خواص ارده کنجد؛ از سلامت قلب تا کاهش خطر سرطان

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۶ دقیقه
خواص ارده کنجد

ارده کنجد، در واقع دانه‌های کنجد برشته شده است که به صورت خمیر در می‌آیند. دانه‌ها را در آب خیس می‌کنند، سپس خرد می‌کنند و پوست آن‌ها را می‌گیرند تا «کت» یا هسته‌ی آن جدا شود. هسته‌ها به سمت بالا شناور می‌شوند و خارج می‌شوند. آنچه باقی می‌ماند برشته می‌شود و قبل از اینکه به صورت خمیر درآید، دوباره در آب نمک خیس می‌شود. ارده کنجد بافتی غلیظ، روغنی و نرم شبیه کره‌ی بادام‌زمینی طبیعی دارد. ارده کنجد یک ماده‌ی اولیه‌ی متداول در آشپزی مدیترانه‌ای و خاورمیانه‌ای است که در غذاهایی مانند حمص و بابا غانوش (بادمجان و ارده کنجد) مخلوط می‌شود. همچنین می‌توانید از آن برای روی ماهی، گوشت یا سبزیجات نیز استفاده کنید. علاوه بر این، شما می‌توانید آن را با مواد دیگری مانند سرکه‌ی سیب، روغن زیتون، آبلیمو و چاشنی‌ها ترکیب و به سس سالاد تبدیل کنید. در ادامه‌ی این مقاله از دیجی‌کالا مگ، به بررسی خواص ارده کنجد، فواید، کاربردها و مضرات آن می‌پردازدیم. با ما همراه باشید.

ویژگی‌های تغذیه‌ای ارده کنجد

ارده کنجد کالری نسبتا کمی دارد اما فیبر، پروتئین و مجموعه‌ای از ویتامین‌ها و مواد معدنی مهم را دارا است.

یک قاشق غذاخوری (۱۵ گرم) ارده کنجد حاوی مواد مغذی زیر است:

ارزش غذایی مقدار
انرژی ۸۹ کالری
پروتئین ۳ گرم
کربوهیدرات ۳ گرم
چربی ۸ گرم
فیبر ۷ گرم
مس ۲۷ درصد ارزش روزانه (DV)
سلنیوم ۹ ٪ ارزش روزانه
فسفر ۹ ٪ ارزش روزانه
آهن ۴ ٪ ارزش روزانه
روی ۶ ٪ ارزش روزانه
کلسیم ۲ ٪ ارزش روزانه

ارده کنجد منبع خوبی از مس است، یک ماده‌ی معدنی کمیاب که برای جذب آهن، جلوگیری از تشکیل لخته‌ی خون و فشار خون ضروری است.

این ماده همچنین سرشار از سلنیوم است؛ یک ماده‌ی معدنی که به کاهش التهاب کمک می‌کند و سلامت سیستم ایمنی را تقویت می‌کند. همچنین فسفر در حفظ سلامت استخوان‌ها نقش مهمی دارد.

فواید ارده کنجد

خواص روغن ارده کنجد

با توجه به خواص مغذی چشمگیرش، ارده کنجد فواید زیادی برای سلامتی دارد از جمله:

به سلامت قلب کمک می‌کند

دانه‌ی کنجد که ماده اصلی ارده کنجد است، با کاهش عوامل خطر مانند فشار خون بالا، تری گلیسیرید و LDL (کلسترول بد) تاثیر قدرتمندی بر سلامت قلب دارد. در یک مطالعه که در سال ۲۰۱۴ انجام شد، ۵۰ فرد مبتلا به استئوآرتریت درمان دارویی استاندارد را به مدت ۲ ماه با یا بدون افزودن ۴۰ گرم یا حدود ۱.۵ قاشق غذاخوری دانه‌ی کنجد در روز انجام دادند. در پایان مطالعه، شرکت‌کنندگان در گروه دانه‌ی کنجد کاهش قابل توجهی در سطوح تری‌گلیسیرید و کلسترول LDL (بد) در مقایسه با گروه کنترل داشتند.

بر اساس بررسی هشت مطالعه، دانه‌های کنجد ممکن است هم فشار خون سیستولیک و هم فشار خون دیاستولیک (اعداد بالا و پایین یا یک قرائت) را کاهش دهند که می‌تواند به پیشگیری از بیماری قلبی و سکته کمک کند. از آنجایی که ارده کنجد از دانه‌های کنجد آسیاب شده تهیه می‌شود، این یافته‌ها در مورد ارده نیز صدق می‌کند.

التهاب را کاهش می‌دهد

اگرچه التهاب حاد بخش مهمی از پاسخ ایمنی شما است، اما اعتقاد بر این است که التهاب مزمن به بیماری‌هایی مانند سرطان، دیابت و اختلالات خودایمنی کمک می‌کند. برخی تحقیقات نشان می‌دهد که دانه‌ی کنجد می‌تواند از بدن در برابر التهاب محافظت کند. در یک متاآنالیز در سال ۲۰۲۱، در افرادی که روزانه دانه‌های کنجد یا محصولات کنجدی را مصرف می‌کردند، سطوح اینترلوکین-۶ (IL-6) خون (پروتئینی که به التهاب کمک می‌کند) کاهش یافت. در مطالعه‌ی دیگری، تغذیه‌ی موش با روغن کنجد باعث کاهش سطح چندین نشانگر التهابی پس از تنها سه ماه شد.

