بنیانگذار TSMC میگوید ایالات متحده بهترین طراحان تراشه را در جهان دارد
موریس چانگ، بنیانگذار TSMC در صحبتهای اخیر خود در رابطه با سرمایهگذاری شرکت تایوانی در ساخت یک کارخانهی تولید تراشه در آمریکا، ضمن بیهوده دانستن این کار گفت که ایالات متحده بهترین طراحان تراشه را دارد و باید روی همین کار تمرکز کند.
در حال حاضر بزرگترین شرکتهای تولیدکنندهی تراشه در جهان به ترتیب TSMC و سامسونگ هستند که اولی در تایوان و دومی هم در کرهی جنوبی فعالیت میکنند. هر دو شرکت هم در حال حاضر از پیشرفتهترین فناوری ساخت (۴ نانومتری) بهره میبرند و قرار است از سال دیگر، تولید تراشههای ۳ نانومتری را آغاز کنند. TSMC حتی اخیرا گفته که در سال ۲۰۲۶، تولید تراشههای ۲ نانومتری خود را هم آغاز خواهد کرد که نشان میدهد تا چه اندازه تولید تراشههایی با اندازهی کوچکتر، فرایندی سخت و پیچیده است.
از لحاظ تئوری، هرچه تراشه کوچکتر باشد، نشان از آن دارد که فناوری ساخت آن پیشرفتهتر، سختتر و گرانتر است. اما از آن طرف، هرچه این عدد کوچکتر شود، به این معناست که ترانزیستورهای بکار رفته روی یک تراشه هم کوچکتر و تعداد آنها بیشتر خواهد شد و بدین ترتیب هم سرعت تراشه به شکل چشمگیری افزایش پیدا میکند و هم در مصرف آن صرفهجویی میشود.
از آنجایی که دو شرکت بزرگ تأمینکنندهی پردازنده در تایوان و کرهی جنوبی فعالیت میکنند، ایالات متحده نگران است که نکند این جغرافیای سیاسی باعث بوجود آمدن مشکل در تأمین تراشههای مورد نیاز برای آنها شود. خصوصا اینکه اخیرا شنیده بودیم چین میخواهد به تایوان حمله کرده و کنترل آن را بدست بگیرد. به همین خاطر آمریکا میخواهد در طراحی و ساخت تراشه خودکفا شود تا مواردی مثل این آن را نگران نکنند.
البته طراحی تراشه نباید خیلی مشکل خاصی به حساب بیاید. آمریکا در حال حاضر شرکتهایی نظیر اینتل، کوالکام و اپل را در اختیار دارد که بهترین تراشهها را طراحی میکنند و کیفیت آنها نیز بینظیر است. اما ساخت یک کارخانهی تولیدی علاوه بر اینکه زمانبر است، واقعا پرهزینه خواهد بود. خصوصا اینکه باید در نزدیکی یک زنجیرهی تأمین قابل اعتماد نیز باشد.
اینطور که به نظر میرسد، TSMC در حال کار با آمریکا است تا بتواند در آریزونا یک کارخانهی تولید تراشه احداث کند. گفته میشود این کارخانه در سال ۲۰۲۴ فعالیت خود را رسما آغاز خواهد کرد اما حتی در آن زمان، فناوری ساخت آن محدود به ۵ نانومتر خواهد بود که مدتی بعد، با فناوری ساخت ۳ نانومتری جایگزین خواهد شد.
موریس چانگ، بنیانگذار TSMC اما اعتقاد دارد احداث تأسیسات تولید تراشه جز هدر دادن زمان و پول هیچ نقطه عطف خاصی برای آمریکا نخواهد داشت و کاملا ایدهی پوچ و بیمنطقی است. او میگوید آمریکا هیچ استعدادی در زمینهی تولید تراشه ندارد و به همین خاطر اصلا نباید تا این اندازه برای احداث یک تأسیسات تولیدی هزینه کند. در حالی که تایوان پر شده از استعداد. از آن طرف آمریکا از شرکتهای طراح تراشه غنی است و واقعا هم در این زمینه عملکردی استثنائی دارد.
موریس ۹۰ ساله کیفیت طراحی تراشهی آمریکا را «بهترین در جهان» توصیف کرد و افزود: «تایوان واقعا استعداد کمی در زمینهی طراحی تراشه دارد. TSMC هم که اصلا هیچ استعدادی ندارد». به اعتقاد وی، TSMC نیازی هم به این کار ندارد چون در زمینهی تولید تراشه عملکرد خوبی را ارائه میدهد و وظیفهی آن هم ساخت تراشههایی است که توسط اپل، مدیاتک، کوالکام، اینتل و … طراحی میشوند.
یکی از اتاق فکرهای آمریکا معتقد است عدم احداث تأسیسات در آمریکا باعث میشود بسیاری از شغلها همچنان بدون کارمند باقی بمانند اما بسیاری از آنها با نظر چانگ موافق هستند چون احداث تأسیسات تولید تراشه در آمریکا ۵۰٪ بیشتر از احداث همان کارخانه در تایوان است. از طرفی هزینهی تراشههایی که در آمریکا تولید میشوند به واسطهی جمعیت کم و دستمزد بالا، بسیار زیاد خواهد بود و آمریکا نمیتواند در بازارهای بینالمللی حضور موثری داشته باشد.
از طرفی تایوان ۹۰٪ تراشهی مورد نیاز در جهان را تولید میکند و اگر جنگی رخ دهد، نه تنها آمریکا بلکه کل جهان جز کشوری که کنترل تایوان را برعهده میگیرد تحت فشار قرار خواهد گرفت. بنابراین نگرانیها از این بابت هم تا حدودی طبیعی است. حال باید دید چه پیش میآید.
نظر شما در رابطه با این موضوع چیست؟
- بازده پایین تولید تراشههای ۳ نانومتری میتواند سامسونگ را با مشکل مواجه کند
- TSMC از نیمهی دوم ۲۰۲۲ تولید تراشههای ۳ نانومتری را آغاز میکند
منبع: Retail News