شما خواهد بود:
- زگیل
- لکههای پیری یا لکههای کبدی
- اسکارهای پوستی ناشی از خالهای مادرزادی
- پوست آسیبدیده در برابر نور خورشید
- بزرگشدن غدد چربی روی بینی شما
- جای زخم ناشی از آکنه یا آبلهمرغان
- رنگدانههای ناهموار پوست
- پوست بدون پاسخ به لیفت صورت
- خطوط ریز یا چینوچروک در اطراف یا زیر چشم، پیشانی یا دهان
چه کسانی بهتر است از انواع لیزر برای زیبایی پوست خود استفاده نکنند؟
در برخی کیسها نمیتوان از لیزر برای زیبایی پوست استفاده کرد. اگر هر یک از موارد زیر را دارید ممکن است کاندیدای مناسبی برای بازسازی پوست با لیزر نباشید:
- آکنه فعال
- پوست بسیار تیره
- چینوچروک عمیق
- افتادگی بیش از حد پوست
- سیستم ایمنی ضعیف
- باردار یا شیرده
بهطورکلی، شما باید قبل از انجام این روش با پزشک و متخصص پوست خود مشورت کنید تا تمامی موارد احتمالی کاملاً بررسی شوند. بعد از بررسی کامل میتوانید در مورد اینکه آیا لایهبرداری لیزر برای پوست شما مناسب است یا خیر تصمیم بگیرید.
کاربرد انواع لیزر برای پوست صورت
انواع لیزر برای درمان و زیبایی پوست وجود دارند که پزشک و متخصص پوست بسته به شرایط شما بهترین گزینه را به شما پیشنهاد میکند. در ادامه برخی از این روشها را با هم بررسی خواهیم کرد.
۱- لایهبرداری با لیزر دیاکسیدکربن (CO2 Laser)
یکی از بهترین روشها در بین انواع لیزر برای زیبایی پوست، لیزر CO2 است. این روش سالهاست که برای درمان مشکلات پوستی مختلف از جمله چینوچروک، اسکار، زگیل، بزرگشدن غدد چربی روی بینی و سایر بیماریهای مختلف پوستی خوشخیم و بدخیم استفاده میشود.
جدیدترین نسخه لیزر CO2، روش لیزر CO2 فرکشنال است. در این روش از اولتراپالس که همان پرتوها و انرژیهای نورانی بسیار کوتاه و پیوسته هستند، استفاده میشود. به عبارت دیگر اولتراپالسها بهصورت اسکن و برای حذف لایههای سطحی و نازک پوست با حداقل آسیب حرارتی تابیده میشوند.
دوره بهبودی پس از لیزر دیاکسیدکربن حدود دو هفته به طول میانجامد.
اگر رنگ پوستتان تیره است، لایهبرداری با لیزر CO2 فرکشنال میتواند باعث ایجاد هیپرپیگمنتیشن یا زخم شود. هیپرپیگمنتیشن لکههایی در شکل و اندازههای مختلف و در طیف رنگی قهوهای روشن تا تیره بر روی سطح پوست هستند.
۲- لایهبرداری با لیزر اربیوم (Erbium Laser)
لیزر اربیوم برای ازبینبردن خطوط و چینوچروکهای سطحی و نسبتاً عمیق روی صورت طراحی شده است البته برای دستها، گردن و سینه هم کاربرد دارد. یکی از مزایای لیزر اربیوم سوزاندن حداقل بافت پوست است. این لیزر عوارضی جانبی مانند تورم، کبودی و قرمزی را کمتر ایجاد میکند بنابراین زمان بهبودی پوست شما سریعتر از لیزر CO2 فرکشنال خواهد بود بهطوری که در برخی موارد، بهبودی ممکن است تنها یک هفته طول بکشد. بهتر است از پزشک و متخصص پوستتان در مورد طول مدت بهبودی حتماً سؤال بپرسید.
اگر رنگ پوست تیرهتری دارید، لیزر اربیوم میتواند انتخاب خوبی برای شما باشد بااینحال، همیشه خطر تغییر رنگ پوست پس از درمان با لیزر وجود دارد.
