۲ مهارت اصلی که به فراگیری مهارتهای مفید دیگر سرعت میبخشند
![یادگیری مهارتهای مفید](https://www.digikala.com/mag/wp-content/uploads/2022/07/cooperation.jpg)
روزی چند دقیقه گشت زدن در فضای مجازی برای مواجه شدن با سیلی از توصیههای رنگارنگ برای بهبود کیفیت زندگی کافی است! امروزه وبسایتها و کتابهای بسیاری در راستای آموزش بهتر زندگی کردن و فراگیری مهارتهای مفید موجود هستند که گاهی فقط به سردرگمی بیشتر مخاطبانشان دامن میزنند. اما واقعیت چیست؟ آیا کتاب، دفترچهی راهنما، وبسایت یا شیوهای خاص برای آموزش مهارتهای سودمند برای داشتن زندگی بهتر وجود دارد یا اینکه ادعاهای موجود در این خصوص بیاساس و واهی هستند؟
یافتههای علمی نشان دادهاند که مهارتهای مفید برای داشتن زندگی بهتر از شخصی به شخص دیگر متفاوت هستند و نمیتوان نسخهای کلی در این باره ارائه کرد که برای همه کارساز واقع شود. برای مثال، جامعه مهارتهایی همچون دور زدن قوانین، دروغ گفتن برای خلاص شدن از شرایط نامناسب و تمارض کردن را به شدت نکوهش میکند، اما حتی این مهارتهای ناپسند هم گاهی مفید واقع میشوند!
در این مقاله از دیجیکالا مگ، قصد داریم 2 مهارت بسیار مهم، که از جهات مختلف مادر سایر مهارتهای مفید محسوب میشوند، را معرفی کنیم. درست است که نمیتوان در رابطه با فراگیری انواع مهارتهای مفید کلیگویی کرد، اما تقویت قدرت ذهن برای فراگیری مهارتهایی از همه نوع بسیار بدیهی است. این 2 مهارت قوای ذهن را افزایش میدهند و فراگیری مهارتهای مختلف را تسهیل میکنند. در ادامه، با ما همراه باشید.
فراگیری مهارتهای مفید به چه عواملی بستگی دارد؟
رفتارشناسان معتقدند که فراگیری مهارتهای مفید تا حد زیادی به منعطف بودن ذهن برای پذیرش و پردازش تغییرات بستگی دارد. بر این اساس، افرادی که مشکلی با خارج شدن از فضای امن خود ندارند، شانس بیشتری برای فراگیری مهارتهای مفید و به دست آوردن فرصتهای مناسب برای درخشش خواهند داشت. متخصصان باور دارند که ایجاد تغییرات رفتاری پایا در گذر زمان در صورتی ممکن است که شخص برای حضور در شرایط جدید انگیزه داشته باشد، به منابع کافی برای پیدا کردن مسیر مناسب دسترسی پیدا کند و این دو مهارت بسیار ارزشمند را فراگیرد: افزایش حساسیت خلاقانه نسبت به محیط و افزایش قدرت حفظ آموختهها. در ادامه، این دو مهارت به طور کامل شرح داده شدهاند.
1. افزایش حساسیت خلاقانه نسبت به محیط
فراگیری رفتارهای متفاوت و مهارتهای مفید در محیطهای ایزوله و جداافتاده ممکن نیست. هر انسان در طول زندگی خود در محیطهای اجتماعی و فردی مختلفی قرار میگیرد که دست به دست هم میدهند تا شخصیت کلی او را شکل دهند. این محیطها معمولا وابسته به تاریخچهی زندگی شخصی، دایرهی دوستان و آشنایان نزدیک، مهارتهای رفتاری و روانشناسی و کیفیت محیط فیزیکی زندگی هستند و نقش بسیار پررنگی را در شکلگیری رفتارهای شخص در شرایط مختلف ایفا میکنند. بنابراین، هر شخص به نحوی منحصربهفرد است و یک نسخهی کلی برای همه کاربرد ندارد.
منظور از افزایش حساسیت خلاقانه نسبت به محیط، کسب آگاهی کافی راجع به احساسات، نیازها و فعالیتهایی همچون تعلق داشتن، درک کردن، معناسازی، رقابت، رسیدگی به وضعیت سلامتی است. این آگاهی باید به حدی باشد که شما را در بروز دادن واکنشهای مناسب در موقعیتهای مختلف یاری کند، به گونهای که بهترین نتایج را کسب کنید و وابسته به موقعیتی که در آن قرار دارید، به موفقیت نسبی دست یابید. بدیهی است که احساسات و واکنشها از موقعیتی به موقعیت دیگر متفاوت هستند و فراگیری مهارتهای مفید در گروی تقویت مهارت اصلی افزایش حساسیت خلاقانه است.
