پرینتر حرارتی چیست و چه کاربردی دارد؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۷ دقیقه
پرینتر حرارتی

اگر شما هم از جمله کاربرانی هستید که چاپ‌های کوتاه یا تکراری زیادی به ویژه روی کاغذهای کوچک و برچسب انجام می‌دهید، به دستگاهی نیاز دارید که هم سرعت بالایی داشته باشد و هم مصرف جوهر آن پایین باشد و احتمالا پرینتر حرارتی گزینه‌ی خوبی برای شما خواهد بود.

زمانی که صحبت از چاپ می‌شود، شاید ابتدا انواع متداول‌تر مانند چاپگرهای لیزری و جوهرافشان به ذهن برسند اما نوع دیگری از پرینترها هم هستند که می‌توانند با توجه به نیازهای خاص، بسیار مقرون‌به‌صرفه‌تر و کاربردی‌تر باشند. «پرینتر حرارتی» (Thermal Printer) یا گرمایی از این جمله است و می‌تواند در برخی موارد از جمله کسب‌وکارها بسیار مؤثر باشد.

چاپگر حرارتی چیست؟

پرینتر حرارتی یکی از انواع چاپگر است و همان‌طور که نامش هم نشان می‌دهد، از گرما برای تولید تصویر روی کاغذ استفاده می‌کند. در این نوع چاپگر از جوهر یا تونر استفاده نمی‌شود، بلکه به جای آن به کاغذ حرارتی یا جوهر جامد از نوار نیاز دارد. چاپگرهای حرارتی در صنایع هواپیمایی، بانکداری، سرگرمی، خرده فروشی، مواد غذایی و بهداشت و درمان رایج هستند و به دلیل سرعت و کیفیت چاپ، بسیار برای ایجاد برچسب‌ها و رسیدها محبوب هستند.

چاپ لیبل

تاریخچه‌ی پرینترهای حرارتی

پرینترهای حرارتی اولین بار در دهه‌ی ۱۹۵۰ میلادی اختراع شدند و ابتدا به شکل دستگاه‌های بزرگ در صنعت چاپ استفاده می‌شدند. اولین پرینتر حرارتی تجاری در سال ۱۹۶۵ توسط شرکت آمریکایی «دیتاپوینت» (Datapoint) معرفی شد که برای چاپ رسیدهای فروشگاهی کاربرد داشت.

در دهه‌ی ۱۹۷۰ میلادی، پرینترهای حرارتی به تدریج به سایر صنایع، مانند انبارداری و حمل‌ونقل هم راه پیدا کردند. در دهه‌ی ۱۹۸۰، این پرینترها به بازار مصرف خانگی راه پیدا کردند و در دهه‌ی ۱۹۹۰، به یکی از محبوب‌ترین انواع پرینترها در جهان تبدیل شدند.

امروزه پرینترهای حرارتی کاربرد بسیار گسترده‌تری پیدا کرده‌اند که از جمله‌ی آن‌ها می‌توان به خرده‌فروشی، انبارداری، حمل‌ونقل، پزشکی، ادارات، صنایع تولیدی، خدمات غذایی و حتی خانه‌ها اشاره کرد.

پرینتر حرارتی مدل خرگوشی

فناوری چاپ حرارتی

دو نوع چاپگر حرارتی وجود دارد که شامل «حرارت مستقیم» (Direct Thermal) و «انتقال حرارت» (Thermal Transfer) می‌شوند.

چاپ حرارت مستقیم شامل استفاده از کاغذ حساس به حرارت است که به حرارت هِد چاپگر واکنش نشان می‌دهد، سیاه شده و بدین ترتیب تصویر یا متن را تولید می‌کند. این نوع چاپ در عمل ارزان و آسان است، اما ممکن است آیتم‌های چاپ شده در طول زمان، از بین بروند چون کاغذ حرارتی به ویژه به گرما و نور حساس است.

چاپ انتقال حرارت اما از نوار جوهر پوشیده شده با موم استفاده می‌کند که توسط هِد چاپگر روی سطح ماده‌ی چاپی فشار داده می‌شود. موم ذوب شده، جوهر را قابل رؤیت می‌کند که به ماده‌ی چاپی منتقل شده و در آنجا خشک می‌شود. چاپ انجام شده با این روش در طول زمان ماندگاری بیشتری دارد و در صورت داشتن چندین نوار، می‌تواند هم‌زمان در چندین رنگ هم چاپ کند.

