۷ انیمیشن پیکسار که حتی بزرگسالها هم از تماشایشان لذت میبرند
انیمیشنهای سینمایی جذابی به صورت هر ساله ساخته میشود که حتی بزرگسالها هم میتوانند از تماشایشان لذت ببرند؛ چراکه معنی و مفهوم نهفته در این دسته از انیمیشنها تنها مختص به کودکان و قشر نوجوان نیست.
شرکت پیکسار (Pixar) از گذشته تا به امروز در صنعت انیمیشنسازی سنگ تمام گذاشته و این شرکت در حال حاضر تبدیل به یکی از قدرتمندترین کمپانیهای انیمیشنسازی شده است؛ شرکتی که بهواسطهی تولید و اکران آثار انیمیشنی جذاب، بارها مورد تحسین قرار گرفته میشود.
اولین فیلم سینمایی انیمیشنی پیکسار، «داستان اسباب بازی» (Toy Story) بود که سال ۱۹۹۵ میلادی اکران شد. «داستان اسباب بازی»، چشمانداز ساخت انیمیشن و فیلمهایی در این سبک را به کلی متحول کرد. پیکسار بهواسطهی خلق این جهان فانتزی توانسته تا به لحظهی نگارش این مقاله، ۲۶ فیلم سینمایی به مرحلهی اکران برساند. انیمیشن «لایتیر» (Lightyear)، جدیدترین محصول پیکسار و دنبالهروی میراث گذشته است که حد و مرز انیمیشنسازی را با تمام توان به جلو میراند.
شرکت پیکسار، یازده مرتبه جایزهی آکادمی را به عنوان بهترین فیلم سینمایی در سبک انیمیشن توانسته کسب کند. علاوه بر این مورد، پنج نامزدی هم در دستهی افتخارات این شرکت به چشم میخورد. فیلم «بالا» (Up) و «داستان اسباب بازی ۳» (Toy Story 3) که دو مورد از برندگان جشنواره اعلام شدهاند، لقب نامزد دریافت جایزه بهترین تصویربرداری را هم کسب کرده بودند. همچنین، هفت جایزهی دیگر در سایر رشتهها به دو فیلم نامبرده تعلق گرفت.
با تمامی این تفاسیر، تمامی فیلمهای سینمایی پیکسار معرکه و شاهکار نیستند و از طرفی، تجربهی بینندهها نسبت به تماشای انیمیشنهای پیکسار قرار نیست در همگی یکسان باشد. با این وجود، تک تک انیمیشنهای پیکسار با مضامین بزرگسالانه سر و کار داشته، آنها را به قابهای انیمیشنی ترجمه کرده و برای فهم توسط هر ردهی سنی آمادهسازی میکنند. در حقیقت، انیمیشنهایی که به این طریق ساخته میشوند، پیغامی جهانی در بطن داستان خود دارند که هر فردی قدرت درکش را دارد. پیکسار، شرکتی است که در این زمینه توانسته به یکی از بهترینها تبدیل شود. در ادامه، هفت انیمیشن پیکسار را معرفی میکنیم که حتی بزرگسالها هم مثل بچهها میتوانند از تماشایشان لذت ببرند.
۷. وال-ای (WALL-E)
- کارگردان: اندرو استتون
- بازیگران: بن برت، الیسا نایت، جف گارلین
- محصول: ۲۰۰۸، آمریکا
- امتیاز سایت IMDb به فیلم: ۸.۴ از ۱۰
- امتیاز فیلم در سایت راتن تومیتوز: ۹۵٪
«وال-ای»، نهمین فیلم سینمایی پیکسار محسوب میشود که از لحاظ بصری به شدت زیباست. «وال-ای»، اثری منحصر به فرد، جذاب، دلنشین، بینظیر و صد البته بامزه است. این فیلم به خوبی به یک رباتِ آشغال جمعکن هویت انسانی و روح میبخشد؛ ضمن اینکه در این فیلم به زیبایی گفته میشود که انسانها چطور با سیارهی خود رفتار میکنند. «وال-ای» اصلا و ابدا دیالوگمحور نیست و گفتوگوها در حداقلترین حالت ممکن قرار دارند. با این وجود، به قدری احساسات و یک قصهی بصری در این فیلم بین مخاطب و اثر رد و بدل میشود که علنا بزرگسالها مجذوب جادوی «وال-ای» خواهند شد.
