۱۰ فیلم جنایی برتر که با اقتباس از رمان‌های مشهور ساخته شده‌اند

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۳ دقیقه
فیلم جنایی

رمان‌های جنایی جزو محبوب‌ترین و جذاب‌ترین آثار ادبی به‌شمار می‌روند. اقتباس از رمان‌های مختلف در مدیوم سینما پدیده‌‌ای قدیمی و تاریخی‌ست. چه مشغول خواندن داستان‌هایی از المور لئونارد، رابرت بی پارکر، لوئیس لامور و یا جک شیفر و آرتور میلر باشیم، دوست داریم بدانیم چه فیلم‌هایی با اقتباس از این کتاب‌ها ساخته شده‌اند. اما فیلم‌های نوآر، آثار جنایی/پلیسی و عناوین کارآگاهیِ تاریخ سینما تا حد زیادی به مدیوم ادبیات مدیون‌اند؛ فیلم‌هایی که با اقتباس از رمان‌های جنایی و رمزآلود، جایگاه بزرگی را در جهان وسیع هنر هفتم به‌دست آوردند و ماندگار شدند. در این فهرست جذاب و مرموز به‌سراغ ۱۰ فیلم جنایی برتر تاریخ سینما خواهیم رفت که با اقتباس از رمان‌های مشهور و خواندنی ساخته شده‌اند و دیدن‌شان به تمام سینه‌فیل‌ها پیشنهاد می‌شود.

۱. شاهین مالت (The Maltese Falcon)

فیلم شاهین مالت

  • کارگردان: جان هیوستون
  • بازیگران: هامفری بوگارت، مری آستور، گلادیس جرج، پیتر لوره و…
  • محصول: ۱۹۴۱
  • امتیاز متاکریتیک: ۹۷ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰

فیلم «شاهین مالت» که از رمانی به‌ همین نام نوشته‌ی دشیل همت اقتباس شده است، معیار و استانداردی را به‌وجود آورد که هنوز هم بسیاری از فیلم‌ها با آن سنجیده می‌شوند. ساخته‌ی درخشان و جریان‌ساز جان هیوستون موفق به دریافت سه نامزدی اسکار در رشته‌های بهترین فیلم، بهترین کارگردانی و بهترین بازیگر نقش مکمل مرد (برای سیدنی گرین‌استریت که اولین نقش‌آفرینی‌اش بود) شد.

شاهین مالت به‌عنوان نخستین فیلم کارگردانی‌شده توسط جان هیوستون، از بازیگران بزرگ و کاربلدی مثل مری آستور، پیتر لوره و الیشا کوک جونیور بهره می‌برد، اما در رأس تمام آن‌ها، هامفری بوگارت در نقش سم اسپید قرار دارد. جالب است بدانید که باسلی کروتر منتقد سینماییِ نیویورک تایمز از این فیلم به‌عنوان بهترین تریلر معمایی سال یاد کرد.

راجر ایبرت نیز بعدها از «شاهین مالت» به‌عنوان نخستین فیلم نوآر تاریخ سینما یاد نمود. فیلمی که پایه و اساس این ژانر بومی آمریکایی را با مجموعه‌ای از خیابان‌های خلوت، قهرمانان ملتهب و تحت فشار، سایه‌های تاریکِ اکسپرسیونیستی و زنان اغواگر و سرسخت بنا نهاد؛ اثری که حتی امروز نیز مانند ۸۱ سال پیش کماکان زنده و تاثیرگذار است. «شاهین مالت» به‌دلیل ویژگی‌های فرهنگی-هنری و تاثیرگذاری‌اش، در فهرست ملی ثبت فیلم قرار گرفت.

اگر دوست دارید به‌سراغ فیلم‌های نوآر بروید و تاریخچه‌ی این گونه‌ی محبوب و جذاب سینمایی را از ابتدا ورق بزنید، «شاهین مالت» بهترین انتخاب برای شروع خواهد بود.

