با ۸ ابزار جالب برای دیدن نسخهی قدیمی وبسایتها آشنا شوید
در این مقاله قصد معرفی ۸ ابزار آنلاین جالب را داریم که میتواند نسخهی قدیمی هر وبسایتی را به شما نشان دهد و شما با مقایسه دو ورژن جدید و قدیم از این وبسایتها به پیشرفتهای احتمالیشان پی خواهید برد. پس اگر از کاربران کنجکاو دنیای تکنولوژی هستید، خواندن تا انتهای این مطلب را از دست ندهید.
در دنیای ادغام شده با فناوری امروز، ما برای انجام دادن کارهای مختلف از طیف وسیعی از وبسایتها بهره میبریم که یا بهتازگی آنها را پیدا کردهایم و یا سالهاست کاربرشان محسوب میشویم. بسیاری از این وبسایتها در طولانی مدت شکل و ظاهری متفاوت به خود گرفته و به گونهای میتوان گفت که نسبت به قبل کاملاً دگرگون شدهاند. اما باید بدانیم که همهی آنها روزی مراحل اولیهی پیشرفت و تکامل خود را طی میکردند و ظاهر و مطالبی کاملا متفاوت داشتند. این ۸ ابزاری که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم، به شما نسخهی قدیمی هر سایتی را نشان میدهند و شما ممکن است با اطلاعاتی روبرو شوید که دیگر در این وبسایتها دیده نمیشود. پس با دیجیکالا مگ همراه باشید.
۱. وبسایت Wayback Machine
وبسایت Wayback Machine، یک منبع قدرتمند اینترنتی برای پیدا کردن نسخهی قدیمی وبسایتهاست. این وبسایت آرشیوی از اطلاعات دیگر سایتها، نرمافزارها، فیلمها و کتابها را در خود جای داده است. Wayback Machine کار خود را از سال ۱۹۹۶ آغاز کرده و اطلاعات ظاهری هزاران وبسایت را به صورت خودکار در خود ذخیره میکند. این وبسایت در حال حاضر میزبان اطلاعات ۶۷۲ میلیارد سایت در اینترنت است و باور اینکه هیچ چیزی از اینترنت پاک نمیشود را برای ما به یقین تبدیل میکند.
باید اشاره کرد هرچند که این شرکت کار خود را از سال ۱۹۹۶ میلادی شروع کرده بود اما دسترسی به محتوای بایگانی شده تا سال ۲۰۰۱ برای همهی کاربران آزاد نبود. از آن پس شرکت Internet Archive با راهاندازی سرویس Wayback Machine خود دسترسی رایگان به محتوای بایگانی شده را برای عموم فراهم آورد. در این سایت که به بایگانی اینترنت نیز معروف است به طور دائم اطلاعات وبسایتهای مختلف ثبت میشود، ولی یافتن اطلاعات سایتهایی که شناخته شدهتر هستند راحتتر از وبسایتهایی است که پیش از حذف شدن محبوبیت چندانی نداشتند.
در این وبسایت عکس و اطلاعات میلیاردها وبسایت وجود دارد و کاربران از طریق جزئیات هر عکس میتوانند از تاریخ دقیق ثبت آن مطلع شوند. برای پیدا کردن نسخهی قدیمی هر وبسایت، کافی است تا لینک آن را در قسمت سرچ این سایت جستوجو کنید. سپس وبسایت تغییرات سالانهی وبسایت مورد نظر شما را با ارائهی عکس مرتبط با آن زمان به شما نشان میدهد. همچنین در زیر جدول زمانی ارائه شده، یک تقویم نیز قرار دارد که شما میتوانید تصویری از سایت را در زمان مد نظر خود مشاهده کنید.
اگر لینک سایت مد نظر خود را فراموش کردهاید، میتوانید از قسمت جستوجوی پیشرفته این وبسایت بهره ببرید تا آن را با استفاده از کلمات کلیدی پیدا کنید. برای آن دسته از کاربرانی که دوست دارند به طور مداوم از تغییرات ظاهری وبسایتها با خبر شوند، اپلیکیشن و افزونهی Wayback Machine نیز در دسترس قرار دارد.
