۹ فیلم ترنس مالیک از بدترین تا بهترین
ترنس مالیک فیلمسازی جذاب است و در مراحل مختلف حرفه کاری خود بر چندین نسل از فیلمسازان تاثیر گذاشته است. مالیک بخشی از جمع فیلمسازان برجسته هالیوود جدید بود که در دهه ۱۹۷۰ ظهور کردند اما ۲۰ سال غیبت داشت تا این که دوباره در دهه ۹۰ ظاهر شد. حرفه مالیک در دهه گذشته وارد مرحله دیگری شد که در آن، ظاهرا تمام محدودیتهای ساختار روایی را کنار گذاشت و روند تجربی را دنبال کرد.
کارهای مالیک اغلب محبوب هستند و شخصیت منزوی او با رمز و رازی که پیرامون هر یک از فیلمهایش وجود دارند، مطابقت دارد. هرگز کاملا مشخص نیست که پروژه بعدی مالیک چه زمانی منتشر میشود، زیرا او اغلب داستانهای خود را به طور گسترده در اتاق ویرایش بازنگری میکند که منجر به آفرینش موقعیتهای دیگری میشود که در آنها خطوط داستانی یا کل اجراها کاهش مییابند، قالببندی مجدد میگردند و حتی حذف میشوند.
- ۷ فیلم با بازی ستودنی آدرین برودی که کمتر کسی دیده است
- ۱۰ فیلم ترسناک دربارهی دگردیسیهای عجیب فیزیکی و روحی
- ۷ فیلم که در ساخت جاودانگان مارول الهامبخش کلویی ژائو بودهاند
مالیک در حال حاضر مشغول کار بر روی جدیدترین فیلم خود به نام «مسیر باد» است که مارک رایلنس، داگلاس بوث، ماتیاس شونارتز، گزا روریگ، جوزف فاینس، لورنزو جوئیلی و آیدان ترنر بازیگران آن هستند. اطلاعات کمی درباره فیلم بعدی او وجود دارد و فقط میدانیم که این فیلم بازسازی فصول مختلف یک متن مذهبی مسیحی است و مطمئنا مناقشههای زیادی را ایجاد خواهد کرد که برخاسته از مطالب کتاب مقدس هستند.
مالیک همچنان به الهام بخشیدن به طرفداران سینما ادامه میدهد و تقریبا پنجاه سال پس از اولین حضورش، به عنوان یکی از فیلمسازان اصلی در راس کار باقی مانده است. پس بد نیست با هم تمام ۹ فیلم او را بررسی و رتبهبندی کنیم.
۹. ترانه به ترانه (Song to Song)
- کارگردان: ترنس مالیک
- بازیگران: رایان گاسلینگ، ناتالی پورتمن، رونی مارا
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۷
- امتیاز راتن تومیتوز: ۴۴ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۵.۷ از ۱۰
سرنوشت مالیک از دوران کودکی با منطقه آستین گره خورده است و او در حال حاضر در همین منطقه در تگزاس زندگی میکند اما از قضا شخصیترین پروژه او در این رابطه نیز کمترین تمرکز لازم را دارد. آثار مالیک از نظر بصری بینقص هستند اما نقطه قوت بهترین فیلمهای او، هسته و مضمون آنها محسوب میشود. «ترانه به ترانه»، کم و بیش بازتاب بیهودگی فعالیتهای هنری و عاشقانه است و تماشاگران نیز احتمالا پس از تماشای فیلم چنین حسی داشته باشند.
مثلثهای عاشقانه متقاطع فیلم به طور تصادفی معرفی شده و به طور گسترده بازنویسی میشوند که چندان در روند فیلم موثر نیست. رایان گاسلینگ، ناتالی پورتمن، مایکل فاسبندر، رونی مارا و کیت بلانشت مطمئنا به روایت مورد نیاز مالیک متعهد هستند اما هیچ گونه انسجام روایی و زمانی برای پرداختن به هر یک از روابط بین فردی وجود ندارد. داستان و ملودرام آنطور که باید و شاید، مستحکم نیست و فلسفه عمیق مالیک با تفکرات موزیکال فیلم جایگزین میشود.
