درمان بی‌‌اشتهایی در کودکان و بزرگسالان

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۷ دقیقه
درمان بی اشتهایی

بی‌اشتهایی، چالشی پیچیده است که می‌تواند ریشه در عوامل روانی، جسمی یا ترکیبی از هر دو داشته باشد. این اختلال نه‌تنها بر وزن و سلامت جسمانی فرد تأثیر می‌گذارد، بلکه می‌تواند زندگی اجتماعی او را نیز مختل کند. در این مقاله از دیجی‌کالا مگ، به بررسی راه‌های درمان بی‌‌اشتهایی، از جمله بی‌اشتهایی ناشی از افسردگی و بی‌اشتهایی در کودکان، می‌پردازیم. پس اگر خودتان یا یکی از اعضای خانواده‌تان با این مشکل دست‌و‌پنجه نرم می‌کنید، تا پایان این محتوا همراه ما بمانید.

 درمان بی‌اشتهایی ناشی از افسردگی

درمان بی‌اشتهایی عصبی معمولاً شامل ترکیبی از موارد زیر است:

  • مشاوره تغذیه: متخصص تغذیه می‌تواند به شما کمک کند تا برنامه غذایی متعادل و متناسب با نیازهای بدن‌ خود تنظیم کنید. این متخصص همچنین به شما کمک می‌کند تا باورهای نادرست در مورد غذا و وزن خود را تغییر دهید.
  • روان‌درمانی: روان‌درمانی، به ویژه درمان شناختی-رفتاری (CBT)، یکی از موثرترین روش‌های درمان بی‌اشتهایی ناشی از افسردگی است. در این نوع درمان، شما یاد می‌گیرید تا افکار و احساسات منفی خود را شناسایی کرده و با آن‌ها مقابله کنید. همچنین، مهارت‌هایی برای مدیریت استرس و بهبود عزت‌نفس به شما آموزش داده می‌شود.
  • دارودرمانی: در برخی موارد، پزشک ممکن است داروهایی مانند ضدافسردگی‌ها یا ضدروان‌پریشی‌ها را برای درمان علائم همراه با بی‌اشتهایی، مانند افسردگی یا اضطراب، تجویز کند.
  • بستری شدن در بیمارستان: در موارد شدید بی‌اشتهایی که خطر جانی برای فرد ایجاد می‌کند، ممکن است بستری شدن در بیمارستان برای تثبیت وضعیت پزشکی و دریافت مراقبت‌های ویژه ضروری باشد.

بی اشتهایی عصبی ناشی از افسردگی

۱۱ راهکار ساده و مؤثر برای درمان سوء هاضمه در خانه

درمان بی‌اشتهایی کودکان

بی‌اشتهایی کودکان نیز یکی از مشکلات شایع میان بسیاری از پدر و مادرهاست. در ادامه‌ی این مقاله می‌خواهیم روش‌های ساده‌‌ای را به شما آموزش دهیم تا بتوانید به درمان بی‌اشتهایی کودکان خود کمک کنید.

۱. زمان غذا خوردن را بدون حواس‌پرتی بگذرانید

استفاده کردن از تبلت‌ها، گوشی‌های هوشمند و تماشای تلویزیون در هنگام غذا خوردن شاید در ظاهر کودک شما را ساکت و مشغول نگه ‌دارد، اما در عین حال باعث می‌شود که کودک تمام اشتیاق و میل خود را به غذا خوردن از دست بدهد. بنابراین، بهتر است استفاده از دستگاه‌های الکترونیکی و سایر حواس‌پرتی‌ها را هنگام غذا خوردن محدود کنید. ابتدا هم خودتان با کنار گذاشتن گوشی خود این کار را شروع کنید!

۲. به‌اندازه‌ی مناسب غذا سرو کنید

شاید اصلا مشکل از بی‌اشتهایی کودک شما نیست، بلکه حجم غذایی که در بشقاب او می‌کشید بیش از حد گنجایشش است. به یاد داشته باشید که کودکان به اندازه بزرگسالان به غذا نیاز ندارند. بنابراین اگر غذای زیادی در بشقاب آن‌ها بریزید، ممکن است تمام آن را نخورند. این به این دلیل نیست که آن‌ها بی‌اشتها هستند، بلکه به این دلیل است که سیر هستند. سعی کنید مقدار کمتری غذا در مقابل کودک خود قرار دهید. همچنین مطمئن شوید که فرزندتان گرسنه باشد.