۲. خواب ابدی (The Big Sleep)

فیلم خواب ابدی

  • کارگردان: هاوارد هاکس
  • بازیگران: هامفری بوگارت، لورن باکال، مارتا ویکرز، رجیس تومی و…
  • محصول: ۱۹۴۶
  • امتیاز متاکریتیک:
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷/۹ از ۱۰

بوگارت و باکال، دوباره در کنار یکدیگر! این روشی بود که کمپانی برادران وارنر برای تبلیغ فیلم مهم هاوارد هاکس در نظر گرفت. هامفری بوگارت و لورن باکال در طول فیلمبرداری «داشتن و نداشتن» در سال ۱۹۴۴ عاشق هم شده بودند. «خواب ابدی» نخستین حضور این زوج سینمایی بر پرده‌ی نقره‌ای از زمان ازدواج‌شان در سال ۱۹۴۵ بود؛ اتفاقی که برای برادران وارنر نتایج مثبتی را در پی داشت.

از نظر بسیاری از منتقدان و سینمادوستان، «خواب ابدی» به‌عنوان یک فیلم نوآر کلاسیک و حائز اهمیت در نظر گرفته می‌شود. رمان ریموند چندلر (به‌همین نام) توسط لی براکت، جولز فورثمن و ویلیام فاکنر اقتباس شده است؛ بله، همان ویلیام فاکنر معروف و نویسنده‌ی رمان‌های بزرگی نظیر «خشم و هیاهو» و «گوربه‌گور». حضور فاکنر در میان فیلمنامه‌نویسان «خواب بزرگ» حرکت هوشمندانه، تا حدودی عجیب، کنایه‌آمیز، و خیره‌کننده‌ای به‌حساب می‌آید.

با این حال، برادران وارنر در تلاشی بزهکارانه برای استفاده‌ی بیشتر از موقعیت، نام این دو ستاره (بوگارت و باکال) و حضور دوچندان آن‌ها در فیلم، اصرار داشتند تا فیلمنامه را بازنویسی کنند و سپس صحنه‌های جدیدی که بوگارت و باکال در آن‌ها نقش داشتند را پیش از اکران جلوی دوربین ببرند. این اتفاق خشم و عصبانیت هاکس را برانگیخت؛ زیرا او صحنه‌های جدید را بی‌ربط می‌دانست.

در نتیجه رئیس استودیو یعنی جک ال. وارنر از حضور در صحنه‌ی فیلمبرداری که ظاهرا به‌شکل عجیبی پرهیایو شده بود منع شد. وارنر خشمگین و ناامید یادداشتی را برای شرکت ارسال کرد که در آن نوشته شده بود: «من خبردار شده‌ام که شما در صحنه‌ی فیلمبرداری مشغول و سرگرم کار هستید و حسابی خوش می‌گذرانید؛ این پروژه باید متوقف شود.» با وجود تمام جنجال‌ها و حواشیِ پیرامون تولید «خواب ابدی»، این فیلم ساخته شد، موفقیت رضایت‌بخشی را به‌دست آورد و به درستی در فهرست ملی ثبت فیلم حضور پیدا کرد.

۳. از درون گذشته (Out of the Past)

فیلم از درون گذشته

  • کارگردان: ژاک تورنر
  • بازیگران: رابرت میچم، جین گریر، کرک داگلاس، روندا فلمینگ و…
  • محصول: ‌۱۹۴۷
  • امتیاز متاکریتیک:
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰

برای توصیف فیلم مهم و تماشاییِ ژاک تورنر باید به همان جمله‌ی کوتاه و خلاصه‌شده‌ی راجر ایبرت در سال ۲۰۰۴ اکتفا کنیم: «فیلم «از درون گذشته» یکی از بهترین نوآرهای تاریخ سینماست.» این فیلم که اقتباسی از رمان «سکوی اعدامِ مرا بالاتر بیفراز» نوشته‌ی دنیل مینوارینگ (با نام مستعار جفری هومز) به‌شمار می‌رود، رابرت میچم درجه‌یک را در نقش کاراکتری باهوش، با درونیات تاریک و مملو از شگفتی به‌تصویر می‌کشد و جهان بی‌بدیلی را به مخاطب خود هدیه می‌دهد.

