۱۳ فایده‌ی شگفت‌انگیز ورزش برای سلامت جسم و روان کودکان

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۶ دقیقه
فواید ورزش برای کودکان

بیشتر افرادی که در سنین بالا سالم هستند، طول عمر و سلامتی خود را با فعالیت بدنی مرتبط می‌دانند. این افراد ورزش کردن را از سنین پایین شروع کرده‌ و هیچ‌وقت آن را ترک نکرده‌اند. اما در دنیای پیشرفته‌ی امروزی بسیاری از چیزها تغییر کرده و میزان فعالیت کودکان و نوجوانان کمتر شده است. به همین دلیل، باید آگاهی در مورد فواید ورزش برای کودکان افزایش پیدا کند و مطمئن شوید که فرزندان شما به اندازه‌ی کافی فعالیت بدنی دارند.

در گذشته، کودکان برای بازی کردن از منزل خارج می‌شدند، چون گزینه‌های زیادی برای سرگرم شدن نداشتند. در بیرون از خانه دوست پیدا می‌کردند و کل روز را با بازی کردن و ماجراجویی به پایان می‌رساندند. در پایان روز هم خسته و گرسنه به خانه برمی‌گشتند. اما این روزها شرایط خیلی فرق کرده است. کودکان زمان زیادی از روز را در خانه سپری می‌کنند و به دلیل استفاده از موبایل، کامپیوتر یا تبلت علاقه‌ی زیادی به فعالیت‌های خارج از خانه ندارند.

کم‌تحرکی مشکلات جسمی و روحی زیادی را برای کودکان ایجاد می‌کند. به همین دلیل، تصمیم داریم در این مقاله از دیجی‌کالا مگ شما را با فواید ورزش کردن برای کودکان آشنا کنیم. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.

فواید ورزش برای کودکان

فعالیت بدنی در دوران کودکی اهمیت زیادی دارد. چون کودکانی که ورزش می‌کنند از نظر جسمی، ذهنی و عاطفی نسبت به همسالان خود سالم‌تر هستند و در دوران بزرگسالی کمتر از سایرین به بیماری‌های مزمن مبتلا می‌شوند. از مهم‌ترین فواید ورزش برای این گروه‌ی سنی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. قلب را تقویت می‌کند

قلب یک عضله است که مانند سایر عضلات، عملکرد آن با ورزش منظم بهبود پیدا می‌کند. تقویت عضله‌ی قلب در پیشگیری از بیماری‌های قلبی مؤثر است. بیماری‌های قلبی یکی از مهم‌ترین دلایل مرگ و میر در سراسر جهان محسوب می‌شوند و به همین دلیل مراقبت از سلامت قلب کودکان به آن‌ها کمک می‌کند که از یک زندگی طولانی و سالم برخوردار شوند.

بی‌تحرکی احتمال ابتلا به بیماری قلبی را ۵۰ درصد افزایش می‌دهد، اما فقط ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی در روز می‌تواند به کاهش خطر آن کمک کند. به گفته‌ی کارشناسان، به ازای هر ساعت ورزش منظم، امید به زندگی حدود دو ساعت بیشتر می‌شود. بنابراین، ورزش کردن مانند یک سرمایه‌گذاری خوب است که هر چقدر کودکان آن را زودتر شروع کنند، در آینده زندگی بهتری خواهند داشت.

۲. به حفظ سلامت شریان‌ها و وریدها کمک می‌کند

ورزش و سلامت عروق خونی

رسوب چربی‌ها و مواد دیگر در دیواره‌ی شریان‌ها باعث مسدود شدن آن‌ها شده و خطر حمله‌ی قلبی و سکته‌ی مغزی را بالا می‌برد. شواهد نشان می‌دهد که انسداد عروق خونی یک بیماری تدریجی است که ممکن است از دوران کودکی شروع شود.

ورزش باعث کاهش کلسترول و چربی‌های مضر در خون می‌شود. همچنین انعطاف‌پذیری دیواره‌ی عروق خونی را افزایش می‌دهد و به کاهش فشار خون کمک می‌کند. درنتیجه، می‌تواند از حمله‌ی قلبی و سکته‌ی مغزی در سنین بالاتر پیشگیری کند.

