۱۰ مینی سریال اقتباسی برتر از کتابها که باید تماشا کنید
با اینکه فهرست مینی سریالهای اقتباسی از کتابها بلندبالا است اما تعدادی معدودی از آنها به منبع اصلی وفادار باقی میمانند و میتوانند بهترین برداشت ممکن از آن را ارائه دهند. اینکه اکثر سریالها در رمان دخل و تصرف میکنند، دلایل مختلفی دارد، گاهی میخواهند درونمایهی منسوخ آن را مدرنسازی کنند، گاهی میخواهند آن را به مسیر متفاوتی ببرند، گاهی بودجهی کافی برای روایت یک قصهی وفادارانه را ندارند و بعضی وقتها هم هنرمندانی از راه میرسند که فکر میکنند از نویسندهی اصلی بیشتر میدانند و میخواهند با ساخت اثری متفاوت، نوشتههای او را به چالش بکشند.
از مسابقات شطرنج اضطرابآور «گامبی وزیر» تا جدالهای سیاسی «شوگون»، این مینی سریالهای اقتباسی، بهترین بازآفرینی ممکن از کتابها به حساب میآیند و به ما یادآوری میکنند که «مینی سریال» اغلب بهترین فرمت برای روایت رمانها است، زیرا سازندگان فرصت کافی دارند تا لایههای زیرین قصه و ابعاد مختلف شخصیتها را به نمایش بگذارند و اثری بسازند که در حد و اندازهی منبع اصلی است.
بهترین مینی سریالهای اقتباسی از کتابها
۱۰- جان آدامز (John Adams)
- سال پخش: 2008
- تعداد اپیزودها: 7
- سازنده: تام هوپر
- بازیگران: پل جیاماتی، لورا لینی، استیون دیلین، دیوید مورس، تام ویلکینسون، دنی هوستون، روفوس سیول
- امتیاز کاربران IMDb به سریال: 8.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به سریال: 82 از ۱۰۰
اقتباسی از کتاب زندگینامهای به همین نام نوشتهی دیوید مککولو (۲۰۰۱)، این درام تاریخی زندگی جان آدامز (پل جیاماتی)، رئیسجمهور و یکی از بنیانگذاران ایالات متحده را به تصویر میکشد. این مینی سریال که در دوران پخش چندان دیده نشد، زندگی آدامز را از یک وکیل ۳۰ ساله در سال ۱۷۰۰ تا تبدیل شدن به یکی از رهبران جنگ استقلال آمریکا تا مردی جاهطلب در حوزهی سیاست -که ابتدا به عنوان اولین نخستوزیر رئیسجمهور ایالات متحده در کنار جرج واشنگتن و بعدها دومین رئیس جمهور کشور خدمت کرد- دنبال میکند. این سریال بیوگرافی از ۵۰ سال ابتدایی کشور تازه تأسیسِ ایالات متحده عبور میکند و سختیها و مشکلات یک ملت جدید و قوانینی که در دوران آغازین دموکراسی آمریکا تصویب شد را شرح میدهد.
سریال «جان آدامز» با اینکه گاهی از کتاب اصلی دیوید مککولو فاصله میگیرد اما در مجموع، به تاریخ و زندگی واقعی آدامز پایبند است. این سریال شاید در ظاهر خستهکننده به نظر برسد اما به شدت سرگرمکننده است، خصوصا اگر از طرفداران تاریخ باشید و میخواهید یک برههی تاریخی چالشبرانگیز از تاریخچه آمریکا را به شکل دراماتیزه مشاهده کنید. ما با ملتی روبهرو میشویم که در مسیر کشف خود است و به شکلی غیرمنتظره وارد جنگ بزرگی میشود که میتواند پایان همهچیز باشد.
