ویروس جدید چین HMPV چیست؟ (راهنمای سلامت)
در سالهای اخیر، ویروسهای نوظهور توجه بسیاری از پژوهشگران و سازمانهای بهداشتی را به خود جلب کردهاند. یکی از این ویروسها که بهتازگی نگرانیهای زیادی در میان متخصصان و مردم ایجاد کرده، ویروس جدید چین HMPV است. این ویروس برای اولین بار در سال ۲۰۰۱ شناسایی شده، اما اخیرا در مناطقی از آسیا از جمله چین بهطور قابلتوجهی گسترش یافته است.
ویروس HMPV یا متاپنوموویروس انسانی میتواند به عفونتهای تنفسی خفیف تا شدید منجر شود و بهویژه کودکان، سالمندان و افراد مبتلا به بیماریهای زمینهای را تحت تاثیر قرار دهد. با توجه به توانایی این ویروس در ایجاد همهگیری، آشنایی با علائم و راههای درمان آن از اهمیت زیادی برخوردار است. برای اینکه با ویروس HMPV بیشتر آشنا شوید، توصیه میکنیم این مقاله از دیجیکالا مگ را تا انتها بخوانید.
ویروس جدید چین HMPV چه علائمی ایجاد میکند؟
تفاوت ویروس جدید چین HMPV با بیماری کرونا
چگونه به ویروس جدید چین HMPV مبتلا میشویم؟
راههای تشخیص ویروس HMPV
نحوهی درمان ویروس جدید چین HMPV
چقدر طول میکشد تا بهبود پیدا کنیم؟
راههای پیشگیری از ویروس HMPV
ویروس جدید چین HMPV چه علائمی ایجاد میکند؟
علائم شایع متاپنوموویروس انسانی عبارتند از:
- گرفتگی بینی
- آبریزش بینی
- گلودرد
- سردرد
- سرفه
- تب خفیف
اکثر بیماران فقط به علائم خفیف دچار میشوند و احتمالا ظرف چند روز بهبود مییابند. حتی بعضی از افراد ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند. با این حال، در موارد نادر ممکن است علائم جدیتری مثل خسخس سینه، تنگی نفس، حالت تهوع، استفراغ و اسهال ایجاد شود. افراد مبتلا به بیماریهای زمینهای از جمله بیماری ریوی بیشتر از دیگران در معرض خطر عوارض جدی ویروس HMPV هستند.
تفاوت ویروس جدید چین HMPV با بیماری کرونا
متاپنوموویروس انسانی و کرونا (کووید-۱۹) هر ۲ بیماری تنفسی مسری هستند و علائم مشابه ایجاد میکنند. این بیماریها به روش مشابه از فردی به فرد دیگر سرایت میکنند و در موارد جدی به بستری شدن در بیمارستان منجر میشوند. اما بین آنها تفاوتهایی هم وجود دارد:
- HMPV یک ویروس فصلی است که معمولا در زمستان و بهار ظاهر میشود، در حالی که کووید-۱۹ میتواند در تمام طول سال افراد را مبتلا کند.
- برخلاف کووید-۱۹، هیچ داروی ضدویروس یا واکسنی برای متاپنوموویروس انسانی وجود ندارد.
تحقیقات نشان میدهد که بروز HMPV در بعضی از کشورها پس از همهگیری کووید-۱۹ سه برابر افزایش یافته است. زمانی که اقدامات پیشگیرانه در مورد کووید-۱۹ بهطور کامل انجام میشد، مردم کمتر در معرض خطر ابتلا به انواع بیماریهای تنفسی قرار داشتند. اما پس از کنار گذاشتن این اقدامات، شیوع بیماریهای تنفسی مانند HMPV افزایش پیدا کرد.
چگونه به ویروس جدید چین HMPV مبتلا میشویم؟
راه اصلی انتشار متاپنوموویروس انسانی از طریق قطرات تنفسی است. به عبارت دیگر، فرد آلوده به HMPV در هنگام سرفه یا عطسه میتواند ویروس را به دیگران منتقل کند. همچنین تماس با سطوح آلوده به ویروس ممکن است به بیماری منجر شود. دورهی کمون متاپنوموویروس انسانی سه تا ۶ روز است. به زمان بین مواجهه با ویروس تا ظهور اولین علائم بیماری «دورهی کمون» میگویند.
دانشمندان هلندی بیش از ۲۰ سال است که متاپنوموویروس انسانی را کشف کردهاند. اما محققان معتقدند که این ویروس از ۷۰ سال پیش تاکنون منبع عفونتهای تنفسی در سراسر جهان بوده است.