کارآگاه خصوصی سابق و مرموزی به‌نام جف بِیلی (‌میچم) که حالا پمپ بنزینی کوچک را می‌گرداند، توسط کاراکتر شرور و ثروتمندی که ویت استرلینگ (داگلاس) نام دارد استخدام می‌شود تا معشوقه‌ی گمشده‌ی او را پیدا کند؛ دختری به‌نام کتی (گریر) که با ۴۰ هزار دلار از اموال ویت ناپدید شده است. وقتی جف درمی‌یابد که زن اغواگر و مرموز قصه در ریویِرای مکزیک پنهان شده، تازه همه‌چیز آغاز می‌گردد و جرقه‌ها ایجاد می‌شوند. اشتیاق، خیانت و قتل جزو نشانه‌های اصلی این تریلر غم‌انگیز و تکان‌دهنده هستند.

هراندازه به ویژگی‌های اصلی «از درون گذشته» توجه کنیم، نمی‌توانیم حضور پررنگ و تاثیرگذار رابرت میچم را نادیده بگیریم. همان‌طور که ایبرت می‌گوید، چشمان خسته و صدای منحصربه‌فرد میچم که با حضورش به‌عنوان مردی خشن و به‌ظاهر بی‌تفاوت درهم‌آمیخته شده بود، او را به بازیگری جریان‌ساز و شمایلی مهم در کهن‌الگوهای فیلم‌نوآر تبدیل کرد.

بازی‌های دلنشین و جذاب سایر هنرپیشگان نظیر روندا فلمینگ، پل ولنتاین، ویرجینیا هیوستون و دیکی مور نیز به لذت تماشای این نوآر مرموز و معماییِ جذاب افزوده است. فیلمی که به درستی توسط فهرست ملی ثبت فیلم مورد تقدیر قرار گرفت و کماکان می‌تواند سینه‌فیل‌های واقعی را به‌وجد آورد.

۴. غریبه‌ها در قطار (Strangers on a Train)

فیلم غریبه‌ها در قطار

  • کارگردان: آلفرد هیچکاک
  • بازیگران: فارلی گرنجر، رابرت واکر، روت رومن، لئو جی. کارول و…
  • محصول: ۱۹۵۱
  • امتیاز متاکریتیک: ۸۸ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷/۹ از ۱۰

فیلم نوآر و تریلر روان‌شناختی آلفرد هیچکاک با اقتباس از نخستین رمان محبوب و موفق پاتریشیا های‌اسمیت ساخته شده است. فارلی گرنجر، رابرت واکر و روت رومن جزو بازیگران اصلی «غریبه‌ها در قطار» هستند. فیلمی که راجر ایبرت آن را جزو یکی از پنج فیلم برتر هیچکاک می‌داند و از آن به‌عنوان یک تریلر درجه‌یک یاد کرده است.

گای هینز (فارلی گرنجر) و برونو آنتونی (رابرت واکر) که در ابتدا کاملا با یکدیگر بیگانه هستند، در قطار با هم آشنا می‌شوند. صحبت‌های این دو کاراکتر راجع‌به حضور شخصی در زندگی‌شان که ترجیح می‌دهند به‌سرعت از دستش خلاص شوند، جرقه‌ای را در ذهن بیمار و روان‌پریشِ برونو به‌وجود می‌آورد. برونو آنتونی پیشنهاد قتلی عجیب و غیرمتعارف را مطرح می‌کند و به گای اطمینان می‌دهد که هیچ دستگیری و گرفتاری‌ای در کار نخواهد بود.

کارگردانی بی‌نظیر هیچکاک در کنار فیلمبرداری رابرت برکس و موسیقی دلهره‌آور دیمیتری تیومکین باعث ایجاد مجموعه‌ای از ویژگی‌های بصری و شنیداری می‌شود که هر سینمادوستی را مجذوب خود خواهد کرد. از سکانس فوق‌العاده‌ی تعقیب‌و‌گریز، جنایت در شهربازی و نمای مشهور عینکی که بر زمین می‌افتد گرفته تا لحظات طنازانه و شوخ‌طبعی‌های هیچکاکی، همگی جزو ویژگی‌هایی هستند که فیلم جنایی «غریبه‌ها در قطار» را جذاب و تماشایی می‌کنند.

