چگونه وقتی به سفر می‌روید از خشک شدن گیاهان آپارتمانی عزیزتان جلوگیری کنید؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۳ دقیقه
مراقبت از گیاهان آپارتمانی در سفر

در یکی دو سال اخیر به دلیل شیوع کرونا بسیاری از افراد بیشتر زمان خود را در خانه گذرانده‌اند و شاید بسیاری از آن‌ها مراقبت از گیاهان آپارتمانی را به‌عنوان یک سرگرمی جذاب انتخاب کرده‌اند. با زیاد شدن تعداد گل‌های آپارتمانی در خانه، مسافرت رفتن سخت می‌شود. هر کدام از گیاهان آپارتمانی نیازهای خاصی دارند و بعضی از آن‌ها را نمی‌توانید چند روز بدون مراقبت رها کنید.

هر چند که با توجه به وضعیف خطرناک گسترش ویروس کرونا در کشور، ما توصیه‌ی اکید می‌کنیم که تمام پروتوکل‌های بهداشتی را رعایت کنید و تا حد ممکن از خانه خارج نشوید اما اگر گل‌های آپارتمانی زیادی دارید و قصد دارید به سفر بروید، با چند نکته می‌توانید شرایط مناسبی برای گیاهان آپارتمانی فراهم کنید تا این چند روز که در خانه نیستید، دوام بیاورند. با دیجی‌کالا مگ همراه باشید.

مراقبت از گیاهان آپارتمانی برای مدت کوتاه

مراقبت از گیاهان آپارتمانی در سفر

اگر قصد دارید سفر کوتاهی داشته باشید و کمتر از یک هفته خانه را ترک کنید، چند نکته وجود دارد که با کمک آن می‌توانید از گلدان‌های خود مراقبت کنید.

  • روز قبل از ترک کردن خانه تمام گل‌های آپارتمانی را کنار هم بگذارید. برگ‌ها و گل‌های خشک و مرده را جدا کنید و آن‌ها را آب بدهید. آب اضافی گلدان‌ها را خالی کنید. برای حفظ رطوبت می‌توانید یک سینی آب کنار گلدان‌ها بگذارید.
  • گیاهان آپارتمانی را از تابش مستقیم آفتاب دور نگه دارید. با پلاستیک می‌توانید یک گلخانه‌ی کوچک اطراف گلدان‌ها درست کنید.
  • اگر در فصل زمستان سفر می‌کنید، دمای هوا را کمتر کنید. دمای اتاق را طوری تنظیم کنید که همیشه بین ۱۵ تا ۱۸ درجه سانتی‌گراد باشد. در زمستان، گیاهان آپارتمانی در هوای خنک‌تر بهتر دوام می‌آورند.

مراقبت از گیاهان آپارتمانی برای مدت طولانی‌تر

برای مسافرت‌های طولانی‌تر و بیشتر از یک هفته، بهتر است از کسی بخواهید تا به گل‌ها و گیاهان آپارتمانی و حتی گل و گیاه فضای باز خانه‌ی شما رسیدگی کند. درباره‌ی نگهداری از گیاهان آپارتمانی اطلاعات لازم را به آن‌ها بدهید. برای اینکه از ایجاد هر گونه شوک در گیاهان جلوگیری کنید، سعی کنید روند همیشگی نگهداری از گیاهان را در طول سفر هم حفظ کنید. یکی از دلایلی که باعث ایجاد شوک در گیاهان آپارتمانی می‌شود آب دادن بیش از حد یا کمتر از نیاز به گلدان‌ها است. پس لازم است کسی که از گیاهان شما مراقبت می‌کند، حتما اطلاعات کافی درباره‌ی شرایط نگهداری از آن‌ها را داشته باشد.

گیاهان آپارتمانی را از معرض تابش مستقیم آفتاب حفظ کنید. با کم کردن نور محیط، می‌توانید رشد گیاهان آپارتمانی را کند کنید و مقدار آبی که در نبود شما نیاز دارند کمتر کنید.

نکاتی درباره‌ی نگهداری از گیاهان آپارتمانی در سفر

مراقبت از گیاهان آپارتمانی در سفر

اگر برای یک سفر کوتاه یا بلند برنامه‌ریزی می‌کنید، این نکات را قبل از سفر در نظر بگیرید تا گیاهان آپارتمانی در غیاب شما زنده بمانند.