۶- روح (Soul)
- کارگردان: پیت داکتر
- بازیگران: جیمی فاکس، تینا فی، گراهام نورتون
- محصول: ۲۰۲۰، آمریکا
- امتیاز سایت IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
- امتیاز فیلم در سایت راتن تومیتوز: ۹۵٪
طراحی بصری بیست و سومین فیلم پیکسار یعنی «روح» به شدت سرزنده و جذاب است، اما این انیمیشن را میتوان بزرگسالانهترین اثر پیکسار معرفی کرد. انیمیشن «روح»، سوالات مهمی پیرامون مفهوم اگزیستانسیالیسمی مطرح میکند که بزرگسالها به طور معمول برایشان این سوال پیش میآید. سوالاتی از این قبیل که وقتی میمیریم، چه اتفاقاتی برایمان میافتد، آیا تقدیرمان بوده که به یک شکل بمیریم؟ آیا برای من از همان ابتدا تعریف شده که چه مسیری را در زندگی طی کنم؟
انیمیشن «روح» با بهرهبرداری از فرم موسیقی جاز میتواند بینندهها را به خصوص کودکان جادو کند. انیمیشن «روح» از این طریق، مخاطب را با موسیقی آمریکایی جاز هم آشنا میکند. این مولفه به هیچ وجه تا انتهای فیلم به حاشیه رانده نمیشود و داستان حول محور این عنصر به جلو حرکت میکند. علاوه بر تمامی این موارد، داستان نکات غافلگیرکننده بیشتری در بدنهی روایت دارد که احتمالا به مذاق بسیاری از تماشاگرهای بزرگسال خوش خواهد آمد.
۵- درون و بیرون (Inside Out)
- کارگردان: پیت داکتر، رانی دل کرمن
- بازیگران: ایمی پولر، بیل هیدر، لویس بلک
- محصول: ۲۰۱۵، آمریکا
- امتیاز سایت IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰
- امتیاز فیلم در سایت راتن تومیتوز: ۹۸٪
تا زمانی که «روح» اکران نشده بود، انیمیشن «درون و بیرون»، بزرگسالانهترین فیلم پیکسار تلقی میشد. چالش و بحرانهای مربوط به بزرگسالی، نقل مکان به یک منزل و شهری جدید و همچنین پیامدهای حقیقی انتخابهایی که میکنیم، نه تنها روی احوالاتمان تاثیر میگذارد، بلکه روی اطرافیانمان هم موثر است. قصهی «درون و بیرون» پیرامون این نکات، بخشی از زندگی دختربچهای به اسم رایلی را روایت میکند. داستانی آمیخته با اشک و لبخند که کودکان و بزرگسالها از تماشایش لذت خواهند برد.
در انیمیشن «درون و بیرون» تنها رایلی، با کلنجارهای روحی و روانیاش دسته و پنجه نرم نمیکند. مشکلات والدین مثل تقلای والدین برای شغل جدید، دغدغههایشان دربارهی یک شهر جدید و نحوهی رفتار با فرزند نوجوانشان هم به زیبایی در این انیمیشن به تصویر کشیده میشود. نمایش لحظات کمدی و غمانگیز در این انیمیشن به طرز کاملا بینقصی انجام میشود و مخاطب با صحنههایی روبهرو میشود که احتمالا در ذهنش برای همیشه حک خواهد شد.