شاید با خود بیندیشید که نیازی به فراگیری مهارتهای مفید دیگری ندارید و مهارتهایی که بر آنها تسلط دارید برای داشتن یک زندگی باکیفیت کافی هستند. در این خصوص، لازم است بدانید که زندگی انسان وابسته به فراگیری مهارتهای جدید است، چراکه زندگی سرشار از موقعیتهای پیشبینی نشده و گهگاه ناگوار است که واکنشهای هوشمندانهای میطلبند. گاهی آنقدر در روزمرگیها غرق میشویم که به کل فراموش میکنیم که اگر کوچکترین تغییری در روتین روزانهمان رخ دهد، قادر به مدیریت کردن عواقبش نیستیم. اینجا است که مهارت افزایش حساسیت خلاقانه نسبت به محیط به کارمان میآید و ما را در فراگیری مهارتهای مفید و بهجا یاری میکند.
همیشه باید به خاطر داشت که دیر یا زود، محیط پیرامون تغییر میکند و احساس نیاز به مهارتهای مفید جدید سربرمیآورد. به همین دلیل، ضروری است که میزان حساسیت خود را نسبت به محیط اطراف افزایش دهیم و توجه بیشتری به اتفاقاتی که روزانه اطرافمان رخ میدهند داشته باشیم. افزایش حساسیت نسبت به محیط با افزایش انعطافپذیری ذهن برای پذیرش تغییر و خو گرفتن با شرایط جدید رابطهی مستقیم دارد و باید با تمرین مستمر بهبود یابد.
2. افزایش قدرت حفظ آموختهها
همانطور که قبلا گفتیم، محیط پیرامون یک شخص در طول زندگی دستخوش تغییرات بسیاری میشود. بعضی از این تغییرات مثبت و در راستای پیشرفت و بالندگی هستند و برخی دیگر احساساتی همچون سرافکندگی و افسوس را به شخص القا میکنند. در هر صورت، برای وفق دادن خود به شرایط تازه، فراگیری مهارتهای مفید جدید و به کارگیری دانش کسب شده از تجربههای مشابه در گذشته ضروری هستند. طی روند فراگیری مهارتهای مفید، سعی کنید اهمیت آنها را در دراز مدت در نظر بگیرید و مهارتهایی را برگزینید که باعث بروز تغییرات پایا در رفتارهایتان میشوند.
بهترین راه برای یافتن سودمندترین مهارتها، اتکا به آموختههای پیشین است. حتما زیاد از دیگران شنیدهاید که باید قدر نتایج حاصل از تجربههای دیگران را دانست و دیگر آنها را تکرار نکرد. این توصیه بهخودیخود بسیار عاقلانه و بهجا است، البته زمانی که با یادآوری مداوم همراه باشد. اینجا است که اهمیت افزایش قدرت حفظ آموختهها آشکار میشود. نکتهی قابل توجه در رابطه با حفظ آموختهها، بهبود توانایی تشخیص آموختههای سودمند از آموختههای مخرب است. مسلما وقت و انرژی گذاشتن برای حفظ آموختههایی که ریشه در تعصبهای نابهجا، تفکرات نخنما و ارزشهای نادرست دارند، کمکی به فراگیری مهارتهای مفید نمیکند!
معمولا حفظ آموختهها با تکرار مداوم ممکن میشود، اما تکرار کردن وقتی که عاری از هر گونه خلاقیت باشد خستهکننده است و کمک چندانی نمیکند. بنابراین، بهترین شیوه برای تسلط یافتن بر این مهارت، قرار گرفتن در شرایط مختلف و تمرین کردن جهت یادآوری آموختهها است. استفادهی مؤثر از آموختهها در راستای فراگیری مهارتهای جدید زمانی ممکن میشود که شخص خود را در شرایط مختلف قرار دهد و به مرور زمان، مجاب به استفاده از آموختههایش شود.
برای مثال، اگر در ابراز احساسات مشکل دارید و قصد دارید مهارتهای برقراری ارتباط خود را تقویت کنید، بهترین شیوه حضور در اجتماع و فراگیری مهارتهای مفید از طریق مشاهدهی دیگران است. با مشاهدهی رفتارهای دیگران حین ابراز احساسات مختلف، به تدریج میآموزید که ابراز معقولانهی احساسات ترس ندارد و توجه خاصی را به شما جلب نمیکند. به خاطر داشته باشید که روند حفظ و استفاده از آموختهها پایانی ندارد و همیشه مهارتهای مفید دیگری هم هستند که فراگیری آنها میتواند برایتان بسیار سودمند واقع شود.
مرور کلی
در دنیای امروز، همه سعی دارند با فراگیری مهارتهای مفید ردپایی از خود به جای بگذارند و در خاطر دیگران ماندگار شوند. از آنجاییکه معیار خاص و جهانشمولی برای تشخیص دادن مهارتهای مفید از مهارتهای عادی وجود ندارد، بهترین کار تقویت مهارتهای مادر است که توانایی پذیرش تفاوتها و فراگیری مهارتهایی از همه نوع را در وجود ما ایجاد میکنند. 2 مورد از مهمترین این مهارتها، افزایش حساسیت خلاقانه نسبت به محیط و افزایش قدرت حفظ آموختهها هستند که با حضور در محیطهای اجتماعی تقویت میشوند.
منبع: Psychologytoday