گل‌های آپارتمانی را در کنار هم قرار دهید

اگر همه‌ی گیاهان آپارتمانی را تا جایی که امکان داشته باشد کنار هم قرار دهید، خود این گیاهان یک اقلیم کوچک ایجاد می‌کنند که رطوبت را در خود حفظ می‌کند. این روش برای گیاهانی که به رطوبت نیاز دارند، بهترین روش است. اگر گیاهان آپارتمانی شما از دسته‌ی گیاهان رطوبت‌دوست هستند، از این روش می‌توانید حتی زمانی که در منزل هم هستید استفاده کنید. علاوه بر این، اگر قصد دارید گل‌های آپارتمانی خود را به کسی بسپارید، کنار هم گذاشتن آن گیاهانی که نیازهای مشابهی دارند، کمک می‌کند که دیگران بهتر بتوانند برنامه‌ی آبیاری آن‌ها را طبق نیاز گیاه اجرا کنند. به‌خصوص اگر گیاهان آپارتمانی زیادی داشته باشید که نیاز آن‌ها به آب و رطوبت با هم متفاوت است.

کنار هر مجموعه گیاه، بنویسید که چه زمانی باید آب داده شوند.

گیاهان آپارتمانی را زیر نور مستقیم آفتاب رها نکنید

این نکته ممکن است متناقض به نظر برسد چون بعضی از گیاهان آپارتمانی به نور زیاد و مستقیم نیاز دارند اما لازم است بدانید که تابش مستقیم آفتاب می‌تواند خاک گلدان را خیلی زود خشک کند. برای اینکه خاک گلدان‌ها زود خشک نشود، آن‌ها را از مقابل درز پنجره‌ها و از مقابل پنجره‌هایی که نور آفتاب می‌گیرند دور کنید. البته این نکته برای آن دسته گیاهان آپارتمانی مفید است که باید خاک آن‌ها همیشه مرطوب باشد.

حتی دور کردن گیاهان آپارتمانی به اندازه‌ی چند قدم از پنجره می‌تواند تفاوت زیادی ایجاد کند و نوری که در طول روز می‌گیرند کاهش دهد. علاوه بر این چون خانه نیستید که در صورت گرم شدن بیش از حد هوا گلدان‌ها را جابه‌جا کنید، بهتر است که قبل از سفر فکر همه‌جا را بکنید. یک روش دیگر هم این است که نور پنجره را با پرده‌ی سفید و نازک فیلتر کنید.

از حباب‌های آبیاری استفاده کنید

ممکن است قبل از سفر از یکی از دوستان خود بخواهید تا به گلدان‌های شما رسیدگی کنند. اما ممکن است دوست شما فرصت نداشته باشد که هر روز به گلدان‌ها سر بزند و گیاهانی داشته باشید که هر روز به آب نیاز دارند؛ مثلا کاتالیا و سرخس‌ها. در این صورت باید از گوی‌ها و حباب‌های مخصوص آبیاری استفاده کنید. حباب‌های مخصوص آبیاری در واقع حباب‌هایی هستند که آب داخل آن‌ها به مرور زمان وارد گلدان می‌شود. البته این حباب‌ها جای آبیاری را نمی‌گیرند اما برای گیاهانی که لازم دارند خاک آ‌ن‌ها همیشه مرطوب باشد، روش خوبی هستند. علاوه بر این، هزینه‌ی زیادی هم ندارند در نتیجه می‌توانید آن را امتحان کنید.

یادداشت راهنما تهیه کنید

اگر قصد دارید گلدان‌ها را به کسی بسپارید باید قبل از رفتن یک راهنما برای نحوه‌ی رسیدگی به گلدان‌ها و زمان آبیاری آن‌ها تهیه کنید. برای اینکه گلدان‌ها دچار شوک نشوند و همه‌چیز طبق برنامه پیش برود، یک راهنما با در نظر گرفتن نکات زیر تهیه کنید و در اختیار دوست خود قرار دهید؛

۱. چک کردن خاک: از آن‌ها بخواهید قبل از آب دادن به گلدان خاک را چک کنند و اگر خاک رطوبت دارد به آن آب ندهند.

۲. نکات غیرمعمول: اگر یکی از گیاهان آپارتمانی شما شرایط ویژه‌ای دارد مثلا باید دور از سایر گلدان‌ها نگهداری شود، این اطلاعات را در دستورالعمل خود بگنجانید.

