۸ مکمل برای افراد دیابتی؛ محصولاتی که قند خون را کاهش میدهند
تحقیقات نشان دادهاند که رژیم غذایی به کاهش قند خون بیماران مبتلا به دیابت کمک میکند. این موضوع باعث شده است که بعضی از مردم برای درمان دیابت یا پیشگیری از آن بهسراغ مکملهای غذایی بروند. اما در مورد اثربخشی بسیاری از این محصولات تحقیقات کافی وجود ندارد. در این مقاله از دیجیکالا مگ شما را با هشت مکمل برای افراد دیابتی آشنا میکنیم و نحوهی مصرف آنها را توضیح میدهیم. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
بهترین مکمل برای افراد دیابتی چیست؟
مکملهایی که ممکن است روی کنترل قند خون تاثیر مثبت داشته باشند عبارتند از:
۱. دارچین
دارچین اولین محصولی است که میتوان از آن بهعنوان مکمل دیابتی ها نام برد. در یک مطالعه که روی ۵۴ بزرگسال مبتلا به پیشدیابت انجام شد، مصرف دارچین با کاهش قند خون ناشتا همراه بود. به گفتهی محققان، این ادویه پاسخ سلولهای بدن را به انسولین بهبود میبخشد. درنتیجه، قند وارد سلولها میشود و سطح قند خون کاهش مییابد.
نحوهی استفاده از دارچین
برای تهیهی مکمل دارچین از پودر دارچین یا عصارهی آن استفاده میشود. اکثر تولیدکنندگان توصیه میکنند که دوزهای مختلف این مکمل (۲۵۰ تا ۵۰۰ میلیگرم) را ۲ بار در روز مصرف کنید.
موارد احتیاط
مصرف دارچین در دوزهای بالا باعث سوزش سر دل، سوء هاضمه، آروغ زدن، حالت تهوع و اسهال میشود. بعضی از انواع دارچین حاوی ترکیبی به نام کومارین هستند که میتواند آنزیمهای کبدی را افزایش دهد. اگر بیماری کبدی دارید، قبل از مصرف مکمل دارچین با پزشک خود مشورت کنید.
۲. ویتامین D
ویتامین D یا ویتامین آفتاب زمانی تولید میشود که بدن در معرض اشعهی ماوراء بنفش خورشید قرار میگیرد. کمبود این ویتامین یک عامل خطر مهم برای ابتلا به دیابت نوع ۲ است.
در یک مطالعه، ۷۲ درصد بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ دچار کمبود ویتامین D بودند. پس از اینکه این افراد بهمدت ۲ ماه مکمل ویتامین D مصرف کردند، سطح قند خون ناشتا و HbA1C کاهش یافت. محققان بر این باورند که ویتامین D عملکرد سلولهای سازندهی انسولین را در لوزالمعده بهبود میبخشد و پاسخ بدن را به این هورمون افزایش میدهد.
نحوهی استفاده از ویتامین D
قبل از مصرف این مکمل با پزشک خود مشورت کنید، چون زیادهروی در مصرف آن ممکن است به عوارض جانبی جدی از جمله نارسایی کلیه، ضربان قلب نامنظم و حتی مرگ منجر شود.
موارد احتیاط
مکمل ویتامین D ممکن است با بعضی از داروها تداخل داشته باشد، از جمله:
- ارلیستات: این داروی کاهش وزن زمانی که با رژیم غذایی کمچرب همراه میشود، جذب ویتامین D را در روده کاهش میدهد.
- استاتینها (داروهای کاهشدهندهی کلسترول): از آنجا که ویتامین D از کلسترول مشتق میشود، استاتینها میتوانند سنتز آن را مختل کنند. علاوه بر این، ممکن است دوزهای بالای این مکمل جذب بعضی از استاتینها را کاهش دهند.
- پردنیزون: پردنیزون که برای کنترل التهاب تجویز میشود، جذب کلسیم را کاهش میدهد و متابولیسم ویتامین D را مختل میکند.
- دیورتیکهای تیازیدی: وقتی این داروهای ادرارآور همراه با ویتامین D مصرف میشوند، سطح کلسیم خون را بهویژه در افراد مسن بهشدت افزایش میدهند.
۳. منیزیم
منیزیم یک مادهی معدنی مهم است که میتوان آن را در فهرست بهترین مکمل برای افراد دیابتی قرار داد. بر اساس تحقیقات، کمبود منیزیم در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ و کسانی که قند خونشان بهخوبی کنترل نمیشود، شایع است.
در یک مطالعه روی بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ مشاهده شد که مصرف مکمل خوراکی منیزیم میتواند مقاومت به انسولین را کاهش دهد و سطح قند خون را بهبود بخشد.
نحوهی استفاده از منیزیم
مکملهای این مادهی معدنی به اشکال مختلف از جمله منیزیم اکساید، منیزیم سیترات و منیزیم کلرید در دسترس هستند. توصیه میشود این محصولات را هر روز همراه با غذا مصرف کنید تا بهتر جذب شوند.