۳. باعث تقویت سیستم ایمنی می‌شود

علم راه‌ی مطمئنی برای تقویت سیستم ایمنی کشف نکرده است، اما تحقیقات نشان داده که سبک زندگی سالم در این زمینه مؤثر است. فعالیت بدنی که یکی از بخش‌های مهم سبک زندگی است، با بهبود گردش خون به سلول‌ها و مواد ایمنی اجازه می‌دهد که آزادانه در بدن حرکت کرده و کار خود را به بهترین نحو انجام دهند.

۴. کارآیی ریه‌ها را بهبود می‌بخشد

فعالیت بدنی باعث افزایش ظرفیت ریه‌ها و بهبود کارآیی آن‌ها در انتقال هوا به داخل و خارج از بدن می‌شود. درنتیجه، اکسیژن بیشتری وارد بدن می‌شود و دی اکسید کربن و سایر گازهای زائد به میزان بیشتری از بدن خارج می‌شوند. ورزش از کاهش دریافت اکسیژن که به‌طور طبیعی با افزایش سن یا در اثر بی‌تحرکی رخ می‌دهد، جلوگیری می‌کند.

۵. سطح قند خون را کاهش می‌دهد

در گذشته، دیابت نوع ۲ فقط بزرگسالان را تحت تأثیر قرار می‌داد. اما در حال حاضر به دلیل تغییر سبک زندگی، تغییر رژیم غذایی و کم‌تحرکی در بین کودکان و نوجوانان هم دیده می‌شود. دیابت احتمال ابتلا به سایر مشکلات سلامتی مانند بیماری قلبی، بیماری کلیوی و مشکلات چشمی را افزایش می‌دهد.

وقتی کودکان ورزش می‌کنند، عضلات مقدار زیادی از قند موجود در گردش خون را جذب می‌کنند تا از آن به‌عنوان منبع انرژی استفاده کنند. بنابراین، از تجمع قند در خون جلوگیری می‌شود و احتمال ابتلا به دیابت کاهش پیدا می‌کند.

۶. در کنترل وزن نقش دارد

ورزش و کنترل وزن کودکان

برای اینکه وزن کودک بالا نرود، باید بین کالری دریافتی از رژیم غذایی و کالری مصرف‌ شده در حین فعالیت تعادل وجود داشته باشد. وقتی کودک ورزش نمی‌کند، کالری‌های استفاده نشده به‌صورت چربی در بدن انباشته می‌شوند. افزایش وزن به قلب، کبد، ریه‌ها و سایر اندام‌های اصلی فشار وارد می‌کند. همچنین به مفاصل آسیب می‌زند و باعث می‌شود کودک از انجام فعالیت بیشتر خودداری کند.

وقتی درباره‌ی کنترل وزن صحبت می‌شود، بیشتر افراد تصور می‌کنند که این کار مستلزم فعالیت بدنی شدید است، اما در حقیقت برای رسیدن به این هدف لازم نیست چند ساعت از وقت خود را در باشگاه بگذرانید. حتی با انجام فعالیت‌های روزمره هم می‌توان سطح فعالیت بدنی‌ را افزایش داد. هر بار که شما و فرزندتان یک توپ را پرتاب می‌کنید، تا فروشگاه پیاده‌روی می‌کنید یا از پله‌ها بالا می‌روید، در حال بهبود سطح تناسب اندام خود هستید.

۷. استخوان‌ها را تقویت می‌کند

از سایر فواید ورزش برای کودکان می‌توان به تأثیر آن روی استخوان‌ها اشاره کرد. از دهه‌ی ۲۰ زندگی تراکم استخوان شروع به کاهش می‌کند. افرادی که از دوران کودکی به‌طور منظم ورزش می‌کنند، قبل از اینکه به این سن برسند، نسبت به سایرین تراکم استخوان بالاتری دارند. افزایش تراکم استخوان به جلوگیری از پوکی استخوان  کمک می‌کند. در مبتلایان به این بیماری استخوان‌ها ضعیف و شکننده می‌شوند.