روش کار پرینتر حرارتی

چاپگر‌های حرارتی برای اهداف مختلفی مانند چاپ برچسب‌های حمل‌ونقل، رسیدهای فروشگاهی، بارکدها، علائم شناسایی و برچسب‌ها استفاده می‌شوند‌. آن‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها سهولت در چاپ سریع و مقرون‌به‌صرفه بودن را در یک مجموعه‌ی واحد ارائه می‌دهند.

پرینترهای حرارتی نسبت به پرینترهای جوهر افشان یا لیزری مقرون به صرفه‌تر هستند و نگهداری و تعمیر آن‌ها آسان‌تری هم دارند. علاوه بر این پرینترهای حرارتی در مقایسه با دیگر انواع پرینترها سریع‌ترند و می‌توانند اسناد بیشتری را در هر دقیقه چاپ کنند.

اما از سوی دیگر چون از جوهر یا تونر استفاده نمی‌کنند، نمی‌توانند طیف گسترده‌ای از رنگ‌ها را چاپ کنند. ضمن اینکه امکان چاپ تصاویر با کیفیت بالا را هم ندارند.

موارد استفاده

همان‌طور که اشاره شد، پرینترهای گرمایی در بسیاری از صنایع و مشاغل که نیاز به چاپ پیوسته و سریع دارند، استفاده می‌شوند و حتی در سال‌های اخیر با تولید مدل‌های متنوع کاربرد خانگی آن‌ها هم افزایش یافته است. در زمینه‌ی کاربردهای دقیق آن‌ها در مشاغل مختلف، علاوه بر چاپ اسناد، می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • خرده‌فروشی: چاپ رسیدهای فروشگاهی و لیست قیمت.
  • خرده‌فروشی آنلاین: چاپ برچسب‌های ارسال و مرجوعی، نشانی، برچسب کالا.
  • کسب‌وکار خانگی: چاپ برچسب‌های معرفی و مواد تبلیغاتی برند، رسید و مشخصات محصول.
  • انبارداری: چاپ برچسب‌ها و رسیدهای انبار.
  • حمل‌ونقل: چاپ بارنامه‌ها، برچسب‌های حمل کالا.
  • پزشکی: نسخه‌ها و گزارش‌های پزشکی.
  • ادارات دولتی: چاپ گواهینامه‌ها، مجوزها و سایر اسناد دولتی.
  • بانک‌داری: چاپ رسید خودپرداز، شماره‌های نوبت‌دهی.
  • خدمات غذایی: چاپ رسیدهای سفارش و منوهای غذا.
  • حمل‌ونقل عمومی: چاپ بلیت و کارت‌های اعتباری.
  • صنایع تولیدی: برچسب‌های محصولات و دستورالعمل‌های استفاده از محصولات.
  • هنر: چاپ نمونه کار برای معرفی، استیکر و تذهیب.
  • آرایشی: چاپ برچسب تتو و لنز ناخن.

با توجه به همین کاربرد گسترده در صنایع به این چاپگرها، «پرینتر لیبل زن» (Labelling Printer) هم گفته می‌شود و برای زدن تگ‌های مختلف از جمله بارکد روی کالاها و فیش و فاکتور صندوق‌های فروشگاهی بسیار استفاده می‌شود.

پرینتر حرارتی تتو و قابل استفاده برای استیکر و برچسب

به طور کلی می‌توان گفت که پرینترهای حرارتی گزینه خوبی برای چاپ اسنادی هستند که نیاز به چاپ سریع، مقرون‌به‌صرفه و تا حد زیادی بادوام دارند. همچنین در بسیاری از کاربردها بسته به نوع چاپ و کاغذ، گزینه‌ی خوبی برای چاپ اسنادی محسوب می‌شوند که نیاز به مقاومت در برابر آب، سایش و نور خورشید دارند.