۳- لیزر ND-Yag یا Neodymium Yag Laser
لیزر Neodymium Yag یا Nd:YAG برای کسانی که رنگ پوست تیرهای دارند، مناسب است. لیزر Nd:YAG دارای طول موج طولانیتری است درنتیجه به لایههای عمیقتر پوست میرسد و از ملانین موجود در لایههای بالایی پوست شما میگذرد. در اینجا به کاربردهای این نوع لیزر اشاره کردیم:
- رفع موهای زائد بدن و صورت
- پاککردن خالکوبی
- حذف انواع خالهای مادرزادی
- آکنه التهابی
- کاهش عروق
به خاطر داشته باشید که خطر آسیب ناشی از لیزردرمانی میتواند برای هر رنگ پوستی اتفاق بیفتد. برای پیشگیری از این مشکل بهتر است به پزشک و متخصص پوست مراجعه کنید زیرا آنها به درمان رنگهای مختلف پوست تسلط و آگاهی کافی دارند.
۴- لیزر PDL یا (Pulse-Dye Laser)
لیزر PDL که لیزر عروقی نیز نامیده میشود در درمان مشکلات پوستی مرتبط با رگهای خونی کاربرد دارد.
این لیزر به دلیل کاهش مشکلاتی مانند قرمزی، هایپرپیگمنتیشن، شکستگی مویرگها و روزاسه، یک گزینه خوب برای شما است. عملکرد لیزرها معمولاً غیرسایشی است و از نور زرد متمرکز برای گرمکردن پوست و جذب رنگدانهها استفاده میکنند.
۵- لیزر فرکشنال (Fractional Laser)
لیزر فرکشنال در زمان استفاده تنها بخش مشخصی از پوست را هدف قرار میدهد. از لیزر فرکشنال برای درمان لکهای مرتبط با افزایش سن و خلاصشدن از چای اسکار، آکنه و چینوچروک استفاده میشود. طول مدت ریکاوری پس از لیزر فرکشنال یک هفتهی کامل است.
۶- لیزر IPL یا (Intense Pulsed Light)
از نظر فنی، درمانهای IPL لیزر نیستند اما کاربردی مشابه لیزر در درمان برخی از مشکلات پوستی دارند. از این تکنیک برای ترمیم جای زخم، آسیبهای ناشی از نور خورشید، ترکهای پوستی، آکنه، روزاسه، لکهای مادرزادی و هایپرپگمنتیشن و همچنین برای خلاصشدن از شر موهای زائد بدن استفاده میشود.
آمادهسازی برای لایهبرداری با لیزر
اولین گام تشخیص این است که آیا شما کاندیدای مناسبی برای لیزر پوست هستید یا خیر؟ این چیزی نیست که خودتان انجام دهید. برای انجام لیزر حتماً با یک متخصص پوست مشورت کنید. متخصص پوست پس از ارزیابی کامل تاریخچه پزشکی، وضعیت جسمانی فعلی و نتیجهی موردنظر، نوع درمان لیزری مناسب برای شما را تعیین میکند.
بهتر است حدود ۲ دو هفته قبل از انجام عمل لیزر پوست، از مصرف هر گونه دارو یا مکمل مانند آسپرین، ایبوپروفن یا ویتامین E خودداری کنید زیرا آنها میتوانند بر لختهشدن خون در زمان درمان تأثیر بگذارند.
درصورتیکه در اطراف ناحیه تحت درمان انواع تاول، زونا یا تبخال دارید یا مستعد ابتلا به آنها هستید، حتماً این مورد را به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است پزشک تشخیص دهد نیاز است که یک داروی آنتیبیوتیک برای جلوگیری از عفونتهای باکتریایی و همچنین یک داروی ضدویروسی مانند والاسیکلوویر و آسیکلوویر را برای شما تجویز کند.
اگر سیگار میکشید باید حداقل دو هفته قبل و دو هفته بعد از عمل از مصرف سیگار خودداری کنید زیرا مصرف سیگار میتواند طول دورهی بهبودی شما را طولانیتر کند.
قبل از عمل لیزر از برنزه کردن یا قرارگرفتن در معرض نور شدید خورشید پرهیز کنید. بهتر است به مدت چهار هفته قبل از شروع درمان به طور روزانه از یک کرم ضدآفتاب با SPF بالا استفاده کنید.
حدود ۴ هفته قبل از انجام لیزر بهتر است از انجام روشهای لایهبرداری عمیق پوست صورت مانند استفاده از انواع کرمهای لایهبردار قوی خودداری کنید.
حداقل ۷۲ ساعت قبل از انجام لیزر داروهایی مانند داکسی سایکلین و مینوسیکلین که باعث حساسیت به نور میشوند را مصرف نکنید.
