مهم‌ترین تحولات دنیای تکنولوژی در سال ۲۰۲۱

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۱ دقیقه
مهم‌ترین اتفاقات و تحولات دنیای تکنولوژی در سال 2021

در سالی که گذشت شاهد اتفاقات جالب زیادی در زمینه‌ی علم و فناوری بودیم. شرکت‌های فعال در این حوزه از محصولات و فناوری‌های زیادی رونمایی کردند که هر یک از آن‌ها برای اهدافی خاص طراحی و روانه‌ی بازار شدند. در نتیجه تصمیم گرفتیم مطلبی را به بررسی مهم‌ترین اتفاقات و تحولات دنیای تکنولوژی در سال ۲۰۲۱ اختصاص دهیم و در آن نگاهی داشته باشیم به تعدادی از محصولات و فناوری‌های هیجان‌انگیزی که در این سال عرضه شدند.

اینکه بگوییم سال ۲۰۲۱ پر از حوادث و اتفاقات هیجان‌انگیز بود کمی اغراق کرده‌ایم. قطعا می‌دانید که هنوز تاثیر ویروس منحوس کرونا روی دنیا به شکل منفی وجود دارد و به همین خاطر دست شرکت‌ها تا حدودی در تولید محصولات و فناوری‌های جدید و هیجان‌انگیز بسته بوده است. به صورت کلی این سال خیلی سریع‌تر از آنچه که انتظار داشتیم گذشت و نمی‌توان گفت خیلی هم پرحادثه بود.

با این حال در این بین هستند فناوری‌های جالبی که سال ۲۰۲۱ را تا جایی که امکان داشت هیجان‌انگیز کردند. البته اگر بخواهیم به تمام این حوادث بپردازیم قطعا از حوصله‌ی متن خارج خواهد بود اما تصمیم گرفتیم ۹ مورد از بهترین‌ها را در این مطلب پوشش دهیم که فکر می‌کنیم بیشترین تاثیر را در دنیای فناوری داشته‌اند و قطعا آینده‌ی درخشانی هم در انتظار آن‌ها خواهد بود. به طور خلاصه می‌توانید مهم‌ترین اتفاقات و تحولات دنیای تکنولوژی در سال ۲۰۲۱ را در زیر مشاهده کنید. (شما می‌توانید با کلیک روی هر گزینه به بخش مربوط به آن هدایت شوید).


مهم‌ترین اتفاقات و تحولات دنیای تکنولوژی در سال ۲۰۲۱


۱. تراشه‌ی M1 اپل

تراشه‌ی m1 اپل

اپل اواخر سال ۲۰۲۰ از تراشه‌ی سری M1 خود رونمایی کرد. تراشه‌ای با قدرت پردازشی بسیار زیاد که اپل ادعا می‌کرد می‌تواند با بهترین‌های اینتل و AMD هم رقابت کرده و حتی آن‌ها را پشت سر بگذارد. البته آن تراشه‌ای که در سال ۲۰۲۰ رونمایی شد شاید خیلی قدرتمند نبود. منظورمان بیشتر در رابطه با جانشین آن است که در سال ۲۰۲۱ و در دو مدل پرو و مکس رونمایی و در کامپیوترها و حتی تبلت‌های آیپد پرو اپل بکار گرفته شد و عملکردی نزدیک به کامپیوترهای شخصی قدرتمند را به این محصولات آورد.

این تراشه‌ها از قدرت پردازشی بسیار زیادی برخوردار هستند و می‌توان آن‌ها را در حد پردازنده‌های رده‌میانی سری i7 اینتل (نسل جدید) در نظر گرفت. از لحاظ توان گرافیکی هم عملکرد این تراشه‌ها واقعا عالی است تا بدین ترتیب اپل به اولین شرکتی تبدیل شود که تماما پلتفرم خود را خودش طراحی می‌کند. از سخت‌افزار گرفته تا نرم‌افزار.

