شایعترین سرطانهای زنان و علائم هرکدام را بشناسید
سرطان در بیشتر مواقع یک بیماری خاموش است؛ اگر به زنگ خطرهای آن دقت نکنیم، ممکن است آرام آرام پیشروی کند و سراسر بدن را بگیرد. پس مهم است که این بیماری را بشناسیم و با علائم آن آشنا باشیم.
برخی از انواع سرطانها در زنان شایعتر است؛ ما میخواهیم در ادامه، درباره این سرطانها صحبت کنیم و به بررسی دقیق علائم هر کدام بپردازیم. پس تا انتها همراهمان بمانید.
سرطانهای شایع در زنان کدامند؟
جنسیت افراد، یکی از علائم تأثیرگذار در ابتلا به سرطان محسوب میشود. تفاوتهایی که در سیستم بدن زنان و مردان وجود دارد، میتواند از دلایل مهم این مسئله باشد. تشخیص دقیق انواع سرطان توسط دکتر زنان انجام میشود اما هر کدامشان در مراحل اولیه علائمی دارند که با توجه به آن میتوان هرچه زودتر در مسیر درمان قرار گرفت. برخی از شایعترین سرطانها در زنان عبارتند از:
- سرطان سینه
- سرطان تخمدان
- سرطان دهانه رحم
- سرطان پوست
- سرطان روده بزرگ
- سرطان ریه
- سرطان تیروئید
در ادامه میخواهیم با جزئیات کامل درباره هر کدام از این سرطانها حرف بزنیم و بگوییم که معمولاً چگونه خود را نشان میدهند.
سرطان سینه، شایعترین سرطان در زنان
سرطان سینه زمانی خود را نشان میدهد که رشد سلولها از کنترل خارج میشود. این سلولها معمولاً توموری را تشکیل میدهند که میتوان با اشعه ایکس، آنها را دید. البته در برخی موارد به صورت توده میتوان آن را احساس کرد. اکثر این تودهها خوشخیم هستند و به خارج از پستان پخش نمیشوند. میتوان گفت که درواقع بیشترشان تهدیدکننده زندگی نیستند ولی ممکن است ریسک سرطان را در آینده بیشتر کنند. تشخیص این مورد باید توسط متخصص انجام شود. معمولاً میتوان با بررسی هر توده یا تغییرات ظاهری در شکل پستان مراحل بررسی را شروع کرد.
بهترین رژیم غذایی برای پیشگیری از سرطان سینه
علائم سرطان سینه
برخی از مهمترین علائم سرطان سینه عبارتند از:
- تغییر بافت سینه
- تغییر رنگ سینه
- خونریزی از نوک پستان
- تغییر شکل در نوک پستان
- توده
- فرورفتگی
تورم تمام یا قسمتی از پستان، حفره حفره شدن پوست، درد، قرمز شدن، پوسته پوسته شدن، ضخیم شدن پوست سینه و ترشح میتواند نشانههای دیگری از سرطان سینه باشد. با اینحال، انجام تستهای غربالگری بهطور مداوم، میتواند به تشخیص سریع بیماری کمک کند.
سرطان تخمدان، از مهمترین سرطانهای مختص زنان
سرطان تخمدان از جمله سرطانهایی است که در هر سن و سالی ممکن است پیش بیاید. پس باید همیشه نسبت به علائم آن هوشیار بود. البته هرچه سن بالاتر میرود، احتمال بروز آن هم بیشتر میشود. سرطان تخمدان به صورت تومورهایی ظاهر میشود که با سرعت بالا رشد میکنند و سلولهای سالم را از بین میبرند. در صورتیکه مراحل درمان به موقع شروع نشود، ممکن است سلولهای سرطانی به دیگر قسمتهای بدن گسترش یابند و از کنترل خارج شوند. علت اصلی این سرطان مشخص نیست اما دلایلی مثل سابقه خانوادگی، استفاده از قرصهای ضد بارداری، سرطان سینه و هورمون تراپی میتواند نقش مؤثری در ایجاد آن داشته باشد.