۳. زمان غذا خوردن را خیلی نزدیک به زمان خواب تنظیم نکنید

وادار کردن یک کودک خواب‌آلود و بی‌قرار به نشستن و غذا خوردن نه‌تنها او را تشویق به غدا خوردن نمی‌کند بلکه از غذا خوردن هم زده می‌کند. بنابراین وعده‌های غذایی را خیلی نزدیک به زمان خواب، برنامه‌ریزی نکنید.

۴. استرس زمان غذا خوردن را از بین ببرید

اجبار، فشار یا فریاد زدن سر یک کودک برای خوردن غذا، به حل مشکل کمک نمی‌کند. به محض این‌که آن‌ها ناراحت شوند یا شروع به گریه کنند، میل اندکشان به غذا خوردن هم از بین می‌رود.

بی اشتهایی کودکان

۵. کودک خود را در تهیه غذا دخیل کنید

اجازه دهید کودکان در برنامه‌ریزی، خرید و تهیه غذا به شما کمک کنند. اگر آن‌ها به تهیه غذا کمک کنند، ممکن است برای غذا خوردن اشتیاق و هیجان بیشتری پیدا کنند.

۶. تنقلات را در طول روز کاهش دهید

معمولا کودکان زمانی‌که در طول روز میان‌وعده یا نوشیدنی زیادی می‌خورند، از خوردن وعده‌های اصلی امتناع می‌کنند. زیرا معده‌ی آن‌ها کوچک‌تر است و به‌سرعت پر می‌شود. اگر کودک در زمان غذا خوردن به اندازه کافی احساس گرسنگی نکند، احتمال کمتری دارد که غذایش را بخورد. بنابراین بهتر است از میزان میان‌وعده‌ها و تنقلاتی که در طول روز به کودک خود می‌دهید بکاهید تا در وعده‌های اصلی اشتهایش را از دست ندهد.

۷. مواد غذایی زیر را امتحان کنید

با اضافه کردن مواد خوراکی زیر به برنامه غذایی کودک‌تان، می‌توانید به او کمک کنید تا با اشتهای بیشتری غذا بخورد. البته قبل از هر تغییری در رژیم غذایی کودک، حتما با پزشک مشورت کنید.

  • شیر و فرآورده‌های لبنی: شیر و ماست (به خصوص ماست‌های بدون لاکتوز) سرشار از کلسیم و پروتئین هستند که برای رشد کودک بسیار مهم‌اند. می‌توانید از ماست در تهیه انواع سس‌ها و دسرها استفاده کنید.
  • مغزها و آجیل‌ها: بادام، گردو و بادام زمینی (برای کودکانی که آلرژی ندارند) حاوی چربی‌های سالم، پروتئین و فیبر هستند که به افزایش انرژی و اشتها کمک می‌کنند.
  • مرکبات: پرتقال، لیمو و دیگر مرکبات سرشار از ویتامین C هستند و به تقویت سیستم ایمنی و افزایش اشتها کمک می‌کنند.
  • گوشت سفید: مرغ و ماهی سرشار از پروتئین هستند و برای رشد عضلات کودک ضروری‌اند.
  • تخم‌مرغ: تخم‌مرغ منبع کاملی از پروتئین، ویتامین‌ها و مواد معدنی است و می‌تواند به عنوان یک وعده غذایی کامل یا به همراه سایر غذاها مصرف شود.
  • ادویه‌های خوش طعم: از ادویه‌هایی مانند پونه کوهی، دارچین، گشنیز و رازیانه برای طعم‌دار کردن غذاها استفاده کنید. این ادویه‌ها علاوه بر خوش‌طعم بودن، خواص درمانی نیز دارند.

شیر پر چرب میهن - 1 لیتر

تخم مرغ گرید A مرغداران مرکز بسته 20 عددی

قرص برای درمان بی‌اشتهایی

یکی از بخش‌های مهم درمان بی‌اشتهایی عصبی، استفاده از داروهاست. از بین ده‌ها نمونه قرص افزایش اشتها برای بزرگسالان، قرص اشتهاآور شیکوریدین یکی از پرفروش‌ترین‌هاست. برای تهیه این قرص تنها از عصاره‌های گیاهی شامل شنبلیله، رازیانه و کاسنی استفاده شده است.