۸. به سوی شگفتی (To the Wonder)
- کارگردان: ترنس مالیک
- بازیگران: بن افلک، ریچل مکآدامز، خاویر باردم
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۲
- امتیاز راتن تومیتوز: ۴۷ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۵.۹ از ۱۰
«به سوی شگفتی»، بازگشت مالیک به ژانر عاشقانه مانند آثار او در دهه ۷۰ میلادی و فیلمی با مقیاس کوچک است. این فیلم داستانی متمرکز از یک مسافر آمریکایی، نیل (بن افلک) و همسر جدیدش، مارینا (اولگا کوریلنکو) را روایت میکند که در پاریس عاشق یکدیگر میشوند و در تلاش برای سازگاری با محل و خانه جدیدشان در اوکلاهما هستند.
جدیتی در رابطه عاشقانه آنها وجود دارد که در برخی از پروژههای دیگر مالیک وجود نداشت اما متاسفانه فیلم صرفا فقط یک اثر ملودراماتیک محسوب میشود. عشق دوران کودکی نیل، جین (ریچل مک آدامز) دوباره سر و کلهاش پیدا میشود و مارینا نیز با یک نجار مهربان در همان محل، رابطه برقرار میکند. افلک و کوریلنکو اجراهای خوبی دارند اما به دلیل فقدان ریتم مناسب، محدود شدهاند. به همان اندازه که مناظر سرسبز زیبا هستند، داستان نیز پیش پا افتاده و آشنا است.
۷. زمینهای لمیزرع (Badlands)
- کارگردان: ترنس مالیک
- بازیگران: سیسی اسپاسک، مارتین شین، آلن وینت
- تاریخ انتشار: ۱۹۷۳
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۷ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
«زمینهای لمیزرع» مانند فیلم «تعقیب در شاهراه» اثر استیون اسپیلبرگ، جزو آثار دوران هالیوود جدید بعد از «بانی و کلاید» محسوب میشود که توسط فیلمسازی ساخته شده است که بعدا سبک سینمایی کاملا متفاوتی را در پیش گرفت. «زمینهای لمیزرع» در مقایسه با آثار فلسفیتر بعدی مالیک، یک فیلم مهیج جنایی است که متناسب با جنبش ضد فرهنگ در حال ظهور آن زمان، ساخته شده بود. تماشای اولین فیلم مالیک بسیار جذاب است، زیرا این تنها نقطهای از حرفه کاری اوست که در آن، مالیک درباره لحظه فعلی اظهار نظر مینماید و به تاریخ و گذشتگان فکر نمیکند.
«زمینهای لمیزرع» از یک قتل واقعی در سال ۱۹۵۸ توسط نوجوانان فراری، چارلز استارکودر و کاریل فوگیت الهام گرفته شد. مارتین شین در نقش کیت کاروتر، جوانی کاریزماتیک از طبقه کارگر که معشوقه ۱۵ ساله خود، هالی سارگیس (سیسی اسپاسک) را از یک زندگی آشفته نجات میدهد، بازی میکند. اقدام خشونتآمیز این زوج الهام بخش بسیاری از رسانهها و جوانان پیرو و مشابه آنان شد که از حقوق اولیه محروم بودند. این اثر، فیلمی بود که درک و دیدگاه مالیک از پیامدهای خشونت را به نمایش گذاشت اما بیشتر شبیه «بانی و کلاید» به نظر میرسد تا فیلمی با اصالت خالص.
۶. شوالیه جامها (Knight of Cups)
- کارگردان: ترنس مالیک
- بازیگران: کریستین بیل، ناتالی پورتمن، کیت بلانشت
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۵
- امتیاز راتن تومیتوز: ۴۷ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۵.۷ از ۱۰
شاید کمتر دیدهشدهترین فیلم در بین تمام فیلمهای مالیک، «شوالیه جامها» باشد. در واقع این فیلم، روی کاغذ، حتی نباید همین مقدار هم دیده میشد، زیرا طرح داستانی مالیک بسیار آزاد است و هیچ یک از بازیگران دیالوگ مشخصی ندارند. مالیک اغلب به بداههپردازی تکیه میکرد، بازیگران را در سناریوهای ناشناخته قرار میداد و واکنشهای واقعی آنها را ارزیابی میکرد. نتیجه کار، رشتهای به هم پیوسته درباره ماهیت شفا است.