علائم سرطان تخمدان
سرطان تخمدان در مراحل اولیه ممکن است هیچ علائمی نداشته باشد؛ اما در مراحل پیشرفته خودش را نشان میدهد. برخی از این علائم عبارتند از:
- درد در قسمت لگن، پایین شکم یا اندامهای تحتانی
- نفخ
- ورم شکم
- کمردرد
- سوزش سر دل
- احساس سیری و بیاشتهایی
- تکرر ادرار
- یوبوست
- درد در هنگام مقاربت
اگر بیماری پیشرفت زیادی داشته باشد، ممکن است خودش را به صورت کاهش وزن ناگهانی، حالت تهوع، تنگی نفس و خستگی بیش از حد در بیمار نشان دهد.
سرطان دهانه رحم
یکیدیگر از انواع سرطانهای زنان که بسیار شایع است و احتمالاً اسم آن را زیاد شنیدهاید، سرطان دهانه رحم نام دارد. عامل اصلی ابتلا به این سرطان، ویروس HPV است که باعث ایجاد زگیل تناسلی میشود.
سرطان دهانه رحم ۴ مرحله دارد که به صورت زیر است:
مرحله ۱: در این مرحله سرطان فقط در داخل رحم وجود دارد و به بخشهای دیگر وارد نشدهاست.
مرحله ۲: در مرحله دوم دهانه رحم هم درگیر بیماری میشود.
مرحله ۳: پس از عبور از مرحله قبلی، لگن، بافتها و غدد لنفاوی هم درگیر میشوند.
مرحله ۴: در آخرین مرحله، سلولهای سرطانی در بافتها و اندامهای داخلی شکم مثل کبد، روده و مثانه هم تکثیر میشوند.
علائم سرطان دهانه رحم
سرطان دهانه رحم از جمله بیماریهای خاموش است که ممکن است تا مدتها هیچ نشانهای از خود بروز ندهد. علاوهبر این ممکن است عدهای علائم این بیماری را با مشکلات دوران پریود اشتباه بگیرند. با اینحال علائم زیر، از شایعترین نشانههای سرطان تخمدان است:
- خستگی دائمی
- از بین رفتن اشتها
- درد در ناحیه شکمی
- کاهش وزن ناگهانی
- درد در قسمت لگن
- درد هنگام دفع ادرار
- تکرر ادرار
- تورم در قسمت پاها
- کمر درد
- ترشح از ناحیه واژن
- خونریزی واژینال
این دلایل بهتنهایی نمیتواند نشاندهنده سرطان رحم باشد اما حکم زنگ خطر را دارد و میتواند به شناسایی بیماری در همان مراحل ابتدایی کمک کند.
سرطان پوست، از جمله سرطانهای خطرناک برای زنان
برای پیشگیری از سرطان بهتر است خطرناکترین نوع آن را بیشتر بشناسیم. سرطان پوست یکی از همین بیماریهای خطرناک است. جهشهایی که در DNA پوست اتفاق میافتد، باعث میشود که سلولها خارج از کنترل رشد کنند و تودههای سرطانی را به وجود بیاورند.
مهمترین علت آسیب به DNA اشعه ماوراء بنفش است که در نور خورشید و نورهای مورد استفاده در تختهای برنزکننده وجود دارد. البته عوامل دیگری هم میتواند از دلایل ایجاد این بیماری باشد. عواملی مثل پوست روشن، خال زیاد، ضایعات پوستی، سابقه خانوادگی و سیستم ایمنی ضعیف ممکن است تاثیر زیادی در ایجاد این نوع سرطان داشته باشند.
علائم سرطان پوست
تومورهای پوستی انواع مختلفی دارند و هرکدام ممکن است در ناحیه خاصی ایجاد شوند. برخی از انواع این سرطان ممکن است به بافتهای مجاور مانند رگهای خونی، غدد لنفاوی و اندامها حمله کنند. با اینکه علائم سرطان پوست ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد، برخی از شایعترین علائم آن عبارتند از:
- خونریزی
- برآمدگی مرواریدی یا مومی شکل
- درد و حساسیت
- پوسته پوسته شدن
برای پیشگیری از ابتلا به سرطان پوست بهتر است تا حد امکان از نور خورشید دوری کنید، همیشه یک ضد آفتاب خوب به همراه داشته باشید و مراقب پوست خود باشید.