می‌تواند از شما در برابر سرطان محافظت کند

فواید ارده کنجد

ارده کنجد حاوی سزامول، یک ترکیب طبیعی در دانه‌های کنجد است که تصور می‌شود خواص ضدسرطانی دارد. یک مطالعه نشان داد که سزامول از رشد و گسترش سلول‌های سرطانی کبد جلوگیری می‌کند. تحقیقات دیگر روی حیوانات و لوله‌های آزمایش نشان می‌دهند که سزامول می‌تواند با سلول‌های سرطان پوست، روده‌ی بزرگ و دهانه‌ی رحم نیز مبارزه کند. با این حال، تحقیقات فعلی محدود به مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی است که اثرات یک جزء خاص ارده کنجد را ارزیابی می‌کند. تحقیقات بیشتری برای درک اینکه چگونه ارده کنجد ممکن است بر سرطان در انسان تأثیر بگذارد، مورد نیاز است. علاوه بر مواردی که در بالا ذکر شد، ارده کنجد خواص بی‌شمار دیگری هم دارد که در ادامه تیتروار به آن‌ها اشاره می‌شود:

  • خواص ارده کنجد برای جذب آهن
  • خواص ارده کنجد برای کنترل فشار خون
  • خواص ارده کنجد برای جلوگیری از تشکیل لخته‌ی خون
  • خواص ارده کنجد برای جلوگیری از کم‌خونی
  • خواص ارده کنجد و عسل برای تقویت بنیه
  • خواص ارده کنجد و شیره انگور برای جلوگیری از ضعف جسمانی
  • خواص ارده کنجد برای معده
  • خواص روغن ارده کنجد برای پوست
  • خواص ارده کنجد و خرما برای تقویت قوای عمومی بدن
  • خواص ارده کنجد برای تخمدان و جلوگیری از ایجاد کیست

چگونه ارده کنجد را به رژیم غذایی خود اضافه کنیم؟

خواص ارده کنجد چیست؟

روش‌های مصرف ارده کنجد بسیار متنوع است و می‌توان آن را به طرق مختلف نوش جان کرد. اغلب به همراه شیره‌ی انگور یا خرما روی نان تست پخش می‌شود. همچنین می‌توان آن را با روغن زیتون، آب لیمو، خردل دیژون و ادویه‌جات مخلوط کرد تا یک سس سالاد خانگی غنی و خامه‌ای ایجاد کند.

از طرف دیگر، سعی کنید از آن برای فرو بردن سبزیجات مورد علاقه خود در آن مانند هویج، فلفل دلمه‌ای، خیار یا چوب کرفس برای یک میان‌وعده‌ی سالم استفاده کنید. ارده کنجد حتی می‌تواند طعمی بی‌نظیر به محصولات پخته شده و دسرهایی مانند نان موزی، کلوچه‌ها یا کیک بدهد تا به کاهش شیرینی و اضافه کردن طعم آجیلی آن‌ها کمک کند.

مضرات احتمالی ارده کنجد

علیرغم فواید فراوان ارده کنجد، برخی نکات منفی نیز وجود دارد که باید در نظر گرفت.

ارده کنجد سرشار از اسیدهای چرب امگا ۶ است، نوعی چربی غیراشباع چندگانه که عمدتاً در روغن‌های گیاهی مانند روغن‌های آفتاب‌گردان، کلزا و ذرت یافت می‌شود. اگرچه بدن شما به اسیدهای چرب امگا ۶ نیاز دارد، اما مصرف رژیم غذایی سرشار از اسیدهای چرب امگا ۶ و در عین حال کم امگا ۳ ممکن است به التهاب مزمن کمک کند. بنابراین، مهم است که مصرف غذاهای حاوی امگا ۶ مانند ارده کنجد را در حد متعادل نگه دارید و رژیم غذایی خود را با غذاهای غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ مانند ماهی‌های چرب تکمیل کنید.

علاوه بر این، برخی از افراد ممکن است به دانه‌های کنجد حساسیت داشته باشند، که به طور بالقوه می‌تواند عوارض جانبی شدیدی مانند آنافیلاکسی ایجاد کند، یک واکنش آلرژیک که می‌تواند تنفس را مختل کند. اگر مشکوک هستید که ممکن است به دانه‌ی کنجد حساسیت داشته باشید، از خوردن ارده کنجد خودداری کنید.

نکته‌ی پایانی

همانطور که گفته شد ارده کنجد از دانه‌های کنجد آسیاب شده تهیه می‌شود و سرشار از مواد مغذی مهم مانند فیبر، پروتئین، مس، فسفر و سلنیوم است که می‌تواند خطر بیماری قلبی و التهاب را کاهش دهد. علاوه بر این، مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی نشان می‌دهد که دانه‌ی کنجد ممکن است خواص ضدسرطانی داشته باشد و جالب‌تر از همه این‌ها، ارده کنجد یک ماده‌ی اولیه‌ی همه کاره و آسان برای استفاده است، که آن را به یک عضو ثابت در رژیم‌های غذایی سالم و کامل تبدیل می‌کند.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با یک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: Healthline



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X