عوامل خطر ابتلا به بیماری
بعضی از افراد بیشتر از دیگران در معرض خطر ابتلا به ویروس جدید چین HMPV هستند. این افراد عبارتند از:
- نوزادان
- کودکان کمتر از پنج سال
- کسانی که سن آنها بالاتر از ۶۵ سال است
- افراد مبتلا به آسم که از استروئیدها استفاده میکنند
- افراد مبتلا به بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)
- کسانی که بهدلیل بیماری (از جمله سرطان و HIV) یا پیوند عضو سیستم ایمنی ضعیفی دارند
راههای تشخیص ویروس HMPV
بسیاری از افراد تا زمانی که علائم شدید نداشته باشند یا در بیمارستان بستری نشوند، به بیماری خود پی نمیبرند. چرا که ویروس HMPV اغلب علائم خفیف شبیه سرماخوردگی ایجاد میکند و به مراقبت پزشکی نیاز ندارد.
اگر به پزشک مراجعه کنید، او میتواند بیماری شما را با معاینهی بدنی و گرفتن شرح حال تشخیص دهد. با این حال، گاهیاوقات ممکن است برای تشخیص دقیق به نمونهگیری از بینی یا گلو، برونکوسکوپی یا عکسبرداری از قفسهی سینه نیاز باشد.
نحوهی درمان ویروس جدید چین HMPV
هیچ درمان خاصی برای این بیماری وجود ندارد. از آنجا که علائم خفیف هستند و خودبهخود از بین میروند، شما تا زمانی که خوب شوید فقط به مراقبت حمایتی نیاز دارید.
در این مدت برای کمک به کاهش علائم خود میتوانید از محصولات بدون نسخه (OTC) از جمله داروهای ضدسرفه، ضداحتقان، مسکن و تببر (ایبوپروفن یا استامینوفن) استفاده کنید. این داروها بیماری ویروسی را بهطور مستقیم درمان نمیکنند، اما علائم آن را کاهش میدهند. اگر علائمتان شدید باشد، پزشک ممکن است داروهای استروئیدی مانند پردنیزون را برای کاهش التهاب تجویز کند.
بدون مشورت با پزشک، از داروهای بدون نسخه برای درمان کودکان استفاده نکنید. همچنین هرگز به فرزند خود آسپرین یا محصولات حاوی آن را ندهید.
درمان خانگی
در هنگام ابتلا به عفونت دستگاه تنفسی بهتر است از انجام فعالیتهای شدید خودداری کنید و برای جلوگیری از گسترش بیماری، در خانه بمانید. همچنین میتوانید راهکارهای زیر را برای تسکین علائم بیماری امتحان کنید:
- برای کمک به کاهش گلودرد و سرفه، یک دستگاه بخور نزدیک تخت خود قرار دهید.
- در صورت نیاز، بیشتر بخوابید.
- حتما آب فراوان بنوشید.
- از اسپری بینی سالین برای رفع گرفتگی بینی استفاده کنید.
چقدر طول میکشد تا بهبود پیدا کنیم؟
ویروس جدید چین HMPV حداکثر در عرض یک هفته تا ۱۰ روز از بین میرود. با این حال، افراد زیر ممکن است برای مدت زمان بیشتری بیمار باشند یا به عوارض جدی مبتلا شوند:
- نوزادان و کودکان خردسال
- سالمندان
- افراد مبتلا به سرطان یا کسانی که بهدلیل شیمیدرمانی سیستم ایمنی ضعیفی دارند
- افراد مبتلا به ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV)
- افراد مبتلا به بیماریهای مزمن ریوی مانند آسم
- زنان باردار
عوارض ویروس HMPV شامل برونشیولیت (التهاب کوچکترین راههای هوایی)، برونشیت (التهاب مجاری هوایی بزرگ) و پنومونی (ذاتالریه یا عفونت ریه) است.
راههای پیشگیری از ویروس HMPV
هیچ واکسنی برای پیشگیری از HMPV وجود ندارد. اما از آنجا که ویروس از طریق تماس نزدیک منتشر میشود، میتوان از خود در برابر آن محافظت کرد. برای اینکه خطر ابتلا به بیماری را کاهش دهید، نکات زیر را رعایت کنید:
- دوری از افراد بیمار
- شستن دستها با آب و صابون بهمدت حداقل ۲۰ ثانیه قبل از لمس دهان، چشم یا بینی
- پوشاندن دهان و بینی هنگام عطسه یا سرفه
- استفاده از دستمال مرطوب الکلی یا ضدعفونیکننده پس از عطسه یا سرفه روی دستان خود
- اجتناب از دست زدن به سطوحی که توسط افراد زیادی لمس میشوند (مانند دستگیرهی در)
کلام پایانی
متاپنوموویروس انسانی یا HMPV یکی از صدها ویروسی است که باعث عفونت دستگاه تنفس میشود. اکثر بیماران در عرض چند روز بهبود مییابند. اما افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف یا مبتلا به بیماری زمینهای ممکن است با مشکلات بیشتری مواجه شوند یا عوارض جدی بیماری را تجربه کنند. این افراد لازم است برای بهبودی از پزشک کمک بگیرند.
منابع: verywellhealth, webmd