۴- داستان اسباب بازی (Toy Story)
- کارگردان: جان لستر
- بازیگران: تام هنکس، تیم الن، دان ریکلز
- محصول: ۱۹۹۵، آمریکا
- امتیاز سایت IMDb به فیلم: ۸.۳ از ۱۰
- امتیاز فیلم در سایت راتن تومیتوز: ۱۰۰٪
با اینکه نزدیک به سی سال از اکران انیمیشن «داستان اسباب بازی» میگذرد، تماشای این انیمیشن هنوز مثل گذشته طراوت و تازگی دارد. این انیمیشن مولفههای بصری سحرانگیزی دارد و با این وجود، مولفههای دیگری مثل صداگذاری معرکهی تام هنکس و تیم الن در نقش دو عروسک معروف وودی و باز هم به شدت تحسینبرانگیز است.
این نکته که یک ماجرا از زاویهی دید چند عروسک تعریف شود، واقعا ایدهای مبتکرانهای است. انیمیشن «داستان اسباب بازی» اثری مفرح، خیالانگیز و تماشایی است و بیننده از تماشای داستان اندی و اسباببازیهایش، حسابی از خنده رودهبر خواهد شد. از طرفی، این فیلم به بزرگسالها لذت بچگی، دوستی و ماجراجوییهای کودکانه را یادآوری میکند. پیکسار بهواسطهی خلق این انیمیشن توانسته صنعت انیمیشنسازی را کاملا تغییر دهد.
۳- موش سرآشپز (Ratatouille)
- کارگردان: برد بیرد، جان پینکاوا
- بازیگران: برد گرت، لو رومانو، پتون اسوالت
- محصول: ۲۰۰۷، آمریکا
- امتیاز سایت IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
- امتیاز فیلم در سایت راتن تومیتوز: ۹۶٪
انیمیشن «موش سرآشپز» از عناصر غذایی کشور فرانسه به شدت وام میگیرد اما این انیمیشن صرفا دربارهی غذاهای فرانسوی نیست. این انیمیشن بیشتر دربارهی دوستی، اعتماد، تصورات، ابتکار و درک است. این دسته از موضوعات بیشتر باب پسند بزرگسالهاست؛ چراکه آنها به صورت روزمره با این دسته از مفاهیم در ارتباط هستند.
پتون اسوالت، هنرمندی است که وظیفهی صداگذاری رِمی، موش سرآشپزِ داستان را برعهده گرفت. بهواسطهی جادوی اعجاببرانگیزِ این بازیگر، رمی هم مثل بسیاری از شخصیتهای پیکسار در یاد و خاطر اغلب بینندهها خواهد ماند. «موش سرآشپز»، فیلمی مجذوبکننده و زیبا برای تماشاست و به خوبی تماشاگر را پیرامون چگونگی درک انسانها (حتی موشها) و همچنین درک توانمندیهایشان به چالش میکشد.
۲- بالا (Up)
- کارگردان: پیت داکتر، باب پیترسون
- بازیگران: ادوارد اسنر، جوردن ناگای، جان راتزنبرگر
- محصول: ۲۰۰۹، آمریکا
- امتیاز سایت IMDb به فیلم: ۸.۳ از ۱۰
- امتیاز فیلم در سایت راتن تومیتوز: ۹۸٪
انیمیش «بالا» بیشتر به نظر میرسد که دو فقره فیلم سینمایی است. یک فیلم، داستان نحوه هضم کارل با اندوهش را روایت میکند و دیگری، داستان برقراری پیوند دوستی است. مضمون انیمیشن «بالا» تا حدودی شبیه به چیزی است که در «داستان اسباب بازی» میتوان آن را رویت کرد. فیلم «آپ» دو بخش داستانی مذکور را به شکلی دیدنی در هم ترکیب میکند تا یک جهان فانتزی بینظیر شکل گیرد؛ جهانی که موجب میشود تا فیلم در آن به خوبی بدرخشد.