گاهی پزشک یا متخصص پوست از شما میخواهد که حدود چهار هفته قبل از عمل از یک رتینوئید موضعی بر روی پوست خود استفاده کنید تا پوستتان به خوبی برای انجام عمل لیزر آماده شود.
در حین و بعد از عمل لیزر پوست باید چه انتظاراتی داشت؟
همانطور که گفتیم لایهبرداری با لیزر توسط پزشک و متخصص پوست انجام میشود. لیزر یک روش سرپایی است و نیاز به بستری ندارد.
لیزر را هم بهصورت موضعی در اطراف چشم، دهان یا پیشانی میتوان انجام داد و هم برای کل صورت. تشخیص این مورد بر عهده پزشک و متخصص پوست است.
برای انجام لیزر نیاز به بیحسی است که میتواند بهصورت موضعی یا عمومی باشد.
۲۴ ساعت پس از لیزر نواحی تحت درمان را ۴ تا ۵ بار بهصورت روزانه تمیز کنید.
برای تسکین التهاب و درد در ۲۴ تا ۴۸ ساعت اول میتوانید هر یک تا دو ساعت یکبار از کمپرس خنک یا یک کیسه یخ کوچک بر روی نواحی تحت درمان استفاده کنید. ۱۵ دقیقه زمان در هر بار کافی است.
بهتر است بدانید که تورم بعد از بازسازی پوست با لیزر طبیعی است. پزشک ممکن است برای مدیریت تورم اطراف چشم، استروئید تجویز کند. پیشنهاد میکنیم برای کاهش تورم، شب بر روی یک بالش اضافی بخوابید.
پنج تا هفت روز پس از لیزر، پوست شما خشک و پوستهپوسته میشود به همین دلیل ممکن است ۱۲ تا ۷۲ ساعت بعد از عمل لیزر احساس خارش یا سوزش داشته باشید.
بعد از انجام لیزر پوست حتماً از یک کرم ضدآفتاب مناسب استفاده کنید زیرا میتواند پوست نازک شما را از اشعه ماوراء بنفش B و ماوراء بنفش A به خوبی محافظت کنند. هنگام انتخاب یک کرم ضدآفتاب مناسب برای استفاده روزانه بر روی صورتتان توجه کنید که دارای اکسید روی ۷٪ یا بالاتر و فاکتور محافظت در برابر آفتاب (SPF) 30 یا بالاتر باشد.
سعی کنید کارهای خود را بین ساعات ۱۰ صبح تا ۲ بعدازظهر که نور خورشید شدیدتر است، انجام ندهید. بهتر است از لباسهای محافظ مانند پیراهن آستینبلند، شلوار و کلاه لبه پهن در طول روز استفاده کنید. هنگامی که بیرون هستید هر دو ساعت یکبار کرم ضدآفتاب خود را تجدید کنید.
بعد از انجام لیزر حتماً پوست جدید خود را به خوبی مرطوب نگه دارید. برای این کار یک مرطوبکننده مناسب با پوستتان استفاده کنید.
در رنگ پوست تیره احتمال ایجاد رنگدانههای تیرهتر (هیپرپیگمنتیشن) بیشتر است. به همین دلیل ممکن است متخصص پوست برای شما یک کرم سفیدکننده برای روشنکردن رنگ پوستتان تجویز کند.
خطرات لایهبرداری با لیزر
لایهبرداری پوست یا لیزر اگرچه نمیتواند پوست کاملاً بدون نقصی برای شما ایجاد کند اما میتواند ظاهر پوست شما را به خوبی بهبود دهد.
لیزر هم مانند هر عمل زیبایی دیگر خطرات احتمالی خود را دارد. برخی از این خطرات شامل موارد زیر میشود:
- سوختگی یا آسیبهای دیگر ناشی از گرمای لیزر
- تورم
پس از لیزر پوست باید انتظار تورم داشته باشید. پزشک برای مدیریت تورم اطراف چشم معمولاً یک از استروئیدهای خوراکی را تجویز میکند. - جای زخم
احتمال ایجاد زخم پس از لیزر اگرچه بسیار نادر است اما ممکن است در نواحی تحت درمان با لیزر رخ دهد. - عفونت باکتریایی
برای جلوگیری از عفونتهای باکتریایی میتوانید دوز مناسب آنتیبیوتیک را قبل و بعد از عمل لیزر به مدت ۷ تا ۱۰ روز مصرف کنید البته در این مورد حتماً با پزشک خود مشورت کنید. - هیپرپیگمنتیشن مخصوصاً نواحی با پوست تیرهتر یا روشنتر
همانطور که گفتیم به تغییر در رنگدانههای پوست در نواحی تحت درمان با لیزر گفته میشود.