این اثر دیدنی و جذاب در فهرست ۱۰۰ فیلم تریلر و هیجان‌انگیز سینمای آمریکا در رتبه‌ی ۳۲ قرار دارد. اگر تاکنون موفق به خواندن رمان مهم پاتریشیا های‌اسمیت نشده‌اید و فیلم جنایی «غریبه‌ها در قطار» را نیز از دست داده‌اید، در وهله‌ی اول به‌سراغ ساخته‌ی ماندگار آلفرد هیچکاک بروید.

۵. در گرمای شب (In the Heat of the Night)

فیلم در گرمای شب

  • کارگردان: نورمن جویسون
  • بازیگران: سیدنی پوآتیه، راد استایگر، وارن اوتس، لی گرانت و…
  • محصول: ۱۹۶۷
  • امتیاز متاکریتیک: ۷۵ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰

این اقتباس چندلایه از رمان جان بال به کارگردانی نورمن جویسون، حتی با استانداردهای امروزی نیز مرتبط است. اثری که اسکار بهترین فیلم را ازآن خود کرد و در این مسیر فیلم‌های کلاسیک و بزرگی مانند «بانی و کلاید»، «دکتر دولیتل»، «حدس بزن چه کسی برای شام می‌آید» و «فارغ‌التحصیل» را شکست داد.

باسلی کروتر به‌عنوان منتقد سینماییِ نیویورک تایمز، «در گرمای شب» را در زمره‌ی یکی از بهترین فیلم‌هایی که دیده است جای داد. نورمن جویسون با انتخاب فیلمنامه‌ی جان‌دار و پیچیده‌ی استرلینگ سیلیفنت و استفاده از هنرنماییِ سیدنی پوآتیه و راد استایگر، فیلم درخشانی را ساخت که علاوه‌بر وجوه معمایی و مرموزش، کماکان بسیار واقع‌گرایانه و قابل لمس است.

در واقع برای بسیاری از مخاطبانِ آن زمان، جذاب‌ترین ویژگی فیلم حضور سیدنی پوآتیه بود. او در نقش مردی سیاه‌پوست ظاهر شد که از احترام گذاشتن به افراد متعصب خودداری می‌کند. تماشای قهرمانی مصمم و صاحب اعتماد به‌نفس که با جدیت برای عدالت و از بین بردن تبعیض‌های گوناگون می‌جنگد، همچنان جذاب است.

«در گرمای شب» مجموعا برنده‌ی پنج جایزه‌ی اسکار از جمله بهترین فیلم، بهترین بازیگر نقش اول مرد (راد استایگر)، بهترین فیلمنامه‌ی اقتباسی (استرلینگ سیلیفنت)، بهترین تدوین (برای هال اشبی) و بهترین صدابرداری شد. علاوه‌بر این جوایز، ساخته‌ی موفق نورمن جویسون توانست ۳ جایزه‌ی گلدن گلوب و یک جایزه‌ی ادگار را نیز به‌خود اختصاص دهد و با افتخار وارد فهرست ملی ثبت فیلم شود.

۶. پدرخوانده (The Godfather)

فیلم پدرخوانده

  • کارگردان: فرانسیس فورد کاپولا
  • بازیگران: مارلون براندو، آل پاچینو، جیمز کان، دایان کیتن و…
  • محصول: ۱۹۷۲
  • امتیاز متاکریتیک: ۱۰۰ از ۱۰۰‌
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۹/۲ از ۱۰

اقتباس مشترک فرانسیس فورد کاپولا و ماریو پوزو از رمانی معروف به همین نام نوشته‌ی پوزو، باعث ساخت اثری ماندگار شد که به‌عنوان یکی از بهترین فیلم‌های تاریخ سینما شناخته می‌شود. این فیلم جنایی موفق به دریافت جایزه‌ی اسکار و گلدن گلوب شد. مارلون براندو نیز همان دو جایزه را در رشته‌ی بهترین بازیگر نقش اول مرد دریافت کرد و فیلمنامه‌ی «پدرخوانده» هم جایزه‌ی اسکار و گلدن گلوب را دریافت نمود.