بایدها و نبایدهای روتین مراقبت از پوست برای بیماران مبتلا به سرطان
سرطان روده بزرگ، دومین عامل مرگومیر در زنان
سرطان روده یا سرطان کولون با تشکیل تودههای کوچک در قسمت داخلی روده بزرگ شروع میشود. از آنجایی که این تودهها معمولاً هیچ علامتی از خود نشان نمیدهند، باید با غربالگری سالانه سرطان آنها را شناسایی کرد. سرطان روده بزرگ با روشهایی مثل جراحی، پرتودرمانی، دارو، شیمیدرمانی و ایمونوتراپی کنترل میشود. البته بهشرطی که به غدد لنفاوی مجاور و بافتهای زیرین آسیب نزد که در این صورت احتمال زنده ماندن بیمار تا بیش از ۵ سال، بهاندازه ۷۳% کم میشود.
علائم سرطان روده بزرگ
سرطان روده بزرگ معمولا یکسری علائم اولیه دارد که شامل موارد زیر است:
- اسهال
- یبوست
- نفخ
- احساس ناخوشی در قسمت شکم
- احساس تخلیه نشدن روده بهطور کامل
- ورم شکم
- خستگی و کمبود انرژی دائمی
این علائم معمولاً در همان ابتدای بیماری خود را نشان میدهند. درصورتیکه بیماری پیشروی کند، احتمالاً علائم زیر را هم از خود نشان میدهد:
- خونریزی گوارشی
- خارش مقعد
- درد شکم
- ضعف و خستگی زیاد
- کاهش وزن بدون دلیل
- احساس پر بودن شکم
- وجود توده در شکم
- فقر شدید آهن پس از یائسگی
برخی عوامل مثل مصرف الکل و سیگار، افزایش وزن و دیابت میتواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش دهد.
مهمترین زنگ خطرهای سرطان رودهی بزرگ که نباید از آنها غافل شوید.
سرطان ریه، از کشندهترین انواع سرطان در جهان
تشخیص سرطان ریه با اشعه ایکس ممکن است؛ سیتیاسکنر عکسهای مختلفی از ریه میگیرد و با کمک کامپیوتر آنها را با هم ترکیب میکند؛ درنهایت پزشک با دیدن این عکسها، سطح بیماری را تشخیص میدهد. با این روش میتوان اندازه، شکل و موقعیت تومورهای مختلف را مشخص کرد. همانطور که گفته شد، سرطان ریه میتواند بسیار خطرناک باشد؛ بنابراین هر عاملی مثل سرفهای که بعد از ۲ تا ۳ هفته خوب نمیشود و با گذشت زمان شدت آن افزایش مییابد، میتواند یک زنگ خطر مهم برای این بیماری به حساب بیاید.
علائم سرطان ریه
تشخیص سرطان ریه در مراحل اولیه کار راحتی نیست. برخی از مهمترین عوامل این بیماری در زنان عبارتند از:
- تنگی نفس
- گرفتگی صدا
- سرفه کردن همراه با خون
- سرفه کردن همراه با خسخس قفسه سینه
- درد قفسه سینه
- مشکل در بلع
- کاهش وزن ناگهانی
- عفونتهای مکرر ریه
- سرفههای زیاد
- مشکلات تنفسی
- خستگی و ضعف دائمی
- درد در قسمت کمر یا شانهها
همه چیز دربارهی رادیوتراپی؛ یکی از روشهای رایج درمان سرطان
سرطان تیروئید، سرطانی که بهکندی پیشروی میکند
معمولاً اکثر زنان اختلالات تیروئید را در طول زندگی خود تجربه میکنند. علت این مسئله نقش هورمونها در زنان است و همین مسئله ۸۰٪ آنها را تحت تاثیر قرار میدهد. بیشتر سرطانهای تیروئیدی بهخوبی قابل درماناند. این بیماری معمولاً بهکندی پیشروی میکند و در اکثر موارد، اگر بیمار بهطور مداوم به پزشک مراجعه کند، بهراحتی تحت درمان قرار میگیرد. نمونهبرداری، آزمایش خون، سونوگرافی، لارنگوسکوپی و تست ژنتیک از جمله روشهایی است که میتواند در تشخیص زودهنگام این بیماری نقش بهسزایی داشته باشد.