موارد احتیاط
مکمل منیزیم با بعضی از داروها از جمله آنتیبیوتیکها و دیورتیکها (داروهای ادرارآور) تداخل دارد. از سوی دیگر، زیادهروی در مصرف آن ممکن است به حالت تهوع، نفخ و اسهال منجر شود. بنابراین قبل از اینکه بهسراغ این محصول بروید، لازم است با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید.
۴. جینسینگ آمریکایی
از جینسینگ هم میتوان بهعنوان بهترین مکمل برای افراد دیابتی نام برد. جینسینگ آمریکایی گیاهی است که معمولا توسط بومیان آمریکا و مردم چین استفاده میشود. اعتقاد بر این است که ریشهی گیاهی جینسینگ میتواند از عفونتها جلوگیری کرده و بعضی از بیماریها از جمله سرطان و دیابت را درمان کند.
در یک مطالعهی ۱۲ هفتهای روی ۳۹ فرد مبتلا به دیابت، مصرف جینسینگ بههمراهی فیبر توانست سطح قند خون را کاهش دهد. در یک مطالعهی دیگر هم که روی افراد سالم و بیماران دیابتی انجام شد، مکمل جینسینگ سطح قند خون را بهبود بخشید.
نحوهی استفاده از جینسینگ آمریکایی
شما میتوانید از این گیاه بهصورت عصاره یا بهشکل کپسول استفاده کنید. از آنجا که تحقیقات کافی در مورد فواید و عوارض جینسینگ وجود ندارد، با پزشک خود در مورد بهترین راهی مصرف آن مشورت کنید.
موارد احتیاط
جینسینگ با انسولین و بعضی از داروهای خوراکی دیابت تداخل دارد و میتواند به هیپوگلیسمی (افت قند خون) منجر شود. علاوه بر این، شواهدی در مورد تداخل آن با وارفارین (داروی رقیقکنندهی خون) و داروهای سرکوبکنندهی سیستم ایمنی وجود دارد.
بهطور کلی جینسینگ یک مکمل بیخطر محسوب میشود، اما بعضی از افراد ممکن است در هنگام استفاده از آن به مشکلاتی مثل بیخوابی، اسهال، سردرد و اضطراب مبتلا شوند.
۵. کروم
معمولا از کروم بهعنوان مکمل مخصوص دیابتی ها یاد میشود. کروم یک مادهی معدنی است که میتوانید آن را به ۲ شکل شش ظرفیتی (کروم ۶+) و سه ظرفیتی (کروم ۳+) بیابید. شکل سه ظرفیتی کروم چیزی است که به احتمال زیاد با آن روبهرو میشوید و در غذاها وجود دارد. با این حال، باید از شکل شش ظرفیتی کروم که سمی است و در زبالههای صنعتی یافت میشود، دوری کنید.
بر اساس تحقیقات، کمبود کروم توانایی بدن را برای استفاده از کربوهیدراتها کاهش و نیاز آن را به انسولین افزایش میدهد. به این نظر میرسد که این مادهی معدنی مهم اثر انسولین را بهبود میبخشد یا از فعالیت سلولهای سازندهی انسولین در لوزالمعده حمایت میکند.
نحوهی استفاده از کرومیوم
در حال حاضر، دربارهی مقدار کروم مورد نیاز بدن دستورالعمل مشخصی وجود ندارد. بهطور کلی، اغلب مولتیویتامینها حاوی ۳۵ تا ۱۲۰ میکروگرم کروم هستند. البته در مکملهایی که فقط کروم دارند ممکن است دوز این مادهی معدنی به ۲۰۰ تا ۵۰۰ میگروگرم برسد.
موارد احتیاط
انسولین، متفورمین و سایر داروهای دیابت ممکن است با مکمل کروم تداخل داشته باشند، چون مصرف همزمان آنها میتواند به افت شدید قند خون منجر شود.
در یک مطالعه مشاهده شد که مکمل کروم پیکولینات میتواند جذب لووتیروکسین (داروی کمکاری تیروئید) را بیش از ۶ ساعت به تاخیر بیندازد. از سوی دیگر، مشخص شده است که آنتیاسیدها و سایر داروهایی که برای سوزش سر دل تجویز میشوند میتوانند جذب کروم را کاهش دهند.
۶. آلفا-لیپوئیک اسید
آلفا-لیپوئیک اسید (ALA) یک ترکیب شبهی ویتامین و آنتیاکسیدان قوی است که در کبد تولید میشود و در بعضی از غذاها از جمله اسفناج، کلم بروکلی و گوشت قرمز وجود دارد.
تحقیقات دربارهی مکمل های دیابتی نشان داده است که مصرف ALA در کنار داروهای دیابت به کاهش قند خون کمک میکند. به نظر میرسد که این ماده حساسیت به انسولین و جذب قند توسط سلولهای بدن را بهبود میبخشد. همچنین میتواند از سلولها در برابر آسیب اکسیداتیو ناشی از قند خون بالا محافظت کند. البته نتیجهی مطالعات مختلف ضد و نقیض است و برای نتیجهگیری قطعی باید تحقیقات بیشتری انجام شود.