ترکیب رویاییِ بازیگران این فیلم که شامل مارلون براندو، آل پاچینو، رابرت دووال، جیمز کان، استرلینگ هایدن، دایان کیتن، ریچارد کونته و… می‌شوند، پس از گذشت نیم قرن کماکان شگفت‌انگیز و جذاب است.

وینسنت کنبی، منتقد نیویورک تایمز راجع‌به این فیلم جنایی نوشت: «فرانسیس فورد کاپولا یکی از بی‌رحمانه‌ترین و تکان‌دهنده‌ترین وقایع زندگی آمریکایی که تاکنون در محدوده‌ی سرگرمی‌های رایج به آن پرداخته شده را ساخته است.» فیلمی تاثیرگذار که در باکس آفیس بسیار خوش درخشید، دو دنباله داشت و همچنین در فهرست ملی ثبت فیلم قرار گرفت.

۷. پدرخوانده: قسمت دوم (The Godfather: Part II)

فیلم پدرخوانده: قسمت دوم

  • کارگردان: فرانسیس فورد کاپولا
  • بازیگران: آل پاچینو، رابرت دنیرو، رابرت دووال، جان کازال، دایان کیتن و…
  • محصول: ۱۹۷۴
  • امتیاز متاکریتیک: ۹۰ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۹ از ۱۰

قسمت دوم فیلم جنایی «پدرخوانده» که بسیار مورد توجه قرار گرفت، در بحث جوایز با نسخه‌ی اصلی مطابقت داشت. «پدرخوانده: قسمت دوم» برنده‌ی اسکار بهترین فیلم شد، فرانسیس فورد کاپولا برای بهترین کارگردانی و رابرت دنیرو برای بهترین بازیگر نقش مکمل مرد موفق به دریافت اسکار شدند. کاپولا و ماریو پوزو نیز اسکار بهترین فیلمنامه‌ی اقتباسی را ازآن خود کردند و این فیلم همچنین برنده‌ی اسکار بهترین موسیقی متن و بهترین کارگردانی هنری شد.

اگرچه آل پاچینو در اسکار نامزد شد، اما نتوانست جایزه‌ی بهترین بازیگر نقش اول مرد را به‌دست بیاورد و در مقابل آرت کارنی (برای بازی در فیلم «هری و تونتو») شکست خورد. مایکل وی. گازو و لی استراسبرگ نیز نامزد بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شدند و تالیا شایر هم نامزد دریافت جایزه‌ی بهترین بازیگر نقش مکمل زن شد.

واشنگتن پست راجع‌به این سری نوشت: ‌«حماسه‌ی «پدرخوانده» وارد پانتئون سینمای آمریکا شد و تقریبا تمام فیلم‌های جنایی در ربع قرن گذشته را تحت تاثیر خود قرار داده است.» این دنباله نیز مانند قسمت اول در فهرست ملی ثبت فیلم حضور دارد. اگر تابه‌حال موفق به تماشای سه‌گانه‌ی «پدرخوانده» نشده‌اید، همین حالا به‌سراغ گنجینه‌ی عظیم فرانسیس فورد کاپولا و ماریو پوزو بروید.

۸. شیطان در لباس آبی (Devil in a Blue Dress)

فیلم شیطان در لباس آبی

  • کارگردان: کارل فرانکلین
  • بازیگران: دنزل واشینگتن، تام سایزمور، جنیفر بیلز، دان چیدل و…
  • محصول: ۱۹۹۵
  • امتیاز متاکریتیک: ۷۸ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۶/۷ از ۱۰

این فیلم جنایی و نئو-نوآر به نویسندگی و کارگردانی کارل فرانکلین و با نقش‌آفرینی دنزل واشینگتن و دان چیدل، از نخستین رمان والتر موزلی (به‌همین نام) اقتباس شده است؛ فیلمی که تا حدود زیادی از زمان خود جلوتر بود. «شیطان در لباس آبی» ماجرای شخصیت به‌یادماندنی رمان موزلی (ایزی رالینز‌) را دنبال می‌کند و به‌علت ویژگی‌های روایی و ساختاری‌اش توجه کنت توران، منتقد سینماییِ لس آنجلس تایمز را به‌خود جلب کرد.