«شوالیه جامها» درباره افراط و تفریط است و با توجه به موضوع و مضمونش، دنبال کردن و فهم آن، کار سختی به حساب میآید. ریک (کریستین بیل) یک فیلمنامهنویس غمگین است و داستان فیلم در هشت فصل کوچک رخ میدهد و او وارد جهانی میشود که در آن، مجموعهای از لذت، درد، وسوسه و در نهایت عشق را تجربه میکند. فصل آخر که در آن ریک در نهایت از طریق راهنمایی ایزابل (ایزابل لوکاس) مسیر خود را پیدا میکند، یک نتیجهگیری شگفتانگیز و احساسی از داستان فیلم است.
۵. دنیای جدید (The New World)
- کارگردان: ترنس مالیک
- بازیگران: اوریانکا کیلچر، کالین فارل، کریستین بیل
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۵
- امتیاز راتن تومیتوز: ۶۳ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۷ از ۱۰
«دنیای جدید» بدفهمترین فیلم مالیک است که با شکست در گیشه همراه شد و منتقدان در اولین نظرات خود، آن را اثری ضعیف دانستند. عاشقانه بین پوکاهونتوس (کورینکا کیلچر) و کاپیتان جان اسمیت (کالین فارل) کاملا خیالی و ساختگی است اما مالیک علاقهای به لحاظ کردن دقت و جزئیات تاریخی در فیلمهایش ندارد و تراژدی ذاتی را در طلوع تمدن غرب میداند. برخورد فرهنگها لحظات زیبای کوتاهی میآفرینند اما پوکاهونتوس و اسمیت به واسطه سرنوشت خود از هم جدا میشوند و چشمانداز آینده آرامشان محو میشود.
«دنیای جدید» داستان اولین اقامت افراد انگلیسی در جیمزتاون ویرجینیا را دنبال میکند. کاپیتان کریستوفر نیوپورت (کریستوفر پلامر) و افرادش وارد این سرزمین جدید میشوند و با قبیله پوهاتان مذاکره میکنند. بدیهی است که این مطالب بسیار حساس هستند اما مالیک تا قبل از وقوع هرج و مرج در طرح فیلم، آن رویای آمریکایی مطلوب را به نمایش میگذارد. تصاویر فیلمبرداری امانوئل لوبزکی جزو زیباترین و برترین قابهای تاریخ سینما هستند و نسخه بلند خود مالیک از فیلم نیز حتی اثری زیباتر است.
۴. یک زندگی پنهان (A Hidden Life)
- کارگردان: ترنس مالیک
- بازیگران: آگوست دیهل، والری پاچنر، ماتیاس شونارتز
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۹
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۱ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
بر اساس یک عقیده سنتی، فقط دو ساعت از یک فیلم سه ساعته خوب، قابل تماشا محسوب میشود اما آخرین فیلم مالیک، «یک زندگی پنهان»، مطلقا در سراسر زمان خود، داستانی حماسی و عالی را روایت میکند. مالیک به این موضوع میپردازد که چرا مرگ در راه ایمان و اعتقادات یک عمل الهی به حساب میآید اما به ندرت به عنوان یک عمل نیرومند تلقی میشود. هیجان فیلم اغلب در مضمون آن پنهان است اما به هر حال، «یک زندگی پنهان» واقعیت دست کشیدن از آینده به خاطر ایدهآلهای بالاتر را به تصویر میکشد.
«یک زندگی پنهان» که بر اساس داستانی واقعی (مانند بیشتر کارهای مالیک) ساخته شده است، زندگی کشاورز اتریشی، فرانتس یاگرشتاتر (آگوست دیهل) را دنبال میکند که در مراحل اولیه جنگ جهانی دوم از خدمت در ارتش نازی خودداری مینماید. مالیک داستان زندگی آرام فرانتس در روستای کوچکش، سنت رادگوند و عاشقانه پرشور او با فرانزیسکا یاگرشتاتر (والری پاچنر) را تعریف میکند. او سپس فرانتس را از بهشت خود بیرون میکشد و فرانتس شکنجه میشود، کتک میخورد و در نهایت به علت حاضر نشدن در جنگ، زندانی میشود.
