۶ باور غلط در مورد سختافزار کامپیوتر که باید کنار بگذارید
در دنیای فناوری باورهای غلط متعددی وجود دارد که همچنان کاربران زیادی فکر میکنند این باورها درست هستند. حوزهی سختافزار کامپیوتر هم از این قاعده مستثنا نیست. به عنوان مثال شاید شنیدهاید که برخی میگویند با بهرهگیری از کارت صدا، کیفیت صدای دریافتی از سیستم نسبت به زمانی که از چیپ صدا در مادربرد استفاده میکنید، بسیار بهتر میشود. همچنین مثلا میتوانیم به این باور اشاره کنیم که افزایش ظرفیت رم منجر به افزایش سرعت سیستم میشود یا اینکه افزایش طول کابل HDMI کیفیت تصویر را به طور قابل توجهی کاهش میدهد.
تعداد این باورهای غلط بسیار زیاد است اما در این مطلب به ۶ مورد از آنها میپردازیم و دلایل اشتباه بودن آنها را توضیح میدهیم. در ادامه همراه ما باشید.
کارت صدا همیشه بهتر از چیپ صدا در مادربرد است
برخی افراد که کیفیت صدای دریافتی از سیستم برای آنها اهمیت زیادی دارد، بر این باور هستند که یک کارت صدای اختصاصی میتواند نسبت به چیپ صدای موجود در مادربرد، کیفیت صدای بسیار بهتری در اختیار کاربران قرار دهد. اما در این زمینه به همین سادگی نمیتوانیم نتیجهگیری کنیم و این موضوع به عوامل زیادی بستگی دارد. بدون شک کارت صدا در زمینهی پردازش صدا میتواند بسیار بهتر از چیپ صدای موجود در مادربرد عمل کند.
با این حال، واقعیت این است که چیپهای صدای جدید که در مادربردها استفاده میشوند آنقدر پیشرفت کردهاند که کیفیت صدای فوقالعادهای در اختیار کاربران قرار میدهند. بنابراین عملا تشخیص تفاوت صدای دریافتی از کارت صدا و چیپ صدا تنها برای افرادی قابل انجام است که در این زمینه بسیار حرفهای هستند و از تجهیزات بسیار گرانقیمتی بهره میبرند. بنابراین اگر به طور حرفهای در حوزههای مربوط به صدا و موسیقی فعالیت ندارید، به احتمال زیاد هیچ نیازی به استفاده از کارت صدای اختصاصی نخواهید داشت.
بنابراین خریدن یا نخریدن کارت صدا، به طور مستقیم به نیازها و بودجهی شما بستگی دارد. اگر هم میخواهید یک کارت صدا خریداری کنید، بدون شک باید نقد و بررسیهای مختلفی را در نظر بگیرید تا بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید.
افزایش ظرفیت رم منجر به افزایش سرعت سیستم میشود
از دیگر باورهای غلط رایج مربوط به سختافزار کامپیوتر میتوانیم به این باور اشاره کنیم که افزایش ظرفیت رم منجر به افزایش سرعت کامپیوتر میشود. بدون شک وقتی که سیستم شما به رم بیشتری دسترسی دارد، در برخی زمینهها با بهبود عملکرد روبرو میشود ولی در مورد افزایش سرعت سیستم، عوامل دیگری هم نقش دارند.
زمانی که ظرفیت رم سیستم کافی نباشد، کامپیوتر به ناچار باید از حافظه داخلی به عنوان جایگزین استفاده کند و همین کار طبیعتا سرعت انتقال دادهها و پردازش را به طور قابل توجهی کاهش میدهد. این کار swapping نام دارد و حتی اگر سرعت حافظه داخلی بسیار پایین باشد، ولی در هر صورت با افت عملکرد کامپیوتر روبرو میشوید.
با این حال، واقعیت این است که اگر کامپیوتر از ظرفیت کافی برای رم بهره ببرد، افزایش ظرفیت لزوما سرعت سیستم را افزایش نمیدهد. البته در همین زمینه باید به سرعت کلاک رم اشاره کنیم که نباید نادیده گرفته شود و اهمیت زیادی دارد. در حال حاضر برای افرادی که کارهای بسیار سادهای با سیستم انجام میدهند، ۸ گیگابایت رم کافی است. از طرف دیگر برای بیشتر گیمرها هم ۱۶ تا ۳۲ گیگابایت رم کافی به نظر میرسد. افرادی هم که کارهای بسیار سنگینی با سیستم انجام میدهند، با توجه به نیاز خود باید ظرفیت را بیشتر کنند.
در مورد سرعت رم هم باید بگوییم که برای سیستمهای جدید، سرعت رم نباید پایینتر از ۲۶۶۶ مگاهرتز باشد. البته در این میان باید به رمهای DDR5 هم اشاره کنیم که سرعت حداقل ۴۸۰۰ مگاهرتز ارائه میکنند و البته طبیعتا قیمت بسیار بالاتری نسبت به رمهای DDR4 دارند. بنابراین برای خرید رم، در کنار ظرفیت به سرعت آن هم توجه کنید.
افزایش طول کابل HDMI کیفیت تصویر را به شدت کاهش میدهد
با وجود اینکه محبوبیت پورت DisplayPort در سالهای گذشته بسیار بیشتر شده، اما همچنان کاربران زیادی از پورتهای HDMI استفاده میکنند. بسیاری از کاربران فکر میکنند با افزایش طول کابل HDMI، کیفیت تصویر به طور قابل توجهی افت میکند. اما آیا این موضوع صحت دارد؟
کابلهای مبتنی بر فناوری HDMI 1.0 تا ۱.۴ میتوانند ۱۵ متر طول داشته باشند و طول کابلهای HDMI 2.0 هم محدود به فقط ۸ متر است. کابلهای HDMI فعال و اپتیکال میتوانند طول بیشتری داشته باشند. کابلهای فعال با بهرهگیری از مدارهای الکترونیکی، سیگنال را تقویت میکنند و به همین افزایش طول آنها امکانپذیر میشود. بنابراین باید ببینید پورت HDMI و کابل موردنظر از کدام نسل این استاندارد پشتیبانی میکند و بر این اساس طول کابل را تعیین کنید.