طبق ادعای اپل، M1 مکس که در واقع قدرتمندترین تراشه‌ی کنونی شرکت به حساب می‌آید در انجام کارهای گرافیکی حدودا دو برابر و در انجام کارهای پردازش یادگیری ماشین هم می‌توان گفت سه‌برابر سریع‌تر و قدرتمندتر از پردازنده‌ی نسل اول خود یعنی M1 است. اگرچه به نظر نمی‌رسد شرکت کوپرتینویی همین حالا رابطه‌ی خود را به طور کامل با اینتل قطع کند و قید استفاده از پردازنده‌هایش را در محصولاتش بزند اما به نظر می‌رسد طی سال‌های آتی شرکت آمریکایی آنقدری در زمینه‌ی تولید تراشه پیشرفته خواهد شد که دیگر نیازی به پردازنده‌های دیگر نخواهد داشت. حداقل این چیزی است که سابقه و کارنامه‌ی شرکت در تولید تراشه نشان می‌دهد.

۲. رونمایی از تراشه‌ی اختصاصی گوگل

تراشه‌ی اختصاصی گوگل با نام تنسور

گوگل به‌تازگی از گوشی‌های سری پیکسل ۶ رونمایی کرد. البته خود این گوشی‌ها به خاطر طراحی زیبا و منحصر بفردی که دارند از این لحاظ به خودی خود یک اتفاق هیجان‌انگیز محسوب می‌شوند اما مهم‌تر از طراحی، تراشه‌ای است که به عنوان قلب تپنده در این محصولات قرار گرفته است. تراشه‌ای تحت عنوان تنسور که توسط سامسونگ و به صورت سفارشی برای گوگل طراحی شده است.

البته این تراشه قرار نیست در تبلت یا کامپیوترها بکار گرفته شود. یعنی برخلاف تراشه‌ی M1 اپل که برای این منظور طراحی شده، تنسور منحصرا برای سری گوشی‌های پیکسل در نظر گرفته شده است. اگرچه توان پردازشی و گرافیکی این تراشه اصلا آنطور که انتظار داریم نیست و شاید دو نسل از پردازنده‌های کنونی ضعیف‌تر هم باشد اما تمرکز گوگل بیشتر روی این بود که بتواند یادگیری ماشین را در عالی‌ترین حالت خود به گوشی‌هایش اضافه کند تا بدین ترتیب بتواند در زمینه‌ی عکاسی و فیلم‌برداری بی‌نظیر ظاهر شود که نتیجه‌ی آن را هم دیدیم.

البته این تراشه با یک هدف دیگر علاوه بر عکاسی و فیلم‌برداری هم طراحی شده است. اگر به خاطر داشته باشید سال گذشته اپل در گوشی‌های آیفون قابلیت تشخیص صدا در خود دستگاه را اضافه کرد. تراشه‌های تنسور هم گوشی‌های پیکسل را از ارسال دیتا بی‌نیاز می‌کند چرا که تمام پردازش‌ها را درون خود دستگاه انجام می‌دهد.

به صورت کلی اگر از کاری که اپل سال گذشته انجام داد بسیار شگفت‌زده شدید اما طرفدار محصولات اپل نیستید، می‌توانید امیدوار باشید چرا که یک شرکت اندرویدی هم بالاخره کار مشابهی را در گوشی‌هایش انجام داده است.

۳. رقابت برای رسیدن به فضا

ریچارد برنسون، ایلان ماسک و جف بزوس

در سال ۲۰۲۱ شرکت‌ها و میلیاردهای بزرگ جهان نظیر ریچارد برنسون، ایلان ماسک و جف بزوس روی پروژه‌های سفر به فضا با یکدیگر به رقابت پرداختند. طی این مدت این افراد به سرتیتر خبرها تبدیل شدند و اگر خبرهای مربوط به این زمینه را دنبال می‌کردید متوجه می‌شدید که بسیاری‌ها به دنبال این هستند که کدام یک از این سه میلیاردر می‌توانند زودتر از دیگری در پروژه‌ی رفتن به فضا به نتیجه‌ی قطعی برسند.

خبرهای مربوط به سفر به فضا از زمانی که ویلیام شاتنر در اکتبر امسال با کپسول فضایی بلو اوریجین به فضا رفت شدت گرفت. شاتنر یکی از مشهورترین بازیگران مجموعه‌ی Star Trek (پیشتازان فضا است) که در تاریخ ۲۱ مهر ماه امسال به همراه کریس بوشوییزن (موسس شرکت ماهواره‌ای Planet Labs)، گلن د وریس (موسس شرکت نرم‌افزاری Mediadata) و آدری پاورز (نائب رئیس ماموریت و عملیات پرواز بلو اوریجین) به فضا سفر کرد و از این بابت هم بسیار هیجان‌زده شد.