۹- ۱۱.۲۲.۶۳
- سال پخش: 2016
- تعداد اپیزودها: 8
- توسعهدهنده: بریجیت کارپنتر
- بازیگران: جیمز فرانکو، سارا گدون، چری جونز، لوسی فرای، جرج مکای، دنیل وبر، تی آر نایت، کوین جی اکونر
- امتیاز کاربران IMDb به سریال: 8.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به سریال: 83 از ۱۰۰
سریال «۱۱.۲۲.۶۳» در حقیقت برداشتی خیالی از قصهی ترور رئیس جمهور فقید آمریکا، جان اف. کندی است. داستان پیرامون یک معلم انگلیسی به نام جیک اپینگ (جیمز فرانکو) اتفاق میافتد که از طریق یک پورتال، به دههی ۶۰ میلادی سفر میکند تا جلوی مرگ رئیس جمهور را بگیرد اما با چالشهای جدی روبهرو میشود. «۱۱.۲۲.۶۳» نه تنها یکی از برترین اقتباسهای تلویزیونی از کتابهای استیون کینگ است بلکه سعی میکند تا از زوایای تازهای به ایدهی سفر در زمان نزدیک شود. در حقیقت اینجا سفر در زمان یک رویداد هیجانانگیز نیست و سازندگان پیامدهای خطرناک آن را بررسی میکنند.
با اینکه قصهها و رمانهای کینگ اغلب چندوجهی هستند و گاهی در فرمت سینمایی یا تلویزیونی نمیتوان آنها را به درستی عرضه کرد، اما بریجیت کارپنتر با مینی سریال «۱۱.۲۲.۶۳» موفق شده است تا اثری هیجانانگیز بسازد که ارزش تماشا دارد. سریال ایدههای جالبی هم دارد: از مردی تنها و شکستخورده که میخواهد جهان را تغییر دهد تا مطرح کردن این سوال که اگر میشد گذشته را تغییر داد، جهان به چه مسیری میرفت. مطابق انتظار، «۱۱.۲۲.۶۳» هم کاملا مبتنی بر کتاب اصلی نیست اما میتوان از کنار تغییرات جزئی آن عبور کرد.
۸- نجیبزادهای در مسکو (A Gentleman in Moscow)
- سال پخش: 2024
- تعداد اپیزودها: 8
- سازنده: بن ونستون
- بازیگران: ایوان مکگرگور، مری الیزابت وینستد، لیا هاروی، جانی هریس، پل ردی، الکسا گودال، جان هفرنان، آناستازیا هیلی
- امتیاز کاربران IMDb به سریال: 7.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به سریال: 92 از ۱۰۰
اقتباسی از رمان محبوبی به همین نام نوشتهی آمور تولز (۲۰۱۶)، «نجیبزادهای در مسکو» داستان کنت الکساندر روستوف (ایوان مکگرگور) را روایت میکند که جایگاه و ثروت خود را از دست میدهد و حالا در زیر شیروانی هتل متروپل، حبس خانگی را تجربه میکند. در پسزمینهی روسیه پس از انقلاب، روستوف دوستان تازهی نامتعارفی پیدا میکند، روابط گذرای عاشقانه دارد و دربارهی دنیای زیرزمینی هتل مجلل محل زندگیاش چیزهای تازهای میآموزد، در حالی که ارزش ارتباطات انسانی را نیز درک میکند. اگر کلیتر به سریال نگاه کنیم، داستان در مورد اهمیت روابط اجتماعی و زندگی کردن به شکلی که به آن افتخار کنید است.
«نجیبزادهای در مسکو» اقتباس وفادارانهای محسوب میشود و به ندرت در قصهی اصلی تغییری ایجاد شده است و تنها شاهد چند تغییر کوچک هستیم که آنها هم با هدف جذابتر کردن این مینیسریال اتخاذ شدهاند. البته، اینجا به آنا اورابنووا (مری الیزابت وینستد) در مقایسه با کتاب بهای بیشتری داده میشود و او نقش پررنگتری در قصه دارد که از جهاتی اتفاق خوبی است؛ بن ونستون (سازنده) به این شخصیت عمق بیشتری داده و به او فرصت خودنمایی میدهد. «نجیبزادهای در مسکو» تها به خاطر تیم بازیگریاش و کیفیت بالای تولید، ارزش تماشا دارد.
