۱۵ روش طبیعی و موثر برای درمان گلو درد
مطمئنم شما هم معتقدید که گلو درد یکی از آزاردهندهترین دردها است. گلو درد حس ناخوشایندی است که در هنگام بروز برخی بیماریها ایجاد میشود. از اولین علائم شایع آن درد و تحریک گلو به هنگام بلع و خوردن غذا است. گلو درد به عنوان علامتی مهم از سوی سیستم ایمنی بدن است که بدن به هنگام مواجه با عفونتهای ویروسی و یا باکتریایی بروز میدهد. میتوان آن را به عنوان چراغ قرمز و زنگ خطر سیستم ایمنی بدن از وجود ویروس یا باکتری در بدن قلمداد کرد و درمان گلو درد را جدی گرفت. با دیجیکالامگ همراه باشید تا در این مقاله شما را سادهترین روشهای طبیعی درمان گلو درد آشنا کنیم.
اولین علائم گلو درد
وقتی بدن به برخی بیماریهای ویروسی و باکتریایی مبتلا میشود، پاسخ سیستم ایمنی بدن در این موقعیت ایجاد التهاب و تورم در غشای درونی و مخاطی گلو است تا درد را برای ما قابل تحمل کند. احساس خشکی، درد، گرفتگی، سوزش، سختی در هنگام بلع موادغذایی و… میتوانند از اولین علائم گلو درد باشند.
درمان طبیعی گلو درد با داروهای طبیعی
چند درمان طبیعی برای تسکین درد گلو وجود دارد که همگی با استناد به شواهد عملی قابل استفاده هستند. در ادامه به موثرترین آنها اشاره میکنیم.
۱. ریشهی گل ختمی
گل ختمی بهعنوان یکی از درمانهای طبیعی و گیاهی پرکاربرد برای تسکین گلو درد است، مردم از دیرباز از گیاه گل ختمی یا عصارهی آن برای درمان و تسکین گلو درد و سایر بیماریها استفاده میکردند. در اینجا نحوهی استفاده از آن را برای شما خواهیم گفت.
مواد مورد نیاز:
- آب سرد: ۱ لیتر
- ریشهی خشک شدهی گل ختمی: ۲۸گرم (۱اونس)
طرز تهیه:
یک ظرف را با آب سرد پر کنید. ریشهی گیاه گل ختمی را در پارچهی تمیز و یا محفظهی توری دمنوش بگذارید و داخل ظرف قرار دهید به طوری که درون ظرف معلق باشد. به مدت ۱ شب و یا حداقل ۸ ساعت زمان بدهید تا به طور کامل دم بکشد. سپس داخل لیوان ریخته و به همراه کمی شیرینکننده، مانند شکر یا عسل استفاده است. این دمنوش را میتوانید در طول روز کم کم بنوشید تا به کاهش علائم گلو درد منجر شود.
۲. گیاه مریمگلی
مریمگلی یکی از گیاهان محبوب در آشپزی است که خواص دارویی متعددی نیز دارد. استفاده از گیاه مریمگلی برای درمان التهاب در بسیاری از بیماریها کاربرد دارد و مطالعات نشان میدهند که به درمان گلو درد نیز کمک میکند.
حتی در برخی تحقیقات اشاره شده است که استفاده از اسپری گیاه مریمگلی می تواند تاثیر بیشتری در کاهش گلو درد نسبت به اسپری لیدوکائین داشته باشد. برای استفاده از مریمگلی تا به حال عوارض جانبی گزارش نشده است. در طب سنتی از مریمگلی برای مبارزه با باکتریها، کاهش التهابات و درمان بیماریهای تنفسی استفاده میشود.
طرز تهیه اسپری مریمگلی
برای تهیهی اسپری گیاه مریمگلی میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید.
مواد مورد نیاز:
گیاه مریمگلی آسیابشده: ۱ قاشق چایخوری
گیاه سرخارگل: ۱ قاشق چایخوری
آب: ۲/۱ فنجان
طرز تهیه:
آب را بجوشانید. گیاه مریمگلی و سرخارگل را در یک ظرف کوچک قرار دهید و آب جوش را به آن اضافه کنید. به مدت ۳۰ دقیقه کنار بگذارید. مخلوط را از صافی عبور دهید تا تفاله و آب آن جدا شود. مایع به دست آمده را در یک ظرف اسپری کوچک بریزید و در صورت نیاز در گلوی خود اسپری کنید.