۸. در پیشگیری از سرطان نقش دارد

افرادی که به‌طور منظم ورزش می‌کنند، در آینده کمتر دچار سرطان می‌شوند. به گفته‌ی مؤسسه‌ی تحقیقات سرطان آمریکا، سرطان‌هایی که بیشتر تحت تأثیر کم‌تحرکی قرار می‌گیرند عبارتند از سرطان روده‌ی بزرگ، سرطان آندومتر رحم و سرطان ریه.

۹. فشار خون را تنظیم می‌کند

تحقیقات نشان داده که ورزش سطح استرس را کاهش می‌دهد و این موضوع می‌تواند به کنترل فشار خون و پیشگیری از بیماری قلبی کمک کند.

۱۰. سطح انرژی بدن را افزایش می‌دهد

غالباً ورزش منظم باعث بهبود سطح انرژی بدن می‌شود. افراد پرانرژی در طول روز کمتر احساس خستگی می‌کنند و به همین دلیل می‌توانند فعال‌تر باشند.

۱۱. به کنترل استرس کمک می‌کند

ورزش باعث کاهش هورمون‌های استرس بدن، یعنی آدرنالین و کورتیزول، می‌شود و تولید اندورفین را تحریک می‌کند. اندورفین ماده‌ای است که به‌طور طبیعی در بدن ساخته می‌شود و نسبت به مورفین صدها برابر قوی‌تر است. بنابراین، واضح است که فعالیت بدنی منظم می‌تواند به تنظیم خلق و خوی کودکان و کاهش استرس آن‌ها کمک کند.

۱۲. احتمال ابتلا به افسردگی را کاهش می‌دهد

پیشگیری از افسردگی با ورزش کردن

ورزش علاوه بر اندورفین روی ترشح سروتونین هم تأثیر دارد. سروتونین یک ماده‌ی شیمیایی تنظیم‌کننده‌ی خلق و خو است که در بدن تولید می‌شود و در طول ورزش افزایش می‌یابد. این ماده می‌تواند انرژی و قدرت سلول‌های عصبی را افزایش دهد و از این طریق به جلوگیری از اختلالات عصبی، از جمله بیماری پارکینسون، کمک کند. علاوه بر این، افزایش سطح سروتونین در سیستم عصبی مرکزی با کاهش افسردگی روانی مرتبط است.

۱۳. باعث بهبود خواب می‌شود

یکی از بزرگ‌ترین فواید ورزش برای کودکان بهبود خواب است. کودکانی که فعالیت بدنی دارند، کمتر از سایرین از اثرات روانی مرتبط با افزایش کورتیزول و آدرنالین رنج می‌برند. درنتیجه، راحت‌تر می‌خوابند.

علاوه بر این، تحقیقات نشان داده که نور آبی صفحه‌ی نمایش با کاهش ترشح ملاتونین، ماده‌ای که به خوابیدن کمک می‌کند، باعث مختل شدن خواب می‌شود. وقتی کودک زمان بیشتری از روز را صرف فعالیت بدنی می‌کند، احتمالاً میزان استفاده‌ی او از وسایل دیجیتال کاهش پیدا می‌کند. پس کمتر در مجاورت نور آبی قرار می‌گیرد و بیشتر می‌خوابد.

کلام پایانی

کودک سالم، کودکی است که از نظر جسمی فعال است و ورزش می‌کند. فعالیت بدنی عضلات و استخوان‌های کودکان را تقویت می‌کند، از افزایش وزن بیش از حد جلوگیری می‌کند و خطر ابتلا به دیابت، سرطان و سایر بیماری‌ها را کاهش می‌دهد.

فعالیت بدنی برای سلامت روان کودک هم مفید است. فعالیت بدنی به کودکان این امکان را می‌دهد که با ایجاد اعتماد به نفس، مدیریت اضطراب و افسردگی و افزایش عزت نفس و مهارت‌های شناختی، دید بهتری نسبت به زندگی داشته باشند. علاوه بر این، کودکانی که ورزش می‌کنند به دلیل افزایش ترشح اندورفین شادتر هستند.

این مطلب صرفا جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منابع: parents, uplifterinc



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X