توران راجع‌به این فیلم نوشت: ‌«این فیلم اتمسفر دلپذیر و هیجان‌انگیزی را برای تماشاگر به ارمغان می‌آورد. اجرای خیره‌کننده‌ی واشینگتن و کنترل ظریفی که کارل فرانکلین بر بازی او دارد، باعث خلق یکی از منحصربه‌فردترین فیلم‌های جنایی شده است.»

این فیلم موفق به دریافت جایزه‌ی ادگار آلن پو برای بهترین فیلم شد. دان چیدل نیز برای بازی هیجان‌انگیز و تماشایی‌اش در نقش مَوس الکساندر، جایزه‌ی بهترین بازیگر نقش مکمل مرد انجمن منتقدان فیلم لس آنجلس، انجمن ملی منتقدان فیلم و انجمن بازیگران سینما را دریافت کرد.

این فیلم جنایی که در لس آنجلس و اطراف آن فیلمبرداری شده است، با شعاری جذاب و وسوسه‌انگیز پا به میدان گذاشت: «در دنیایی که به دو جبهه‌ی سیاهان و سفیدان تقسیم شده، ایزی رالینز در آستانه‌ی عبور از این مرز (خط‌کشی) قرار دارد.» «شیطان در لباس آبی» امتیازات بالا و جوایز درخشانی را دریافت نکرد اما در زمره‌ی آن دسته از فیلم‌های جناییِ مهیج و پرالتهاب قرار می‌گیرد که به‌هیچ‌عنوان نباید از دست بدهید.

۹. محرمانه لس آنجلس (L.A. Confidential)

فیلم محرمانه لس آنجلس

  • کارگردان: کرتیس هنسن
  • بازیگران: کوین اسپیسی، راسل کرو، کیم بیسینگر، گای پیرس و…
  • محصول: ۱۹۹۷
  • امتیاز متاکریتیک: ۹۰ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۸/۳ از ۱۰

فیلم جنایی «محرمانه لس آنجلس» یک اثر جذاب و نفس‌گیر است که انحطاط هالیوود را به‌تصویر می‌کشد. اقتباسی به کارگردانی کرتیس هنسن از رمان خواندنیِ جیمز الروی که نامزد دریافت ۹ جایزه‌ی اسکار از جمله بهترین فیلم شد، اما در نهایت در برابر «تایتانیک» شکست خورد. این فیلم همچنین جایزه‌ی اسکار و گلدن گلوب بهترین بازیگر نقش مکمل زن را برای کیم بیسینگر به ارمغان آورد. علاوه‌بر این افتخارات، کرتیس هنسن و برایان هالگلند نیز اسکار بهترین فیلمنامه‌ی اقتباسی را دریافت کردند.

بازیگران برجسته‌ی این فیلم جنایی از جمله راسل کرو، گای پیرس، کوین اسپیسی و جیمز کرامول که برخی‌شان در آن زمان کمتر شناخته شده بودند، همگی به‌شدت حرفه‌ای ظاهر شدند و نقش‌آفرینی‌های ماندگاری را ارائه دادند.

مجله‌ی تایم، انجمن منتقدان فیلم و حلقه‌ی منتقدان فیلم نیویورک «محرمانه لس آنجلس» را به‌عنوان بهترین فیلم سال انتخاب کردند. جانت ماسلین، منتقد نیویورک تایمز راجع‌به این فیلم نوشت: «فیلم باشکوه و پر زرق و برق کرتیس هنسن، بازگشتی زیبا و بسیار سرگرم‌کننده به دوران جدی و مهمی از هالیوود است؛ با تمام وجوه جنایتکارانه و تاریکی‌های‌ فراموش‌نشدنی‌اش.»