۴. سلطه‌ی NFTها و خرید و فروش آیتم‌های دیجیتال با قیمت سرسام‌آور

nft

یکی از اتفاقات جالبی که امسال رخ داد، خرید و فروش آیتم‌های دیجیتال با قیمت فضایی بود. در برخی از خبرها دیدیم که با چه قیمت بسیار بالایی این آیتم‌ها را خرید فروش می‌کردند. البته اگر خیلی با این مبحث آشنایی ندارید باید بگوییم NFTها در واقع همان توکن‌های غیرقابل تعویض هستند که ارزش بسیار بالایی دارند.

این توکن‌ها در واقع یک قطعه عکس دیجیتال به ظاهر بی‌ارزشی هستند که رمزنگاری شده و از فناوری بلاک‌چین برای ایجاد دارایی دیجیتال استفاده می‌کنند. علاوه بر این‌ها امکان تکثیر آن‌ها هم وجود ندارد به همین خاطر ارزش آن‌ها بسیار بالاست. البته که قرار نیست در این مطلب به بررسی و تعریف NFT بپردازیم چرا که یک مقوله‌ی کاملا تخصصی است و نمی‌توان در مطلبی با این ماهیت به آن پرداخت. صرفا گفتن این موضوع کفایت می‌کند که NFTها ظاهرا قرار است در سال ۲۰۲۲ و حتی بعد از آن هم در خبرگزاری‌ها حضور داشته باشند.

دلیل این موضوع هم این است که زیرساخت NFT در واقع بلاک‌چین آن است. از آن جایی که مفهوم خود بلاک‌چین جدید و پیچیده به نظر می‌رسد اما پول خوبی از طریق خرید و فروش آن بدست می‌آید، به همین خاطر قطعا در سال‌های آتی هم در رابطه با آن خبرهای زیادی خواهیم شنید. قطعا چنین آیتم‌هایی در آینده می‌توانند کاربردهای فراوانی در زمینه‌ی قرار داد هوشمند برای انتقال مالکیت، مدیریت زنجیره‌ی تامین و … داشته باشد.

۵. نوسانات شدید قیمت در بازار ارز دیجیتال

ارز دیجیتال

یک فلسفه‌ی سیاسی در رابطه با مفهوم اصلی کریپتو و فناوری بلاک‌چین وجود دارد که می‌گوید این واحدها غیر متمرکز بوده و در برابر قوانین و مقرارت انعطاف لازم را ندارند. متاسفانه یا خوشبختانه، روش مدیریت غیر متمرکز و بدون سلسله مراتب برای انجام تبادلات باعث شده این مفاهیم با اقتصاد جهان فعلی مغایرت داشته باشند. بنابراین منطقی به نظر می‌رسد که بیت‌کوین، اتریوم یا به طور کلی سایر واحدهای دیجیتالی بعد از افزایش ارزش خود باعث چنین سو تفاهم‌هایی شوند.

برای مثال کشور چین امسال فرایند ماینینگ را کاملا ممنوع اعلام کرد. از طرفی کشوری مثل آمریکا در مورد تمایل خود برای فعالیت در بازار ارز دیجیتال مردد به نظر می‌رسد. طبیعتا وقتی چنین دیدگاه‌هایی را مشاهده می‌کنیم می‌توانیم پیش‌بینیم کنیم رمزارزها به خصوص با این نوسانات شدیدی که طی چند سال اخیر داشته‌اند نمی‌توانند به شکل فراگیر در زندگی مردم حضور داشته باشند.

وجود قوانین و مقررات مشخص در زمینه‌ی ارز دیجیتال اگرچه شاید اصلا نیازی هم به آن نباشد، برای اینکه بتوان آن را به ماهیتی کاربردی و فراگیر تبدیل کرد باید وجود داشته باشد. استفاده‌ی شدید از انرژی، هزینه‌های سرسام‌آور و حتی کلاه‌برداری‌های فراوان باعث شده بیتکوین دیگر آن ماهیت دوست‌داشتنی و کاربردی که قبلا داشت را از دست بدهد. در نتیجه وجود یک سری قوانین کنترل کننده می‌تواند روی بهبود عملکرد و فراگیر شدن آن در زندگی تاثیر داشته باشد.

