۶ ترند سفر و گردشگری در سال ۲۰۲۱ با تمرکز بر سلامتی و طبیعت

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۶ دقیقه
پاسپورت و هواپیما در کنار ویروس کرونا

سال ۲۰۲۰ سالی بود که به ما نشان داد زندگی می‌تواند چقدر شکننده و متغیر باشد؛ آزادی ما برای گشت و گذار حتی در شهر خودمان، می‌تواند در چشم به هم زدنی از بین برود و همه چیز صورت دیگری به خود بگیرد. محدودیت‌های ناشی از شیوع بیماری کرونا در سال ۲۰۲۰، باعث بروز تغییرات عمده‌ای در صنعت سفر و گردشگری شده و آمار سفرها را به‌شدت کاهش داده است. اما بر خلاف تصور، این کاهش آمار مسافرت‌ها نه تنها باعث کاهش شور و اشتیاق افراد برای سفر نشده است، بلکه باعث افزایش آن هم شده است. علاوه بر این کرونا باعث بروز تغییراتی در عادات و رسوم متعارف سفر و گردشگری هم شد و ترندهای جدیدی در را این حوزه خلق کرد.

این گزارش که توسط آژانس خبری یورونیوز و با همکاری مؤسسه آینده‌پژوهی گلوب‌ترندر تهیه شده است، نگاهی عمیق به موضوع سفر و گردشگری در سال ۲۰۲۱ انداخته است و ۶ ترند پیش روی این حوزه را پیش‌بینی و تحلیل کرده ‌است؛ بوم‌گردی، گردشگری طبیعت‌محور، گردشگری شبه عشایری، گردشگری سلامت، گردشگری اصیل و گردشگری آگاهانه.

خبرگزاری یورونیوز که در ۲۵ سال گذشته به کار تحقیق، تهیه و انتشار خبر در حوزه سفر و گردشگری اشتغال داشته است و با بزرگترین بازیگران این حوزه اعم از خطوط هوایی، هتل‌ها و بنگاه‌های گردشگری همکاری داشته است اقدام به تهیه‌ی این گزارش درباره‌ی ترندهای پیش روی صنعت گردشگری کرده و بینش‌هایی را درباره‌ی آینده گردشگری و سفر در سال ۲۰۲۱ ارائه کرده است.

۱. بوم‌گردی

گردشگر در حال گردشگری و سفر

بوم‌گردی، واژه‌ی پیچیده و غریبی نیست. رفتن و بودن در طبیعت و عشق ورزیدن به آن است؛ سفری است مسؤولانه که موجب رشد و پایداری زیست‌بوم، فرهنگ و کیفیت زندگی ساکنین منطقه‌ی‌ گردشگری خاصی می‌شود.

بر اساس بیانیه‌ی انجمن بین‌المللی اکوتوریسم، بوم‌گردی به سفری مسؤولانه اتلاق می‌گردد که ضمن حفظ محیط زیست و احترام به رفاه مردم محلی، در آن آموزش و یادگیری صورت بگیرد. این پدیده اشکال متنوعی دارد و گونه‌ای از سفر است که طی دهه‌ی گذشته محبوبیت زیادی را کسب کرده است.

در پی شیوع کرونا مردم با دقت بیشتری درباره‌ی نحوه سفر خود فکر می‌کنند و به دنبال اماکن و فضاهایی می‌گردند که در آن‌ها امکان ابتلا به کرونا به حداقل میزان ممکن رسیده باشد و همچنین کمترین آثار مخرب برای کره‌ی زمین و طبیعت در پی داشته باشد. به‌عنوان مثال در این نوع گردشگری افراد به دنبال تورهای مسافرتی‌ یا مقاصد و اقامتگاه‌هایی هستند که گواهینامه‌ی «اکو توریسم» و «مصرف نکردن سوخت‌های فسیلی» داشته باشند.

۲. گردشگری طبیعت‌محور

فردی در حال طبیعت گردی

پس از ماه‌ها خانه نشینی، همه‌ی افراد شور و اشتیاق شدیدی زیادی برای تجربه‌ی فضاهای باز و طبیعی را دارند. به‌عنوان مثال پیش‌بینی می‌شود که در سال ۲۰۲۱ افراد در ایالات متحده پس از اتمام قرنطینه‌ و خانه‌نشینی‌ها به واسطه‌ی کرونا، به پارک‌های ملی و فضاهای طبیعی هجوم بیاورند.

افراد به گذراندن وقت در طبیعت به‌عنوان پادزهری برای مشکلات روحی ناشی از زندگی شهری نگاه می‌کنند. سر و صدای زیاد موجود در فضای شهری به همراه دسترسی به اینترنت و شبکه‌های اجتماعی و اخبار، همه و همه انسان‌ها را بر این می‌دارد که به دنبال فضایی باشند تا در آن سکوت و آرامش را تجربه کنند.

مؤسسه‌ی غیرانتفاعی بین‌المللی پارک‌های ساکت که مأموریتش محافظت از مکان‌های طبیعی ساکت است، در سال ۲۰۲۰ پارک ملی یانگ‌مینگ‌شان در کشور تایوان را به‌عنوان اولین پارک شهری ساکت اعلام کرد. کارشناسان این مؤسسه در تمام کشورهای جهان وضعیت پارک‌های طبیعی را از لحاظ میزان سر و صدا بررسی می‌کنند و به هر پارک یک رتبه می‌دهند. با مراجعه به ‌وب‌سایت این مؤسسه می‌توانید از اماکن طبیعی آرام و ساکت در نزدیکی محل زندگی خود مطلع شوید.