پرینترهای حرارتی در حقیقت ابزاری همه‌کاره هستند و می‌توانند برای انواع کاربردهای خانگی مانند چاپ استیکرها و دیگر اقلام خانگی هم استفاده شوند. با توجه به کارایی مطلوب نسبت به قیمت، سرعت و دوام، به ویژه در سال‌های اخیر کاربرد گسترده‌ای در منازل پیدا کرده‌اند.

از جمله ایده‌هایی که می‌توان برای کار با پرینتر حرارتی در خانه در نظر داشت، می‌توان به چاپ استیکرهای نام برای بطری‌ها و قوطی‌های مواد غذایی، برچسب‌های قیمت برای اقلام خانگی، برچسب‌های بسته‌بندی هدیه‌ها، یادداشت یادآوری‌های روزانه، تصاویر تزئینی و بارکد برای محصولات خانگی اشاره کرد.

سازندگان

شرکت‌های زیادی در زمینه تولید پرینترهای حرارتی فعالیت می‌کنند که از جمله برخی از معروف‌ترین آن‌ها می‌توان به «اپسون» (Epson)، «برادر» (Brother)، «زبرا» (Zebra)، «هانی‌ول» (Honeywell)، «دیمو» (Dymo)، «لیبل‌رایتر» (LabelWriter) و «پریمرا» (Primera) اشاره کرد.

این شرکت‌ها طیف گسترده‌ای از پرینترهای حرارتی را در اندازه‌ها، مدل‌ها و قیمت‌های مختلف تولید می‌کنند و بدین ترتیب به آسانی می‌توانید پرینتری را پیدا کنید که نیازها و بودجه شما را برآورده کند.

پرینتر حرارتی اپسون مدل EPSON TM-T20II 002

ابعاد پرینترهای حرارتی

پرینترهای حرارتی معمولا در اندازه‌های مختلفی تولید می‌شوند، اما اندازه‌های رایج آن‌ها عبارتند از:

پرینترهای حرارتی رومیزی که کوچک و جمع‌وجور هستند و برای استفاده در محیط‌های اداری یا تجاری مناسبند.

پرینترهای حرارتی صنعتی که بزرگ‌تر و قدرتمندتر از پرینترهای حرارتی رومیزی هستند و برای استفاده در محیط‌های صنعتی یا تجاری سنگین کاربرد دارند.

پرینترهای حرارتی همراه که کوچک و قابل حمل هستند و برای استفاده در محیط‌های خارج از منزل یا در سفر استفاده می‌شوند.

چاپگرهای حرارتی از برق به عنوان منبع تغذیه استفاده می‌کنند اما در برخی مدل‌ها به ویژه مدل‌های همراه، امکان استفاده از شارژ یا باتری جانبی هم دارند. این چاپگرها همچنین بسته به نیاز، هر کدام امکان چاپ روز کاغذهای مخصوص در ابعاد مشخصی را دارند اما اکثر آن‌ها برای چاپ رسید و فاکتور و برچسب استفاده می‌شوند و بدین ترتیب از ابعاد کوچکی برخوردار هستند.

پرینتر حرارتی صنعتی و رول مخصوص آن

نکات مثبت و منفی پرینتر حرارتی

نکات مثبت
  • نیاز نداشتن به جوهر و کارتریج باعث صرفه‌جویی در هزینه‌ها می‌شود.
  • به دلیل وجود دکمه‌های کمتر و استفاده از نرم‌افزار، استفاده از آن‌ها آسان‌تر و سریع‌تر است.
  • در محیط‌های بدون سروصدا محبوب و برای دفاتر عالی است.
  • تا حد زیادی ارزان است و در مدل‌ها و اندازه‌های مختلف وجود دارد.
  • در چاپ تک رنگ نسبت به دیگر چاپگرها کارآمدتر و سریع‌تر است.
  • در مقایسه با چاپگرهای دیگر بادوام‌تر است.
  • امکان اتصال به دستگاه‌های مختلف را دارد.
نکات منفی
  • بر خلاف چاپگرهای استاندارد، چاپگرهای حرارتی معمولا رنگ‌ها را به خوبی چاپ نمی‌کنند.
  • اگر برای کار کردن بیش از حد گرم شوند، جوهر مصرف شده بیشتر می‌شود و ممکن است چاپ دقیق نباشد.
  • هد چاپ ممکن است به دلیل گرمای زیاد هنگام چاپ آسیب ببیند، که اغلب منجر به هزینه‌ی تعمیر زیاد می‌شود.