۳. برنامه‌ی آب دادن به گلدان‌ها: هر گلدان از نظر آبیاری نیازهای متفاوتی دارد. زمان آب دادن به هر گلدان را مشخص کنید. می‌توانید گلدان‌هایی که برنامه‌ی آبیاری مشابهی دارند، کنار هم بگذارید.

قبل از سفر به آن‌ها رسیدگی کنید

مراقبت از گیاهان آپارتمانی در سفر

قبل از سفر، به گلدان‌ها رسیدگی کنید. شاخه‌ها، برگ‌ها و گل‌های خشک را جدا کنید. اگر نیاز به تعویض گلدان و تعویض خاک دارند، این کار را انجام دهید. اگر نیاز دارند به آن‌ها کود بدهید. همچنین حسابی گلدان‌ها را آبیاری کنید. اگر دچار آفت‌های رایج گیاهان آپارتمانی شده‌اند، بخش‌های آسیب‌دیده را جدا کنید و گیاه مشکل‌دار را از بقیه‌ی گلدان‌ها جدا کنید.

۶ تکنیک خانگی برای آب دادن به گیاهان آپارتمانی وقتی در خانه نیستیم

آبیاری مناسب، یکی از مهم‌ترین فاکتورهای رشد گیاهان آپارتمانی است. در طول سفر یکی از مهم‌ترین نگرانی‌های ما آب دادن به گیاهان است. با این چند روش خانگی می‌توانید شرایطی فراهم کنید که در روزهایی که خانه نیستید، به گلدان‌ها آب برسد.

روش اول – استفاده از بطری آب

روش‌های آبیاری گیاهان آپارتمانی

بطری نوشابه‌ها را دور نریزید. از این بطری‌ها می‌توانید برای آبیاری گیاهانی که هر روز به آب نیاز دارند در مواقعی که سفر رفته‌اید استفاده کنید. غیر از روزهایی که سفر هستید برای آبیاری روزانه هم می‌توانید از این روش استفاده کنید اگر وفت کافی ندارید تا هر روز به گیاهان رسیدگی کنید. اگر این بطری‌ها ظاهر جالب و زیبایی داشته باشند یا بتوانید آن‌ها را تغییراتی دهید، می‌توانند یک وسیله‌ی دکوری باشند که گلدان شما را زیباتر کنند. از یک بطری استفاده کنید که در پلاستیکی داشته باشد.

  • مزایا: راه‌اندازی راحت و بی‌دردسر
  • مناسب برای: گیاهانی که به مراقبت زیادی نیاز دارند.
  • مدت زمان: حدود ۵ روز

وسایل لازم و روش تهیه

  • چکش
  • میخ
  • یک بطری با در پلاستیکی یا آلومینیومی
  • انبردست

مرحله‌ی اول – روی در بطری سوراخی ایجاد کنید

با انبردست پوشش پلاستیکی داخل بطری را خارج کنید. با میخ و چکش روی در پلاستیکی یا آلومینیومی بطری ۵ سوراخ کوچک ایجاد کنید. برای اینکه مطمئن شوید که در بطری کج نمی‌شود، سوراخ کردن را از کنار شروع کنید.

مرحله‌ی دوم – بطری را با آب پر کنید

بطری را با آب پر کنید و در را روی آن ببندید.

مرحله‌ی سوم – بطری را داخل خاک بگذارید

گودال کوچکی داخل خاک گلدان ایجاد کنید. بطری را برعکس (در به سمت خاک گلدان، داخل گودال بگذارید. بعد از خالی شدن بطری می‌توانید آن را دوباره پر و استفاده کنید.

روش دوم – وان گیاهان آپارتمانی

روش‌های آبیاری گیاهان آپارتمانی

 

یکی از روش‌هایی که می‌توانیداز طریق آن آب و رطوبت لازم گیاهان آپارتمانی را تأمین کنید این است که آن‌ها را داخل وان مخصوصی قرار دهید. در واقع باید محیطی مثل وان برای آن‌ها فراهم کنید. این روش برای گیاهانی مناسب است که به آب زیادی نیاز دارند مثل گیاهان استوایی.