۳. گردشگری شبه عشایری

چادرهای عشایری مدرن

سفرهای گذشته که به صورت نقطه به نقطه بود (یعنی مسافران از مبدأ به مقصد پرواز می‌کردند و سپس دوباره به مبدأ برمی‌گشتند)، با انواع جدیدی از سفر به چالش کشیده شده است. سفرهایی که در آن با سرعتی بسیار آهسته‌تر به چندین نقطه‌ی محلی سفر می‌کنید و به جای تمرکز بر مقصد، از خود سفر لذت می‌برید.

با توجه به ترندهای کاری جدید که معطوف به دور کاری است، می‌توانید بدون نگرانی بابت مرخصی سالانه و مسائلی از این دست به گردشگری عشایری بپردازید و به چندین نقطه مختلف و برای مدت طولانی سفر کنید.

در آینده‌ای نه چندان دور، مفهوم «زندگی در حال سفر» بسیار متدوال‌تر خواهد بود؛ به‌خصوص در میان افراد منحصربه‌فرد نسل زد (Gen Z). این نسل از افراد، به لحاظ شغلی به صورت فریلنس و دورکاری مشغول به کار می‌شوند و به لحاظ اقامتی، زندگی در حال سفر یا گردشگری شبه عشایری را انتخاب می‌کنند. نگرانی‌های بهداشتی هم باعث می‌شود افراد به جای استفاده از حمل و نقل عمومی به خرید ماشین و وسیله‌ی نقلی شخصی رو بیاورند.

۴. گردشگری سلامتی

انجام حرکات یوگا

قرن‌هاست که به سفر به‌عنوان راهکاری برای بهبود وضعیت فردی نگریسته می‌شود؛ از سفر برای دستیابی به آب‌ چشمه‌های شفابخش اروپا گرفته تا ثبت نام برای شرکت در دوره‌های یوگا در هندوستان.

در زمان شیوع کرونا، تلاش برای بهبود وضعیت سلامتی و ایمنی بدن می‌تواند انگیزه‌ای قوی و قدرتمند برای گردشگران سلامت در سطح جهان محسوب شود، افرادی که به دنبال مکان‌هایی هستند که هم‌زمان هم سلامت خود را تقویت کنند و هم از سفر خود لذت ببرند.

در سال ۲۰۲۱ و بعد از آن، می‌توان انتظار داشت که سفرهای ساحلی زیر آفتاب و برنزه کردن پوست، جای خود را به سفر به چشمه‌های آب گرم معدنی بدهند. حتی اگر مسافرین به طور خاص برای تجربه‌ی سم‌زدایی یا چشمه‌های معدنی سفر نکنند انتظار دارند که بعد از سفر خود هنگام بازگشت به خانه، احساس بهتری نسبت به خود داشته باشند. برخی دیگر هم انتظارشان از این نوع سفر تغییرات اساسی و بزرگ در سلامتی است.

۵. گردشگری اصیل

سفر و گردشگری اصیل

در گردشگری اصیل هدف از سفر کسب تجربه‌ای اصیل و بکر در تمام ابعاد سفر است. در عصر اینستاگرام، اصالت محتوا از اهمیت زیادی برخوردار است، به خصوص در زمانی که امکان برای تقلب و تولید محتوای تکراری فراهم است.

وقتی هم که نوبت به سفر می‌رسد، افراد تمایلی به سفر به تفریح‌گاه‌های ساختگی و مصنوعی و تکراری ندارند. آن‌ها می‌خواهند که خود را به مقصدی بکر برسانند و پدیده‌ای واقعی را تجربه کنند. تعامل با جوامع محلی به روشی ایمن و محترمانه برای گردشگرانی که مشتاق یادگیری و شکل‌گیری روابط انسانی هستند، از اهمیت زیادی برخوردار است.

وقتی که نوبت به گردشگری اصیل می‌رسد، مسافران می‌خواهند که ردپای مثبتی از خود بر جای بگذارند، خواه این ردپا پرداخت هزینه‌های سفر به صورت مستقیم باشد، خواه انجام اموری به صورت داوطلبانه.

۶. گردشگری آگاهانه

تابلو با شعار زیست محیطی

برای اینکه یک سفر، سفری آگاهانه تلقی شد باید در آن سه مقوله را مد نظر داشت؛ رفتارهای اقتصادی، رفتارهای زیست محیطی و رفتارهای اجتماعی مناسب.

برای واجد شرایط بودن به‌عنوان «یک گردشگر آگاه»، فرد نیاز به چند اولویت بندی دارد؛ حفاظت از محیط زیست، صرف هزینه با هدف حمایت از مشاغل محلی و تعامل با ساکنان محلی، پیروی از هنجارهای محلی و تلاش برای فراتر رفتن از مکان‌های معمول گردشگری برای کشف مکان‌های کمتر دیده شده.

گردشگری آگاهانه در واقع ایجاد ارتباطی عمیق‌تر با مکان‌هایی است که مردم از آن‌ها بازدید می‌کنند و همچنین داشتن دیدگاهی ساده و کاشفانه به سفر، به جای سفرهای پر رنگ و لعاب و تجملی. همان‌طور که سفر از یک اقدام مصرف‌گرایانه خارج و مقصد سفر بیشتر معطوف به مکان‌های کمتر پر زرق و برق می‌شود، بیشتر به گردشگری آگاهانه نزدیک می‌شویم.

منبع: albawaba



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X