تحقیقات نشان میدهد که اسپری مریمگلی میتواند به اندازهی داروهای شیمیایی ضدعفونیکننده و تسکیندهندهی گلو درد موثر باشد.
۳. سرکهی سیب
سرکهی سیب یک مادهی مقوی طبیعی است که به افزایش سلامتی کمک میکند. قرنها است که از آن به عنوان یکی از عناصر اصلی درمانهای دارویی استفاده میشود. مادهی اصلی فعال آن استیک اسید است که برای مبارزهی با باکتریها به بدن کمک میکند. بقراط که یکی از پزشکان یونان باستان و به پدر دارو معروف است، ترکیبی از سرکهی سیب و عسل را بهعنوان یکی از داروهای اصلی جهت درمان آنفولانزا، سرفه و گلو درد تجویز میکرد.
برای استفادهی از سرکهی سیب در تسکین گلو درد به صورت زیر اقدام نمایید. یک فنجان آب گرم به همراه یک قاشق غذاخوری سرکهی سیب و یک قاشقغذاخوری عسل ( استفاده از عسل اختیاری است.) را مخلوط کرده و بنوشید.
همانطور که میدانید سرکهی سیب خاصیت ضدباکتریایی دارد و استفاده از آن در تسکین گلو دردهای باکتریایی بسیار مفید است. از عوارض استفاده از سرکهی سیب میتوانیم به پوسیدگی دندان و مشکلات گوارشی اشاره کنیم.
۴. غرغرهی آب نمک
غرغرهی آب نمک یکی از روشهای شایع در درمان طبیعی گلو درد است که اکثر افراد نیز به وفور از آن استفاده میکنند. نمک موجود در محلول آب نمک هنگام غرغره، آب موجود در بافت گلو را بیرون میکشد و به کاهش تورم ناشی از گلو درد کمک میکند. همچنین شایان ذکر است که غرغرهی محلول آب نمک برای از بین بردن میکروبهای مضر گلو بسیار مفید است.
مواد مورد نیاز:
آب و نمک
طرز استفاده:
یک فنجان آب گرم را با یک قاشق چایخوری نمک ترکیب کرده و هم بزنید تا نمک کاملا در آب حل شود. از این محلول میتوانید هر یک ساعت یک بار غرغره کنید تا به تسکین درد گلو و کاهش التهاب آن کمک کند.
۵. عسل
عسل علاوه بر خاصیت شیرینکنندگی خواص دارویی بیشماری دارد. عسل طبیعی دارای خاصیت ضدالتهابی، آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی است. عسل طبیعی علاوه بر کمک به مبارزه با عفونت گلو، به تسکین گلو درد نیز کمک میکند. همچنین از عسل برای ایجاد طعم بهتر در برخی داروهای خاص نیز استفاده میشود. اگر از عسل در ترکیب آب گرم و سرکهی سیب و گیاهان دیگر استفاده کنید، خاصیت درمانی چندین برابر خواهد شد.
توجه داشته باشید که استفاده از عسل برای کوکان زیر یک سال مجاز نیست. زیرا رودهی آنها هنوز به باکتری سالم مجهز نیست و اگر در عسلی که مصرف میکنید میکروب بوتولیسم وجود داشته باشد، میتواند برای آنها بسیار خطرناک باشد.
همچنین افرادی که از مصرف شکر اجتناب میکنند یا رژیمغذایی کم کربوهیدرات دارند، ممکن از مصرف عسل نیز خودداری کنند زیرا عسل بهعنوان نوعی قند محسوب میشود.
۶. ریشهی شیرینبیان
گیاه شیرینبیان، گیاه بومی اروپا و آسیایجنوبی است. شیرینبیان بهدلیل عطر و طعم شیریناش شناخته شده است و در طب سنتی بسیار پرکاربرد است. شیرینبیان خاصیتی شبیه به آسپرین دارد که ممکن است به کاهش درد گلو کمک کند. همچنین دارای اثرات ضدویروسی، ضدباکتریایی و ضدالتهابی است.