۷- پشت چشمهایش (Behind Her Eyes)
- سال پخش: 2021
- تعداد اپیزودها: 6
- سازنده: استیو لایتفوت
- بازیگران: ایو هیوسون، تام بیتمن، سیمونا براون، روبرت آرامایو، تیلور هوویت، جورج گلن، نیکولا برلی، نیلا آلیا
- امتیاز کاربران IMDb به سریال: 7.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به سریال: 63 از ۱۰۰
یکی از بهترین مینی سریالهای روانشناختی و اقتباسی از رمانی به همین نام نوشتهی سارا پینبرو (۲۰۱۷)، «پشت چشمهایش» دربارهی یک مادر مجرد به نام لوئیز (سیمونا براون) است که رابطهی پیچیدهای را با یک زوج، دیوید (تام بیتمن) و آدل (ایو هیوسون) آغاز میکند. اما هیچچیز آنطور که به نظر میرسد نیست و بازیهای روانی این سه نفر به تدریج وارد حوزههای خطرناکی میشود. بزرگترین راز اما متعلق به آدل است، کسی که ظاهرا مهارت ویژهای دارد و میتواند از آدمها جاسوسی کند، این مهارت او از این جهت مهم است که در نهایت به یک پیچیش داستانی شوکهکننده ختم میشود.
«پشت چشمهایش» مرموز و پیچیده است، شخصیتهای مبهم آن کنجکاوی شما را برمیانگیزند و تا حد زیادی به رمان اصلی سارا پینبرو وفادار است. این مینی سریال که چندان دیده نشد، فارغ از اینکه پیچیدگیهای مثلثهای عاشقانه را به نمایش میگذارد، از عناصر فراطبیعی به بهترین شکل استفاده میکند و زمانهایی هم که به یک درام روانشناختی کلاسیک تبدیل میشود، راضیکننده جلو میرود. اگر از طرفداران فیلمها و سریالهایی هستید ذهنتان را درگیر میکنند، «پشت چشمهایش» یکی از بهترین مینی سریالهای اقتباسی است که میتوانید تماشا کنید.
۶- در جستجوی آلاسکا (Looking for Alaska)
- سال پخش: 2019
- توسعهدهنده: جاش شوارتز
- تعداد اپیزودها: 8
- بازیگران: چارلی پلامر، کریستین فروست، دنی لاو، جی لی، سوفیا واسیلویا، لندری بندر، اوریا شلتون، جردن کانر
- امتیاز کاربران IMDb به سریال: 8 از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به سریال: 92 از ۱۰۰
اقتباسی از کتابی به همین نام نوشتهی جان گرین (۲۰۰۶)، «در جستجوی آلاسکا» جوهرهی رمان را حفظ میکند اما به شکلی هوشمندانه از آن فاصله میگیرد. «در جستجوی آلاسکا» همچنین از ساختار اپیزودیک بهترین استفاده را میبرد زیرا سازندگان فرصت کافی پیدا کردهاند تا شخصیتها را توسعه دهند و در اسرار نوجوان مرموز قصه، آلاسکا یانگ کاوش کنند. این سریال هم مطابق انتظار با عناصری همچون امید، غم، عشق و جوانی پیوند خورده است و به منبع اصلی خود احترام میگذارد.