علائم سرطان تیروئید
از جمله مهمترین علائم سرطان تیروئید میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایجاد یک توده بدون درد یا تورم در جلوی گردن
- گرفتگی صدا بدون دلیل در مدت زمان چند هفتهای
- گلو درد طولانیمدت
- مشکل در بلع
- سرفه مداوم
- مشکلات تنفسی
۲۹ مادهی غذایی عالی برای حفظ سلامت تیروئید
روشهای درمانی سرطان تیروئید به شرایط بیمار بستگی دارد و حتی در بسیاری از موارد ممکن است نیاز به جراحی نداشته باشد.
رژیم غذایی پیشگیری از سرطان
یکسری از عوامل مثل ژنتیک در ابتلا به سرطان نقش موثری دارند و خارج از کنترل ما هستند؛ اما تحقیقات علمی نشان میدهد که ما میتوانیم ۷۰ درصد عوامل را تحت کنترل خود قرار دهیم و با رعایت نکات مهم، خطر ابتلا به سرطان را تا حد زیادی کم کنیم. سبک غذایی و انتخاب یک رژیم مناسب از جمله همین عوامل است. پس بهتر است وعدههای غذاییمان را با مواد غذایی پرارزش پر کنیم و مواد غذایی مضر و پرکالری را حذف نماییم. در ادامه یکسری مواد غذایی مفید پیشنهاد دادهایم که توجه به آنها میتواند در طول عمرمان تاثیر مثبت داشته باشد.
صبحانه:
وعده صبحانه بهتر است شامل میوه، انواع دانهها و آجیل تازه باشد. بهتر است آنها را به غلات صبحانه کمشکر مثل جو دو سر اضافه کنید. این مواد را به راحتی از سوپرمارکت دیجیکالا سفارش دهید.
ناهار:
در کنار وعدههای ناهار حتما سالاد میل کنید. برای درست کردن سالاد از لوبیا، نخودفرنگی یا سبزیجات مقوی دیگر استفاده نمایید. میتوانید در هفته یک یا چند وعده را به میل کردن ساندویچهایی اختصاص دهید که شامل کاهو، گوجهفرنگی و آووکادو است. علاوهبر این هویج و انواع میوهها را به رژیم غذاییتان اضافه کنید.
شام:
اگر برای شام ماکارانی یا برنج دارید، میتوانید با روشهای خلاقانه انواع سبزیجات تازه یا یخزده را به آن اضافه کنید. سیبزمینی پخته و کلم بروکلی هم ارزش غذایی بالایی دارد و بهتر است در رژیم غذاییتان قرار بگیرد.
دسر:
دسرهای کمشکر و رژیمی گزینه بهتری نسبت به دسرهای قندی هستند. البته خوردن میوه از همه آنها بهتر است.
میانوعده:
آجیل و میوه خشک میانوعدههای جذابی هستند که ارزش غذایی زیادی دارند.
حرف آخر
تشخیص زودهنگام سرطان میتواند نقش حیاتی در زندگی بیمار ایفا کند؛ بنابراین بسیار مهم است که شایعترین سرطانها در زنان را به همراه علائم هرکدام بشناسیم و مراقب سلامتی خود باشیم تا در صورت بروز هر کدام از این علائم، از پیشرفت بیماری جلوگیری کنیم. در این مطلب، به معرفی انواع سرطانها در زنان پرداختیم و راجعبه هرکدام حرف زدیم. در آخر از شما میخواهیم که اگر تجربهای در این زمینه دارید، در قسمت دیدگاه سایت با ما در میان بگذارید.
منبع: cancer.gov