فصل دوم سریال «ویچر»؛ تفاوت بین کتاب و سریال چقدر اهمیت دارد؟
مانند بیشتر سریالها و فیلمهای اقتباسشده از آثار ادبی، سریال موفق نتفلیکس، «ویچر» (The Witcher) هم اقتباسی دقیق و جز به جز از منبع اصلی خود نیست و تغییراتی داشته است. این موضوع از همان فصل اول و با تلاش سریال برای ترکیب داستانهای کوتاه دو کتاب اول مجموعه یعنی «آخرین آرزو» و «شمشیر سرنوشت» آشکار شد. داستانها در روایتی واحد و طولانی به هم گره خورده بودند که به مخاطب این دید را میداد که سریال هدف نهایی دارد و سعی دارد به آن برسد، نه این که چیزی شبیه به آنچه در کتابها به تصویر کشیده شده، صرفاً در مورد داستان زندگی ویچر، گرالت از ریویا، باشد.
همین روند تا فصل دوم سریال ادامه پیدا کرد که از کتاب «خون الفها» و قسمتهایی از کتاب «زمانِ خواری» اقتباس شده بود. آن هم در حالی که برخلاف دو کتاب اول، «خون الفها» و «زمانِ خواری» هر دو داستانهای مجرد و بسیار طولانیتری هستند که مجموعه اصلی ویچر شامل پنج کتاب (بدون احتساب مجموعه داستانهای کوتاه یا اسپینآفها) را تشکیل میدهند و مجموعهای از داستانهای کوتاه نیستند. به همین دلیل هم هست که این تغییرات با وجود این که برای فصل اول سریال بسیار منطقی و خوشایند بود، اما برای فصل دوم که شامل داستان کوتاه دیگری از «آخرین آرزو» هم میشد، زیاد از حد بود.
ایجاد تغییرات در هنگام اقتباس آثار از کلمه به آنچه که باید توسط بازیگران واقعی اجرا شود، قدمتی به اندازهی خود اقتباس دارد و از همان ابتدا انکارناپذیر بوده. درست است که میزان این تغییرات و کیفیت آنها کاملاً به عوامل تولید بستگی دارد، اما حتی اقتباسهای دقیق هم شامل برخی تغییرات هستند. یکی از نمونههای خوب این تغییرات را در همین سریال ویچر و در رابطهی گرالت با جادوگر ینفر میتوان دید.
در اقتباس نتفلیکس، گرالت و ینفر هر دو تا حدودی به یکدیگر وفادار هستند و از بودن با دیگران حتی زمانی که فرصتش پیش میآید، امتناع میورزند. در مقابل، در کتابها، هیچکدام از آنها آنقدرها وفادار نیستند و هر دو تا پایان داستان کتابها، روابط زیادی را تجربه میکنند. این تغییر کوچکترین تأثیری بر داستان کلی ندارد و مثال خوبیست تا نشان دهد هر تغییری که نتفلیکس در اقتباسهای خود ایجاد میکند، حتما داستان را تحت تاثیر قرار نخواهد داد.
اضافه کردن داستانهای فرعی به جای تغییر داستان
همانطور که در بالا گفته شد، فصل اول سریال ویچر نتفلیکس بر اساس دو کتاب اول مجموعه یعنی «آخرین آرزو» و «شمشیر سرنوشت» ساخته شده که هر دو مجموعهای از داستانهای کوتاه هستند. تعداد مجموع صفحات دو کتاب در نسخهی انگلیسی تقریباً ۶۷۲ صفحه است. در مقابل، «خون الفها»، که بخش عمدهی فصل دوم بر اساس آن ساخته شده، تقریباً ۳۲۰ صفحه است. بنابراین حتی اگر تنها بر اساس تعداد صفحات هم قضاوت کنیم بدیهی است که اقتباس مستقیم از این کتاب قادر به پر کردن کامل یک فصل هشت قسمتی نیست؛ آن هم با مدت زمان هر قسمت یک ساعت که سازندگان سریال به دنبال آن بودند. بنابراین برای مقابله با این موضوع، تهیهکنندگان سریال تصمیم گرفتند به جای تغییر داستان کتاب، صحنههای کاملاً جدیدی را اضافه کنند تا بتوانند داستان را طولانیتر کنند. اگر بخواهیم کتاب «خون الفها» را را با فصل دوم سریال ویچر مقایسه کنیم، متوجه میشویم که بیشتر رویدادهای اصلی کتاب دقیقا همانطور که توضیح داده شده، البته با تغییراتی ضروری برای تناسب با روایت خاص سریال، اتفاق میافتند.
داستان فرعی ینفر و از دست دادن جادویش، داستان فرعی بچه الف با فرانچسکا فیندابایر و فیلاواندرل آئن فیدهیل (که اصلاً در کتاب ها نبود) و همه چیزهایی که در مورد جادوگر فرینجیلا، ویگو و نیلفگاردی (شوالیه کاهیر) رخ میدهد همه به خاطر افزایش زمان قسمتهای سریال به داستان اضافه شدند. هیچکدام از این داستانهای فرعی در هیچ یک از کتابها نبود. در واقع هر یک از این شخصیتها قبل از اینکه گرالت و سیری را ملاقات کنند تا حد زیادی یک راز بودند. با توجه به اینکه هر یک از آنها در ادامهی داستان اهمیت خواهند یافت، در واقع حضور بیشتر آنها در سریال در مقایسه با کتاب و به تصویر کشیدن داستان آنها نکتهای مثبت است. بنابراین، همانطور که گفته شد داستان ویچر در سریال تا حد زیادی دست نخورده باقی مانده و تغییرات اعمالشده بیشتر شامل افزودن بخشها و داستانهای فرعی به کتابها است.
ماجراجویی همان است اما با مسیری متفاوت
با توجه به اینکه تمام شخصیتهای اصلی کتاب (حداقل آنهایی که تا به اینجای داستان حضور داشتند) در سریال هم هستند و انگیزههای آنها و آنچه آنها را به تعقیب اهدافشان سوق میدهد تا حد زیادی دست نخورده باقی مانده است، میتوان گفت که هر تغییر دیگری هم که در فصلهای آیندهی ویچر اعمال شود، داستان همان مسیر کتابها را دنبال خواهد کرد. تا زمانی که هدف نهایی ثابت بماند و همه وقایع حیاتی که در کتابها اتفاق میافتد، همانطور که روایت شده اتفاق بیفتد، تغییراتی که بوجود خواهد آمد طرفداران را آنقدرها نگران نخواهد کرد.
علیرغم نقصهایی که در این دو فصل پخششده سریال ویچر وجود داشته، این سریال در زمینهی وفاداری به داستان کتابها بسیار عالی عمل کرده است. اگر همین روند تا پایان سریال ادامه پیدا کند، طرفداران کتاب اصلی آندری ساپکوفسکی و بازی های ویدیویی CD Projekt Red هر دو راضی خواهند بود.
منبع:MOIEWEB