مطالعات انجام شده روی گیاه شیرینبیان حاکی از آن است که مصرف آن پس از جراحی به طور قابل توجهی میتواند گلو درد ناشی از عبور لولههای تنفسی را کاهش دهد. همچنین تحقیقاتی دیگر نشان میدهد که غرغرهی آب شیرینبیان برای تسکین گلو درد بسیار مفید است.
همچنین استفاده از چای شیرینبیان بسیار مفید است و برای تهیهی چای شیرینبیان، نیاز است که ریشهی شیرینبیان را با آب داغ ترکیب کنید و به مدت ۵ دقیقه اجازه دهید تا خنک شود، سپس قبل از نوشیدن آن را از صافی رد کنید و میل کنید.
۷. آب لیمو
آب لیمو یک نوشیدنی تازهکننده است که ممکن است درد گلو را در هنگام سرماخوردگی یا آنفولانزا کاهش دهد. لیمو حاوی ویتامین سی c و سایر آنتیاکسیدانها است. این ترکیب بینظیر با التهاب ایجاد شده در گلو مبارزه کرده و به درمان گلو درد کمک میکند. مصرف لیمو همچنین میزان بزاق دهان را افزایش میدهد و میتواند به مرطوب نگه داشتن غشای مخاطی دهان کمک کرده و از خشکی گلو جلوگیری کند.
بهتر است لیمو را به همراه آب گرم و کمی عسل ترکیب کنید تا خاصیت آن بیشتر شود.
۸. چای زنجبیل
زنجبیل ادویهای با اثرات ضدباکتری و ضدالتهابی است که در تسکین درد گلو بسیار خوب عمل میکند. برخی مطالعات نشان میدهند که عصارهی زنجبیل در رفع باکتریها و ویروسهای ناشی از بیماریهای تنفسی بسیار موثر بوده و میتواند به کاهش التهابات گلو و ریهی بیماران مبتلا به سل و بیماران ریوی کمک کند.
طرز تهیهی چای زنجبیل
مواد مورد نیاز:
- ریشهی گیاه زنجبیل
- آب: ۱ لیتر
- عسل یا شیرینکنندهی دلخواه: یک قاشق غذاخوری
- کمی آب لیموی تازه
طرز تهیه:
ریشهی زنجبیل را پوست بگیرید و آنر را رنده کنید. آب را در ظرف مناسبی بجوشانید. یک قاشق غذاخوری زنجبیل رنده شده را درون آب جوش بریزید و با درپوش مناسبی درب آن را بپوشانید و مدت ۱۰ دقیقه به آن استراحت دهید. مقداری شیرینکننده مانند عسل یا شکر و کمی آب لیموی تازه به آن اضافه کنید و مخلوط کنید.
این چای را میتوانید به صورت سرد و گرم استفاده کنید. با مصرف چای گیاه زنجبیل به درمان عفونت، کاهش التهاب و تسکین گلو دردتان کمک کنید.
۹. روغن نارگیل
روغن نارگیل بهعنوان یک خوراکی همه کاره است که فواید بیشماری برای سلامتی دارد. روغن نارگیل به عنوان یک داروی تسکیندهنده غشای حلق به کار برده میشود. باید توجه داشته باشید که در مصرف روغن نارگیل بههیچ عنوان نباید زیاده روی کنید چون ممکن است مصرف بیش از حد آن اثر ملین داشته باشد. مصرف بیشتر از دو قاشق غذاخوری روغن نارگیل به همراه آب گرم در روز مجاز نمیباشد.
روغن نارگیل برای گلو به عنوان یک آرامبخش اثر میکند و التهاب را از بین میبرد.
۱۰. دارچین
دارچین یک ادویهی معطر و خوشمزه است که سرشار از آنتیاکسیدان است و خواص ضدباکتریایی برای بدن دارد. در طب چینی از دارچین برای درمان سرماخوردگی، آنفولانزا و گلو درد استفاده میشود. یکی از خوشمزهترین نوشیدنیهای محتوی دارچین، شیربادام و دارچین است که برای تسکین گلو درد گزینهی بسیار خوبی است.