اگر تمایل دارید سایت یا صفحه خاصی از یک وبسایت در جایی امن نگهداری شود تا شاید در آینده بتوانید از آن بهره ببرید، کافی است تا در صفحهی اصلی این وبسایت بخش Save Page Now را پیدا کرده و در آن آدرس سایت مورد نظر خود را وارد نمایید و سپس گزینهی سیو را فشار دهید. شما با این کار به راحتی یک کپی از وبسایت مد نظر خود را ذخیره کردهاید.
۲. وبسایت archive.today
پشت طراحی ساده و زیبای وبسایت archive.today، دنیایی از سایتهای بایگانی شده قرار دارد. باید خاطر نشان کرد که archive.today در سال ۱۹۹۶ در سان فرانسیسکوی آمریکا با کمک اطلاعاتی سایت الکسا و دیگر منابع راهاندازی شد و در اواخر سال ۱۹۹۹ این سازمان شروع به رشد کرد. در حال حاضر هزاران اطلاعات اینترنتی نظیر متن، صدا، تصاویر متحرک و نرمافزار و همچنین سایتهای مختلف در آرشیو آن بایگانی شده و علاوه بر اینها، خدمات گستردهای نظیر سرویسهای سازگار با نابینایان و سایر افراد معلول برای خواندن و دسترسی به این اطلاعات نیز در دسترس قرار دارد.
برای مشاهدهی نسخهی قدیمی وبسایت موردنظرتان، کافی است لینک آن را در قسمت سرچ بار وارد کنید تا archive.today تمامی عکسها و اطلاعات این سایت را طی یک جدول زمانی در اختیار شما قرار دهد. این ابزار همچنین به برخی از اپراتورهای جستوجو برای بدست آوردن نتایج دقیقتر نیز ارجا میدهد. یکی از بهترین قابلیتهای این سایت این است که شما میتوانید نسخهی قدیمی وب سایت مد نظر خود را پس از یافتن به صورت فایل Zip دانلود کرده و آن را با بقیه به اشتراک بگذارید.
همانند سایت Wayback Machine، قابلیت سیو و ذخیرهی سایتها نیز برای استفادههای بعدی در دسترس شما قرار دارد. اگرچه این سایت به اندازهی Internet Archive بزرگ نیست، اما مراجعه به این وبسایت میتواند اطلاعات بسیار خوبی را از گذشتهی وبسایتها به شما نشان دهد. بد نیست اشاره کنیم که این سایت افزونهی کروم نیز دارد که کاربران علاقمند باید به صورت دستی نسبت به نصب آن اقدام کنند.
۳. وبسایت OldWeb.today
oldweb.today تنها مجموعهای از صفحات وب بایگانی شده نیست. این وبسایت اطلاعات مربوط به نسخههای قدیمی سایتهای مختلف را از Internet Archive بدست میآورد، اما آن را در قاب مرورگری منطبق با آن زمان در اختیار شما قرار میدهد. با استفاده از سایت oldweb.today میتوانید دقایقی خاطرات گذشته خود را مرور کنید.
با استفاده از این وبسایت اطلاعات در قالب مرورگرهای قدیمی نظیر فایرفاکس، اینترنت اکسپلورر و … به شما نشان داده میشود. نتایج جستوجوی شما در این وبسایت ممکن است کمی زمانبر باشد، اما oldweb.today در واقع این کارا عمدًا روی سایت خود اعمال کرده تا شما را به دوران گذشته و سرعت کم اینترنت بازگرداند. این سایت یادآور مرورگرها و سایتهای دههی ۹۰ میلادی است که میتوانید با نشان دادن آن به فرزندانتان اطلاعات جالبی به آنها بدهید.
۴. وبسایت Library of Congress
وبسایت Library of Congress، سایت رسمی کتابخانهی کنگرهی آمریکا است که طیف گستردهای از کتابها، روزنامهها، تصاویر، صفحات وب و سایر مواد را در خود جای داده است. نسخهی وب این کتابخانه با هدف بایگانی اطلاعات وب ایجاد شده و کاربران از آن به عنوان یک منبع معتبر برای مشاهده آرشیوهای اینترنتی بهره میبرند.
با سرچ لینک وبسایت مورد نظر خود در این سایت، یک جدول زمانی به شما نشان داده میشود که میتوانید بر اساس زمان مد نظر از آن استفاده کنید. نتایج این سایت بسیار شبیه به وبسایت Wayback Machine است. در این وبسایت امکان مقایسه نسخهی جدید و قدیمی هر سایتی برای شما فراهم شده که با استفاده از گزینههای Previous و Next در دسترس است.