نحوهی استفاده از آلفا-لیپوئیک اسید
دوز آلفا-لیپوئیک اسید در مطالعات مختلف بسیار متفاوت است. در یک مطالعه، محدودهی مصرف بین ۶۰۰ تا ۱۲۰۰ میلیگرم در روز (قبل از غذا) ذکر شده است.
موارد احتیاط
آلفا-لیپوئیک اسید میتواند با بعضی از داروها از جمله داروهای دیابت، داروهای شیمیدرمانی، داروهای بیماری تیروئید و ویتامین B1 تداخل داشته باشد. بنابراین قبل از مصرف این مکمل باید دربارهی فواید و عوارض احتمالی آن با پزشک مشورت کنید.
بهطور کلی آلفا-لیپوئیک اسید نسبتا بیخطر است و بهندرت باعث ایجاد عارضه میشود، اما به یاد داشته باشید که تاثیر آن روی زنان باردار یا شیرده بررسی نشده است. از عوارض احتمالی این مکمل میتوان به خستگی، اسهال، بثورات پوستی و بیخوابی اشاره کرد.
۷. پروبیوتیک
پروبیوتیکها باکتریهای مفیدی هستند که در بعضی از غذاها و مکملها یافت میشوند و احتمالا در افراد مبتلا به دیابت به کاهش قند خون کمک میکنند.
مطالعات حیوانی نشان دادهاند که پروبیوتیکها از طریق کنترل التهاب و جلوگیری از تخریب سلولهای سازندهی انسولین در لوزالمعده باعث کاهش قند خون میشوند. البته ممکن است مکانیسمهای دیگری هم در این زمینه نقش داشته باشند.
نحوهی استفاده از پروبیوتیک
پروبیوتیکها در غذاهای تخمیرشده از جمله ماست، کفیر و کیمچی بهوفور یافت میشوند. اگر میخواهید از مکمل پروبیوتیک استفاده کنید، بهتر است دوز روزانه را بین ۱۰ تا ۲۰ میلیارد CFU در نظر بگیرید تا به حفظ تعادل باکتریهای مفید روده کمک کنید.
موارد احتیاط
بهطور کلی پروبیوتیکها بیخطر هستند، اما ممکن است در بعضی موارد به عوارض جانبی ناخواسته از جمله ناراحتی خفیف معده، اسهال و نفخ منجر شوند. این عوارض معمولا در چند روز اول رخ میدهند و بهتدریج با عادت کردن بدن کاهش مییابند. اگر سیستم ایمنی بدنتان ضعیف است، قبل از مصرف مکمل پروبیوتیک با پزشک خود مشورت کنید.
۸. زینک (روی)
زینک آخرین محصولی است که میتوان نام آن را در فهرست بهترین مکمل برای افراد دیابتی قرار داد. مدتها است که محققان متوجه شدهاند که بسیاری از افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ کمبود روی دارند و مصرف مکمل روی میتواند به کنترل قند خون این بیماران کمک کند. البته شواهد علمی در مورد این موضوع ضد و نقیض است.
نحوهی استفاده از روی
توصیه میشود تمام مردان و زنان سالم روزانه بهترتیب ۱۱ و ۸ میلیگرم روی مصرف کنند. میزان نیاز بدن به روی در دوران بارداری و شیردهی افزایش مییابد و بهترتیب به ۱۱ و ۱۲ میلیگرم در روز میرسد.
علاوه بر مکملها، روی در بسیاری از مواد غذایی از جمله گوشت قرمز، ماهی، لوبیا، مغزیجات، لبنیات و غلات کامل یافت میشود.
موارد احتیاط
مسمومیت با روی بهندرت اتفاق میافتد، چون مقادیر اضافی آن بهراحتی از طریق ادرار از بدن دفع میشود. با این حال، مصرف آن در دوزهای بالا ممکن است به سردرد، حالت تهوع، ناراحتی معده، اسهال و استفراغ منجر شود. علاوه بر این، مکمل روی میتواند در جذب داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) مثل ناپروکسن و ایندومتاسین اختلال ایجاد کند و اثربخشی این مسکنها را کاهش دهد.
کلام پایانی
در این مقاله به این سوال که بهترین مکمل دیابت چیست پاسخ دادیم. اکنون میدانید که از بسیاری از گیاهان دارویی و مواد مغذی مثل دارچین، جینسینگ، ویتامین D، منیزیم و پروبیوتیک بهعنوان بهترین مکمل برای افراد دیابتی یاد میشود. اما بهتر است قبل از مصرف آنها با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید. رعایت این نکته بهخصوص زمانی مهم است که از انسولین تزریقی یا داروهای خوراکی برای کنترل قند خون خود استفاده میکنید. چون قرص مکمل دیابت ممکن است با داروهای مصرفی شما تداخل داشته باشد و قند خونتان را بیش از حد کاهش دهد.
هر بار فقط یک مکمل جدید را امتحان کنید و در حین مصرف آن قند خون خود را بهطور منظم اندازه بگیرید. این کار به شما و پزشکتان کمک میکند که تاثیر مکمل مصرفی را با دقت بیشتری بررسی کنید.
منابع: verywellhealth, healthline