بهطورکلی، برای تسریع در محوشدن ملانین یا رنگدانههای پوست بهتر است که نواحی پرپیگمانته را با کرم سفیدکننده درمان کنید علاوه بر این برای جلوگیری از تغییرات رنگدانهای باید هفتهها قبل و بعد از لیزر از کرمهای ضدآفتاب با SPF بالا استفاده کنید. - فعالکردن مجدد تبخال
بعد از لیزر ممکن است تبخال هرپس سیمپلکس مجدد فعال شود بهخصوص در اطراف دهان. اگر سابقه تبخال یا زگیل دارید، حتماً قبل از عمل این مورد را با پزشک خود در میان بگذارید. در این صورت پزشک یک داروی ضدویروسی برای شما تجویز خواهد کرد. این دارو را میتوانید قبل از عمل لیزر مصرف کنید و به مدت ۷ تا ۱۰ روز بعد از لیزر هم به مصرف آن ادامه دهید.
چگونه از پوست خود بعد از لیزر مراقبت کنید؟
بهتر است بدانید که بلافاصله پس از انجام لیزر، پوست شما قرمز و ملتهب میشود. کمی احساس حساسیت و آفتابسوختگی طبیعی است. این قرمزی، تورم، خارش یا سوزش ممکن است تا چندین روز طول بکشد.
۵ تا ۷ روز پس از لیزر، پوست شما خشک و پوستهپوسته میشود و میریزد. پوست جدید شما در ابتدا صورتی به نظر میرسد. در طی دو تا سه ماه آینده بهتدریج شروع به روشنشدن میکند.
شبها بر روی یک بالش اضافی بخوابید زیرا این کار به کاهش تورم در چهار روز اول بعد از لیزر کمک میکند.
از یک کمپرس خنک یا یک کیسه یخ کوچک به مدت ۱۵ دقیقه در ۲۴ تا ۴۸ ساعت اول استفاده کنید. این کار را به فاصله یک تا دو ساعت یکبار انجام دهید.
یک لایهی نازک مرطوبکننده یا پماد آنتیبیوتیکی را دو بار در روز روی ناحیه موردنظر بمالید تا پوست به خوبی بهبود یابد.
پس از انجام لیزر پوست به مدت چهار هفته از درمانهای تهاجمی صورت مانند ترتینوئین یا اسید گلیکولیک استفاده نکنید.
بهتر است تا دو هفته پس از لیزر از فعالیتهایی که میتواند باعث گرگرفتگی پوستتان شوند، خودداری کنید.
اگر سیگاری هستید، سیگار نکشید و سعی کنید در معرض دود آن قرار نگیرید زیرا سیگار روند بهبودی و ترمیم پوست را کند میکند.
پس از لیزر به خاطر داشته باشید که ناحیه تحت درمان را به طور شدید مالش ندهید.
پس از بهبودی کامل چه مراقبتهایی لازم است؟
پس از بهبودی باید از یک کرم ضدآفتاب مناسب بهصورت روزانه استفاده کنید. این کار از پوست تازهلیزرشدهی شما به خوبی در برابر اشعههای مضر خورشید محافظت میکند.
از یک کرم مرطوبکننده مناسب با پوستتان بهصورت روزانه استفاده کنید.
سخن پایانی
یکی از روشهای عالی برای کاهش یا حذف چینوچروک، جای زخم و جوش استفاده از انواع لیزر برای پوست است. بلافاصله بعد از عمل لیزر شما تغییرات را بر روی پوست خود خواهید دید. بسته به نوع لیزردرمانی، پوست شما ممکن است برای چند ماه صورتی یا قرمز بماند. پوست شما ممکن است تا یک سال بعد هم به بهبود خود ادامه دهد. البته به خاطر داشته باشید که پیری طبیعی در نهایت منجر به چین و چروکهای جدید بر روی پوست شما خواهد شد که میتوانید با انجام مجدد لیزر به کاهش یا حذف آنها اقدام کنید. فراموش نکنید تاحدامکان از آفتاب دوری و هر روز از ضدآفتاب خود استفاده کنید.
منابع: webmd، clevelandclinic