۶. گوشی‌های تاشو

گلکسی زد فلیپ 3

سامسونگ در سال ۲۰۱۹ اولین نسل از گوشی‌های تاشو و در سال ۲۰۲۱ هم سومین نسل آن‌ها را تحت عنوان گلکسی زد فولد ۳ و زد فلیپ ۳ رونمایی و راهی بازار کرد. طی همین دو سال هم پیشرفت بسیار زیادی را شاهد بودیم که ما را به آینده‌ای درخشان کاملا امیدوار کرد. بسیاری از بررسی‌کنندگان بعد از کار با نسل سوم گوشی‌های تاشوی سامسونگ به این موضوع اشاره کردند که این‌بار دیگر فراتر از طرح‌های مفهومی رفته‌ایم چرا که یک دستگاه کاملا حرفه‌ای و کاربردی در اختیار داریم.

هر دو گوشی به نسبت نسل قبل پیشرفت زیادی داشته‌اند. از طراحی سخت‌افزار درونی گرفته تا بیرونی، همه‌چیز به گونه‌ای طراحی شده که کاربران بتوانند به آن‌ها به عنوان گوشی بعدی خود اعتماد کنند. اگرچه فعلا تعداد تولیدکنندگان این گوشی‌ها کم است اما به نظر می‌رسد طی سال‌های پیش رو شاهد افزایش فعالیت‌ها در این زمینه باشیم. حال باید منتظر ماند و دید شرکت‌های سازنده‌ی گوشی هوشمند چگونه محصول تاشو یا حتی رول‌شونده‌ی خود را طراحی می‌کنند. این دو گوشی اگرچه در بین مهم‌ترین اتفاقات و تحولات دنیای تکنولوژی در سال ۲۰۲۱ دیده می‌شوند اما ایده‌ی ساخت آن‌ها از سال ۲۰۱۹ رسما درون یک محصول بکار گرفته شد.

۷. حق تعمیر

حق تعمیر گوشی - مهم‌ترین اتفاقات و تحولات دنیای تکنولوژی در سال 2021

چند سالی است که شرکت‌های تولیدکننده‌ی گوشی‌های هوشمند با کاربران گوشی‌های خود سر این موضوع که کاربران باید حق تعمیر گوشی‌های خود در منزل یا در فروشگاه‌های شخص ثالث را داشته باشند یا یکدیگر به مشکل برخورده‌اند. بسیاری از کاربران معتقدند باید این حق را داشته باشند اما شرکت‌های تولیدکننده کاملا با این موضوع مخالفت می‌کنند و می‌گویند تعمیر فقط باید در مراکز تعیین‌شده توسط خود شرکت صورت بگیرد.

در سال ۲۰۲۱ اما این موضوع به شکل جدی‌تری دنبال شد و خوشبختانه در نتیجه‌ی آن، کاربران موفق شدند حرف خود را به کرسی بنشانند. طبق قانون جدیدی که مثلا در اروپا وضع شده، گوشی‌ها باید تا ۱۰ سال قابل تعمیر باشند. البته این قانون فقط در رابطه با گوشی‌های هوشمند نیست و به صورت کلی به تمام لوازم الکترونیکی اشاره می‌کند.

اپل یکی از اولین شرکت‌هایی بود که با این قانون موافقت کرد. شرکت آمریکایی در نوامبر امسال با اعلام اینکه قطعات گوشی‌هایش را مستقیما به کاربرانی که می‌خواهند آیفون خود را تعمیر کنند می‌فروشد، به شدت خبرساز شد. ظاهرا اپل قصد دارد این سیاست خود را برای سایر محصولاتش نیز در نظر بگیرد. البته خود شرکت در این رابطه چیزی نگفت اما قانون اتحادیه‌ی اروپا به وضوح به تمام محصولات الکترونیکی اشاره می‌کند. هرچند اگر اپل چنین سیاستی را در قبال گوشی‌هایش در نظر بگیرد، قطعا برای تبلت و کامپیوترهایش هم چنین کاری را انجام خواهد داد. حال این اتفاق چه زمانی رخ می‌دهد مشخص نیست.