۵. صفحات کش ( Cached) موتورهای جستوجو
اگر میخواهید نسخهی قدیمیتر هر وبسایت را مشاهده کنید ، میتوانید از صفحهی کش ( Cached) موتورهای جستوجو در این مقوله بهره ببرید. برای انجام این کار صفحهای که قصد دارید آن را ببینید جستجو کرده، روی فلش کشویی کنار URL کلیک کنید و گزینهی Cached را انتخاب کنید. بدین ترتیب موتورهای جستوجو به شما نسخهی کش ذخیره شدهی هر وبسایت را به جای نسخهی فعلی نشان میدهند.
اگر شما از مرورگر کروم استفاده میکنید و لینک دقیق سایت مد نظر خود را میدانید، میتوانید با اضافه کردن عبارت Cache به قبل لینک وبسایت (برای مثال cache:makeuseof.com) به نسخهی قدیمی آن دسترسی پیدا کنید. همچنین میتوانید از ابزارهای پیشنمایش Google Cache برای این منظور بهره ببرید.
۶. افزونهی Web Cache Viewer
با استفاده از این افزونه، مشاهده نسخههای قدیمی وبسایتهای مختلف بسیار آسان است. کافی است به وبسایت مد نظر خود مراجعه کرده، روی صفحه راست کلیک کرده و Web Cache Viewer را انتخاب کنید. این افزونه پنجرهی جدیدی را باز میکند که آخرین صفحات کش این سایت را در اختیار شما قرار میدهد. اگر چه این وبسایت همهی اطلاعات خود را از Internet Archive و Google Cache میگیرد، اما به شما امکان مشاهده راحتتر آرشیو وبها را میدهد.
۷. وبسایت UK Web Archive
UK Web Archive (UKWA) مجموعه دیگری از وبسایتهای قدیمی است که هدف آن ذخیرهسازی تمام وبسایتهای انگلستان بهصورت حداقل یک بار در سال است. برخلاف وبسایتهای دیگر این سایت به شما امکان میدهد که علاوه بر جستوجوی لینکها، بر اساس عبارت و کلمههای کلیدی نیز به جستوجوی وبسایتها مد نظر خود بپردازید. شما با استفاده از این وبسایت قادر خواهید بود تا نسخههای قدیمی زیادی از سایتهای مختلف را به صورت آنلاین پیدا کنید.
سایت UKWA دارای صفحهای از موضوعات و مضامین مختلف است که مجموعههای آرشیو شده مختلف را بر اساس علایق دستهبندی میکند. همچنین کاربران میتوانند از طریق این وبسایت نسبت به ذخیرهی نسخههای مختلف سایتهای بریتانیایی اقدام کنند. به طور کلی میتوان گفت که UKWA یک منبع قابل اعتماد و معتبر خصوصاً برای بازدید از نسخههای قدیمی سایتهای دولتی بریتانیا به شمار میآید.
۸. وبسایت Memento Time Travel
سایت Memento Time Travel به عنوان یک گردآورنده آرشیو وب به شما این امکان را میدهد تا در زمان سفر کنید و نسخههای قدیمی وب سایتهای مد نظر را مشاهده کنید. Memento از شما می خواهد که لینک وبسایت مد نظر خود را به همراه تاریخ دلخواه وارد کنید. سپس سایت درخواستی شما را در دهها ابزار آرشیو آنلاین از جمله سایتهایی که در این مقاله به آن اشاره شد، جستوجو کرده و عکس مربوط به آن را در اختیار شما قرار میدهد.
علاوه بر ارائه عکس، شما با استفاده از ابزار میتوانید سایت مد نظر خود را به صورت HTML سیو کنید. باید خاطر نشان کنیم Memento Time Travel یک افزونه کروم نیز دارد که به شما امکان میدهد با کلیک راست روی هر سایتی، آرشیوهای آن را مشاهده کنید.
در این مقاله به معرفی ۸ ابزار آنلاین برای دیدن نسخهی قدیمی وبسایتها پرداختیم و سعی کردیم که نکات مثبت و منفی هر ابزار را در توضیحات مربوط به آن بگنجانیم تا شما بتوانید با جمعبندی این اطلاعات بهترین ابزار را برای خود انتخاب کرده و از قابلیتهای جالب آنها بهره ببرید. امیدواریم از خواندن این مطلب لذت برده باشید.
منبع: Makeuseof