«در جستجوی آلاسکا» همان عمق روانشناختی و تفکرات فلسفی کتاب گرین را دارد؛ همان ویژگیهایی که آن رمان را به یک اثر کالت کلاسیک تبدیل کرد. مایلز (چارلی پلامر)، یک پسر نوجوان است که در آکادمی کالور کریک ثبت نام میکند؛ این محیط تازه زندگی او را تغییر میدهد، زیرا دوستان خوبی پیدا و معنای زندگی را کشف میکند و درسهای مهمی هم میآموزد. «در جستجوی آلاسکا» برای کسانی که فیلمهای نوجوانانه متعددی تماشا کردهاند، آشنا خواهد بود، زیرا همان مسیر مورد انتظار را طی میکند اما خوشبختانه سازندگان در پیادهسازی فرمولها وسواس به خرج دادهاند. با رعایت تعادل میان جنبهی سرگرمکنندهی قصه و پرداختن به مضامین جدی، «در جستجوی آلاسکا» فراتر از یک درام نوجوانانهی معمولی است و از نقشآفرینی درجهیک چارلی پلامر و کریستین فروست هم بهره میبرد. این سریال را از هر نظر باید موفق بدانیم و یک اقتباس فوقالعاده از رمان نوجوانانهی تفکربرانگیز جان گرین است.
۵- یک روز (One Day)
- سال پخش: 2024
- تعداد اپیزودها: 14
- سازنده: روانا بن، دیوید نیکولز، جود لیکنیتزکی
- بازیگران: آمبیکا مود، لئو وودال، النور تاملینسون، اسی دیویس، تیم مکاینرنی، توبی استیونز، جولی ریچاردسون، آنتونی کاف
- امتیاز کاربران IMDb به سریال: 8.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به سریال: 91 از ۱۰۰
اقتباسی از رمان درام عاشقانهای به همین نام نوشتهی دیوید نیکولز (۲۰۰۹)، «یک روز» داستان رابطهی پرفرازونشیب اِما (آمبیکا مود) و دکستر (لئو وودال) در یک بازهی زمانی ۱۴ ساله را روایت میکند، رابطهای که با اولین ملاقات آنها در روز فارغالتحصیلی از دانشگاه ادینبورگ آغاز میشود. سرآغاز داستان، سال ۱۹۸۸ است، آنها در جشن فارغالتحصیلی با یکدیگر روبهرو میشوند، ارتباط میگیرند، اندکی به هم علاقه پیدا میکنند و شماره تلفن رد و بدل. مانند درامهای عاشقانهی محبوبی همچون «وقتی هری سالی را دید»، اِما و دکستر در گذر زمان، گاهی هم را میبینند و در مورد زندگی و برنامههای آیندهی خود صحبت میکنند اما با افراد دیگری در رابطه هستند. اما بین آنها علاقه و کششی وجود دارد که نمیتوان آن را انکار کرد، گویی آنها برای یکدیگر ساخته شدهاند و این مسئله را درک نمیکنند.
این مینی سریال رمانتیک را باید اقتباسی درجهیک از رمان پرفروش دیوید نیکولز بدانیم. دو بازیگر اصلی هم شیمی فوقالعادهای دارند اما شاید ۱۴ اپیزود، برای روایت ۱۴ سال کافی نبود و گاهی احساس کنید که قصه بیش از حد سریع جلو میرود. «یک روز» اما آنطور که انتظار دارید مبتنی بر کلیشهها نیست و در قسمتهای پایانی به یک تراژدی تبدیل میشود و اگر از طرفداران ژانر عاشقانه هستید، احتمالا تا مدتها به این مینی سریال فکر خواهید کرد. «یک روز» سریالی واقعگرایانه در باب جدایی، عشق و غم فقدان است و نکات مهمی را در باب زندگی به ما یادآوری میکند.
۴- تسخیرشدگی عمارت بلای (The Haunting of Bly Manor)
- سال پخش: 2020
- تعداد اپیزودها: 9
- سازنده: مایک فلنگن
- بازیگران: ویکتوریا پدرتی، الیور جکسون-کوهن، آملیا ایو، کارلا گوجینو، هنری توماس، کیت سیگل، گرگ سسترو
- امتیاز کاربران IMDb به سریال: 7.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به سریال: 88 از ۱۰۰
اقتباسی از رمان کوتاه «سختتر شدن اوضاع» نوشتهی هنری جیمز (۱۸۹۸)، «تسخیرشدگی عمارت بلای» دومین فصل مستقل از مجموعهی آنتولوژی «تسخیرشدگی» است و داستان معلم جوان آمریکایی، دنی (ویکتوریا پدرتی) را روایت میکند که به عمارت بلای در انگلستان سفر میکند تا از خواهرزاده و برادرزادهی کوچکِ لرد وینگریو (هنری توماس) نگهداری کند. خیلی زود اما دنی متوجه میشود که مشکلی وجود دارد، این یک خانهی عادی نیست و گویی ارواح در حوالی آن پرسه میزنند.