آینده‌ی چاپگر حرارتی

پرینترهای حرارتی همچنان در حال توسعه هستند و فناوری‌های جدیدی در این زمینه شکل گرفته است که می‌تواند این صنعت را تغییر دهد. برخی از این فناوری‌های جدید عبارتند از:

چاپگرهای حرارتی رنگی: برخلاف پرینترهای حرارتی فعلی، این چاپگرها می‌توانند اسناد رنگی را به خوبی چاپ کنند و از این رو برای کاربردهای بیشتری مانند چاپ تصاویر و اسناد تجاری مناسب هستند.

چاپ حرارتی مستقیم روی کاغذ: این چاپگرها می‌توانند مستقیما روی کاغذ چاپ کنند و بنابراین برای چاپ اسنادی که نیاز به دوام دارند مانند رسیدها و برچسب‌ها مناسب خواهند بود.

چاپگرهای حرارتی بی‌سیم: این چاپگرها می‌توانند به شبکه‌ی بی‌سیم متصل شوند و برای چاپ از دستگاه‌های مختلف مانند رایانه‌های شخصی، لپ‌تاپ‌ها، تبلت‌ها و حتی گوشی همراه به کار بروند.

بنابراین می‌توان گفت آینده‌ی پرینترهای حرارتی روشن است. با توجه به فناوری‌های در دست توسعه، این چاپگرها حتی بیشتر محبوب خواهند شد و کاربردهای بیشتری پیدا خواهند کرد.

پرینتر حرارتی تمام رنگی

جمع‌بندی

در این مطلب به بررسی پرینترهای حرارتی پرداختیم و دیدیم که این نوع چاپگرها، برای چاپ‌های تکراری و طولانی یکی از مقرون‌به‌صرفه‌ترین‌ها به شمار می‌روند و خرید آن‌ها برای چاپ، می‌تواند باعث صرفه‌جویی در هزینه‌ها شود. بسیاری از این چاپگرها با ابعاد کوچک قابلیت حمل آسانی هم دارند. علاوه بر این دوام این چاپگرها هم زیاد است و تعمیر و نگهداری آسانی هم دارند.

درباره‌ی اینکه چه نوع دستگاهی برای شما مناسب است، باید توجه داشته باشید که انتخاب بهترین پرینتر حرارتی در اصل به نیازهای خاص شما بستگی دارد. اگر به دنبال یک پرینتر مقرون به صرفه، سریع و آسان برای نگهداری و تعمیر هستید، پرینتر حرارت مستقیم، گزینه‌ی به شمار می‌رود و اگر به دنبال پرینتری هستید که بتواند طیف گسترده‌ای از رنگ‌ها را چاپ کند و کیفیت مطلوبی برای تصاویر ارائه دهد، پرینتر انتقال حرارتی، گزینه‌ی بهتری خواهد بود.

منابع: PID Labelling, Jabac, Thermal Label Warehouse

پرسش‌های متداول درباره‌ی پرینتر حرارتی
پرینتر حرارتی چه تفاوتی با دیگر انواع چاپگر دارد؟
در پرینتر حرارتی بر خلاف انواع جوهرافشان و لیزری، از جوهر یا تونر استفاده نمی‌شود بلکه مواد چاپی توسط حرارت روی کاغذ تثبیت می‌شوند.
پرینتر حرارتی چه استفاده‌ای دارد؟
همان‌طور که اشاره شد، این نوع پرینتر برای محیط‌هایی که با چاپ زیاد و تکراری اسناد و رسیدهای مختلف سروکار دارند، بسیار کاربردی است و بنابراین در صنایع و مشاغل گوناگونی از جمله فروشگاه‌ها، استفاده می‌شود.
آیا پرینتر حرارتی امکان چاپ عکس دارد؟
بله. اما با فناوری فعلی، هنوز در مقایسه با دیگر چاپگرها کیفیت خوبی ارائه نمی‌دهد و بدین ترتیب بیشتر برای چاپ اسناد، رسیدها و برچسب‌ها به کار می‌رود.


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X