  • مزایا: راه‌حل طولانی‌مدت
  • مناسب برای: گیاهان استوایی و گیاهانی که به نور خورشید نیاز ندارند.
  • مدت زمان: یک هفته

وسایل لازم و روش تهیه

  • حوله
  • سینک یا وان حمام
  • گلدانی که زهکشی خوبی دارد

مرحله‌ی اول – وان یا سینک را با آب پر کنید

وان یا سینک حمام را از آب پر کنید. اندازه‌ی سینک و وان و مقدار آبی که در آن می‌ریزید به تعداد گلدان‌ها بستگی دارد. ارتفاع آب باید در حدود ۵ سانتی‌متر باشد.

مرحله‌ی دوم – یک حوله کف وان پهن کنید

مرحله‌ی سوم – گلدان‌ها را روی حوله داخل وان بگذارید

برای این کار باید مطمئن باشید که گلدان‌ها زهکشی مناسب دارند تا آب بتواند به راحتی به ریشه‌ها برسد. تا یک هفته با این روش می‌توانید آب لازم گیاهان آپارتمانی را تأمین کنید.

روش سوم  – سیستم آبیاری فتیله‌ای

روش‌های آبیاری گیاهان آپارتمانی

 

در این روش گلدان های خود را با طناب‌های نخی به یک منبع آب وصل می‌کنید. این روش برای مدت‌های طولانی‌تر مناسب است. هر چقدر آب بیشتری در منبع آب بریزید مدت بیشتری می‌توانید از این روش استفاده کنید. این روش برای کسانی که بیشتر از یک گلدان دارند هم مفید است چون هم زمان می‌توانند چند گلدان را آبیاری کنند.

  • مزایا: امکان آبیاری چند گلدان به صورت هم‌زمان
  • مناسب برای: گیاهانی که سه بار در هفته به آب نیاز دارند.
  • مدت زمان: ۱ تا ۳ هفته

وسایل لازم و روش تهیه

  • طناب نخی
  • یک تنگ آب یا سطل

مرحله‌ی اول – طناب را چند قسمت کنید

حتما طناب نخی بخرید چون قدرت جذب آن بالا است و به‌راحتی می‌تواند آب را از تنگ به گلدان منتقل کند. طناب را به اندازه‌ای ببرید که چند سانتی‌‌متر از آن داخل خاک قرار بگیرد و کمی افتادگی داشته باشد. برای هر گلدان که به آب نیاز دارد، به اندازه‌ی کافی از طناب پنبه‌ای جدا کنید.

مرحله‌ی دوم – انتهاب طناب‌ها را داخل خاک و آب قرار دهید

یک طرف طناب‌ها را تا چند سانتی‌متر داخل خاک گلدان بگذارید. این چند سانت را با خاک گلدان بپوشانید تا مطمئن شوید که داخل گلدان باقی می‌ماند. طرف دیگر طناب‌ها را داخل تنگ یا سطل پر از آب بگذارید.

مرحله‌ی سوم – گیاه را آب دهید و سطل را پر کنید

برای شروع فرایند آبیاری، سطل را از آب پر کنید و بعد گلدان‌ها را آب دهید. این روش برای کسانی مناسب است گلدان‌های زیادی دارند و همه‌ی آن‌ها را می‌خواهند با یک روش آبیاری کنند.

روش چهارم – آبیاری با کمک زیرگلدانی

روش‌های آبیاری گیاهان آپارتمانی

 

این روش یکی از ساده‌ترین روش‌هایی است که می‌توانید به کار ببرید اما احتمالا برای گلدان‌هایی که نیاز به توجه ویژه دارند و حساس هستند مناسب نیست. با این روش می‌توانید برای دو تا سه روز از مرطوب ماندن خاک گلدان مطمئن شوید.

  • مزایا: روش ارزان و راحت
  • مناسب برای: ساکولنت‌ها و کاکتوس‌هایی که به آب زیاد نیاز ندارند.
  • مدت‌زمان: ۲ تا ۳ روز

وسایل لازم و روش تهیه

  • زیرگلدانی
  • گلدان با زهکشی مناسب

مرحله‌ی اول – یک زیرگلدانی انتخاب کنید

موقع انتخاب زیرگلدانی دقت کنید که اندازه‌ی آن متناسب با اندازه‌ی گلدان باشد یا کمی بزرگ‌تر باشد. به این ترتیب گلدان فضای کافی برای نگه داشتن آب دارد و کل سطح زیرین گلدان را می‌پوشاند.

مرحله‌ی دوم – گیاه را در گلدان مناسب قرار دهید

زهکشی مناسب گلدان بسیار مهم است تا ریشه بتواند به آب موجود در زیرگلدانی دسترسی پیدا کند.

مرحله‌ی سوم – زیرگلدانی را با آب پر کنید تا گلدان‌ها به مرور از آب داخل آن استفاده کنند

روش پنجم – ساخت گلخانه با کیسه‌ی پلاستیکی

روش‌های آبیاری گیاهان آپارتمانی

 

برای این روش لازم نیست گلخانه بسازید و دور گلدان‌ها دیوار بکشید. این روش بسیار راحت است و یکی از راه‌حل‌های نسبتا طولانی‌مدت است. برای این روش حتما طبق دستورالعمل پیش بروید تا باعث از بین رفتن برگ‌های گیاهان آپارتمانی نشوید. این روش را برای گلدان‌هایی که زیر نور مستقیم آفتاب قرار دارند اجرا نکنید. ضمنا این روش برای بعضی از ساکولنت‌ها مناسب نیست چون ممکن است باعث بالا رفتن دما شود و برگ‌های گیاهان را چروک و خشک کند.

  • مزایا: راه‌حل بلندمدت
  • مناسب برای: گیاهان آپارتمانی غیر از ساکولنت‌ها
  • مدت زمان: ۶ تا ۸ ماه

وسایل لازم و روش تهیه

  • ۴ پایه‌ی چوبی
  • کیسه‌ی پلاستیکی تمیز (به‌ اندازه‌ای بزرگ باشد که گیاه کاملا در آن جا شود.)

مرحله‌ی اول – پایه‌های چوبی را کار بگذارید

چهار پایه یا میله‌ی چوبی را در ۴ طرف گلدان داخل خاک بگذارید. این پایه‌های چوبی در واقع ستون گلخانه‌ی شما خواهد بود و برای این نصب می‌شود که کیسه‌ی پلاستیکی دور گیاه و برگ‌های آن نپیچد و آن را خراب نکند.

مرحله‌ی دوم – گلدان را آب بدهید و آن را در نور غیرمستقیم آفتاب بگذارید

مثل همیشه گلدان را آب بدهید و فراموش نکنید که در آب دادن به گلدان زیاده‌روی نکنید. گلدان را در جایی که نور مستقیم آفتاب به آن نتابد قرار دهید چون تابش مستقیم آفتاب می‌تواند محیط زیر کیسه‌ی پلاستیکی را بسیار گرم کند تا جایی که به گیاه آسیب برسد.

مرحله‌ی سوم – کیسه‌ی پلاستیکی را دور پایه‌ها بپیچید

یک کیسه‌ی پلاستیکی پیدا کنید که به اندازه‌ی کافی بزرگ باشد تا کل گیاه را بپوشاند و مقداری فضای خالی در اطراف آن باقی بماند. مطمئن شوید که پایه‌‌های چوبی را جای مناسبی گذاشته‌اید تا کیسه‌ی پلاستیکی با برگ‌ها در تماس نباید. این کیسه‌ی پلاستیکی آبی که از گلدان تبخیر می‌شود نگه می‌دارد و بر اثر میعان، همان آب را دوباره به داخل گلدان می‌ریزد.

روش ششم – جاسازی بطری پلاستیکی آب

روش‌های آبیاری گیاهان آپارتمانی

 

با کمک بطری پلاستیکی می‌توانید گیاهان آپارتمانی را آبیاری کنید و این روش، یک روش عالی برای استفاده‌ی بهینه از بطری‌های پلاستیکی است. البته این روش زیاد دوام نمی‌آورد ولی یکی از راحت‌ترین روش‌ها است و می‌توانید مجددا از آن استفاده کنید. فقط کافی است بطری را بعد از خالی شدن دوباره پر کنید.

  • مزایا: ارزان و دردسترس
  • مناسب برای: گیاهانی که دائما به آب نیاز دارند.
  • مدت زمان: حدود ۴ روز

وسایل لازم و روش تهیه

  • بطری پلاستیکی آب (اندازه‌ی آن به ابعاد گلدان بستگی دارد.)
  • میخ
  • چکش

مرحله‌ی اول – روی بطری چند سوراخ ایجاد کنید

در کناره‌های بطری آب پلاستیکی، حدود شش سوراخ ایجاد کنید. در کف بطری هم سه سوراخ با میخ و چکش ایجاد کنید.

مرحله‌ی دوم – بطری پلاستیکی را داخل گلدان بگذارید

ابتدا گلدان را آب دهید و بعد بطری پلاستیکی را داخل گلدان بگذارید. با این روش، آبیاری با کمک بطری مدت بیشتری طول می‌کشد. داخل خاک حفره‌ای ایجاد کنید و بطری را داخل آن بگذارید. در بطری را ببندید و طوری آن را داخل گلدان بگذارید که ۳ تا ۵ سانتی‌متر آن بیرون باشد.

مرحله‌ی سوم – بطری آب را پر کنید

بطری را از آب پر کنید و در آن را ببندید تا آب داخل آن زود بخار نشود. این روش برای کسانی مناسب است که آخر هفته‌ها به سفرهای کوتاه می‌روند یا برای کسانی که نمی‌خواهند و فرصت ندارند که گلدان‌ها را هر روز آب بدهند. با پر کردن بطری آب می‌توانید هر بار که از خانه خارج می‌شوید از این روش استفاده کنید.

گیاهانی که به مراقبت کمی نیاز دارند

مراقبت از گیاهان آپارتمانی در سفر

اگر درست کردن یک سیستم آبیاری خودکار برای گلدان‌ها برایتان سخت است یا دوست ندارید این کار را انجام دهید و به آن اطمینان ندارید، بهتر است که اگر اهل سفر هستید، از ابتدا گلدان‌هایی را انتخاب کنید که به مراقبت کمتری نیاز دارند و برای چند هفته بدون رسیدگی، سالم و سرحال باقی می‌ماند. این گل‌ها با اینکه برای مدتی بدون آب می‌توانند دوام بیاورند اما بهتر است که آن‌ها را از معرض تابش مستقیم آفتاب دور نگه دارید. برخی از گیاهان آپارتمانی در نور کم هم به خوبی دوام می‌آورند و با محیط جدید سازگار می‌شوند. گیاهان آپارتمانی زیر برای کسانی که معمولا در نگهداری از گل و گیاه موفق نیستند، بهترین گزینه هستند.

  • تیلاندزیا
  • آنتوریوم
  • بامبو
  • آناناسی
  • کالانکوئه
  • گیاه یشم یا کراسولا اواتا
  • ارکیده
  • گل چمچه‌ای
  • پوتوس
  • کاکتوس
  • ساکولنت یا گیاهان گوشتی

با یکی از روش‌هایی که بالاتر عنوان کردیم می‌توانید آبیاری گل‌های آپارتمانی را انجام دهید و با خیال راحت‌تر از سفر لذت ببرید. اگر از سفر برگشتید و گلدان‌های شما پژمرده شده بودند نگران نباشید. بعد از بازگشت و رسیدگی مجدد به گلدان‌ها دوباره سرحال می‌شوند. روش‌های بالا همگی امتحان شده هستند اما اگر کسی را داشته باشید که بتوانید گلدان‌ها را به او بسپارید، خیالتان برای سفر راحت می‌شود.

جمع‌بندی

بسیاری از ما در خانه‌ی خود از گیاهان آپارتمانی نگهداری می‌کنیم و از زیبایی آن‌ها لذت می‌بریم اما این گیاهان ممکن است در طول سفر، برای ما دغدغه‌ی فکری ایجاد کنند. با چند راهکار می‌توانید شرایطی را فراهم کنید که گیاهان آپارتمانی در غیاب شما با مشکلی مواجه نشوند و وقتی برمی‌گردید مثل روز اول سرحال و شاداب باشند.

منابع: Thespruce, Proflowers, Gardeningknowhow

خرید اقساطی لوازم خانگی دیجی‌کالا


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۶ دیدگاه
  1. اکبرحیدری

    سلام ،مطالبتون مفید ،ارزنده،کاربردی و به زبانی گویا مطرح شده ،خوب بود ،ممنون از زحمات شما،ضمنا اگه گلدان بخواهیم چی جوری سفارش بدهیم.

  2. سانیا

    خوب نبود چون همه ی این ها رو من همیشه انجام میدم ولی گل هام خشک میشن

  3. سانیا

    به نظرم خوب نبود چون همه ی این ها رو من همیشه انجام میدم ولی گل هام خشک میشن

  4. Amir

    عالی بود مرسی❤

    1. سلام دوست عزیز
      ممنون که همراه ما هستین 🙂

  5. Amir

    عالی بود مرسی

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X