راجر ایبرت نیز «محرمانه لس آنجلس» را به‌عنوان فیلمی اغواگر، زیبا، بدبینانه و درگیرکننده معرفی کرد و ساخته‌ی تحسین‌شده کرتیس هنسن را در میان بهترین فیلم‌های سال قرار داد. این فیلم هم مانند سایر آثار مذکور به فهرست ملی ثبت فیلم راه یافت. اگر از فیلم‌های جنایی که به جریانات مهم سیاسی-اجتماعی در میانه‌های قرن بیستم آمریکا می‌پردازند خوش‌تان می‌آید، بدون شک از تماشای «محرمانه لس آنجلس» نیز لذت خواهید برد.

۱۰. رودخانه‌ی مرموز (Mystic River)

فیلم رودخانه‌ی مرموز

  • کارگردان: کلینت ایستوود
  • بازیگران: شان پن، تیم رابینز، لارنس فیشبرن، مارسیا گی هاردن و…
  • محصول: ۲۰۰۳
  • امتیاز متاکریتیک: ۸۴ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷/۹ از ۱۰

اقتباس فوق‌العادی برایان هالگلند از رمان فوق‌العاده‌ترِ دنیس لیهان (رودخانه‌ی مرموز) منجر به ساخت اثری شد که در جایگاه یک فیلم موفق و به‌نوعی شگفتی‌سازِ سال ۲۰۰۳ قرار گرفت؛ فیلمی که جوایز و نامزدی‌های مختلف و متعددی را به‌دست آورد.

شان پن توانست اسکار بهترین بازیگر نقش اول مرد را ازآن خود کند و تیم رابینز اسکار بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را به خانه برد. این دو هنرپیشه در همین رشته‌ها توانستند جایزه‌ی گلدن گلوب را نیز به‌دست آورند. کلینت ایستوود هم برنده‌ی جایزه‌ی بهترین کارگردانی انجمن ملی منتقدان فیلم شد.

پیتر تراورز در رولینگ استونز راجع‌به این فیلم جنایی نوشت: «کلینت ایستوود تمام اندوخته‌ها و تجارب خود در امر کارگردانی را داخل «رودخانه‌ی مرموز» ریخته است! فیلم او به‌شکلی مرموز و غیرمنتظره به درون‌تان رخنه می‌کند و پیش از آن‌که بخواهید چیزی متوجه شوید، ناگهان خودتان را در عالمی غریب و شگفت‌انگیز پیدا خواهید کرد.»

علاوه‌بر هنرنمایی شان پن و تیم رابینز، بازیگران دیگری از جمله مارسیا گی هاردن، لارنس فیشبرن، کوین بیکن و لورا لینی نیز در این فیلم جنایی خوش درخشیدند و تاثیرگذاری «رودخانه‌ی مرموز» را دوچندان ساختند.

ای. او اسکات به‌عنوان منتقد سینماییِ نیویورک تایمز راجع‌به این فیلم گفت: «ساخته‌ی درخشان کلینت ایستوود که با دقتی مثال‌زدنی به مضامین اصلی و روح رمان دنیس لیهان وفادار است، تعادل بی‌نظیری را میان بار جناییِ پیرنگ و وجوه غم‌انگیز و تراژیک آن ایجاد می‌کند.»

اگر از طرفداران کلینت ایستوود بزرگ و دوست‌داشتنی هستید، بدون شک از این فیلم لذت خواهید برد و اگر جزو علاقه‌مندان به دنیس لیهان و رمان «رودخانه‌ی مرموز» باشید، کماکان می‌توانید با این فیلم جنایی و شگفت‌انگیز ارتباط برقرار کنید؛ زیرا ایستوود و هالگلند هیچ‌گاه ناامیدتان نخواهند کرد.

منبع: crime reads



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

یک دیدگاه
  1. محمد

    فیلم خوش ساخت و فوق العاده ی To Kill A Mockingbird 1962 را جا انداختید!

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X