مهمترین رویدادهای دنیای رمز ارز در سال ۲۰۲۱
با پایان سال ۲۰۲۱، تصمیم گرفتیم تا نگاهی گذرا داشته باشیم به تحولات مهمی که در این سال برای صنعت رمز ارز اتفاق افتاد. سال گذشتهی میلادی را شاید بتوان نقطهی عطفی در تاریخ کوتاه صنعت رمز ارزها به شمار آورد، زیرا در ۲۰۲۱ میزان استقبال از رمز ارزها و ورود به این حوزه افزایش چشمگیری داشت.
رمز ارزهای بزرگ بازار رکوردهای سابق خود را شکستند، مقبولیت آنها افزایش یافت، بخشهای جدیدی ظهور کردند و کاربردهای جدیدی برای بلاکچین ایجاد شدند که نوید بخش تغییرات بزرگی هستند.
DeFi و آلتکوینها
اگر بخواهیم از دو رمز ارز خوش اقبال سال ۲۰۲۱ نام ببریم، بیشک باید به سولانا (SOL) و ترا (LUNA) اشاره کنیم. سولانا در این سال ۹۵۰۰ درصد رشد کرد و رشد ترا ۱۳۰۰۰ درصد بود. سرمایهگذاری شگفتآور و رشد اکوسیستم عواملی بودند که در رشد ارزش این دو توکن نقش بهسزایی ایفا کردند. برخی از این دو ارز بهعنوان «قاتلان اتریوم» یاد میکنند که البته این عامل هم ممکن است در مقبولیت آنها نزد کاربران نقش داشته باشد.
در بحث DeFi (امور مالی غیرمتمرکز)، این دو رمز از لحاظ ارزش کلی قفل شده (TVL) در میان ۵ ارز برتر قرار گرفتند. طبق اعلام DeFi Llama، سولانا با ۱۱/۴۵ میلیارد دلار در رتبهی پنجم ایستاده و ترا با ۱۸/۹ میلیارد دلار ارزش بهتازگی موفق شده عنوان دوم را از بایننس کوین (BNB) برباید. رشد اکوسیستمهای سولانا و ترا ارزش نگاهی عمیقتر را دارد. با توجه به اطلاعات منتشر شده از سوی DeFi Llama، قطعا رقابت برای اتریوم سخت شده است. سهم TVL این ارز در ژانویه ۹۷ درصد بود اما در حال حاضر به ۶۲/۵۴ درصد رسیده است.
فاز بعدی توسعهی این بخش در سال ۲۰۲۲ کمی بحث برانگیز است، بهویژه با توجه به این که رشد DeFi در سالی که گذشت بهحدی بود که بعضی از دولتها از موضع مخالفت با رمز ارزها به پیدا کردن راهکارهایی برای تعامل با این صنعت تغییر مسیر دادند.
حجم بازار DeFi همچنان بخش کوچکی از حجم کلی بازار رمز ارزها را بهخود اختصاص داده است، اما رشد آن با رشد کلی بازار همراه بوده و بعضی از کارشناسان باور دارند یکپارچهسازی با بانکداری میتواند یکی از محورهای تمرکز DeFi در سال ۲۰۲۲ باشد.
NFT
با وجود این که مفهوم توکن غیر قابل تعویض یا همان NFT از سال ۲۰۱۴ وجود داشته، اما در سال ۲۰۲۱ به شهرت رسید. در ۱۲ ماه گذشته حجم بسیار بالایی از حراجیها را در این حوزه شاهد بودهایم که گردش مالی آنها در ماه دسامبر از ۱۴ میلیارد دلار عبور کرد. کلکسیونهای هنری دیجیتالی و داراییهای دیجیتال تقریبا ۹۱ درصد از این حراجیها را تشکیل میدهند.
حراجها در نیمهی اول سال بیشتر توسط هنرمندانی برگزار میشدند که با آثار مرتبط قصد ورود به این حوزه را داشتند و فروشهای خوبی را هم رقم زدند، اما نیمهی دوم سال زمانی بود که برندهای بزرگ هم وارد بازی شدند.