اگر اپل این کار را انجام دهد قطعا شرکت‌های بزرگ دیگر نظیر سامسونگ، شیائومی، اوپو و … هم دست به چنین کاری می‌زنند و تعمیر لوازم در خانه را به کار بسیار راحت‌تری تبدیل می‌کنند. این خبر بسیار خوبی برای کسانی است که در زمینه‌ی تعمیر گوشی در حد و اندازه‌های رفع مشکل گوشی خود مهارت دارند اما از لوازم کافی برای انجام این کار برخوردار نیستند.

۸. ویندوز ۱۱

ویندوز 11 - مهم‌ترین اتفاقات و تحولات دنیای تکنولوژی در سال 2021

یکی از مهم‌ترین اتفاقات و تحولات دنیای تکنولوژی در سال ۲۰۲۱ رونمایی از ویندوز ۱۱ بود. شاید بگوییم این اتفاق که هر چند سال یک‌بار رخ می‌دهد و در نتیجه معرفی یک سیستم‌عامل نمی‌تواند اتفاق هیجان‌انگیزی باشد اما ویندوز ۱۱ داستان متفاوتی دارد. این سیستم‌عامل از آن جایی که با ایده‌ی اجرای اپلیکیشن‌های اندرویدی طراحی شد و در دسترس قرار گرفت در لیست ما قرار می‌گیرد. قطعا خبر خوبی است که بدانیم کامپیوتر ویندوزی ما به صورت بومی از اپلیکیشن‌های یک سیستم‌عامل دیگر هم پشتیبانی می‌کند. بدون اینکه اصلا نیازی به گوشی خود داشته باشیم.

ویندوز ۱۱ البته قابلیت‌های خوب دیگر هم دارد اما هیچ یک از آن‌ها به اندازه‌ی پشتیبانی از اپلیکیشن‌های اندرویدی نمی‌تواند باعث شود آن را یکی از بهترین سیستم‌عامل‌های مایکروسافت و البته یکی از هیجان‌انگیزترین اتفاقات سال ۲۰۲۱ در نظر بگیریم.

۹. افزایش خرید خودروهای الکتریکی

خودروی الکتریکی - مهم‌ترین اتفاقات و تحولات دنیای تکنولوژی در سال 2021

البته خودروهای الکتریکی نه فقط در سال ۲۰۲۱ بلکه به صورت کلی طی سال‌های اخیر هم بسیار مورد توجه قرار گرفته‌اند. اما تا قبل از سال ۲۰۲۱ بیشتر شاهد انتشار خبرهایی در این رابطه بودیم در حالی کاربران زیادی به خرید آن‌ها تمایل نشان نمی‌دادند. اما اوایل سال ۲۰۲۱ پیش‌بینی شد که در طی این سال، شاهد رشد ۷۱ درصدی فروش این محصولات خواهیم بود. اما جالب اینجاست که هنوز به آخر سال نرسیده، یعنی در ماه اکتبر، ۸۸ درصد افزایش در فروش گزارش شد تا بدین ترتیب رشد فروش خودروهای الکتریکی کاملا از حد تصورات خارج شود.

این اعداد و ارقام و پیشرفت‌ها اگرچه محبوبیت بالای این محصولات را در نزد کاربران نشان می‌دهد اما باید بدانید خودروهای الکتریکی تازه ۲٫۷ درصد از کل خودروهای جهان را تشکیل می‌دهند که این مسئله به دلایل مختلف کاملا طبیعی  است. با فراهم کردن زیرساخت‌های بیشتر و قابلیت‌های مورد نیاز برای بهره‌مندی از پتانسیل این فناوری جذاب، قطعا فروش این محصولات طی سال‌های پیش رو بیشتر و بیشتر خواهد شد. حتی به دوره‌ای رسیدیم که خودروی الکتریکی دست دوم هم به فروش می‌رسد. بنابراین به نظر می‌رسد بالاخره به آینده‌ی کم‌هزینه‌تری که در انتظارش بودیم رسیدیم.

همانطور که گفته شد در سالی که گذشت پیشرفت‌ها، فناوری‌ها، محصولات و اتفاقات بسیار جذابی را شاهد بودیم که شاید نام آن‌ها در لیست مهم‌ترین اتفاقات و تحولات علم و تکنولوژی در سال ۲۰۲۱ وجود نداشته باشد. اما با در نظر گرفتن تمام موارد، به نظر می‌رسد این نه مورد توانستند بیشتر از سایرین توجه کاربران را به خود جلب کنند.

منبع: TechRepublic

راهنمای خرید آیفون


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما