تیم کوک پیش از ترک اپل یک کار ناتمام دارد که باید انجام دهد
با توجه به گزارش بلومبرگ، تیم کوک احتمالا در سال ۲۰۲۵ از سمت مدیر عاملی اپل کنارهگیری میکند. او که تقریبا یک دهه سکاندار اپل بوده است، یک کار مهم و ناتمام دارد که تمایل دارد تا پیش از ترک این شرکت آن را به سرانجام برساند.
کوک اولین بار در سال ۲۰۰۹ بهعنوان جانشین موقت جابز انتخاب شد تا جابز بتواند با آسودگی بیشتری به درمان بیماری سرطان خود مشغول شود. اما دو سال بعد و پس از مرگ استیو جابز، تیم کوک بهعنوان مدیر عامل دائمی این شرکت انتخاب شد.
مارک گورمن، خبرنگار بلومبرگ، در مطلبی با اشاره به پاداش ۷۴۰ میلیون دلاری کوک برای موفقیت در افزایش ارزش سهام این شرکت در دوران مدیریتش، میگوید او قرار است تا پایان سال ۲۰۲۵ حدود یک میلیون سهم دیگر از سهام اپل را بهعنوان پاداش دریافت کند.
به اعتقاد گورمن، مدیران اپل معتقدند کوک باید همچنان مدیر عامل این شرکت باقی بماند تا به تولید و معرفی یک محصول جدید از این شرکت کمک کند. این محصول که در ردهی جدیدی از تولیدات کوپرتینوییها قرار میگیرد، احتمالا همان عینک هوشمند واقعیت افزودهی اپل است که پاسخی به پروژهی شکست خوردهی گوگل گلس خواهد بود.
در حالی که این شرکت در تدارک معرفی یک هدست واقعیت ترکیبی (ترکیبی از واقعیت مجازی و واقعیت افزوده) در سال آینده است، گفته میشود عینک هوشمند اپل احتمالا تا سال ۲۰۲۵ آماده معرفی نخواهد بود و این همان زمانی است که کوک قرار است آخرین مرحله از پاداش خود را دریافت کند.
با توجه به همین موضوع، خبرنگار بلومبرگ معتقد است که آقای مدیرعامل در بازهای بین سالهای ۲۰۲۵ تا ۲۰۲۸ با سمت خود خداحافظی خواهد کرد. اما پس از رفتن او چه کسی لیاقت تکیه زدن بر جایگاهی را دارد که روزگاری در اختیار استیو جابز بوده است؟
با توجه به رشد چشمگیر اپل در یک دههی گذشته، میتوان مدیریت کوک را شایستهی تحسین دانست. او در این سالها با تولید محصولات موفق و استراتژی تجاری بینقص خود توانست سهام اپل را ۱۱۰۰ درصد رشد دهد و ارزش کنونی این شرکت را به ۲٫۴۶ تریلیون دلار برساند.
گورمن در بخشی از خبرنامهی هفتگی خود به جایگزینهای احتمالی برای مدیریت اپل اشاره میکند که ممکن است با برخی از این نامها آشنا باشید. بعضی از این افراد کارمندان و مدیران فعلی این کمپانی هستند که قبلا آنها را روی صحنه و در حال معرفی محصولات جدید اپل دیده بودیم.
کریگ فدریگی یکی از برجستهترین نامهای این لیست است که میتواند شانس بالایی برای نشستن بر صندلی مدیر عاملی داشته باشد. اگر مراسم رونمایی از آیفون X را به یاد داشته باشید، احتمالا حضور او روی صحنه برای معرفی Face ID را هم به یاد دارید که یکی از مهمترین قسمتهای آن رویداد بود.
از جمله نامهای دیگر میتوان به دریدر اوبراین (مدیر خرده فروشی اپل)، جانی سروجی (مدیر ارشد تکنولوژی)، ادی کیو (از مدیران وفادار اپل با ۳۲ سال سابقه) و جف ویلیامز (مدیر ارشد اجرایی اپل) اشاره کرد.
اگر بهعنوانها نگاه کنیم، ویلیامز با توجه به موقعیت فعلی خود شانس بیشتری برای جانشینی کوک دارد. اما اختلاف سنی اندک او با کوک ممکن است هیأت مدیره را وادار کند به دنبال نیروی جوانتری باشند. تیم کوک ۶۱ ساله، در سال ۲۰۲۵ حدود ۶۵ ساله خواهد شد و ویلیامز در آن زمان ۶۲ ساله خواهد بود.
اپل از سال ۱۹۸۳ تاکنون ۵ مدیر عامل داشته است. قطعا همه استیو جابز و تیم کوک را بهخوبی میشناسیم، اما سومین مدیر عامل شناخته شدهی این شرکت کسی نیست جز جان اسکالی.
جابز به دلیل علاقهای که به اسکالی و موفقیت کمپینهای تبلیغاتی او در پپسی داشت، او را از این شرکت به اپل آورده بود. او جتی برای مجاب کردن اسکالی به قبول این پست به او گفته بود: «آیا میخواهی باقی عمرت راه هم آب شکر بفروشی یا با من همراه شوی و دنیا را تغییر دهی؟»
اسکالی در نهایت کار در اپل را پذیرفت و جابز خیلی زود از کردهی خود پشیمان شد. در سال ۱۹۸۵، فروش محصولات مک کاهش داشت و اسکالی هم با حمایت هیأت مدیره اپل، جابز را از شرکتی که خودش تاسیس کرده بود اخراج کرد تا بتواند بدون مزاحم به کارش ادامه دهد.
تحت مدیریت اسکالی اپل در حال سقوط بود. شاید باور نکنید شرکتی که امروزه همه بهعنوان یکی از نوآورترین کمپانیهای حوزهی تکنولوژی از آن یاد میکنیم، در دورهی مدیریت او دائما در حال از دست دادن موقعیتها و تاخیر در معرفی و عرضهی محصولات بود و بعضی از تولیداتش با شکست مواجه میشدند.
در نهایت اسکالی جای خود را به مایکل اسپیندلر داد. پس از اسپیندلر هم گلی امیلو مدیر عامل اپل شد. اما هیچیک از آنها هم نتوانستند به اپل کمکی بکنند. در نهایت کوپرتینوییها با خرید کمپانی NeXT که جابز پس از خروج از اپل تأسیس کرده بود، موفق شدند او را دوباره به این شرکت بازگردانند.
پس از بازگشت جابز، بخت دوباره با اپل یار شد. جانی آیو، طراحی مشهور محصولات اپل با طراحی کامپیوتر آل این وان iMac توانست دوباره نگاهها را به سمت این شرکت جلب کند. در اکتبر ۲۰۰۱ اپل از آیپاد رونمایی کرد و در طول ۶ سال موفق شد ۱۰۰ میلیون دستگاه از این خانواده را به فروش برساند.
دو سال بعد iTunes معرفی شد و در ژانویهی ۲۰۰۷ جابز از مهمترین محصول اپل، یعنی آیفون رونمایی کرد. اپ استور یک سال پس از آن راهاندازی شد و دو سال بعد هم اولین آیپد رونمایی شد.
در این دوران اپل بر مدار موفقیت بود. پس از جابز کوک هم بهخوبی این روند را ادامه داد. اما پس از تیم کوک هر فردی که در این جایگاه قرار بگیرد، باید تواناییهای مدیریتی بالایی داشته باشد.
منبع: Phone Arena