ده دقیقهی سکانس ابتدایی انیمیشن «بالا» به طرز شگفتانگیزی تکاندهنده است؛ چراکه ما غم و اندوه کارل و الی را تماشا میکنیم. در حقیقت ما به عنوان بیننده، خودمان، والدینمان و کسانی که عاشقشان هستیم را تماشا میکنیم؛ آن هم از زاویهی دید دو شخصیت داخل داستان. سپس به واسطهی تماشای انیمیشن میبینیم که چگونه جهان اطرافمان رفتار و حرکت میکند. انیمیشن «بالا» با بهرهبرداری از یک تم و مضمون بزرگسالانه نشان میدهد که چطور باید در مسیر زندگی تصمیم گرفت و چگونه باید با شگفتیها و اتفاقات ناگوار در این مسیر کنار آمد. از طرفی، چگونه تفسیر کردن دستنوشتهی الی توسط کارل هم به شدت زیباست و موجب غافلگیری بیننده میشود.
۱- داستان اسباب بازی ۳ (Toy Story 3)
- کارگردان: لی آنکریج
- بازیگران: تام هنکس، تیم آلن، جان کیوسک
- محصول: ۲۰۱۰، آمریکا
- امتیاز سایت IMDb به فیلم: ۸.۳ از ۱۰
- امتیاز فیلم در سایت راتن تومیتوز: ۹۸٪
زمانی که «داستان اسباب بازی ۳» اکران شد، شرکت پیکسار در راس قلهی انیمیشنسازی قرار داشته است؛ چراکه «موش سرآشپز»، «وال-ای»، «بالا» و سپس «داستان اسباب بازی ۳» تنها در طول سه سال به مرحلهی اکران رسید. هر کدام از فیلمهای مذکور، به زبان منحصربهفرد خود، با بزرگسالها و کودکان صحبت میکنند اما «داستان اسباب بازی ۳»، به تنهایی تکامل و نقطهی بلوغ این فرانچایز محسوب میشود.
«داستان اسباب بازی ۳» دربارهی بزرگسالهایی است که تازه پا به سن گذاشتهاند و باید با دوران کودکی خود خداحافظی کنند. پذیرش این موضوع و بحرانهای پیش روی افراد، دست مایهی خلق داستان سومین قسمت از این انیمیشن میشود. «داستان اسباب بازی ۳» به اندازهای مضامین و مفاهیم مختلف را در خود جای داده که میتوان پیرامون هر مسئله، یک فیلم اختصاصی جداگانهای را ساخت. با این اوصاف، این انیمیشن توانسته تمامی این موضوعات را در خود داشته باشد و بیننده را وادار سازد با وودی و دوستانش همسفر شود. انیمیشنهایی مثل «داستان اسباب بازی ۳» به ما خاطر نشان میکنند تا برای چند ثانیه هم که شده به زندگی وقفه داده، قدردان لحظات بوده و از تک تک صحنههایش لذت ببریم.
منبع: Movieweb
آپ فوق العادس تا حالا با یه کارتون انقدر ارتباط برقرار نکرده بودم با اینکه حدود ۱۳ سال از زمانی که دیدم میگذره بازم بهترینه منه
درسته چند هفته پیش من بابام وال ای نگاه کردیم بابام خیلی سخت گیر از برنامه کودک الان خوشش نمیاد میگه خیلی مسخره غیر واقعی هست
یه سوال داشتم کارتون ماجراجویی در پاریس ساخت دیزنی یا پیکارس نی
به غیر داستان اسباب بازی بقیش چرت و پرت بود و واقعا فراری بودم ازشون
با این انیمیشن جدیدشون هم که گند زدن، ولی برام خیلی جالبه که چرا الان متن میرین درباره این کمپانی تبلیغ دوست دارین؟
من همشونو به جز روح و وال ای دیدم . هموشون عالین من خودم داستان اسباب بازی رو بیشتر دوست داشتم
فقط اسباب بازی ها
روح معرکس
شوهر خاله من نزدیک ۵۰ سالشه و عاشق وآل ایه
همه این فیلما رو دیدم و همه شون خیلی باحالن
دقیقا درسته من کل این فیلم هارو با بابام دیدم
وای خاله ی من انقدر از موش سرآشپز بدش
میاد
🤣🤣🤣🤣
میگه چیه هرچی موش تو غذا ها میلولَن
🤣🤣🤣🤣🤣
وال ای،اپ و موش سراشپز که شاهکار بودن