برای مثال، کوکاکولا یک پوسته از کاپشن پفی خود را در دیسنترالند به حراج گذاشت و Visa اولین NFT خود را خرید. مشارکت این نوع برندها که در بین عموم مقبولیت دارند توانست بازار NFT را به شکوفایی برساند. بر اساس گزارشهای منتشر شده، پرسودترین مجموعه NFT در سال ۲۰۲۱، CryptoPunks بوده است. یک توکن CryptoPunk نسبت به سایر توکنهای محبوب مانند CryptoKitties و Bored Ape Yacht Club بهطور میانگین سود بیشتری برای سرمایهگذاری ارائه میکند.
علاوه بر اینها، NFT به دنیای گیمینگ هم ورود کرده و به یکی از کلیدیترین عناصر برای شناساندن مفهوم جهانهای متاورس از طریق ویژگیهای بلاکچینهای آنها تبدیل شده است. با این حال، بعضی از منتقدان دربارهی ادامهی مسیر موفق NFT در سال جدید میلادی تردید دارند، بهویژه با در نظر گرفتن بررسیهای رگلاتوری بیشتر.
با این حال، میزان سرمایهگذاری ریسکپذیر در کمپانیهای NFT فراتر از وصف بود. در سهماههی سوم ۲۰۲۱ سرمایهگذاری روی NFT معادل ۲/۱ میلیارد دلار بود، اما نزدیک به ۴۰ درصد از این سرمایهگذاریهای خطرپذیر فقط از سوی یک شرکت در آژانس سرمایهگذاری Andreessen Horowitz بوده است. هرچه خرید و فروشها در بازار NFT رونق بیشتری میگیرد، شرکتهای بزرگ هم بیشتر برای سرمایهگذاری در این حوزه وسوسه میشوند.
قانونگذاری
۲۰۲۱ سالی بود که دنیای رمز ارزها با قوانین نظارتی روبرو شد. کنگرهی آمریکا در سال گذشته ۳۵ لایحه را با تمرکز بر قانونگذاری رمز ارزها، سیاستهای بلاکچین و ارز دیجیتالی بانک مرکزی ارائه کرد. جرومی پاول، رئیس فدرال رزرو، در کنگره دیدگاههای خود را مبنی بر بیخطر بودن رمز ارزها برای ثبات بازارهای مالی آمریکا بیان کرد. اما ظاهرا ادامهی بحث دربارهی این موضوع به سال ۲۰۲۲ موکول شده است.
کارگروه بازارهای مالی رئیس جمهور آمریکا در اظهار نظر خود دربارهی رمز ارزها اعلام کرد که استیبل کوینها میتوانند بهعنوان یک روش پرداختی جایگزین مفید باشند، اما باید بر آنها نظارت شود. در حال حاضر، قانون و نظارتی بر استیبل کوینها وجود ندارد، اگرچه حجم بازار آنها از ۱۶۲ میلیارد دلار عبور کرده است. اما سینتیا لومیس، سناتور وایومینگ، لایحهای را پیشنهاد کرده است که میتواند گامی رو به جلو باشد.
او قصد در سال ۲۰۲۲ لایحهای فراگیر را معرفی کند که شفافیت نظارت بر استیبل کوینها را فراهم میکند، قوانین نظارتی دربارهی انواع دارایی را مشخص میکند و به حفاظت از کاربران میپردازد. نظارت بر رمز ارزها در سال جاری میلادی بهصورت جدیتر دنبال خواهد شد.
GameFi
اگر اهل بازیهای ویدیویی باشید یا دستکم خبرهای این حوزه را دنبال کرده باشید، قطعا نام بازی Axie Infinity که به عقیدهی بسیاری یک اثر انقلابی در این حوزه است را شنیدهاید. این بازی با مدل Play-to-earn توانسته به موفقیت بالایی دست یابد و با توجه به این که کاربران میتوانند با بازی کردن به کسب درآمد واقعی بپردازند، میتوان آیندهی جذابی را برای صنعت گیمینگ متصور شد.
دادههای بهدست آمده از تسلط اپلیکیشنهای غیرمتمرکز play-to-earn در اتصال به آدرسهای فعال و منحصر بهفرد کیف پولهای دیجیتالی در نیمهی دوم ۲۰۲۱ حکایت دارند. از ماه سپتامبر به بعد، توکنهای گیمینگ مانند The sandbox (SAND) ،Axie Infinity (AXS) ،Enjin (ENJ) ،Illuvium (ILV) و Ultra (UOS) از لحاظ رشد بیتکوین را شکست دادهاند.