«تسخیرشدگی عمارت بلای» به اندازهی «خانه هیل» ترسناک نیست اما به اندازه کافی پیچشهای ترسناک و شوکهکننده دارد که شما را راضی کند، با شخصیتهایی که علاقهمند هستید در مورد آنها بیشتر بدانید و قصهای که با هر اپیزود، ابعاد تازهای پیدا میکند. سریال را باید اقتباسی آزاد از «سختتر شدن اوضاع» بدانیم که تقریبا اکثر مفاهیم و -و حتی فضا- نسخهی اصلی را مدرن میکند و چند شخصیت جدید هم به قصه اضافه شدهاند. داستان اصلی کمتر از ۱۰۰ صفحه است، بنابراین منطقی بود که نویسندگان خلاقیت به خرج دهند و با گسترش داستان، آن را به ۹ قسمت جذاب تبدیل کنند.
۳- تسخیرشدگی خانه هیل (Haunting of Hill House)
- سال پخش: 2018
- تعداد اپیزودها: 10
- سازنده: مایک فلنگن
- بازیگران: میخیل هایسمان، کارلا گوجینو، هنری توماس، الیزابت ریسر، الیور جکسون-کوهن، کیت سیگل، ویکتوریا پدرتی
- امتیاز کاربران IMDb به سریال: 8.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به سریال: 93 از ۱۰۰
اقتباسی از رمانی به همین نام نوشتهی شرلی جکسون (۱۹۵۹)، «تسخیرشدگی خانه هیل» میتواند شما را همزمان بترساند و به تروما دچار کند. اثر درخشان دیگری از مایک فلنگن، «تسخیرشدگی خانه هیل» یک ملودرام ترسناک است که از یک تیم بازیگری درجهیک بهره میبرد (با حضور میخیل هایسمان، کارلا گوجینو، هنری توماس و الیزابت ریسر). قصه در زمان به عقب و جلو میرود و نقلمکان کردن خانوادهی کرین به خانهی هیل و عواقب آن در دهههای بعدی را به تصویر میکشد.
در کنار یک داستان پرکشش و ارواح پنهان (اگر سریال را با دقت تماشا کنید، میتوانید این ارواح را در سکانسهای مختلف پیدا کنید)، مایک فلنگن یک درام غمانگیز ساخته که از قضا به شدت ترسناک هم هست. فلنگن مهارت ویژهای در روایت قصهی آدمهای شکستخورده دارد، کسانی که با تروما دستوپنجه نرم میکنند و «تسخیرشدگی خانه هیل» هم از این قاعده مستثنی نیست؛ سریالی دربارهی انزوا، خودویرانگری، اندوه و شکست.
۲- گامبی وزیر (The Queen’s Gambit)
- سال پخش: 2020
- تعداد اپیزودها: 7
- سازنده: اسکات فرانک، آلن اسکات
- بازیگران: آنیا تیلور-جوی، بیل کمپ، موزس اینگرام، ایسلا جانستون، کریستین سیدل، ربکا روت، کلوئی پیری، اکمنجی ندیفورنین
- امتیاز کاربران IMDb به سریال: 8.۵ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به سریال: 96 از ۱۰۰
اقتباسی از رمانی به همین نام نوشتهی والتر تویس (۱۹۸۳)، ماجراهای «گامبی وزیر»* در دوران جنگ سرد اتفاق میافتد و دربارهی دختری یتیم به نام بث هارمون است. این مینی سریال ۷ قسمتی، داستان بث، کودک نابغهی شطرنج و مبارزهاش با اعتیاد به مواد مخدر و نوشیدنیهای الکلی برای تبدیل شدن به بهترین شطرنجباز را روایت میکند. ما میبینیم یک زن، چگونه در بازی فکری پیچیدهای که همه فکر میکنند محل حکمرانی مردان است، به درجهی استادی میرسد و رقبایش را یکی پس از دیگری به چالش میکشد. بث هارمون دیدگاه عموم به شطرنج را تغییر داد اما در این مسیر، شرایط سختی را تجربه کرد و وارد سرازیری شد.
یکی از بهترین مینی سریالهای تاریخ، «گامبی وزیر» شاید نیازی به معرفی نداشته باشد و اقتباس درخشانی است که از کتاب اصلی والتر تویس فاصله نمیگیرد. دیالوگها مستقیما از رمان آمدهاند، آرک داستانی قهرمان قصه با جزئیات کامل بررسی میشود و سازندگان موفق شدهاند تا حس تعلیق را به بهترین شکل به بیننده منتقل کنند. «گامبی وزیر» یکی از بهترین سریالهای نتفلیکس هم هست که مورد تحسین منتقدان قرار گرفت و آنیا تیلور-جوی را هم صاحب جایزه گلدن گلوب بهترین بازیگر زن کرد.
*پینوشت: گامبی وزیر یک حرکت آغازین در شطرنج است.
۱- شوگون (Shōgun)
- سال پخش: 2024
- تعداد اپیزودها: 10
- سازنده: ریچل کُندو، جاستین مارکس
- بازیگران: هیرویوکی سانادا، کوسمو جارویس، آنا ساوایی، تادانابو آسانو، تاکههیرو هیرا، تامی بستو، فومی نیکاایدو
- امتیاز کاربران IMDb به سریال: 8.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به سریال: 99 از ۱۰۰
اقتباسی از رمان حماسی به همین نام نوشتهی جیمز کلیول (۱۹۷۵)، «شوگون» از همان ابتدای پخش به یک پدیدهی جهانی تبدیل شد و دلایل واضحی وجود دارد که چرا تا این اندازه مورد توجه قرار گرفت و حالا یکی از بهترین مینی سریالهای درام تاریخی در نظر گرفته میشود. قصه در دوران ژاپن فئودال قرن هفدهم میلادی رخ میدهد، جایی که دسیسههای سیاسی، تقابلهای فرهنگی و عشقهای ممنوعه در کانون توجه قرار دارند. داستان با جان بلکتورن (کوسمو جارویس) آغاز میشود، یک مرد انگلیسی که کشتیاش آسیب میبیند و به سواحل انجیرو ژاپن قدم میگذارد و بعدها به اوزاکا منتقل میشود. او آنجا، در میان کشمکشهای سیاسی افراد بانفوذ قرار میگیرد که میخواهند به شوگون تبدیل شوند، از جمله جنگسالار بیرحمی به نام ارباب یوشی توراناگا (هیرویوکی سانادا). تودا ماریکو (آنا ساوایی) مترجمی است که میان بلکتورن و نقشههای توراناگا گرفتار میشود.
«شوگون» از هر نظر بینظیر است و درونمایهی آن پیرامون در دست گرفتن سرنوشت خود، شما را به تفکر وادار خواهد کرد. این سریال تاریخی به رمان پرفروش و محبوب جیمز کلیول وفادار باقی میماند و طرح کلی، دیالوگها و آرکهای داستانی را از کتاب قرض گرفته است اما به آن اکتفا نمیکند و گاهی از تاریخچهی ژاپن هم کمک میگیرد تا جزئیات تازهای به قصه اضافه کند. «شوگون» با بازیهای درخشان و قصهای اعتیادآور، از آن سریالهایی است که همه باید تماشا کنند، خصوصا اگر به قصههای حماسی و تاریخی علاقه دارید.
منبع: collider