واقعیت این است که بیشتر کاربران از کابلهای کوتاه HDMI استفاده میکنند و حتی اگر طول کابل هم افزایش پیدا کند، با توجه به اعداد ذکر شده در زمینهی کیفیت با هیچ مشکلی روبرو نمیشوید.
پردازنده با سرعت کلاک بیشتر سریعتر است
از دیگر باورهای غلط رایج مربوط به سختافزار کامپیوتر باید به این باور اشاره کنیم که هرچقدر سرعت کلاک پردازنده بیشتر باشد، پردازندهی موردنظر سریعتر است. سرعت کلاک پردازنده به زبان ساده نشان میدهد که در هر ثانیه میتواند چند سیکل پردازش را انجام دهد. بنابراین یک پردازنده با سرعت کلاک بالاتر، میتواند در هر ثانیه سیکلهای پردازشی بیشتری را پشت سر بگذارد. با این حال این مشخصه تنها ویژگی مهم برای عملکرد پردازنده محسوب نمیشود.
در این زمینه میتوانیم به ویژگیهای مهمی مانند تعداد هستهها، ظرفیت حافظههای کش L1، L2 و L3 و همچنین معماری و فناوری ساخت پردازنده هم اشاره کنیم. بنابراین هنگامی که میخواهید یک پردازنده خریداری کنید، به غیر از سرعت کلاک باید به دیگر ویژگیهای آن هم اهمیت نشان بدهید.
در همین زمینه توصیه میکنیم بین گزینههای نهایی، نتایج بنچمارک را هم بررسی کنید زیرا با این کار بهتر میتوانید تفاوتهای بین آنها را تشخیص بدهید و راحتتر قادر به انتخاب بهترین گزینه خواهید بود.
اورکلاک کردن قطعات عمر آنها را کاهش میدهد
برخی کاربران به اورکلاک کردن پردازنده، کارت گرافیک و رم علاقهی زیادی دارند و با این کار میتوانند توان دریافتی از این قطعات را افزایش دهند. اورکلاک کردن به معنای آن است که توان دریافتی از قطعهی سختافزاری موردنظر از توان در نظر گرفته شده توسط شرکت سازنده، بیشتر میشود. با این حال این کار معمولا تولید گرما را افزایش میدهد و به همین خاطر ممکن است قطعات سختافزاری دچار آسیب شوند.
اما واقعیت این است که اگر فرایند اورلکلاک به درستی صورت بگیرد و دمای قطعات را هم زیر نظر داشته باشید، این قطعات با هیچ مشکلی روبرو نمیشوند. در این زمینه باید خاطرنشان کنیم که قطعات سختافزاری در زمینهی اورلکلاک یکسان نیستند و هرکدام از آنها در این رابطه تفاوتهایی دارند. خوشبختانه در چند سال گذشته، قطعات سختافزاری در زمینهی اورکلاک بسیار بهتر شدهاند و در نتیجه راحتتر از گذشته میتوانید این کار را انجام دهید. بنابراین قبل از اورکلاک کردن هرکدام از قطعات، تحقیقات خود را انجام دهید تا به بهترین شکل این کار صورت بگیرد.
اگر سیستم به درستی خاموش نشود، آسیب میبیند
آیا اگر سیستم را به درستی خاموش نکنید، سختافزار کامپیوتر آسیب میبیند؟ به طور کلی توصیه میشود اگر ساعات زیادی کاری با کامپیوتر ندارید، آن را خاموش کنید تا بیهوده برق مصرف نشود. همچنین اگر کامپیوتر را در حالت Sleep قرار دهید، عملا مصرف انرژی سیستم بسیار نزدیک به حالت خاموش خواهد بود و برق قابل توجهی مصرف نمیشود.
اما اگر صرفا منبع برق را قطع کنید، آیا این کار به کامپیوتر آسیب میزند؟ اگر چنین کاری صورت بگیرد، تمام پردازشها به طور ناگهان قطع میشوند که ممکن است برخی از دادهها از دست بروند. همچنین این کار ممکن است منجر به افزایش سرعت بوت کامپیوتر شود زیرا سیستم برای بارگذاری اطلاعات باید کارهای بیشتری انجام دهد.
اما در زمینهی آسیب به خود سختافزار، باید بگوییم که این کار هیچ آسیبی به سختافزار کامپیوتر وارد نمیکند. بنابراین حداقل به خاطر سیستمعامل هم که شده، توصیه میشود کامپیوتر را به صورت اصولی خاموش کنید یا حداقل در حالت Sleep قرار دهید تا برای دادهها مشکلی پیش نیاید.
منبع: PCWorld
در هارد دیسک های قدیمی HDD، خاموش کردن ناگهانی باعث حرکت ناگهانی هد و احتمال صدمه به دیسک وجود داشت
همچنین در صورت وجود خازن های خراب یا ایراد در مادربرد ، در صورت خاموش شدن ناگهانی، خازن ها تخلیه و یک جریان خیلی کم و کوتاه به قطعات وارد میکنند که در دفعات زیاد باعث بروز خرابی میشه
با سلام – مطلب مفیدی بود و بابت اینکه اطلاعات مفید خود را به اشتراک میگذارید متشکرم