قرص شیکوریدین دینه بسته ۵۰ عددی

البته در موارد شدیدتر پزشک ممکن است داروهایی مانند ضدافسردگی‌ها، ضدروان‌پریشی‌ها و محرک‌های اشتها را برای شما تجویز کند. این داروها می‌توانند به بهبود علائمی مانند افسردگی، اضطراب و وسواس که اغلب با بی‌اشتهایی همراه هستند، کمک کنند. برخی داروها به‌طور خاص برای تحریک اشتها تجویز می‌شوند.

مهم است بدانید که:

  • دارودرمانی به‌تنهایی کافی نیست: داروها باید در کنار روان‌درمانی و سایر روش‌های درمانی استفاده شوند.
  • هر دارویی برای همه مناسب نیست: نوع دارو و دوز آن توسط پزشک با توجه به شرایط فردی شما تعیین می‌شود.
  • عوارض جانبی: مانند هر دارویی، داروهای درمان بی‌اشتهایی نیز ممکن است عوارض جانبی داشته باشند. حتما درباره عوارض جانبی دارو با پزشک خود صحبت کنید.
  • تحت نظر پزشک باشید: به هیچ‌عنوان بدون مشورت با پزشک، مصرف دارو را قطع نکنید یا دوز آن را تغییر ندهید.

فرص برای درمان بی اشتهایی

درمان بی‌اشتهایی عصبی با طب سنتی

در کنار درمان‌ پزشکی بی‌اشتهایی، می‌توانید از درمان‌های خانگی طب سنتی (البته تنها با اجازه پزشک خود) استفاد کنید. از جمله مواردی که طب سنتی برای درمان بی‌اشتهایی پیشنهاد می‌دهد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خاکشیر به همراه آب گرم
  • پیاز از جمله صیفی‌جاتی است که برای افزایش اشتها بسیار مفید است.
  • سیر (سه یا چهار حبه سیر خرد شده را در یک فنجان آب بریزید و برای چند دقیقه آن را بجوشانید و در نهایت آن را صاف کنید. در آخر دو قاشق غذاخوری آبلیمو و کمی نمک را به آن اضافه کنید و محلول بدست آمده را روزی دو نوبت به مدت چند هفته مصرف کنید).
  • زنجبیل
  • چای نعناع
  • دمنوش بادرنجبویه

خاکشیر پاک شده ممتاز حس خوب - 500 گرم

زنجبیل خشک - 100 گرم

دمنوش گیاهی بادرنجبویه هوتی بسته 20 عددی

دمنوش چای سبز هوتی با طعم نعناع بسته 20 عددی

در مجموع؛ ترکیبی از روان‌درمانی، تغذیه‌درمانی و در برخی موارد، دارودرمانی می‌تواند به درمان بی‌اشتهایی عصبی کند. علاوه‌بر این، حمایت خانواده و دوستان نیز نقش بسیار مهمی در بهبود روند درمان ایفا می‌کند. به یاد داشته باشید که درمان بی‌اشتهایی یک سفر طولانی است و صبر و پشتکار، کلید موفقیت در این مسیر است.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با یک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.
سوالات متداول
علت بی‌اشتهایی چیست؟
علل بی‌اشتهایی بسیار متنوع هستند و می‌توانند ریشه در عوامل جسمی، روانی و دارویی داشته باشند. برخی از دلایل رایج بی‌اشتهایی شامل مشکلات جسمی مانند بیماری‌ها، عفونت‌ها و کمبودهای تغذیه‌ای، عوامل روانی مانند استرس، افسردگی و اختلالات خوردن، و نیز عوارض جانبی برخی داروها می‌شود.
برای درمان بی‌اشتهایی چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر کاهش اشتها بیش از یک هفته ادامه داشت و همراه با کاهش وزن ناگهانی، احساس خستگی مفرط، ضعف عضلانی، حالت تهوع یا تپش قلب بود، حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
عوارض بی‌اشتهایی چیست؟
بی‌اشتهایی طولانی مدت می‌تواند عواقب جدی برای سلامتی داشته باشد. وقتی مدت زیادی غذا نمی‌خوریم، بدن ما از مواد مغذی مورد نیاز محروم می‌شود. این کمبود مواد مغذی می‌تواند به سوء تغذیه و کاهش وزن شدید منجر شود.


دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X