موارد مورد نیاز برای تهیهی شیر بادام:
- شیربادام: ۱ فنجان
- دارچین آسیابشده: نصف قاشق چایخوری
- جوششیرین: ۸/۱ قاشق غذاخوری
- عسل یا یک شیرینکنندهی دلخواه: ۱ قاشق غذاخوری
طرز تهیه: دارچین و جوششیرین را در ظرفی ریخته و مخلوط کنید. شیربادام را اضافه کنید. حال مخلوط را گرم کرده تا به درجهی جوش برسد. سپس آن را از روی حرارت بردارید و عسل یا شیرینکنندهی مورد نظر را به آن اضافه کرده و میل کنید.
استفاده از چای دارچین بهعنوان یک نوشیدنی گرم برای تسکین درد گلو در زمان بروز سرماخوردگی و آنفولانزا بسیار کمککننده است.
۱۱. مصرف مایعات فراوان
اگرچه بلعیدن غذا با وجود گلو درد بسیار آزاردهنده است، اما نوشیدن مقدار زیادی آب و یا مایعات دیگر میتواند به روند بهبودی کمک کند. هیدراته نگه داشتن غشای مخاطی گلو به روند بهبودی گلو درد سرعت بخشد.
در هنگام گلو درد بهتر است چای، دمنوش گیاهی، آب و یا سایر نوشیدنیها را در هر حرارتی که احساس راحتی میکنید به فراوانی میل کنید.
۱۲. فواید مصرف سوپ مرغ
سوپ مرغ بهعنوان یک غذای مهم برای دورهی سرماخوردگی و گلو درد است. این غذای ساده به دلیل اینکه آب فراوانی دارد میتواند در هنگام بیماری بلع را برای بیمار راحت کند و مقدار زیادی آب به بدن بیمار برساند.
مصرف سیر در خوراک سوپ میتواند فواید آن را دو چندان کند. زیرا با افزودن سیر به سوپ، ویتامین و آنتیاکسیدان بیشتری به بدن میرسد.
۱۳. چای نعناع
چای نعناع نوشیدنی خوش طعم و عطری است که شامل ترکیبات ضدالتهابی فراوانی است. وجود نعناع در چای میتواند باعث ایجاد بیحسی در گلو شده و گلو درد را به مقدار زیادی تسکین دهد.
چای نعناع فاقد کافئین است و به دلیل طعم طبیعی و شیرین آن معمولا به شیرینکنندهی اضافی نیاز ندارد.
برای تهیهی چای نعناع میتوانید از روش جوشاندن برگهای تازهی نعناع به مدت ۳ الی ۵ دقیقه در آب و سپس صاف کردن آن استفاده کنید.
۱۴. چای بابونه
بابونه که پیشینیان ما از آن برای مصارف دارویی استفاده میکردند. برخی تحقیقات نشان میدهد که چای بابونه بهعنوان آرامبخش در دوران بیماری نیز استفاده میشود تا باعث خواب آرام بیمار شده و به روند بهبودی سرعت بخشد. تحقیقات دیگری حاکی از این است که بابونه برای مبارزهی با عفونت و کاهش درد بسیار مفید است.
چای بابونه عطر و طعم مطبوع و ملایمی دارد و مانند سایر چایهای گیاهی، این چای هم فاقد کافئین است.
۱۵. مصرف آبنباتهای مخصوص گلو درد
درست است که مصرف انواع چای، دمنوش و سایر نوشیدنیهای گیاهی تسکیندهنده هستند و باعث آبرسانی بیشتر به بدن میشوند، اما گاهی در برخی موقعیتها مصرف آب نباتهای گلو درد میتواند روشی در دسترس و ساده برای تسکین سریع گلو درد به حساب آید. پس، از مصرف آنها غافل نشوید.
کلام پایانی
گلو درد ممکن است یک بیماری به ظاهر ساده باشد اما اگر به سرعت درمان نشود و مورد بیتوجهی قرار گیرد، ممکن است موجب آسیب جدی به تارهای صوتی شود. در زمان بروز گلو درد شاید اولین راه درمان، مراجعه به پزشک باشد ولی در برخی موارد ممکن است عامل ایجادکنندهی گلو درد آنچنان جدی نباشد و با استفاده از روشهای ذکر شده به سادگی درمان شوند.
منبع: medicalnewstoday