بخش گیمینگ با تسلط بر امور مالی غیرمتمرکز (DeFi)، در ۷ ماه اول سال گذشته بیشترین آدرسهای متصل را بهخود اختصاص داد. این دو دستهبندی اپلیکیشنهای غیرمتمرکز بخش جدیدی بهنام GameFi را خلق کردند که به باور بسیاری میتواند گام بعدی در توسعهی فناوری بلاکچین باشد. بازیهای مبتنی بر کریپتو این امکان را برای کاربران فراهم کردهاند که به کمک NFT بر داراییهایی که در جهان بازی دارند کنترل داشته باشند، اما المانهای DeFi میتوانند پیشرفت بیشتر آن را رقم بزنند. همراهی DeFi با دنیای گیمینگ به این معنی خواهد بود که کاربران به قابلیتهایی مانند نگهداری داراییهای دیجیتالی (NFT و رمز ارز و امثال آن) دسترسی خواهند داشت و میتوانند با استفاده از این توکنها درآمدزایی کنند.
با تمامی این تفاسیر، GameFi هنوز در مراحل ابتدایی است. اما انتظار میرود با توجه به جذابیتی که برای کاربران دارد، بهویژه کاربرانی که ممکن است تمایلی به نگهداری رمز ارزها نداشته باشند، رشد مناسبی داشته باشد. جذب چنین کاربرانی در نهایت میتواند به افزایش مقبولیت رمز ارزها هم منجر شود.
مقبولیت رمز ارزها
با توجه رشدی که در سال گذشتهی میلادی مشاهده شد، پیشبینی میشود امسال رمز ارزها بتوانند جامعهی کاربری بزرگتری را ایجاد کنند. دادههای Chainalysis نشان میدهد تنها در سهماههی دوم ۲۰۲۱، پذیرش جهانی این داراییهای دیجیتالی نسبت به سال ۲۰۲۰ با رشد ۸۸۰ درصدی مواجه شد. انتظار داریم تمامی بخشهایی که در این مطلب به آنها اشاره کردیم هم بتوانند عوامل رشد بیشتر رمز ارزها در سال ۲۰۲۲ باشند. سرمایهگذاریهای ریسک پذیر در بخش NFT که پیشتر به آن پرداختیم، تنها ۷ درصد از ۳۰ میلیارد دلار سرمایهی سرازیر شده به بازارهای مرتبط با کریپتو را بهخود اختصاص داده است.
با وجود رشد محسوس، میزان مالکیت رمز ارزها همچنان نسبتا پایین است. TripleA برآورد میکند نرخ جهانی مالکیت رمز ارزها بهطور میانگین ۳/۹ درصد است. اوکراین، روسیه و ونزوئلا سه کشور برتری هستند که حداقل ۱۰ درصد از جمعیتشان داراییهایی در قالب رمز ارز نگهداری میکنند.
نرخ پایین مالکیت میتواند نشاندهندهی فضای مناسب برای رشد باشد و با توجه به همین موضوع، نرخ رشد مرکب سالانهی ۶۰/۸ درصدی برای بازهی زمانی ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۶ در این بازار پیشبینی میشود. در سال ۲۰۲۱ ارزش بازار رمز ارزها از ۳۶۴/۵ میلیارد دلار به بیش از ۲/۵ تریلیون دلار افزایش یافت که در واقع رشدی ۵۸۶ درصدی داشت. بخشهای جدیدی مانند GameFi و داراییهای مرتبط با وب ۳.۰ شاید بتوانند باز هم فرصتهای جدیدی برای رشد مستمر این بازار پرطرفدار فراهم کنند.
توکنسازی از اوراق هم اتفاقی است که ممکن است در مقیاسی بزرگ رخ دهد و حتی پیشبینی میشود این مسئله تا سال ۲۰۳۰ به یک امر عادی تبدیل شود. گسترش استفاده از رمز ارزها بهعنوان روش پرداخت هم پیشبینی دیگری است که باید دید در ادامهی سال ۲۰۲۲ تا چه اندازه محقق خواهد شد. در نهایت باید گفت پیشبینی این موضوع که کدام بخشهای در سال جاری میتوانند به مقبولیتی مانند مقبولیت NFT در سال گذشته دست یابند دشوار است.
منبع: Cointelegraph
مقاله جالبی بود