۳. خط باریک سرخ (The Thin Red Line)
- کارگردان: ترنس مالیک
- بازیگران: شان پن، جورج کلونی، آدرین برودی
- تاریخ انتشار: ۱۹۹۸
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۱ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۶ از ۱۰
جایگاه سه فیلم برتر مالیک به راحتی میتواند تغییر کند. هر کدام به خودی خود شاهکار هستند و مرحله متفاوتی از حرفه او را به بهترین شکل نمایش میدهند. «خط باریک سرخ» پس از بیست سال غیبت مالیک در سینما خلق شد. این اثر حماسی درباره جنگ جهانی دوم، مجموعه عظیمی از بازیگران جوان جذاب هالیوود را گرد هم میآورد. نتیجه کار، جامعترین حماسه جنگی است که تا به حال ساخته شده است.
این فیلم اغلب با «نجات سرباز رایان» (که در همان سال منتشر شد) مقایسه میشود اما «خط باریک سرخ» وسعت سینما را با بررسی خط داستانی هر سرباز به تصویر میکشد. با این حال، مالیک خشونت مبارزه را کنار نمیگذارد و هر سکانس دارای اکشن خاص خود است و معضل اخلاقی خاصی را نشان میدهد که شخصیتها با آن مواجه هستند. این فیلم، یک اثر باشکوه، عاطفی و تاریخی است.
۲. روزهای بهشت (Days of Heaven)
- کارگردان: ترنس مالیک
- بازیگران: بروک آدامز، ریچارد گیر، لیندا منز
- تاریخ انتشار: ۱۹۷۸
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۲ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
بدون هیچ اغراقی میتوان گفت که «روزهای بهشت» یکی از زیباترین فیلمهای تاریخ است. «زمینهای لمیزرع» توانایی مالیک را در به تصویر کشیدن انرژی و هیجان نشان میداد اما «روزهای بهشت» نشان میدهد که او میتواند یک روایت جذاب را در یک محیط خاص تعریف کند. این اثر یک فیلم فوقالعاده آرام است که مضمون صلح و آرامش را با روایتی ذاتا تراژیک ترکیب میکند. تماشای این عاشقانه محکوم به فنا تا پایانبندی تلخش، واقعا دلخراش است.
فیلم تا حدودی شبیه به «زمینهای لمیزرع» شروع میشود و داستان آن به واسطه یک عمل خشونت آمیز آغاز میگردد که در آن، دو جوان عاشق مجبور به فرار میشوند. بیل (ریچارد گیر) کارگر جوانی در کارخانه فولاد شیکاگو است که مقصر یک اتفاق شناخته میشود و سپس به همراه دوستش، ابی (بروک آدامز) از دست مقامات فرار میکند و آنها در پانهندل تگزاس ساکن میشوند. این دو هویت خود را پنهان میکنند اما فیلم به جای تمرکز بر تنش و جوش و خروش رازهایشان، ادامه داستان را به گونهای پیش میبرد که در آن، یک کشاورز محلی (سم شپرد) از ابی خواستگاری و با او ازدواج میکند و عاشقانه بیل و ابی از هم میپاشد. ابی به زندگی جدیدش عادت میکند و بیل نیز در پسزمینه محو میشود.
۱. درخت زندگی (The Tree of Life)
- کارگردان: ترنس مالیک
- بازیگران: برد پیت، جسیکا چستین، شان پن
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۱
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۴ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۸ از ۱۰
کمتر فیلمسازی جرات میکند فیلمی بسازد که تمام هستی را دربر بگیرد. فیلم استنلی کوبریک، «۲۰۰۱: ادیسه فضایی» تنها اثری است که از نظر جاه طلبی، به «درخت زندگی» شباهت دارد. این که بگوییم این فیلم بینقص است احتمالا کمی اغراق آمیز به نظر برسد اما توانایی منحصربهفرد مالیک در کاوش در مباحث کلان از طریق پرداختن به مباحث خرد، به او این آزادی را میدهد تا اظهارات باشکوه خود را در قالبی شخصی ارائه کند.
«درخت زندگی» فیلمی درباره منشاء جهان است که از دریچه دیدگاه دوران کودکی پسر جوانی در حومه تگزاس روایت میشود (مانند دوران نوجوانی خود مالیک). جک اوبراین جوان (هانتر مک کراکن) درگیر تاثیرات پدر پرخاشگر (برد پیت) و مادر مهربانش (جسیکا چستین) است و سعی دارد تا تعریفی برای شخصیت خود پیدا کند. مالیک به طرز ظریفی از این خاطرات صمیمی به پرسشهای بزرگتر درباره هستی میرسد.
منبع: collider